• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Typy jízdních souprav konceptu EMS

In document VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – (Stránka 26-0)

2.5 Modulární koncept silničních nákladních souprav

2.5.4 Typy jízdních souprav konceptu EMS

V této části budou popsány jednotlivé konfigurace konceptu EMS. Souprava se vždy skládá z tahače návěsu nebo tahače přívěsu a z dalších přípojných vozidel. Dle publikace [5] se jako přípojná vozidla používají kombinace standardních návěsů a přívěsů nebo kombinace návěsů a přívěsů s tažnými podvozky dolly nebo se speciálními návěsy interlink.

Tažný podvozek dolly je nejčastěji dvounápravový a funguje na speciálním principu.

Jeho součástí je oj, pomocí které je podvozek připojen do závěsu pro přívěs a také je opatřen sedlovou točnou, která dovoluje zapřáhnout návěs na tento podvozek za tahač přívěsu. Tažný podvozek dolly je možné vidět na obrázku č. 2.6.

27

Obrázek 2.6 Podvozek dolly

Zdroj: [19]

Co se týče speciálních návěsů interlink zobrazený na obrázku č. 2.7, autoři knihy [5]

uvádějí, že se jedná o návěs podobný standardnímu návěsu, avšak s několika úpravami.

Interlink je zpravidla konstruován na dvou nápravách, kde přední část návěsu tvoří ložná plocha a zadní část je opatřena sedlovou točnou pro zapojení dalšího návěsu. Z tohoto důvodu je také ložná plocha zkrácena na 7 až 8 metrů a celková délka návěsu dosahuje zhruba 9 až 10 metrů.

Ložná plocha návěsu se vyrábí v různých provedeních délky, roztažitelnosti rámu, počtu náprav a typu nástavby. Nástavba je nejčastěji valníková, mrazírenská, skříňová či umožňuje nosit výměnné nástavby nebo kontejnery.

Obrázek 2.7 Návěs interlink

Zdroj: [20]

28

Dle umístění vozidel rozlišujeme tři základní konfigurace modulárních souprav.

Modulární souprava A – tato souprava se dle zdroje [21] skládá z tahače přívěsu, podvozku dolly a standardního návěsu. Tahač přívěsu je opatřen ložnou plochou a přípojným zařízením prostřednictvím kterého je zapojen podvozek dolly za tahač přívěsu. Dále je na podvozek dolly připojen standardní sedlový návěs a modulární souprava typu A je kompletní. Silnou stránkou této konfigurace je především samotná skladba vozidel, kdy jednoduchým odstraněním podvozku dolly lze využít pro méně kapacitní přepravy jak tahač přívěsu, tak standardní sedlový návěs. Modulární soupravu A je možné vidět na obrázku č. 2.8.

Specifikace soupravy dle zdroje [22]:

celková délka: 25,25 m.

maximální přípustná hmotnost: 48 t (ČR),

kapacita: 150 𝑚3,

maximální počet palet: 53 ks (jednopodlažní ložná plocha),

maximální nosnost soupravy: 40 t.

Obrázek 2.8 Modulární souprava A

Zdroj [23]

29

Modulární souprava B – tento typ soupravy se dle zdroje [21] skládá z tahače návěsu, standardního sedlového návěsu a tandemového přívěsu. Oproti standardní návěsové soupravě se tato modulární souprava B liší tím, že sedlový návěs je vybaven tažným zařízením, do něhož je připojen tandemový přívěs. Mezi výhody této konfigurace můžeme opět zařadit možnost rozpojení vozidel a získat tak standardní návěsovou nebo přívěsovou jízdní soupravu. Naopak nevýhodou této kombinace oproti předešlé modulární soupravě jsou jízdní vlastnosti, jelikož souprava je méně stabilní. Modulární souprava B je zobrazena na obrázku č. 2.9.

Specifikace soupravy dle zdroje [22]:

celková délka: 25,25 m,

maximální přípustná hmotnost: 48 t (ČR),

kapacita: 150 𝑚3,

maximální počet palet: 53 ks (jednopodlažní ložná plocha),

maximální nosnost soupravy: 40 t.

