• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Příspěvky a dotace od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Ministerstvo na základě rozhodnutí poskytuje příspěvek na uskutečňování akreditovaných studijních programů a programů celoživotního vzdělávání a s nimi spojenou vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost a dotace na rozvoj vysoké školy a na ubytování a stravování studentů. Nedílnou součástí rozhodnutí je vymezení účelu, na který jsou příspěvek a dotace poskytovány, a podmínek jejich použití.

Výši příspěvku ovlivňuje řada ukazatelů, mezi které patří typ a finanční náročnost akreditovaných studijních programů a programů celoživotního vzdělávání, počet studentů a dosažené výsledky ve vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol, vypracovaný ministerstvem a jeho každoroční aktualizace a dlouhodobé záměry vzdělávací, vědecké, výzkumné, vývojové a umělecké nebo další tvůrčí činnosti vysokých škol a jejich každoroční aktualizace. Pro výši dotace je rozhodující dlouhodobý záměr ministerstva a dlouhodobé záměry vysokých škol. Na příspěvek a na dotaci na rozvoj vysoké školy má podle zákona o vysokých školách vysoká škola zatím nárok (podle poslední novely má totiž nárok pouze na dotaci, nárok na příspěvek je vázán na akreditované studijní programy - viz výše).

Příspěvky a dotace poskytuje ministerstvo na základě žádosti vysoké školy. Tato žádost musí být písemná a musí splňovat všechny náležitosti a termíny stanovené ministerstvem. Není třeba uvádět výši příspěvku, pokud při jeho stanovení ministerstvo přihlíží k rozpočtovým datům podle daných pravidel. Mezi rozpočtová data patří údaje o počtech studentů v akreditovaných studijních programech, o počtu absolventů a další údaje. V žádosti o dotaci musí být její výše uvedena a odůvodněna. Žádostí o dotaci jsou také projekty vysokých škol podporující rozvoj jejich vzdělávací činnosti, úspěšné ve

17

výběrovém řízení, předložené Výboru Fondu rozvoje vysokých škol a do rozvojových programů vyhlášených ministerstvem.

Vysoká škola je povinna dodržet účel a časové určení poskytnutého příspěvku a dotace, případně oznámit ministerstvu převod prostředků dotace nebo příspěvku do fondu účelově určených prostředků a finančně je vypořádat. Využití příspěvků a dotací hodnotí ministerstvo ve výroční zprávě o stavu vysokého školství.

Ministerstvo poskytuje vysoké škole příspěvek ve výši 75% jeho ročního objemu, pokud vysoká škola nepožádá o jinou částku. Zbývající část může ministerstvo na základě žádosti vysoké školy poskytnout na kapitálové výdaje v termínech do 31. března, 30.

června a 31. října kalendářního roku. Po datu 31. října ministerstvo příspěvek na kapitálové výdaje již neposkytuje nebo poskytne zbývající část přípěvku vysoké škole.

3.1.1 Pravidla pro stanovení výše příspěvku

Částka vyčleněná na příspěvky je rozdělena na ukazatele A a B (studijní programy a s nimi spojená tvůrčí činnost), ukazatel C (stipendia pro studenty doktorských studijních programů), ukazatel D (studující nefinancovaní z ukazatele A nebo B; mezinárodní spolupráce), ukazatel F (vzdělávací projekty, programy a záměry), ukazatel M (mimořádné aktivity), ukazatel S (stipendia podle § 91 odst. 3 zákona o vysokých školách) a ukazatel U (ubytovací stipendia).

Příspěvek, který se odvozuje z ukazatele A a B má souvislost s rozsahem a obsahem vzdělávací činnosti vysoké školy, měřené počtem financovaných studií a absolventů, a současně reflektuje postupné metodické změny ve financování vysokých škol. Pro výpočet jsou důležitá tato data:

Počet rozpočtových studentů vysoké školy v akreditovaných studijních programech k 31. 10. předchozího akademického roku a k 31. 10. probíhajícího akademického roku.

Rozpočtovým studentem je student, který je zapsán do studia, mimo studenta, jehož studium je hrazeno z jiné rozpočtové kapitoly nebo z mezinárodních smluv a usnesení vlády.

Přepočtený počet studentů, který se zjistí tímto vzorcem: „Nově přijatí“ * 1,0 +

„Ostatní“ * 1,0 + „půlroční“ * 0,5. Počet zvláštních studentů se při výpočtu neuvažuje.

Normativní počet studentů = součet součinů přepočteného počtu studentů vysoké školy a koeficientů ekonomické náročnosti jednotlivých studijních programů, ve kterých studují. Koeficienty nabývají hodnot od 1,0 do 5,9.

18

Počet absolventů vysoké školy = součet absolventů všech studijních programů vysoké školy za období 1. 11. předchozího akademického roku do 31. 10. probíhajícího akademického roku.

