• Nebyly nalezeny žádné výsledky

INTRASTAT – TEORETICKÉ ASPEKTY

Intrastat je statistický systém pro sledování zboží mezi členskými státy při vnitrounijním obchodu. Do Intrastatu se vykazují údaje o zboží, které má status Společenství (zboží úplně získané nebo vyrobené na území Společenství, zboží z nečlenských zemí propuštěné do volného oběhu a zboží vyrobené či získané z předcházejících typů zboží) a nepodléhá tak celnímu dohledu ani nevzniká povinnost předkládat ho celním orgánům kprovedení celního řízení s podáním celního prohlášení. Tyto údaje umožňují sestavit měsíční statistiky zahraničního obchodu ČR, které využívají jak podnikatelské subjekty, tak mezinárodní organizace, Evropská komise, Ministerstvo průmyslu a obchodu a další.

(kapitola 4.1., Příručka pro Intrastat CZ 2008, ČSÚ)

Systém Intrastat je povinný pro všechny členské státy Evropské unie, není však jednotný voblasti sběru prvotních údajů, např.ve formě výkazu, organizačním zabezpečení, v rozlišení obchodních transakcí, ve výši osvobozujících prahů i ve sběru některých údajů.

(tamtéž)

Povinnost vykazovat údaje pro Intrastat v ČR mají osoby registrované nebo identifikované vČeské republice kDPH, které překročí osvobozující hodnotový práh zvlášť

-28-Osvobozující práh je stanoven pro odeslání zboží hodnotou čtyři milióny Kč a pro přijetí zboží dva milióny korun. (tamtéž, kapitola 4.2.)

Do Intrastatu je zaznamenáván téměř každý pohyb zboží mezi členskými státy, např.

při prodeji a nákupu, při zpracovávání zboží dle smlouvy a jeho následné vrácení, také při reklamaci zboží. VIntrastatu se vykazují i dary, zboží dodávané jako součást služby, zboží přijímané či odesílané v rámci dodávek do centrálních, distribučních a konsignačních skladů atp.. (kapitola 4.3., odstavec 29, Příručka pro Intrastat CZ 2008, ČSÚ)

Z

ÁVĚR

Otázky a pracovní hypotézy, které jsem si stanovila v úvodu, byly v této práci zodpovězeny díky informacím získaným při konzultacích ve společnosti SIWATEC, a. s., spomocí zdrojů literatury byly tyto informace doplněny a následně při další konzultaci spracovníkem společnosti byly upřesněny a upraveny na skutečné situace společnosti při obchodním jednání či obchodních aktivitách.

Při výběru dodavatele je pro firmu SIWATEC, a. s. zásadní kvalita. Samozřejmě společnost SIWATEC, ani její zákazník z České republiky či jiných států, nestojí o zbytečně drahé výrobky. Jednou z priorit společnosti je nabízet zboží za konkurenční ceny. Proto hlavním kritériem je poměr kvalita/cena, ale mezi těmi kvalitními výrobky. Nekvalitní výrobky, ač s velice nízkou cenou, se nemají šanci dostat mezi nabízené zboží.

Dodavatel se musí držet na vysoké úrovni. Kvalita výrobků, kompletnost dodávek a spolehlivost při dodávání zboží jsou kritéria, která musí dodavatel dodržovat. V případě, že je nedodrží, je ohodnocen jako nepřijatelný a společnost SIWATEC s ním ukončí spolupráci.

Aktivity společnosti SIWATEC v Itálii se odvíjí od poptávky po kvalitních výrobcích.

Na základě dobrých dlouholetých zkušeností uspokojuje tuto potřebu u svých italských partnerů, kteří patří ke špičkám ve svém oboru, ať již jde o spotřební čerpadla, armatury či jiná strojírenská zařízení.

Votázce vztahů mezi obchodními partnery je doba spolupráce a spokojenost na obou stranách více podstatná než cokoliv jiného. Vtomto bodě nezáleží tolik na národnostech partnerů. Obchodní jednání se velice liší vzávislosti na délce kooperace partnerů. Je logické, že styl vyjednávání mezi společnostmi, které se neznají, bude mnohem opatrnější než u prověřených partnerů. Znalost obchodních a kulturních zvyklostí té dané země může mít vliv na výsledek jednání. Při každém jednání jde především o předmět obchodu, platební podmínky, dodací podmínky, ale zlepšení vyjednávací pozice drobnými a hlavně vhodnými komplimenty zaručeně neuškodí.

