• Nebyly nalezeny žádné výsledky

1. Základní pojmy

1.6. Informa č ní strategie

1.6.1. Metodiky budování IS/IT

V literatuře se častěji setkáme s pojmem metodika vývoje IS. Pak metodikou torby IS rozumíme: „souhrn etap, přístupů, pravidel, dokumentů, řízení, metod, technik a nástrojů pro tvůrce informačních systémů, který pokrývá celý životní cyklus informačních systémů. Určuje kdo, kdy, co a proč má dělat během vývoje a provozu IS. Metodika by se měla vztahovat na všechny prvky IS (pracovníky, organizační procedury, data, SW, HW a další), organizační vlivy IS, ekonomické otázky spojené s vývojem a provozem IS, doporučené dokumenty a případně způsob řízení v jednotlivých fázích životního cyklu IS.“(12)

Ačkoliv tato definice zahrnuje všechny prvky IS, bývá pojem metodika vývoje IS často spojován jen s vývojem jednoho prvku IS a to s vývojem software. Abychom se vyhnuli tomuto spojení, budeme hovořit o „metodice budování IS/IT“, jednak jako o metodice zahrnující všechny prvky IS, a jednak v tom smyslu, jak tento pojem chápe Buchalcevová(13), tedy jako metodiky, které se „kromě vývoje nového řešení, zahrnují také metodiky pro nasazení hotových řešení, rozšíření řešení a integraci stávajících řešení.“

Buchalcevová(14) uvádí kategorizaci metodik. „Podle toho zda se metodika zabývá jednotlivým projektem nebo IS celé organizace můžeme metodiky rozdělit na globální a projektové.

Globální

jsou metodiky zaměřené na IS na úrovni celé organizace.

Projektové

se zabývají vývojem části IS – jeden projekt.

Dále je možné rozdělit metodiky na základě toho, zda budeme budování IS/IT považovat za měřitelný a říditelný proces. Pak je rozdělíme na:

12ŘEPA,V. Analýza a návrh IS. vyd.1, Ekopress, Praha, 1999,str. 23

13 BUCHALCEVOVÁ, A. Metodiky budování IS/ICT. Dokument ve formátu pdf [online]. Dostupné z URL:

<nb.vse.cz/~buchalc/metodiky.pdf>.

14 BUCHALCEVOVA, A. Metodiky vývoje a údržby informačních systémů : kategorizace, agilní metodiky, vzory pro návrh metodiky. 1.vyd. Praha : Grada, 2005. Str 12

Rigorozní

vycházejí z přesvědčení, že budování IS/IT lze plánovat řídit a měřit. Snaží se podrobně a přesně definovat procesy, činnosti a vytvářené produkty, a proto bývají velmi často objemné.

Agilní

metodiky, které umožňují vytvořit řešení velmi rychle a pružně jej přizpůsobovat měnícím se požadavkům.“

V odborné literatuře se setkáme například s těmito metodikami:

• SSADM (Structured Systems Analysis and Design Method) Tato metodika pochází z Velké Británie. Od roku 1993 funguje jako britský státní standard.

• SDM (System Development Methodology) Metodika SDM byla vyvinuta na Rotterdamské univerzitě. V Holandsku je standardem pro navrhování IS.

• MERISE Je francouzská metodika, kterou vytvořilo Centre Technique Informatique francouzského ministerstva průmyslu. Je povinná pro státní IS ale používá ji i soukromý sektor.

• EUROMETHOD Vznikla jako úsilí států Evropského společenství vytvořit jednotný postup při vývoji IS.

Tyto metodiky jsou zaměřené většinou na celý životní cyklus IS. Součástí životního cyklu vývoje a provozu IS je i informační strategie. Některé tvorbu IST řeší detailně, jiné ji zmiňují pouze okrajově.

Pro potřeby této práce byly vybrány dvě hlavní metodiky. Obě dvě jsou zaměřeny na strategickou polohu řešení problematiky IS/IT. Tedy na řešení IS v rámci celé organizace, obě bychom mohli tedy zařadit mezi metodiky globální. První z nich, MDIS, byla vybrána z toho důvodu, že její tvůrce spolupracoval s MI na vývoji struktury IK pro standard ISVS a později se stala předlohou i pro strukturu IK v nově vzniklé vyhlášce, která tuto oblast upravuje. A také z toho důvodu, že IST rozpracovává detailně. V literatuře je označena jako metodika rigorozní. Druhá metodika COBIT, která se prosazuje v současnosti v oblasti řízení IS/IT, byla zvolena z toho důvodu, že pohled na IST rozpracovává z obecnějšího pohledu, ve formě přístupů a principů. COBIT bychom přesto, že má pevně stanoveny body, podle kterých hodnotí dosažené výsledky, vzhledem k jejímu charakteru ji budeme považovat za metodiku agilní.

