• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Politika zam stnanosti v okrese Nový Jičín

In document Zadání bakalářské práce (Stránka 38-43)

Tabulka 4.7 Struktura uchazečů o zam stnání pečující o dít do 15 let v okrese Nový Jičín

4.4 Politika zam stnanosti v okrese Nový Jičín

Hlavním východiskem v oblasti zam stnanosti za sledované období 2013 - 2017 je strategie

"Evropa 2020" a na ní navazující strategie "Národní program reforem České republiky". Cílem je na národní úrovni dosáhnout do roku 2020 zvýšení celkové míry zam stnanosti ve v kové skupin 20 - 64 let na 75 %. Se zám rem zajistit pln ní výše uvedeného cíle vyhotovilo MPSV

"Strategii politiky zam stnanosti do roku 2020" a s tím tedy spojené výdaje na APZ a PPZ.

38 Z Grafu 4.5 je patrné, jak významná byla dynamika nárůstu celkových výdajů na státní politiku zam stnanosti v roce 2015. Zajímavé je, že v letech 2013 a 2014 dominuje politika pasivní (tj. výplata dávek nezam stnaným) a aktivní politika, tvo ila oproti ní nep íliš významný podíl, zejména v roce 2013. V roce 2015 však výdaje na APZ p evýšily výdaje na PPZ. To je samoz ejm pozitivní, protože práv APZ vytvá í podmínky pro návrat nezam stnaného natrh práce. V roce 2016 se celkové výdaje snižují a APZ a PPZ vyrovnávají.

Realizace politiky zam stnanosti byla v roce 2017 ovlivn na p íznivým ekonomickým vývojem, a proto celkové výdaje na politiku zam stnanosti jsou nejnižší.

4.5 SWOT analýza trhu práce v okrese Nový Jičín

Každý lokální trh má svá regionální specifika a stím související silné a slabé stránky místního trhu. A práv podstatou SWOT analýzy je to, že se p i ní identifikují faktory a skutečnosti, které pro objekt analýzy p edstavují silné a slabé stránky, p íležitosti a hrozby okolí.

4.5.1 Silné stránky

Silné stránky trhu práce je možno využít p i tvorb nových pracovních p íležitostí, jsou to stránky pozitivní, které lze ovlivnit. Okres Nový Jičín je okresem průmyslov zem d lským, p ičemž průmyslová stránka p evažuje a je soust ed na do m stských center.

Dle integrovaného portálu MPSV je silnou stránkou okresu Nový Jičín zejména tradice průmyslové výroby, vysoká hustota firem automobilového průmyslu, stále se zvyšující vlastnický podíl zahraničních firem a strategická poloha okresu p edurčující budování významných za ízení celostátního i mezinárodního významu a také t sná blízkost letišt a to vše znamená velkou možnost pracovního uplatn ní obyvatel okresu a to ať již dostatečn kvalifikovaného i rekvalifikovaného.(ČSÚ. 2018).

Rekapitulace silných stránek:

• tradice průmyslové výroby,

• existence průmyslové zóny,

• dostupná dopravní obslužnost (dálniční síť),

• zvyšující se počet absolventů sVŠ vzd láním stechnickým zam ením,

• hromadná doprava.

39 4.5.2 Slabé stránky

Existují i slabé stránky okresu, jako je nap . pohyblivost a p emisťování se obyvatelstva za prací vlivem omezování dopravních spojení a také klimatické podmínky zhoršující situaci v zem d lství. I vysoká koncentrace firem, které vyráb jí automobilové dílya součástky, která na jedné stran se jeví jako pozitivum pro pracovní trh, se může stát v p ípad zhoršení ekonomické situace státu na trhu práce nevýhodou a to zdůvodu možného útlumu výroby automobilového průmyslu a tím scházející diverzifikace výrobních činností do ostatních odv tví průmyslové výroby.Se svou výrobou součástí pro motorová vozidla se totiž okres Nový Jičín adí knejv tším zam stnavatelům vtomto průmyslovém odv tví vrámci ČR.

(ČSÚ. 2018). Slabé stránky trhu práce je nutno zmír ovat pomocí aktivní či pasivní politiky zam stnanosti p ípadn jim p edcházet.

Rekapitulace slabých stránek:

• klesající počet absolventů zodborných učilišť –schází absolventi emesel,

• špatný stav komunikací,

• podíl dlouhodob nezam stnaných a jejich uplatn ní,

• scházející diverzifikace výrobních činností do ostatních odv tví průmyslové výroby

• omezování železničních a autobusových spojení.

4.5.3 Příležitostí

Jedná se o pozitivní vn jší vlivy, které nelze ovlivnit. Jako je nap . strategická poloha okresu v koridoru Moravské brány p edurčuje budování významných za ízení technické infrastruktury celostátního i mezinárodního významu. (ČSÚ, 2017).

Hlavní pozitivní vn jší vlivy:

• existence průmyslové zóny a podpora dosud nevyužitelného území (greenfield),

• vytvá ení a podpora chrán ných dílen ze strany státu pro pracovní uplatn ní zdravotn znevýhodn né osoby,

• postupná výstavba a dostavba dopravní infrastruktury,

• aktivní a pasivní podpora státu p i ešení dlouhodobé nezam stnanosti.

4.5.4 Hrozby

Jedná se o negativní vn jší vlivy, které nelze ovlivnit.

Hlavní negativní vn jší vlivy:

• pokles studujících na odborných školách –nedostatek emesel,

40

• odchod mladých lidí z regionu z důvodu nenalezení vhodného pracovního uplatn ní,

• v ková struktura osob –rostoucí počet obyvatel nad 50 let a osob v důchodovém v ku,

• úbytek aktivního obyvatelstva, postupné stárnutí populace,

• odchod osob do p edčasných důchodů,

• pokles ekonomiky v českém nebo sv tovém prost edí,

• koncentrace firem vyráb jících pro automobilový průmysl násobí dopad ekonomické krize na nezam stnanost.

Záv rem lze konstatovat, že současná situace na trhu práce vokrese Nový Jičín se i nadále stabilizuje a postupn zlepšuje. Je možno sledovat stále se zvyšující poptávku po pracovní síle, a to tém ve všech oblastech ekonomických činností, p edevším u v tších a st edních firem.

41 5 ZHODNOCENÍ NEZAM STNANOSTI VE VYBRANÉM OKRESE

Výše nezam stnanosti výrazn souvisí s vývojem hospodá ského cyklu ekonomiky státu a v dob globalizace i zcela určit srozvojem sv tového hospodá ství. Situaci na trhu práce je možnéhodnotit na úrovni daného státu, kdy díky stávajícímu ekonomickému růstu se pohybuje míra nezam stnanosti vČeské republice p ibližn na hranici p irozené míry nezam stnanosti.

To znamená, že ceny výrobků,služeb a mzdy jsou vrovnováze a nedochází k inflaci. Stav trhu práce lze také klasifikovat i na úrovni místního trhu, kdy lokální trh je ovliv ován adou regionálních rozdílů.

In document Zadání bakalářské práce (Stránka 38-43)