Přehled o tom, které věci jsou a nejsou přijatelné při obchodním jednání a souvisejících aktivitách, je nezbytný. Jelikož Italové dávají velký význam kvalitnímu

-30-se vzorky materiálů, připravené vizitky vitalštině, vkusné oblečení a kvalitní boty, přehled o italské kultuře a historii, alespoň částečná znalost jazyka a běžných mravů se při obchodním styku s italským partnerem vyplatí.

Po úspěšném vyjednávání je zahájena spolupráce, která má různou úroveň. Od zastupování pro jisté regiony na exkluzivní bázi po jednorázové obchody.

Při dovozu čerpací techniky z Itálie či Německa, kde má společnost také obchodní partnery, jsou rentabilní dodávky nad 3,5 tuny. Při této rentabilitě dodávek a zároveň za podmínky, že společnost SIWATEC, a. s. chce dodržovat krátké dodací lhůty pro své zákazníky, jsou velice důležité skladové prostory, které jsou umístěny v Olomouci-Chomoutově.

I přes dobré vztahy mezi dodavateli a společností SIWATEC je důležitá kontrola.

Ktomu slouží prohlídky výrobních prostor. Při těchto prohlídkách se kontroluje, zda kvalita, která je prezentována dodavatelskou společností navenek, souhlasí se skutečnou.

Společnost se na českém trhu prezentuje převážně na veletrzích a výstavách. Prodej zboží na českém trhu firma rozlišuje podle konečného zákazníka. Společnost má pro oba segmenty trhu podobné akce, ale dodací a platební podmínky se značně liší. Co se týče skladovaných výrobků, jejich počty se také liší vzávislosti na segmentu cílového trhu. Zboží a výrobky skupina SIWATEC prodává přímo, nebo využívá prostředníků v podobě dealerských odborných prodejen. Tyto prodejny zároveň slouží jako sběrná místa pro reklamace.

Pro rozšíření výroby, zvýšení kvality výrobků a zvýšení produktivity práce skupina SIWATEC průběžně investuje do výstavby nových výrobních objektů. Do těchto objektů budou nakoupeny nejmodernější technologie, ale zároveň se bude respektovat životní prostředí.

Kvalifikace a zkušenosti pracovníků společnosti, důsledné zvyšování kvality výrobků, služeb a práce, ktomu velmi krátké dodací lhůty a konkurenční ceny jsou tím, co akciovou společnost SIWATEC dostalo mezi významné výrobce a prodejce armatur. Dceřiná společnost ABO valve, s. r. o. je největším výrobcem uzavíracích klapek vČeské republice.

Ocenění „Podnikatel roku 2007 Olomouckého kraje“ si proto její majoritní majitel Ing.

Miroslav Študent plně zaslouží.

Vbudoucnu by se skupina SIWATEC měla nadále snažit o zvyšování stávající kvality výrobků a nakupovaného zboží a pokračovat v důsledném výběru svých dodavatelů. Při stávajícím trendu nákupu čínských výrobků a materiálů či přesouvání výroby dále na východ za účelem snížení nákladů by společnost, pokud chce tuto kvalitu udržet, neměla polevit vkontrolách svých dodavatelů.

Dobré jméno společnosti a výborné reference od odběratelů jsou důležitým bodem při rozhodování potenciálních klientů skupiny SIWATEC a snížení kvality zboží a služeb by jistě kzlepšování tohoto jména nepřispělo. Bylo by jistě nevhodné toto tradicí, zkušeností a zárukou kvality budované jméno poškodit.

Dále by stálo za úvahu, zda-li nezavést pro segment spotřební techniky „pro dům a zahradu“ případný elektronický obchod, protože ten se v této době rozvíjí a má v sobě potenciál. Bylo by jistě vhodné zajistit snazší výměnu informací o poptávce zákazníků či stavu skladových zásob například pomocí informačního systém typu ERP II (Extended Enterprise Resource Planning), tento systém je však finančně náročný, je tedy otázkou, zda-li by byl společností SIWATEC náležitě využit.

Věřím, že díky dobrému jménu a všudypřítomném důrazu na kvalitu používaných materiálů, nakupovaného zboží a služeb, bude mít společnosti SIWATEC nadále úspěch při prodejích a získávání zakázek.