Obrázek 2.9 Modulární souprava B

Zdroj: [24]

30

Modulární souprava C – je dle zdroje [21] složena z tahače návěsu, speciálního návěsu interlink a standardního sedlového návěsu. Mezi silné stránky této konfigurace patří vynikající stabilita, která je ovšem vykoupena omezenými manévrovacími schopnostmi při sjezdu z dálnic a rychlostních silnic do městských částí. Mezi nevýhody patří nutnost použití návěsu interlink pouze v této konfiguraci a dále nižší užitná hmotnost soupravy, která činí 37,5 tuny v důsledku vyšší pohotovostní hmotnosti. Modulární soupravu C je možné vidět na obrázku č. 2.10.

Specifikace soupravy dle zdroje [21] a [25]:

celková délka: 25,25 m,

maximální přípustná hmotnost: 48 t (ČR),

kapacita: 150 𝑚3,

maximální počet palet: 53 ks (jednopodlažní ložná plocha),

maximální nosnost soupravy: 37,5 t.

Obrázek 2.10 Modulární souprava C

Zdroj: [26]

31

Vyjma těchto tří základních konfigurací modulárních souprav nabízí Evropský Modulární Systém další typy a kombinace sestavení vozidel viz. obrázek č. 2.11, avšak jejich provoz na pozemních komunikacích je často jen v rámci testovacího režimu či ve velmi omezené frekvenci využívání.

Obrázek 2.11 Další možné konfigurace konceptu EMS

Zdroj: [27]

32 2.5.5 Výhody konceptu EMS

Dle zdroje [28], zásadní výhoda konceptu EMS spočívá ve schopnosti pojmout větší množství nákladu než standardní jízdní souprava. Ložná plocha gigalinerů měřících 25,25 metrů dosahuje 150 𝑚3, což je o zhruba 30 % více než běžná ložná plocha návěsové jízdní soupravy. V přepočtu na palety vítězí gigaliner (jednopatrová souprava) o 19 palet, který je schopen pojmout 53 palet oproti 34 paletám v běžném návěsu. V případě souprav měřících více než 25,25 metrů může ložná plocha překračovat až 200 𝑚3.

Z tohoto faktu vyplývá další výhoda spočívající ve snížení počtu nákladních jízdních souprav na silnicích, kdy dvě soupravy gigalinerů převezou stejný objem zboží jako tři standardní návěsové soupravy. Tato efektivní redukce může vést ke snížení intenzity kamionové dopravy, což se pozitivně projeví na životním prostředí a také v nákladech samotných dopravců i zákazníků. Snížení počtu souprav na pozemních komunikacích může také přispět k vyřešení současného problému na trhu práce, který se potýká s nedostatkem řidičů nákladních jízdních souprav.

Mezi další výhodu tohoto konceptu můžeme zařadit počet možných konfigurací vozidel, které může zákazník a dopravce využívat dle svých potřeb. Zákazník si vybírá dle technického zázemí a potřeby přepravit určitý objem zboží ze široké škály konfigurací modulárních souprav.

Na druhé straně dopravce může kombinovat dle poptávky jednotlivá vozidla bez zásadních investic, jelikož soupravy EMS jsou převážně sestaveny ze standardních návěsů a přívěsů.

2.5.6 Nevýhody konceptu EMS

Dle zdroje [17] je problémem aplikace modulárních souprav samotná infrastruktura, kdy mnohé české silnice, nájezdy, mosty a kruhové objezdy nejsou koncipované pro tak dlouhé soupravy. Gigalinery jsou tak určeny jen pro provoz na dálnicích a rychlostních komunikacích, s čímž také souvisí další problém. Legislativní omezení spočívající v povolení sjezdu z dálnice a rychlostní silnice za účelem nakládky nebo vykládky pouze do okruhu 10 km, cestou však nesmí souprava křížit železniční přejezd nebo hraniční přechod.

