• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Ukázka zakódování produktu – cíl uložení a notifikace, zdroj dat: autor

2.4 Prezentace a interpretace dat

Prezentace ICT produktů je provedena pomocí kvantifikací dat na základě stanovených způsobů jejich zpracování. Uvedená prezentovaná data jsou v textu interpretována pomocí tabulek a obrázků. Veškeré prezentace a interpretace jsou v následující kapitole s názvem výsledky analýzy ICT produktu.

3 Výsledky analýzy ICT produktů

Pro prezentaci a intepretaci dat byly použity grafy. Tyto grafy byly tvořeny dle metodiky.

Veškerá vyhodnocená kritéria o ICT produktech z výše zmíněného webu jsou součástí přílohy A. Tyto kritéria následně slouží k analýze.

3.1 Prezentace ICT produktů

Z e-shopu shop.instaluj.cz bylo získáno celkem 51 produktů. Obrázek č. 2 popisuje do jakých úrovní spadaly dané ICT produkty. Bylo zjištěno, že 2 produkty disponují zálohováním na HW úrovni. Dalších 30 produktů disponuje zálohováním na SW úrovni a 19 produktů disponuje jak na úrovni HW, tak i SW.

Obrázek 2 ICT produkty dle úrovní zálohování, zdroj dat: autor

Dle obrázku č. 3 z daného zjištění lze usoudit, že Windows je nejrozšířenější platforma pro ICT produkty umožňující zálohování ve všech úrovních. SW úroveň zálohování na platformě Windows je disponována 4–5x tolik ICT produktů oproti platformě MAC a Linux. U HW úrovně zálohování je to méně, a to 2–3x tolik disponují ICT produkty na platformě Windows oproti Mac a Linux. Snapshoty jsou nabízeny u všech platforem operačních systémů už podobně.

2

30 19

Produkty daných úrovní zálohování

HW SW HW a SW

Obrázek 3 produkty pro zálohování dle úrovně zálohování a OS, zdroj dat: autor

Pro operační systém Windows je zálohování plně podporované 49 produkty, a to na SW úrovni. Dále 21 produktů nabízí zálohování na HW úrovni z toho jich je 19 nabízeno plně podporované a 2 jsou nabízené s omezenými funkcionalitami. Snapshoty nabízí 14 produktů, z toho 11 jich nabízí s plnou funkcionalitou a 2 s omezenou funkcionalitou.

Produkty, které podporují zálohování operačního systému Windows na všech úrovních disponuje 11 produktů. Z toho jich je s plně podporovanou funkcionalitou 8 a 3 s omezenou funkcionalitou. Pokud jsou však uvažovány produkty, které umí pouze HW a SW úroveň, jedná se pouze o 19 nabízených produktů. Z nich je 17 nabízeno s plnou funkcionalitou zálohování a 2 podporující pouze s omezenou funkcionalitu zálohování.

Operační systém MAC podporuje celkem pouze 11 produktů na úrovni SW, 6 produktů na úrovni HW a 7 produktů snapshoty. Na HW a SW úrovni jsou nabízeny produkty, které poskytují pouze kompletní zálohování. To znamená, že ze všech zkoumaných produktů nebyl zaznamenán žádný produkt, který by na těchto úrovních zálohoval s omezenými funkcemi. Snapshoty však nabízejí jen 3 produkty s omezenými funkcemi zálohování a 4 s plnou funkcionalitou zálohování. Pouze 6 ze zkoumaných produktů nabízí zálohování na všech třech úrovních operačního systému MAC a to HW, SW a snapshoty.

