• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Kdo asistenta pedagoga doporučuje a kdo o něj žádá?

In document http://www.majinato.cz/majinato web (Stránka 130-135)

Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se zdravotním postižením Pedagogicko-psychologické poradny (dále jen PPP) a speciálně pedagogická centra (dále jen SPC) posuzují vzdělávací potřeby dětí a eventuálně doporučují využití podpory asistenta pedagoga. Ve zprávě PPP či SPC je vždy uvedeno, zda doporučuje asistenta pedagoga, dále je uvedeno zdůvodnění pro toto pod-půrné opatření, časová dotace, stanovení platnosti posudku a návrh činností zařazených do pracovní náplně AP. Poté, co škola obdrží od rodičů potřebné dokumenty, posílá ředitel školy žádost na krajský úřad nejpozději do norma-tivně stanoveného data (obvykle 31. května). Krajský úřad vydává souhlas či nesouhlas se zřízením AP pro dané dítě od začátku školního roku a rozho-duje také o výši úvazku AP. Zřizování pracovního místa AP v průběhu školní-ho roku je možné pouze v mimořádných případech. Pokud žák se zdravotním postižením odejde ze školy (přestup na jinou školu), ředitel školy je povinen nahlásit jeho odchod do 15 dnů na odboru školství, mládeže a tělovýchovy.

Pokud by tak neučinil, šlo by o neoprávněné čerpání státních prostředků.

Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním V praxi se využívá i předchozí uvedená možnost, ale její výsledek je dosti nejistý. Doporučovali bychom proto zvolit následující postup: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR vyhlašuje každoročně rozvojový program Financování asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním

znevý-hodněním na období kalendářního roku. V případě, že o zařazení

do programu žádá škola, je žádosti nutné doručit do 5. ledna, v případě žá-dosti krajského úřadu do 22. ledna (termíny vždy ověřte). Zřizování pracovní-ho místa AP mimo termíny vypsané MŠMT není možné.

TIP

Bližší informace o rozvojovém programu MŠMT ČR Financování asistentů pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním najdete na www.msmt.cz v záložce „speciální školství“, dotační a rozvojové programy.

Další možností, jak získat část finančních prostředků na funkci asistenta pe-dagoga, je oslovit Úřad práce ČR (ÚP). Společně s ÚP se vytvoří tzv. spole-čensky účelné pracovní místo pro AP. V rámci aktivní politiky zaměstnanosti je možné od Úřadu práce čerpat částečnou či úplnou dotaci na asistenta pedagoga (přiznání úplné dotace na pozici AP je však velmi řídké). Finanční podpora škole tak má formu dotace či příspěvku na mzdu zaměstnance.

O dotaci na zřízené pracovní místo je možné požádat i opakovaně. Podrobné informace zjistíte na příslušném krajském úřadě.

V současné době vzhledem k poklesu finančních prostředků a stoupajícího počtu žádostí o zřízení pracovního místa asistenta pedagoga jsou často přidě-lovány úvazky menší,

nedostačující pro kvalitní integrační proces žáka se speciálními vzdělávacími potřebami.

TIP

Krajský úřad je rovněž možné požádat o souhlas se zřízením funkce asistenta pedagoga pro skupinu dětí se sociálním znevýhodněním.

Osobnostní předpoklady asistenta pedagoga pro děti se sociálním znevýhodněním

Asistent pedagoga by měl zejména: mít kladný vztah k dětem a lidem, být komunikativní, trpělivý, pracovitý, být ochoten dále se vzdělávat, být ochoten spolupracovat a pomáhat, být důsledný, být schopen dobře ovládat emoce, mít potřebné vědomostní předpoklady. Vzhledem k poměrně vysokým nárokům na roli asistenta pedagoga je finanční ohodnocení vnímáno asistenty pedago-ga jako nízké a nedostačující (obvykle 7. či 8. platová třída).

Rizika

Ve funkci asistenta pedagoga můžeme vnímat spoustu rizik, která se vážou k celému školskému systému. Tímto nechceme vystupovat kriticky vůči systé-mu, jde nám pouze o nastínění rizikových jevů, se kterými jsme se

v praxi setkali a které je třeba mít na paměti.

• Nízké finanční ohodnocení asistenta pedagoga.

• Normativně neukotvené požadavky na vzdělání.

• Nedostatečná kvalifikace, která se nevhodně odráží při přímé práci s dětmi.

• Někdy asistent pedagoga supluje za ostatní pracovníky školy – to je nepří-pustné například i jako neoprávněné čerpání prostředků.

• Osobnostní profil uchazeče neodpovídá profilu asistenta pedagoga.

• Nedostatečná výše úvazku pro pokrytí potřeb ke kvalitnímu integračnímu procesu a podpoře dítěte.

• Bazálním rizikem je však nepřidělení asistenta pedagoga potřebnému dítěti vůbec.