Mezi další diskutované a kontroverzní téma patří bezpečnost provozu na pozemních komunikacích nebo samotné opotřebení vozovky. Odpůrci gigalinerů tvrdí, že bezpečnost provozu je ohrožena v důsledku dlouhého předjížděcího manévru a také, že dlouhé soupravy

33

představují vyšší riziko způsobení nehody v důsledku jejích nadstandardních rozměrů. Odpůrci dále také kritizují vyšší pravděpodobnost opotřebení vozovky.

Nicméně německá organizace TÜV, respektive její studie [29] některá tato tvrzení vyvrací. Tato organizace testovala koncept EMS v německé spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko a dle výsledků studie nedošlo během testování k žádné nehodě ani k žádnému ohrožení ostatních účastníků silničního provozu, dokonce i na menších silnicích byl provoz bezproblémový. Také obavy z poškození vozovky, tvoření výtluků a kolejí tato studie vyvrací.

V důsledku existence více náprav u modulárních souprav dochází ke stejnému nebo dokonce i u některých konfigurací k lepšímu rozložení váhy na nápravu a dopady na opotřebení vozovky jsou tak stejné nebo dokonce i menší než standardní jízdní soupravy.

Nevýhodou je také větší časová náročnost na nakládku a vykládku. Skladové zázemí společností nemusí disponovat velkými prostory pro nakládku a vykládku zboží prostřednictvím dlouhých jízdních souprav nebo také nemusí disponovat dostatečnou nakládací rampou pro již zmíněné soupravy. Za nevýhodu lze také považovat v případě zavedení a rozšíření těchto souprav na silniční komunikace výrazné investice a úprava infrastruktury, především silnic, mostů, tunelů, kruhových objezdů, křižovatek, železničních přejezdů či odpočívadel [30].

34

3 CHARAKTERISTIKA VYBRANÉ ORGANIZACE

Analyzovaná organizace v této diplomové práci se nachází ve Středočeském kraji.

S ohledem na přání společnosti bude v následujícím textu práce společnost fiktivně nazvána jako společnost XYZ.

3.1 O společnosti

Společnost XYZ byla založena v USA v roce 1837 jako malá, rodinná firma a dnes prodává své výrobky ve více než 160 zemích světa. V České republice začala společnost XYZ působit od roku 1991 a v současnosti patří k největším výrobním podnikům v Evropě.

V současné době se jedná se o společnost s ručením omezeným, která je členem koncernu a spadá pod globální jednotku společnosti XYZ. Výrobní závod vyrábí více než 15 značek různých výrobků. Patří mezi ně prací prostředky, aviváže a mycí a čistící prostředky. Podnik vyváží toto portfolio nejenom do České republiky, ale také do států střední, západní a východní Evropy.

3.2 Organizační struktura

Společnost je rozdělena do následujících oddělení:

• výrobní oddělení,

• finanční oddělení,

• personální oddělení,

• oddělení řídících systémů.

V roce 2018 společnost XYZ zaměstnávala 394 zaměstnanců. Struktura zaměstnanců byla tvořena následovně, 285 pracovníků bylo zařazeno do kategorie „zaměstnanci“ a 109 pracovníkům náležela pracovní pozice ve vedení společnosti.

35

4 ANALÝZA SYSTÉMU DISTRIBUCE VYBRANÉHO PODNIKU

Tato část práce bude zaměřena na analýzu současného systému distribuce společnosti XYZ. Nejprve budou obecně popsány činnosti pracovního útvaru logistiky, respektive procesy začínající objednávkou zboží a končící doručením zboží k zákazníkovi. Následně bude věnována pozornost zejména expedici zboží pomocí jízdních souprav ke konečným zákazníkům. Bude zde provedena analýza zákazníků, distribučních cest, a dále analýza vytíženosti jednotlivých jízdních souprav. Tyto analýzy poté poslouží jako podklad pro návrhy ke zlepšení. Jednotlivé analýzy vycházejí z reálných dat a informací, který byly poskytnuty společností XYZ prostřednictvím elektronické komunikace.

4.1 Činnosti útvaru logistiky

Útvar logistiky spadá pod oddělení řídících systémů a skládá ze dvou hlavních operačních jednotek – prodej (sales office), plánování a doprava (planning and transport office).