Jako třetí zkoumaný operační systém je Linux. Pro ten je nabízeno 6 produktů na úrovni HW, 5 produktů na úrovni SW a 7 na úrovni snapshotu. Stejně jako u MAC tak i zde se vyskytovaly produkty pouze umožňující plné zálohování na úrovni HW a SW. Snapshoty umožnuje zálohovat 4 ICT produkty plně a 3 ICT produkty s omezenými funkcemi. Pouze 4 produkty jsou schopné zálohovat operační systém počítače Linux na úrovni SW, HW a

Zálohování na úrovni HW Zálohování na úrovni SW Snapshot Zálohování na úrovni HW Zálohování na úrovni SW Snapshot Zálohování na úrovni HW Zálohování na úrovni SW Snapshot

Windows MAC Linux

Pet ICT produktu

úrovně zálohování dle operačního systému počítače

ICT produkty pro zálohování dle úrovně

zálohování a OS

Obrázek 4 ICT produkty pro zálohování dle Android a IOS, zdroj dat: autor

Produkty pro zálohování mobilních zařízení poskytuje pouze 12 ICT produktů (obrázek č.

4). Z daných 12 ICT produktů je nabízeno 8 ICT produktů, které v sobě zahrnují zálohování obou operačních systému mobilních zařízení, a to jak Android, tak i IOS. Zálohování jak Android tak i čistě IOS lze pomocí 2 ICT produktu.

Obrázek 5 Cíl zálohování dle typu zařízení, zdroj dat: autor 2

2

8

ICT produkty pro zálohování dle Android a IOS

Android IOS Android a IOS

Počítač Telefon Počítač Telefon Počítač Telefon

Lokálně Síťově Cloud

Kódování 0.5 0 0 0 0 4 0

Kódování 1 36 5 17 5 7 3

Kódování 1.5 0 0 0 0 0 0

Kódování 2 10 4 7 5 5 4

Kódování 2.5 0 0 0 0 0 0

Kódování 3 3 0 4 0 2 0

0 5 10 15 20 25 30 35 40

Pet ICT produktů

Cíl zálohování dle typu zařízení

Cíl zálohování dle počítače a telefonu

Na obrázku č. 5 lze vidět kolik ICT produktů umožnuje zálohování lokálně, síťově a do cloud úložiště. Nejvíce ICT produktů poskytuje zálohování na lokální úložiště. Jeden typ operačního systému počítače, který daný software podporuje, lze zálohovat lokálně pomocí 36 různých produktů. Dva operační typy systému lze zálohovat pomocí 10 ICT produktů.

Mezi produkty, které dokážou lokálně zálohovat všechny tři typy operačních systému počítačů, poskytují pouze tyto 3 produkty. Jedná se o R-Drive Image - Technician (Multi-licensing) V6.3 build 6309, SyncBackPro V10 a R-Drive Image V6.3 build 6309. Telefonní zařízení mohou být zálohovaná lokálně pomocí 5 produktů, a to buď operační systém Android nebo IOS. Bylo zjištěno, že 4 produkty jsou schopné zálohovat obě platformy telefonních zařízení, jedná se o produkty Acronis True Image PREMIUM V2021 build 1642, Acronis True Image ADVANCED V2021 build 1642, Acronis True Image STANDARD V2021 build 1642 a Microsoft 365 Personal, který součástí svého portfolia poskytuje produkt OneDrive V2110 Build 16.0.14527.20234.

Zálohování na síťové úložiště poskytuje pro platformy počítačových operačních systému 17 produktů, které jsou distribuovány zálohovacími systémy pouze pro jeden operační systém.

7 produktů je distribuováno pro dva typy operačních systémů a 4 produkty pro všechny tři typy operačních systému. Tyto 4 produkty jsou R-Drive Image - Technician (Multi-licensing) V6.3 build 6309, SyncBackPro V10, R-Drive Image V6.3 build 6309 a CrashPlan+

Unlimited (CrashPlan for Small Business) 8.7.1. Operační systémy telefonních zařízení dovolují zálohovat na síťová zařízení pouze 10 produktů. Z těchto 10 produktů jich je 5 schopných zálohovat na pouze jeden typ telefonního operačního systému. Dalších 5 produktů dovolují oba typy telefonních operačních systémů

Další skupina zálohovaní je na cloud. Zde 4 produkty poskytují zálohování na cloud z daného operačního systému počítače. To je však velice omezené, například pouze na jednu cloudovou službu. Jedná se o produkty Macrium Reflect Professional Workstation 8.0, Macrium Reflect Standard 8.0, Nero BackItUp 2021 24.5.1.3 u Windowsu a 1.13.75 u IOS.

