• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2. Analýza vybraných bánk

2.1 Metóda výberu bánk

Výber bánk bol vytvorený na základe najväčšieho podielu bánk na trhu v retailovom bankovníctve ( viď. graf 1 ).

Graf 1 - Graf trhových podielov bánk v retaily

Zdroj: vlastné spracovanie

Internetbanking získava na popularite z roka na rok a patrí medzi prvých päť aktivít, kvôli ktorým sa Slováci pripájajú na internet ( viď. graf 2 ). Prístup k svojmu účtu má dnes pomocou internetu už každý tretí Slovák. Za európskym priemerom, kde ho využíva 36 percent obyvateľov, stále mierne zaostávame. Za posledných päť rokov sme však urobili výrazný krok vpred. Kým v roku 2005 internet banking využívala iba desatina Slovákov, dnes je to už celá tretina ( viď. graf 3 ). Najväčšiu obľubu má internet banking predovšetkým v Holandsku, vo Fínsku a Švédsku. V týchto krajinách ho totiž používajú až tri štvrtiny obyvateľov vo veku od 16 do 74 rokov. Naopak, takpovediac iba v kolíske, je zatiaľ internet banking v Bulharsku a Rumunsku, kde je súčasťou života iba dvoch či troch percent

31

obyvateľov. Za inými európskymi ekonomikami však výraznejšie zaostáva i Grécko, keďže iba každý sedemnásty Grék spravuje svoj účet cez internet. K počítaču si pritom sadáme a so svojím účtom cez internet narábame najmä v období výplatných termínov.

Graf 2 - Najčastejsšie aktivyty užívateľov na internete

Zdroj: vlastné spracovanie

32

Slovenská sporiteľňa, a.s.

Slovenská sporiteľňa je bankou s najdlhšou tradíciou sporiteľníctva na Slovensku, korene ktorého siahajú až do 19. storočia. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, je Slovenská sporiteľňa začlenená do silnej finančnej skupiny Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG.

Slovenská sporiteľňa je v súčasnosti najväčšia komerčná banka na Slovensku s úplnou devízovou licenciou a povolením na vykonávanie hypotekárnych bankových obchodov. Má

najväčší podiel na trhu vkladov, najrozsiahlejšia sieť vlastných obchodných miest a dominantné postavenie v oblasti vydávania bankových platobných kariet. Svojim klientom

poskytuje širokú škálu produktov a služieb, od tradičných bežných účtov, rôzne typy vkladných knižiek, termínované vklady a služby platobného styku, úvery, až po najmodernejšie služby elektronického bankovníctva. Zahraničné aktivity banky a jej klientov sú podporované členstvom Slovenskej sporiteľne v medzinárodnom platobnom združení S.W.I.F.T., a prostredníctvom korešpondenčných bánk smerované prakticky do celého sveta.

Slovenská sporiteľňa je prvou bankou v Slovenskej republike, ktorá získala licenciu na vydávanie a prijímanie všetkých druhov kariet spoločnosti VISA International. V súčasnosti

banka vlastní aj licenciu medzinárodnej spoločnosti EUROPAY International a MASTERCARD International. Ako druhá vo svete, po Veľkej Británii, postupne prechádza

v systéme EUROPAY International na technológiu EMV pre čipové karty a terminály.

Všeobecná úverová banka, a.s.

VÚB banka je druhou najväčšou bankou na Slovensku vďaka viac ako 1,2 mil.

klientov a približne 20% podielu na trhu. Banka vznikla 1. 1. 1990 vyčlenením komerčných aktivít pre firemných klientov na území SR zo Štátnej banky československej. V roku 2001 získala väčšinový podiel vo VÚB banke významná talianska banková skupina IntesaBci (dnes Intesa Sanpaolo). VÚB banka pôsobí v Slovenskej republike a v Českej republike. U nás má 209 pobočiek a 11 hypotekárnych centier.

33

Tatra banka, a.s.

Tatra banka vznikla v roku 1990 ako prvá súkromná banka na Slovensku. V súčasnosti je členom RZB Group a jednou z najúspešnejších dcérskych spoločností Raiffeisen Banking Group v rámci priestoru strednej a východnej Európy. Je modernou univerzálnou bankou s komplexnou ponukou bankových služieb a riešení v oblasti spravovania financií pre firemných aj individuálnych klientov. Prostredníctvom svojej siete 135 obchodných miest pôsobí vo všetkých regiónoch Slovenska a zamestnáva cca 3400 zamestnancov.

Tatra banka je v súčasnosti treťou najväčšou a dlhodobo najefektívnejšou bankou na Slovensku. Má ambíciu patriť medzi lídrov v rámci slovenského bankovníctva. Aj preto Tatra banka sformulovala Misiu, Víziu a Hodnoty, ktoré jej umožňujú vytýčiť si ďalšiu stratégiu a napredovať k zásadným métam.

Tatra banka si každoročne zachováva pozíciu lídra v mnohých oblastiach, čo potvrdzujú aj prestížne medzinárodné ocenenia. Prirodzeným cieľom banky je dosahovať kontinuálny nárast finančných ukazovateľov a zvýšenú produktivitu spojenú s racionalizáciou a prísnou kontrolou prvádzkových nákladov. Banka je pravidelne hodnotená medzinárodnou ratingovou agentúrou Moody`s Investors Service.