Tyto dva útvary mezi sebou úzce spolupracují a podílejí se na procesu distribuce zboží k zákazníkovi. Celý tento proces distribuce zboží k zákazníkovi od přijetí objednávky až po samotné doručení zboží na určené místo trvá zpravidla 3 dny.

4.1.1 Zpracování a plánování příchozích objednávek

Pracovníci týmu prodeje mají na starost přijetí a zpracování objednávky dle požadavků zákazníka. Veškeré informace o objednávce jsou zpracovávány a zaevidovány do podnikového a manažerského systému SAP.

Společnost XYZ nabízí svým zákazníkům dvě možnosti objednávek. Možnostmi je myšlena kapacita objednávek, kdy zákazník má možnost si objednat určité množství zboží.

Jedna možnost je objednat si takzvaný „full truck“, respektive plný návěs zboží, což představuje 33 a více palet výrobků. Druhou možností je objednat si takzvaný „half truck“, respektive polovinu návěsu, což představuje 14 až 17 palet zboží. Nicméně společnost XYZ se snaží zákazníky pobízet různými slevovými akcemi pro nákup největšího možného počtu palet zboží.

Takzvaných „half trucků“ bylo za období od 2.1. 2018 do 19.10. 2018 expedováno pouze 82 z celkového počtu 1627 přeprav.

36

Přijetí, zpracování a zaevidování objednávky od zákazníka do systému SAP poté dává jasný signál pro započetí dalšího procesu. Tím je proces plánování, který má na starost pracovní tým plánování a doprava. Tým plánovačů zkontroluje v systému SAP dostupnost vyrobeného zboží na skladě, respektive v distribučním centru a v případě, že se skladová dostupnost zboží shoduje s požadavky zákazníků, vytvoří plánovači takzvané dodávky v systému SAP dle jednotlivých objednávek. Dodávka představuje souhrn informací o plánované přepravě.

Jsou zde zahrnuty údaje tykající se expedovaného zboží a informace o odběrateli. Pokud je dodávka vytvořena, tým plánovačů předá tuto informaci prostřednictvím systému SAP dále do distribučního centra. Na základě vytvořených dodávek poté pracovníci v distribučním centru připravují a kompletují jednotlivé palety se zbožím. Zároveň se také předá informace zákazníkovi o potvrzení objednávky. V opačném v případě, pokud se skladová dostupnost neshoduje s požadavky zákazníka, musí být předána informace na výrobní oddělení a dochází k naplánování výroby chybějícího zboží.

Aby bylo možné zboží dopravit až k zákazníkovi, musí tým plánovačů provést poslední úkon, a to naplánovat dopravu, respektive obstarat dopravu pro odvoz zboží k zákazníkovi.

Společnost XYZ nedisponuje vlastním vozovým parkem, ale využívá služeb dopravců, se kterými má uzavřené smlouvy. Plánování dopravy se tak řeší pomocí rezervačního systému prostřednictvím internetové aplikace. Aplikace je propojena se systémem SAP a informace z dodávek jsou v ní tak automaticky uloženy. Tato aplikace funguje na principu veřejné nabídky pro dopravce, s nimiž má společnost XYZ uzavřené smlouvy. Dopravci mají přístup do této aplikace a přihlašují se k jednotlivým dodávkám dle nakládkových časových oken. Přehled činností a procesů pracovního útvaru logistiky je znázorněn v obrázku č. 4.1.

37

Obrázek 4.1 Činnosti útvaru logistiky při vyřizování objednávky

Zdroj: Vlastní zpracování

38

4.1.2 Kompletace a expedice zboží k zákazníkovi

Na základě přijaté informace v systému SAP pracovníci druhý den ve skladě připravují a kompletují jednotlivé palety dle požadavků zákazníka. Palety se připravují a kompletují v jedné sekci z důvodu usnadnění manipulace při pozdější nakládce. Poté třetí den dochází k naložení palet do návěsových jízdních souprav a zboží je expedováno k zákazníkovi.

Jednotlivé palety se připravují různými způsoby. Jednou z možností je taková kompletace palet, kdy se jednotlivé palety s jednou vrstvou zboží skládají na sebe (tzv. sandwichový picking). Druhá možnost spočívá ve vrstvení zboží pouze na jednu paletu.

