• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Prameny práva státního občanství

1 STÁTNÍ OBČANSTVÍ – VÝZNAM A OBSAH

1.1 S TÁTNÍ OBČANSTVÍ – VÝZNAM A JEHO OBSAH

1.1.5 Prameny práva státního občanství

Právní řád České republiky patří (stejně jako v zásadě všechny právní řády evropských ze-mí, s výjimkou Velké Británie) do tzv. kontinentálního systému práva, pro který je charak-teristická víceméně absolutní převaha psaného práva, tedy práva obsaţeného v právních předpisech vydávaných k tomu zmocněnými (zpravidla Ústavou) orgány veřejné moci, nad právem nepsaným, kterým jsou např. právní obyčeje. České právo jako takové je tedy prá-vem psaným, jehoţ základními právními prameny jsou právní předpisy.

Obecně lze vnitrostátní normy dělit na normy ústavní, zákonné a podzákonné, nejvyšší právní sílu mají ústavní zákony.18 Na všechny orgány veřejné moci se vztahuje zásada přednosti mezinárodních smluv před zákony19, které jsou součástí právního řádu.

Při posuzování státního občanství lze vnitrostátní právní předpisy rozdělit do několika sku-pin:

a) Právní předpisy, které se výslovně zabývají problematikou státního občanství, a to bez ohledu na to, kdy nabyly platnosti či účinnosti. Jde např. o ústavní zákon č. 236/1920 Sb. z. a n., kterým se doplňují a mění dosavadní ustanovení o nabývání a pozbývání státního občanství a práva domovského v republice Československé, ústavní dekret prezidenta republiky č. 33/1945 Sb., o úpravě československého státního občanství osob národnosti německé a maďarské, zákon č. 194/1949 Sb., o nabývání a pozbývání československého státního občanství nebo zákon č. 40/1993 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky.

b) Právní předpisy, které pouţívají pojem „občan České republiky“, i kdyţ se nejedná o státoobčanské právní předpisy (např. Listina základních práv a svobod, Ústava České republiky,20 zákon č. 218/2002 Sb., o sluţbě státních zaměstnanců ve správ-ních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců a ostatspráv-ních ve správspráv-ních úřadech (sluţební zákon), restituční zákony apod.

c) Právní předpisy, které výslovně pouţívají pojem „státní občan“ a je přitom neroz-hodné, kdy daný zákon nabyl účinnosti. Zde je moţné uvést např. zákon č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním, zákon č. 174/1948 Sb., o zru-šení domovského práva apod.

18 Právní sílu právní normy lze definovat jako takovou její vlastnost, která vymezuje vztah dané právní normy k jiným právním normám a současně postavení právní normy v soustavě pramenů práva.

19 Srov. čl. 10 Ústavy České republiky č. 1/1993 Sb.

20 Ústava České republiky pouţívá pojem občan v různých významech, coţ je podle Jana Filipa porušením jednoho ze základních legislativně technických poţadavků při tvorbě ústavy, který ztěţuje spolehlivost jazy-kového výkladu. Viz FILIP, J. K problémům mezinárodních smluv se vztahem ke státnímu občanství ČR, in Časopis pro právní vědu a praxi č.1/1997.

Ve všech výše uvedených případech je třeba pojem „státní občanství“ vykládat a pouţívat ve smyslu státní občan České republiky.

Problematika státního občanství bývá právně upravena v předpisech nejvyšší právní síly, tj.

v ústavě a ústavních zákonech. Do roku 1949 tomu tak bylo i v tehdejším Československu (ústavní zákon č. 236/1920 Sb.). Současná Ústava České republiky s institutem státního občanství nepracuje, obsahuje však v čl. 12 odst. 1 zmocnění pro zákonnou úpravu, která principy nabývání a pozbývání českého státního občanství stanoví.