27. SPeCIáLNí PeDAGOG

TéMA: SySTéMOVá PODPORA

Anotace

Činnost speciálního pedagoga ve škole je samostatná poradenská činnost, která není přímou součástí vzdělávací činnosti školy. Školní speciální pedagog (ŠSP) vykonává činnosti zaměřené na odbornou podporu integrovaných žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a všech ostatních žáků, kteří potřebují speciálně pedagogickou podporu a péči založenou na krátkodobých či dlou-hodobých podpůrných opatřeních. ŠSP nabízí spolupráci pedagogům v mnoha oblastech, se kterými běžný pedagog nemá možnost ani kompetence cíleně a odborně pracovat. Snaha ředitelů škol získat pro svou školu odborníka v podobě speciálního pedagoga v posledních letech stále roste, jelikož se tato pozice v hlavním vzdělávacím proudu jeví jako velice přínosná, zásadní a po krátkém čase pro školu nepostradatelná. Trvalým, systémovým problé-mem však je financování této pozice a zajištění služeb ŠSP žákům na dobu neurčitou, nikoli jen po dobu trvání grantu či dotace.

Praxe

Veškeré systémové úpravy a návrhy ze strany MŠMT by měly vést k tomu, aby v běžné třídě základní školy pracoval tým tří pedagogických pracovníků:

pedagog, speciální pedagog a asistent pedagoga. Tato kombinace se jeví jako optimální a umožňuje řádně naplňovat pedagogickou profesi.

TIP

Kvalifikace školního speciálního pedagoga musí splňovat standardy, které jsou specifikovány zákonem 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících. Podle § 18 tohoto zákona získává speciální pedagog kvalifikaci vysokoškolským vzdělá-ním dosaženým studiem v akreditovaném magisterském studijvzdělá-ním programu v oblasti pedagogických věd zaměřených na speciální pedagogiku.

Činnost ŠSP je komplexní službou žákům, jejich rodičům a pedagogům, která vychází ze standardních činností vymezených ve vyhlášce č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, novelizované vyhláškou č. 116/2011 Sb. ŠSP působí na škole jako poskytovatel poradenských služeb spolu se školním metodikem prevence, výchovným poradcem, případně školním psychologem a s dalšími stanovený-mi pedagogy školy. Jejich činnosti spolu úzce souvisejí a je vhodné v rámci koncepce školy zpracovat interní směrnici a vymezit kompetence, postupy a zodpovědnost ŠSP za poskytované poradenské služby.

TIP

Viz též karty Asistent pedagoga, Školní psycholog, Výchovný poradce a Metodik prevence.

Pro svoji práci musí mít ŠSP souhlas se svou činností na škole od zákonných zástupců všech žáků školy. Souhlasy jsou udělovány v souladu se zákonem č.

101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Pro obecné působení školního speci-álního pedagoga podepisují všichni zákonní zástupci žáků školy tzv. generální souhlas s činností. Generální souhlas se projednává jednou ročně na třídních schůzkách. Podpisem dokumentu rodiče souhlasí, aby speciální pedagog půso-bil na škole dle uvedené vyhlášky. Rozhodnou-li se rodiče, že souhlas nepo-depíší, nemá školní speciální pedagog právo jejich dítěti své služby poskytovat.

V případě, že bude po dohodě s dítětem, rodiči a třídním učitelem zahájena in-tenzivnější spolupráce, terapie či reedukace, musí si školní speciální pedagog opatřit pro daného žáka individuální souhlas s činností.

TIP

Tipy a formuláře k souhlasům s činností ŠSP naleznete např. na adrese http://www.sekaniny.cz/wp-content/dokumentypdf/informovana_sdeleni.pdf.

Rodič i žák musí být prokazatelně informováni o povaze, rozsahu, trvání, cílech a postupech nabízené poradenské služby, o všech předvídatelných rizicích a nevýhodách, které mohou z poskytované služby vyplynout, a o pro-spěchu, který je možné očekávat, i možných následcích, nebude-li poradenská služba poskytnuta.

ŠSP má pevně stanovené konzultační hodiny pro žáky, rodiče a učitele, kdy je dostupný v prostorách k tomu vymezených. Nabízené konzultace se řídí cha-rakterem služby ŠSP a potřebami žáků, rodičů a pedagogů. Zásadní je časová dostupnost a nabídka pro všechny. Přehled o službách poskytovaných ŠSP je veřejně přístupný na nástěnce v budově školy a na webových stránkách školy. ŠSP vede o svých činnostech písemnou dokumentaci.

Pracovní prostor školního speciálního pedagoga

Další podmínkou pro zahájení činnosti školního speciálního pedagoga na škole je zřízení prostor a celkové vybavení poradenského pracoviště. Škola musí zajistit podmínky pro to, aby nedocházelo ke kolizi se zákonem 101/200 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, protože ŠSP pra-cuje s důvěrnými a hlavně citlivými údaji. Prostory jsou vybaveny nástroji, diagnostickými testy a pomůckami nezbytnými pro poskytování standardních

činností speciálního pedagoga. Zároveň musí toto místo nabízet důstojné pro-středí pro konzultace s žáky, rodiči, pedagogy.

TIP

Financování pozice školního speciálního pedagoga - ve velké míře je

financování pozice ŠSP závislé na manažerských schopnostech vedení školy.

Škola může pozici ŠSP financovat vlastními prostředky, penězi z dotací nebo z grantového projektu, z Operačního programu Vzdělávání pro konku-renceschopnost – Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb (OP VK VIP III-RAMPS).

In document http://www.majinato.cz/majinato web (Stránka 130-135)