Standardizovaná velikost europalety je 1200 × 800 ×144 mm (délka × šířka × výška). Příklady kompletace palet jsou znázorněny na obrázku č. 4.2.

Obrázek 4.2 Kompletace palet

Zdroj: Interní dokumentace

39

4.2 Analýza objemu a způsobu přepravy zboží k vybraným odběratelům

V následující části práce bude provedena analýza distribuce zboží společností XYZ k zákazníkům v České republice. Budou zde charakterizováni jednotliví zákazníci, kterým společnost XYZ dováží své výrobky. Dále budou podrobně rozebrány veškeré informace, které souvisejí s danou distribucí konkrétnímu zákazníkovi jako jsou distribuční cesty, jejich cílové destinace a vzdálenosti. Poté bude věnována pozornost samotné expedici zboží a s tím související informace o vytíženosti souprav. Hlavní ukazatele poté poslouží k realizaci zlepšovacích návrhů a doporučení.

Hlavními ukazateli s ohledem na cíl práce jsou:

• celkový počet realizovaných přeprav,

• průměrný počet naložených palet v jednom expedovaném návěsu,

• průměrná hrubá hmotnost nákladu (s paletami a balením) v jednom expedovaném návěsu (jízdní soupravě),

• průměrné využití hmotnostní kapacity ložné plochy návěsu,

• průměrné využití objemové kapacity ložné plochy návěsu.

Tyto hlavní ukazatele s ohledem na cíle práce byly samostatně zvoleny a vypočteny z poskytnutého výkazu o přepravách k jednotlivým zákazníkům. Výkaz je zpracován v tabulkovém procesoru Excel. Následně poskytnutá a vypočtená data byla zpracována do standardizovaných tabulek, které se nacházejí v další části této kapitoly. Jelikož se jedná o citlivá interní data společnosti XYZ, zůstanou názvy jednotlivých odběratelů v anonymitě.

Následující analýza se vztahuje k období od 2.1. 2018 do 19.10. 2018. Společnost XYZ mezi tímto obdobím pravidelně expedovala zboží k celkem 13 zákazníkům. Jedná se o obchodní a drogistické řetězce, které vlastní síť velkoobchodních a maloobchodních prodejen. Pro účely diplomové práce byly poskytnuty údaje o 9 odběratelích.

40

4.2.1 Rozmístění jednotlivých distribučních center

Každý z odběratelů využívá jedno nebo více distribučních center, kde je zboží pravidelně dopravováno. Distribuční centra se nacházejí poblíž hlavních silničních tahů, především blízko dálnic a rychlostních silnic z důvodu snadné dostupnosti, která šetří čas.

Rozmístění jednotlivých distribučních center znázorňuje obrázek č. 4.3.

Obrázek 4.3 Rozmístění jednotlivých distribučních center

Zdroj: Vlastní zpracování

41 4.2.2 Způsob přepravy zboží k odběratelům

Společnost XYZ využívá k expedici zboží služeb 4 hlavních dopravců, s kterými má uzavřené kontrakty. S těmito dopravci je uzavřená smluvní cena pro jednotlivé trasy. V případě přepravy po České republice jsou ceny rozděleny dle vzdálenosti. Pokud se distribuční centrum odběratele nachází v blízkosti do 150 kilometrů od společnosti XYZ, je cena stanovena na 4700 Kč za přepravu. Jestliže se distribuční centrum odběratele nachází dále než 150 kilometrů od společnosti XYZ, je cena nastavena na částku 7300 Kč za přepravu.

Společnost XYZ pro závoz zboží nejčastěji využívá standardní návěsové soupravy.

Specifikace ložné plochy využívaných návěsů dle interního zdroje společnosti XYZ:

délka: 13,62 m,

šířka: 2,48 m,

výška: 2,71 m,

kapacita: 91,54 𝑚3,

maximální počet palet: 34 ks (jednopodlažní ložná plocha),

maximální nosnost: 24 t.

