• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Podmienky zápisu komerčnej banky do obchodného registra

3.1 Podmienky zápisu komerčnej banky do obchodného registra

Základnou právnou úpravou pre oblasť komerčného bankovníctva bol už spomínaný zákon č.21/1992 Zb. o bankách v znení neskorších predpisov. V súčasnosti už platí nový zákon a to zákon č. 483/2001 v znení neskorších predpisov. Do činnosti týchto bánk samozrejme zasahuje aj celý rad ďalších všeobecné záväzných predpisov ako sú Občiansky zákonník alebo Obchodný zákonník. Podľa ustanovenia § 1 zákona o bankách sa na účely tohto zákona bankami rozumejú právnicke osoby so sídlom v Slovenskej republike založené ako

- akciová spoločnosť.

V zmysle definície Obchodného zákonníka je akciová spoločnosť „spoločnosť, ktorej základné imanie je rozvrhnuté na určitý počet akcií s určitou menovitou hodnotou.

Spoločnosť zodpovedá za porušenie svojich záväzkov celým svojim majetkom. Akcionár neručí za záväzky spoločnosti.“ ( § 154 ods.1 Obchodného zákonníka č.513/1991 Zb.

v znení neskorších predpisov).

Banka môže podľa zákona vydávať len akcie v zaknihovanej podobe na meno, pričom zmena ich podoby alebo formy sa zakazuje.29

Aby banka mohla vykonávať svoje bankové činnosti musí splniť podmienky a získať povolenie na výkon bankových činností. Okrem základných činností, ktorými sú príjmanie vkladov a poskytovanie úverov, môžu získať povolenie na vykonávanie ďalších činností ako sú napríklad finančný prenájom, platobný styk a zúčtovanie, poskytovanie záruk, otváranie akreditívov, obstarávanie inkasa alebo vykonávanie hypotekárnych obchodov.

Spomínané bankové činnosti vykonávajú banky prostredníctvom svojich pobočiek aj zahraničné banky, pokiaľ na to majú súhlas Národnej banky Slovenska.

Na udelenie bankového povolenia musia byť podľa § 7 ods.2 bankového zákona splnené najprv tieto podmienky:









29 KUBINCOVÁ, S.: Slovenské finančné právo I.časť. Vydavateľské oddelenie Právnickej fakulty UMB.

Banská Bystrica 2006.s.196.

a) peňažný vklad do základného imania banky najmenej 500 mil. Sk, teda 16 596 959 EUR a peňažný vklad do základného imania banky, ktorá vykonáva hypotekárne obchody, najmenej 1 mld. Sk, teda 33 193 919 EUR.

b) prehľadný a dôveryhodný pôvod peňažného vkladu do základného imania a ďalších finančných zdrojov banky,

c) spôsobilosť a vhodnosť osôb, ktoré budú akcionármi s kvalifikovanou účasťou na banke, a prehľadnosť vzťahov týchto osôb s inými osobami, najmä prehľadnosť podielov na základnom imaní a na hlasovacích právach,

d) návrh členov štatutárneho orgánu,

e) odborná spôsobilosť a dôveryhodnosť fyzických osôb, ktoré sú navrhované za členov štatutárneho orgánu, za prokuristu, za členov dozornej rady, za vedúcich zamestnancov a za vedúceho útvaru vnútornej kontroly a vnútorného auditu,

f) návrh stanov banky,

g) obchodný plán vychádzajúci z navrhovanej stratégie činnosti banky podloženej reálnymi ekonomickými výpočtami,

h) prehľadnosť skupiny s úzkymi väzbami, ku ktorej patrí aj akcionár s kvalifikovanou účasťou na banke,

i) úzke väzby v rámci skupiny podľa písmena h) nebránia výkonu bankového dohľadu,

j) právny poriadok a spôsob jeho uplatňovania v štáte, na ktorého území má skupina podľa písmena h) úzke väzby, nebránia výkonu bankového dohľadu,

h) úzke väzby, nebránia výkonu bankového dohľadu,

k) sídlo budúcej banky, jej ústredie a vykonávanie jej bankovej činnosti musí byť na území Slovenskej republiky; bankové činnosti môže vykonávať banka aj mimo územia Slovenskej republiky prostredníctvom svojej pobočky alebo bez založenia pobočky za podmienok ustanovených týmto zákonom,

l) preukázať finančnú schopnosť akcionárov zakladajúcich banku preklenúť prípadnú nepriaznivú finančnú situáciu banky.