Metodika MDIS (Multidimensional Development of Information System)

Tato metodika vznikla počátkem devadesátých let na VŠE na katedře informačních technologií pod vedením Jiřího Voříška. Sám autor považuje za její výhodu, že

„nepředepisuje detailně jednotlivé kroky vývoje IS/IT, ale je především návodem na způsob uvažování při vývoji IS/IT“(15) a to z toho důvodu, že každou organizaci považuje za tak specifický systém, že stanovení striktního postupu pro jednotlivé kroky by mohlo být pro řešitele projektů zavádějící a tedy chybné.

Charakteristickým rysem této metodiky je její multidimenzionální pohled na řešení IS/IT. MDIS se totiž snaží zohlednit všechny faktory, které ovlivňují úspěšnost celého životního cyklu IS, a neopomenout ani vzájemné ovlivňování, a vazby těchto jednotlivých faktorů. Těmito faktory jsou např. datová, funkční, hardwarová hlediska. Podle této metodiky k dosažení správného výsledku je nutné vyhnout se řešením, která by zohledňovala pouze některá hlediska.

Metodika MDIS jde cestou strukturovaného popisu fází životního cyklu, kterými jsou:

1. Informační strategie organizace 2. Úvodní studie systému

3. Globální analýza a návrh 4. Detailní analýza a návrh 5. Implementace

6. Zavedení

7. Provoz, údržba a rozvoj

Pro tyto jednotlivé fáze stanovuje, co by se v nich mělo dělat a nad čím by se mělo přemýšlet.

Podle této metodiky je úkolem strategického řízení IS/IT:

„formulovat vizi, cíle a podnikatelské hodnoty budoucího stavu IS/IT,

určit cestu realizace cílového stavu,

15 VOŘÍŠEK, J. Informační technologie a systémová integrace. 1.vyd Praha: VŠE 1996. Str. 81

řídit přechod od současného do cílového stavu tak, aby byla neustále zachována integrita IS/IT na všech dříve zmíněných úrovních.“(16)

Tyto úkoly strategického řízení metodika MDIS rozpracovává do konkrétních fází IST pro kterou má vytvořenou detailní strukturu IST. Ta má základní body:

• Zdroje, cíle a východiska

• Odkud jdeme? - výchozí stav

• Kam jdeme? - cílový stav

• Jak transformovat stávající do cílového stavu?

Metodika COBIT (Control Objectives for Information and Related Technology

„Metodika COBIT byla vyvinuta jako všeobecně použitelný a přijímaný standard pro správné postupy řízení, kontroly a auditu informačních technologií. Je jednou z nejkomplexnějších metodik formalizujících řízení a hodnocení IS/IT a mezinárodně uznávanou metodikou, která podporuje systematický přístup k řízení informatiky.“(17)

Tato metodika je metodikou zaměřenou výrazně na strategickou úroveň řízení IS/IT.

Tedy je vytvořena tak, aby sloužila především pro řídící pracovníky. Nezabývá se tvorbou IS jako takového, ale řeší přístupy a principy jak k řízení IS/IT přistupovat. Navíc navrhuje jak pomocí kriterií vyhodnocovat výsledky řízení.

Řízení IS/IT rozděluje COBIT do čtyř základních skupin(18):

„Plánování a Organizování (PO) - doména se soustředí na definování informační strategie a hledání vhodných taktik pro dosažení nejvyšší míry přispění ICT k naplňování obecných cílů organizace.

16 VOŘÍŠEK, J. Principy strategického řízení 1998 [online]. Dostupné z URL:

<http//nb.vse.cz/~vorisek/FILES/Clanky/1998_Principy_strategickeho_rizeni_IS.htm>.

17 NOVÁK, L. Metodika CobiT - systematický přístup k řízení informatiky [online]. Dostupné z URL:

<http://www.anect.com/cs/info/tiskove-centrum/clanky/metodika-cobit-systematicky-pristup-k-rizeni-informatiky.html >

18 NOVÁK, L. Metodika CobiT - systematický přístup k řízení informatiky [online]. Dostupné z URL:

<http://www.anect.com/cs/info/tiskove-centrum/clanky/metodika-cobit-systematicky-pristup-k-rizeni-informatiky.html >

Akvizice a Implementace (AI) - aby bylo možné realizovat strategie ICT je důležité identifikovat, vyvinout nebo nakoupit a implementovat zdroje ICT, které jsou důsledně provázány s příslušnými procesy organizace.

Dodání a Podpora (DS) - doména se soustředí na zajištění kvalitního dodání požadovaných služeb ICT, což zahrnuje činnosti od provozu přes bezpečnost až po přípravu uživatelů.

Monitorování a hodnocení - všechny procesy ICT musí být pravidelně sledovány a hodnoceny, zda kvalita jejich provádění odpovídá stanoveným požadavkům a potřebám. Tato doména je zaměřena na získávání objektivního přehledu o prováděných činnostech ICT.“

Tyto skupiny pak hodnotí ze tří pohledů. Těmi jsou IT procesy, IT zdroje a Požadavky podnikatele.

Ve skupině plánování a organizování je jako první bod uvedena nutnost definovat informační strategii a vytvořit informační plán. Informační strategii neřeší jako metodika MDIS návrhem konkrétního postupu, ale vyjmenovává principy, kterými by řešitelé IST měli jít.