Obrázek č. 4.4 znázorňuje nejčastěji využívaný návěs pro expedici zboží ve společnosti XYZ. Zároveň znázorňuje zhruba 56% průměrné využití objemové kapacity ložné plochy návěsu u jednotlivých přeprav analyzovaných odběratelů společnosti XYZ.

Obrázek 4.4 Používaný návěs pro expedici zboží

Zdroj: [34] – upraveno

42

Pokud se jedná o maximální počet palet 34 kusů, je tento údaj poměrně zavádějící.

Z obrázku č. 4.4 je patrné, že do návěsu je možné naložit vetší množství palet, než je počet 34 kusů. Maximální množství 34 kusů palet je myšleno naložit takovým způsobem, který odpovídá naložení všech palet na podlahu návěsu, respektive 34 palet je maximálně možno naložit na podlahu návěsu. V případě, že jsou palety vrstveny na sebe, u společnosti XYZ se jedná o takzvaný „sandwichový picking“, do prostoru návěsu se vejde palet mnohem více. Proto v kapitole č. 4.2.3 o analýze objemu přepravy zboží k vybraným zákazníkům dosahuje například u odběratele IV průměrný počet palet v jednom expedovaném návěsu 62 kusů.

Na obrázku č. 4.5 je zobrazen maximální počet palet, který je možný naložit na podlahu návěsu.

Obrázek 4.5 Maximální počet palet v návěsu

Zdroj: [34] – upraveno

43

4.2.3 Analýza objemu přepravy k jednotlivým odběratelům Odběratel I

V tabulce č. 4.1 se nacházejí údaje o společnosti a informace týkající se distribuce zboží k odběrateli I.

Tabulka 4.1 Údaje o distribuci zboží k odběrateli I Údaje o společnosti

Název společnosti: Společnost I

Oblast činnosti: Provoz hypermarketů a supermarketů

Dovoz zboží do distribučního centra: ANO

Počet zavážených distribučních center: 2

Adresa distribučního centra: a) Olomouc b) Klecany Vzdálenost od společnosti XYZ: a) 260 km b) 43 km Údaje o distribuci zboží

Počet realizovaných přeprav dle distribučního centra: a) 194 b) 52 Celkový počet realizovaných přeprav: 246

Celkový počet dopravených palet: 10 246 ks

Průměrný počet palet v 1 expedovaném návěsu: 41 ks Celková hrubá hmotnost přijatého zboží: 3 324,83 t Průměrná hrubá hmotnost nákladu v 1 exped. návěsu: 13,52 t Celková čistá hmotnost přijatého zboží: 3 087,15 t Průměrná čistá hmotnost nákladu v 1 exped. návěsu: 12,55 t Průměrné využití hmotnostní kapacity ložné plochy návěsu: 55,83 % Průměrné využití objemové kapacity ložné plochy návěsu: 57,89 %

Zdroj: Vlastní zpracování

Společnost XYZ realizovala v konkrétním období k odběrateli I celkem 246 přeprav.

Expedice zboží probíhala do dvou distribučních center, které se nacházejí v pražských Klecanech a v Olomouci. Do distribučního centra v Olomouci proběhlo 194 přeprav se zbožím a 54 přeprav proběhlo do distribučního centra v Klecanech. Průměrná hmotnost nákladu v jednom expedovaném návěsu činila 13,52 tun z celkové nosnosti standardního sedlového návěsu 24 tun, což představuje 55,83 % využité hmotnostní kapacity sedlového návěsu.

V případě objemové kapacity ložné plochy sedlového návěsu, která činí 101 𝑚3 bylo

44

z celkového počtu 246 přeprav průměrně využito pouze 57,89 %. Průměrný počet naložených palet v jednom expedovaném návěsu činil 41 kusů.

Odběratel II

V tabulce č. 4.2 se nacházejí údaje o společnosti a informace týkající se distribuce zboží k odběrateli II.

Tabulka 4.2 Údaje o distribuci zboží k odběrateli II Údaje o společnosti

Název společnosti: Společnost II

Oblast činnosti: Řetězec supermarketů

Dovoz zboží do distribučního centra: ANO

Dovoz zboží do distribučního centra: ANO

In document VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – (Stránka 26-0)