Bez povolenia na založenie banky a bez povolenia na výkon bankových činností nesmie nikto príjmať vklady, pokiaľ osobitný zákon neustanovuje inak. Predchádzajúci zákon o bankách upravoval postup pri založení banky nasledovne:

1. Žiadosť o povolenie na založenie banky sa predkladala Národnej banke Slovenskej. So žiadosťou sa predkladal návrh stanov, ktoré upravovali opatrenie Národnej banky Slovenska č. 3 z 27. mája 1996. O udelení povolenia na založenie banky rozhodovala Národná banka Slovenska spolu s Ministerstvom financií SR. V konaní o udelenie tohto povolenia sa posudzovali tieto skutočnosti: základné imanie, odborná spôsobilosť a občianska bezúhonnosť osôb navrhovaných na riadenie banky, ďalej technické a organizačné predpoklady na výkon činností banky, reálnosť ekonomických kalkulácií o budúcej likvidite a rentabilite banky a v neposlednom rade aj účelnosť banky. Ak banka nepožiadala o vydanie povolenia na výkon bankovej činnosti do dvoch rokov odo dňa, keď povolenie na založenie banky nadobudlo právoplatnosť, strácalo povolenie platnosť. Rovnako sa posudzovali prípady, kedy išlo o rozhodnutie, ktorým sa zamietla žiadosť o povolenie na výkon bankovej činnosti.

2. Povolenie na výkon bankových činností bolo druhou podmienkou, aby banka mohla začať svoju činnosť. Povolenie sa taktiež predkladalo Národnej banke Slovenka, ktorá o ňom rozhodovala spolu s Ministerstvom financií SR.30

V súčasnosti však platia pozmenené podmienky a postupy pri založení banky, ktoré sa riadia novým zákonom č. 483/2001 o bankách v znení neskorších predpisov. Podľa § 7 spomínaného zákona o udelení povolenia rozhoduje Národná banka Slovenska už bez následného prerokovania s Ministerstvom financií SR. Toto povolenie sa podľa § 9 udeľuje na dobu neurčitú a nie je prevoditeľné na inú osobu.

Na základe povolenia na založenie banky sa banky a pobočky zahraničných bánk následne zapisujú do obchodného registra, a to do 10 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti udeleného povolenia na výkon bankových činností. Banky a pobočky zahraničných bánk sú povinné uložiť v Národnej banke Slovenska výpis z obchodného registra do 10 dní odo dňa právoplatnosti rozhodnutia súdu o vykonaní zápisu do obchodného registra alebo zmeny zápisu v obchodnom registri podľa § 9 ods.1 Zákona č.483/2001 Z.z. v znení neskorších predpisov.









30 Grúň, Ľ.: Menové, bankové a devízové právo. Vydavateľské oddelenie Právnickej fakulty UK. Bratislava 1996. s.96-100.

Dôležitým dokumentom a obligatórnou náležitosťou pri vzniku banky sú jej stanovy.

Tie sa prekladajú Národnej banke Slovenska spolu so žiadosťou o povolenie na založenie banky. Okrem náležitostí upravených Obchodným zákonníkom musia obsahovať aj:

- právomoc orgánov banky, - štruktúru a organizáciu banky,

- právomoc a zodpovednosť pracovníkov banky, - systém vnútornej kontroly.

Overené kópie stanov a ich zmien musia byť uložené v Národnej banke Slovenska.31

Základné podmienky pre vstup a pôsobenie bánk v rámci EÚ upravujú 3 smernice, ktoré sú od 1.5. 2004 platné aj na Slovensku. Sú nimi:

- Smernica Rady č. 77/780 upravujúca podmienky vzniku novej bankovej inštitúcie,

- Smernica rady č. 89/646/EHS upravujúca podmienky vzniku novej úverovej inštitúcie,

- Smernica EÚ 95/26/ES z 29.6.1995 sprísňujúca podmienky vstupu do bankového sektora. 32

V ekonomicky rozvinutých krajinách vystupujú komerčné banky v rôznych právnych formách, napríklad ako spoločnosti s ručením obmedzeným. Môžu byť aj bankami jedného majiteľa a vystupovať ako malé rodinné banky.