Základní normativ studijního programu, který každoročně stanovuje náměstek pro vysoké školství ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.

Kontrahovaný počet studentů = přepočtený počet studentů vysoké školy stanovený ministerstvem jako limitní pro výpočet dotace v ukazateli B1.

Celkový příspěvek podle ukazatele A a B = A + B1 + B2.

A = základní normativ * normativní počet studentů k 31. 10. předchozího akademického roku.

B1 = základní normativ * normativní počet studentů, zjištěný z rozdílu mezi počty přepočtených studentů k 31. 10. probíhajícího akademického roku a k 31. 10. předchozího akademického roku, sníženého o odpočet, pokud přepočtený počet studentů vysoké školy nerespektuje kontrahovaný počet studentů.

B2 = počet absolventů * částka připadající na každého z nich.

Příspěvek podle ukazatele C vyjadřuje podporu studentů studujících v doktorských studijních programech. Výše je určena součinem částky, kterou určuje ministerstvo, a počtu studentů v prezenční formě standardně dlouhých doktorských studijních programů.

Ukazatel D podporuje plnění závazků z mezinárodních smluv, které nejsou financovány z ukazatele A a B. Výši ovlivňuje rozsah vzdělávací činnosti vysoké školy, výše stipendia, počet studujících cizinců, na něž není poskytován příspěvek z ukazatele A nebo B, a podle rozsahu úkolů, jimiž je vysoká škola pověřena v mezinárodní spolupráci.

Příspěvek podle ukazatele F je učen novým vysokým školám a pro zvýšení příspěvků, podporujících vzdělávací projekty a aktivity, které nejsou financovány z ukazatele A a B.

Ukazatel M zajišťuje příspěvek na podporu mimořádných, rozpočtem nezajištěných aktivit, které vysoké škole vznikly důsledkem nových právních předpisů, které mají značné dopady na plnění úkolů, pro které byla zřízena, nebo nových aktuálních úkolů.

Příspěvek podle ukazatele S se rovná součinu minimální výše stipendia stanovené nařízením vlády a počtu studentů, kteří mají nárok na přídavek na dítě ve zvýšené výměře.

Část příspěvku podle ukazatele U je stanovena z částky, určené ministerstvem pro všechny vysoké školy v součtu. Daná vysoká škola dostane takové procento z celkové

19

částky, jaké procento studentů z celkových studentů, kteří mají na stipendium nárok, studuje na dané vysoké škole.

3.1.2 Pravidla pro stanovení výše dotace

Dotace na rozvoj vysoké školy jsou poskytovány podle ukazatele D (studující nefinancovaní z ukazatele A a B; mezinárodní spolupráce; projekty podle usnesení vlády ČR), ukazatele F (vzdělávací projekty, programy a záměry), ukazatele G (vzdělávací rozvojové projekty Fondu rozvoje vysokých škol), ukazatele M (mimořádné aktivity), ukazatele I (rozvojové programy).

Dotace z ukazatele D poskytuje plnění programů AKTION, CEEPUS a SOCRATES. Výše dotací se určuje na základě podkladů Ministerstva financí, Ministerstva zahraničních věcí, příslušných Národních kanceláří a agentur.

Ukazatel F zajišťuje dotaci na podporu projektů a aktivit, které podporují rozvojové záměry vysoké školy nebo ministerstva podle dlouhodobého záměru vysoké školy nebo ministerstva.

Ukazatel G zajišťuje prostředky těm školách, které budou řešit vzdělávací projekty úspěšné ve výběrovém řízení organizovaném Výborem Fondu rozvoje vysokých škol.

Dotace z ukazatele M je určena na financování mimořádných rozvojových aktivit, které škola nemá zajištěny v rozpočtu. Tyto aktivity mohou vzniknout jako důsledek nových právních předpisů, které mají značné dopady na plnění úkolů, pro které byla zřízena, nebo nových aktuálních úkolů.

Ukazatel I zajišťuje prostředky školám, které budou řešit projekty v rámci Rozvojového programu vyhlášeného ministerstvem, jako součást aktualizace dlouhodobého záměru ministerstva na daný kalendářní rok, úspěšné ve výběrovém řízení.

Kromě dotace na rozvoj vysoké školy jsou vysokým školám poskytovány i dotace na ubytování a stravování studentů. Výše této dotace se vypočítá jako součin součtu vykázaného počtu přepočtených hlavních jídel vydaných studentům v menzách nebo se souhlasem ministerstva péčí vysoké školy ve stravovacích zařízeních jiných právnických osob za období listopad předcházejícího akademického roku až říjen aktuálního akademického roku a rozpočtového ukazatele, který ministerstvo stanovilo na jedno přepočtené jídlo.

20