Poslední produkt je Nero Platinum Suite 2021 který v sobě obsahuje 7 různorodých SW.

Součástí je výše zmíněný produkt Nero BackItUp 2021. Plně zálohovat jednoho typu počítačových operačních systému umožňuje 7 produktů. Dvě počítačové platformy umožňuje 5 produktů a všechny tři počítačové platformy 2 produkty, a to SyncBackPro V10 a CrashPlan+ Unlimited (CrashPlan for Small Business) 8.7.1. U telefonních zařízení je to podobné jako u počítačů. 3 produkty jsou dostupné pouze pro IOS nebo android a 4 produkty podporující obě tyto platformy.

Bylo zjištěno že ze zkoumaných 51 produktů poskytuje pouze jeden produkt zálohování všech operačních systému počítačů do všech zálohovacích úložišť. Jedná se o produkt SyncBackPro V10. Tento produkt je poskytován společností 2BrightSparks. U telefonních zařízení existují 3 produkty, které také poskytují zálohování Android a IOS do všech zálohovacích úložišť. Jsou to produkty Acronis True Image PREMIUM 2021 build 1642, Acronis True Image 2021 ADVANCED 2021 build 1642 a produkt OneDrive V2110 Build 16.0.14527.20234, který je součástí balíčku produktu Microsoft 365 Personal. Dále bylo zjištěno, že žádný z produktů nebyl zakódovaný hodnotami 1.5 a 2.5.

Obrázek 6 Emailové notifikace dle typu zařízení, zdroj dat: autor

Dle daného obrázku č. 6, který se zaobírá, kolik produktů dokáže posílat mailové notifikace, bez ohledu na to, zda se jedná o úspěšně či neúspěšně dokončenou zálohu, chybové hlášení či aktualizace. Dle zjištění 24 produktů umožnuje posílání notifikace z počítačových zařízení a 9 produktů z telefonních zařízení.

Obrázek 7 Ostatní funkcionality ICT produktů, zdroj dat: autor

U ICT produktů bylo také zkoumáno, zda jsou schopné a zda umožňují zálohování databází (databázových systému) a síťových prvků s IoT (obrázek č. 7). Pouze 10 produktů

24

9

0 5 10 15 20 25 30

Pet ICT produktů

Typ zařízení

Notifikace emailem

Počítač Telefon

12 10

Dodatečné funkcionality ICT produktu

Záloha databáze Síťové prvky a IoT

poskytovalo zálohování plně nebo částečně. Mezi síťové prvky a IoT bylo zařazeno 12 produktů. Ne všechny tyto produkty však umožnují zálohování s plnou funkcionalitou.

3.2 Doporučení výběru ICT produktu dle platformy

Tato kapitola slouží jako doporučení, pokud domácnost disponuje pouze určitými typy ICT zařízení. Součástí této kapitoly jsou tři podkapitoly. Dané podkapitoly jsou rozděleny podle toho, aby daný ICT produkt umožňoval zálohovat počítač operačního systému Windows, MAC či Linux. K danému operačnímu systému byly přidávány další prostředky, a to telefonní zařízení s operačním systémem Android, IOS, databáze a síťové prvky s IoT. Pokud je daný produkt poskytnut pro dva nebo všechny tři operační systémy a splňuje předpoklady, potom je uveden ve dvou nebo třech podkapitolách.

3.2.1 ICT produkty platformy Windows

Jako první kombinací bylo zvoleno zálohování operačního systému Windows a telefonního zařízení s Android. Pokud tedy domácnost chce zálohovat tyto dvě zařízení, dle zjištění lze toho dosáhnout pomocí 10 ICT produktů, které to poskytují pro SW úroveň a 5 produktů, které to umožnují jak HW úroveň. Více v tabulce č. 10. U zálohování na SW a zároveň HW úrovni toho lze dosáhnout stejnými produkty jako u HW úrovně zálohování. To samé platí, pokud by se chtělo zároveň zálohovat pomocí SW, HW úrovni a snapshoty.