Československá obchodná banka, a.s

V roku 1999 prešla ČSOB zásadnou zmenou a jej majoritným akcionárom sa stala belgická KBC Bank. KBC Group je jednou z vedúcich finančných skupín v Európe a lídrom na dvoch ťažiskových domácich trhoch, kde pôsobí: v Belgicku a v strednej Európe.

Zamestnáva viac ako 55 000 zamestnancov a obsluhuje 12 miliónov klientov. S trhovou kapitalizáciou 30 miliárd EUR patrí KBC Group medzi najväčšie belgické spoločnosti a vedúce finančné skupiny v Európe.

UniCredit

UniCredit - banka s komplexnými finančnými službami pre všetky segmenty UniCredit Bank Slovakia a. s. vznikla fúziou UniBanky, a. s. a HVB Bank Slovakia a. s.

v apríli 2007. Obe banky už predtým pôsobili na slovenskom trhu vyše 17 rokov a vybudovali

34

si výnimočné renomé v niekoľkých oblastiach. Zlúčením dvoch bánk s rozdielnou stratégiou sa vyprofilovala nová, univerzálna banka so silným zameraním na retailové bankovníctvo, ktorá patrí medzi lídrov v oblasti privátneho a firemného bankovníctva. Zaradila sa medzi kľúčových hráčov na slovenskom bankovom trhu.

Prostredníctvom jednej z najširších pobočkových sietí na Slovensku je klientom nablízku vo všetkých regiónoch. Pokrýva finančné potreby individuálnych klientov, podnikateľov a firiem. Ponúka tiež exkluzívne služby pre klientov privátneho bankovníctva.

UniCredit Bank patrí k lídrom vo financovaní firiem na slovenskom trhu. Obsluhuje všetky

segmenty trhu. Klientelou banky sú globálne medzinárodné spoločnosti, nadnárodné a zahraničné firmy, stredne veľké firmy, developerské spoločnosti, firmy z oblasti

agrobiznisu, ako aj firmy z finančného sektora.

Konkurenčnou výhodou banky je, že je súčasťou najsilnejšej bankovej skupiny v strednej a východnej Európe. Vďaka tomu využíva prístup, ktorý umožňuje harmonizáciu obchodných podmienok a spôsobu obsluhy veľkých medzinárodných klientov. Znamená to, že týchto klientov je banka schopná obsluhovať na rovnakej úrovni a rovnakým spôsobom akú sú zvyknutí vo svojich domovských krajinách.

UniCredit Bank už od roku 2008 umožňuje svojim klientom vyberať hotovosť z bankomatov všetkých bánk skupiny UniCredit v zahraničí za rovnaké ceny ako z vlastných

bankomatov na Slovensku. K dispozícii je vám takmer 19 000 bankomatov skupiny UniCredit v 18 krajinách - Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Nemecko, Maďarsko, Taliansko, Kazachstan, Kirgistan, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Turecko a Ukrajina.

OTP banka Slovensko, a.s.

OTP Banka Slovensko, a.s. pôsobí na slovenskom trhu a prostredníctvom svojich korešpondenčných bánk aj na zahraničných trhoch ako univerzálna banka s úplnou devízovou licenciou.

V súčasnosti OTP Banka Slovensko disponuje rozvetvenou sieťou 72 pobočiek po celom Slovensku. Ústredie banky je v Bratislave. OTP Banka Slovensko disponuje systémom komplexného hodnotenia podnikateľských zámerov klienta v súlade so svetovými štandardmi

35

a implementovaným platobným a zúčtovacím systémom PROFILE, ktorým sa zabezpečuje on-line prepojenie všetkých pobočiek OTP Banka Slovensko, a.s. Banka je v súčasnosti napojená na SWIFT, REUTERS, TELERATE.

Rozhodujúci objem v obchodnej činnosti banky predstavujú bankové produkty a služby poskytované klientom na slovenskom trhu. Štruktúra produktov a služieb zodpovedá požiadavkám rozhodujúcich segmentov trhu, ktoré banka obsluhuje. OTP Banka Slovensko, a.s. ponúka svoje produkty a služby fyzickým aj právnickým osobám. OTP Banka Slovensko, a.s. je univerzálnou bankou rodinného typu, preto aj ponuka produktov a služieb je prispôsobená požiadavkám viacerých generácií (od najmladšej až po dôchodcov), a tiež náročnosti jednotlivých klientov.

Poštová banka, a.s.

Poštová banka pôsobí na trhu bankových služieb a prostredníctvom svojich dcérskych spoločností, Prvej penzijnej a Poisťovne Poštovej banky, je čoraz úspešnejšia aj na trhu podielových fondov a poisťovníctva. Vďaka strategickému obchodnému partnerovi - Slovenskej pošte je všade tam, kde žijú klienti.

mBank

mBank - retailové bankovníctvo BRE Bank SA, člen skupiny Commerzbank. mBank vstúpila na slovenský trh v novembri 2007. Aktuálne ponúka tieto okruhy produktov: bežné účty vedené bezplatne,sporiace účty, úvery na bývanie, kreditné karty, hotovostné pôžičky a účty pre podnikateľov. mBank je súčasťou silnej finančnej skupiny Commerzbank, ktorá je druhou najväčšou bankou v Nemecku a jednou z vedúcich finančných inštitúcií v Európe.

36