Platná právní úprava (zákon č. 40/1993 Sb.) určuje ustanovením § 1 odst. 2, ţe při posuzo-vání, zda je fyzická osoba státním občanem České republiky, popřípadě do 31. prosince 1992 byla státním občanem České a Slovenské Federativní Republiky, se postupuje podle předpisů platných v době, kdy mělo dojít k nabytí nebo pozbytí státního občanství této osoby. K přesnému určení státoobčanského postavení fyzické osoby je tedy třeba znát právní předpisy, které otázky státního občanství upravovaly v minulosti. V této souvislosti hovoříme o „intraaktivitě“ státoobčanských právních předpisů. Jde o velké mnoţství práv-ních předpisů různé právní síly – ústavní zákony, ústavní dekrety prezidenta republiky, bilaterální a multilaterální smlouvy, vládní nařízení, ministerské vyhlášky, prováděcí směr-nice, oběţníky ministerstva vnitra a další. Téměř stoletá existence české státnosti, jako jed-noho ze základních znaků státní svrchovanosti naznačuje, ţe institut státního občanství prošel určitým vývojem. Domnívám se však, ţe státoobčanské právo je jedním z nejstabilnějších odvětví práva, a principy nabývání a pozbývání státního občanství se modifikací právních předpisů v historii výrazně neměnily.

Mezinárodní právo všeobecně uznává pravidlo volnosti států při úpravě státoobčanských poměrů a stanovení podmínek pro nabývání a pozbývání státního občanství. Volnost států při úpravě vnitrostátních podmínek je však omezena platnými mezinárodními smlouvami.

Úpravou podmínek nabývání a pozbývání státního občanství nesmí stát porušit právo dru-hých států, které vyplývá ze stejné zásady státní suverenity. V oblasti mezinárodního práva je za základní normu určující uvedené aspekty povaţována Haagská úmluva přijatá dne 12. dubna 1930, o některých otázkách střetů zákonů o státním občanství, která sice ne-vstoupila v platnost, je však povaţována za shrnutí mezinárodního obyčejového práva.

Česká republika je při úpravě státoobčanských předpisů vázána zejména níţe uvedenými smlouvami.

Všeobecná deklarace lidských práv z roku 1948 (rezoluce Valného shromáţdění OSN č. 217 ze dne 10. prosince 1948)

Úmluva o ochraně základních lidských práv a základních svobod z roku 1950 (sdě-lení federálního Ministerstva zahraničních věcí č. 209/1992 Sb.)

Úmluva o právním postavení uprchlíků z roku 1951 (sdělení federálního Minister-stva zahraničních věcí č. 208/1993 Sb.)

Úmluva o právním postavení osob bez státní příslušnosti z roku 1954 (sdělení Mi-nisterstva zahraničních věcí č. 108/2004 Sb. m. s.)

Úmluva o omezení případů bezdomovectví z roku 1961 (sdělení Ministerstva za-hraničních věcí č. 43/2002 Sb. m. s.)

Úmluva o státním občanství vdaných ţen z roku 1962 (vyhláška ministra zahranič-ních věcí č. 72/1962 Sb.)

Mezinárodní úmluva o odstranění všech forem rasové diskriminace z roku 1965 (vyhláška ministra zahraničních věcí č. 95/1974 Sb.)

Mezinárodní pakt o občanských a politických právech z roku 1966 (vyhláška minis-tra zahraničních věcí č. 120/1976 Sb.)

Úmluva o odstranění všech forem diskriminace ţen (sdělení federálního Minister-stva zahraničních věcí č. 104/1991 Sb.)

Úmluva o právech dítěte z roku 1989 (sdělení federálního Ministerstva zahraničních věcí č. 104/1991 Sb.)

Evropská úmluva o státním občanství z roku 1997 (sdělení Ministerstva zahranič-ních věcí č. 76/2004 Sb. m. s.)

Vzhledem k intraaktivitě státoobčanských právních předpisů a tedy jejich velkému mnoţ-ství, jsou vnitrostátní předpisy a ostatní bilaterální smlouvy se vztahem k státnímu občan-ství uvedeny v příloze této práce a seřazeny v časové posloupnosti.