• Nebyly nalezeny žádné výsledky

R OLE OBCE K ROMĚŘÍŽ V MIKROREGIONU K ROMĚŘÍŽSKO

5. Možnosti rozvoje malého a středního podnikání v mikroregionu

5.2 R OLE OBCE K ROMĚŘÍŽ V MIKROREGIONU K ROMĚŘÍŽSKO

Kroměřížská radnice se řídí strategickým dokumentem Plán zdraví. Každoročně se projednávají s veřejností: institucemi a obyvateli obce určité oblasti otázek v cyklu nazvaném Fórum Zdravého města, které mají za cíl analyzovat současnou situaci v nejrůznějších oblastech života v Kroměříži a navrhnout změny rozvíjející tyto oblasti v dalším období. Občané obce a instituce, tedy i podnikatelé mají prostor projevit své připomínky a navrhnout co je potřeba zlepšit a udělat. Představy občanů a institucí jsou poté zapracovány do Plánu zdraví. Komise Rady města Kroměříže pro Projekt Zdravé město schválila pro rok 2006 rozdělení problematiky do čtyř setkání, z nichž každé bylo věnováno dvěma tématům Plánu zdraví města Kroměříže. První tři se konaly v září na téma: veřejná správa, podnikání a služby, životní prostředí, doprava, vzdělávání a kultura. Poslední se uskutečnilo počátkem října na téma: sociální oblast a zdravý životní styl. Projekt Zdravé město Kroměříž se v Kroměříži realizuje již deset let. V roce 2007 bude stěžejní akcí tohoto projektu ekologicko – osvětový projekt Rok stromu, který na něj přímo navazuje. Obec Kroměříž bude tento projekt realizovat do konce měsíce září roku 2007. Cílem projektu je podnítit zájem místních obyvatel všech věkových kategorií o ochranu životního prostředí a vyvolat pozitivní vztah k přírodě symbolizované stromy. Kampaň naváže na již probíhající spolupráci města, škol, neziskového sektoru a nově i podnikatelské veřejnosti.

Po provedené analýze současného postavení obce Kroměříž v mikroregionu můžu obecně říci, že aktivity obce Kroměříž se zaměřují zejména na oblast životního prostředí, sociální problematiku (seniory, zdravotně postižené osoby), volnočasové aktivity (sportoviště, hřiště) a infrastrukturu. Při zjišťování realizovaných projektů z iniciativy samotné obce Kroměříž jsem nenarazila na žádný z projektů, který by se přímo dotýkal problematiky podnikání.

Zaměření obce na starší spoluobčany je v celku pochopitelné vzhledem k demografické situaci, ktrou jsem analyzovala v kapitole č. 4.1.1.

Nyní zmíním některé projekty, které jsou v obci Kroměříž již realizovány.

V roce 2006 získala obec Kroměříž podporu Evropské unie na tři nové projekty zaměřené na sociální oblast. Celkové náklady na realizaci projektů se pohybují kolem 12-ti a půl milionu korun, přičemž drtivá většina bude hrazena z evropských zdrojů.

Nejnákladnějším z projektů je Podpora sociální integrace osob se zdravotním postižením v kroměřížském regionu. Celkové náklady na realizaci překročí osm milionů korun a Evropská unie přitom zaplatí více než sedm milionů. V rámci projektu vznikne pro klienty

Ústavu sociální péče Barborka řada terapeutických dílniček zaměřených na keramiku, práci se dřevem či tkaninami. Některé z nich jsou již v provozu, ale chybí jim vhodné vybavení.

Dalším úspěšným žadatelem, kterému radnice pomáhala připravit projekt, je občanské sdružení Jaspis (nezisková organizace), poskytující služby mladým dospívajícím lidem, inklinujícím ke společensky nežádoucímu chování. Projekt podporuje především

poradenství, vzdělávání personálu, zabezpečení chodu klubu pro mladé včetně drobného vybavení klubovny. Veškeré náklady, které překračují 2,5 milionu korun, budou hrazeny z prostředků Evropské unie. Jaspis ovšem bude muset zajistit předfinancování projektu, a to s pomocí bezúročné půjčky, kterou rozhodnutím zastupitelstva přislíbila kroměřížská radnice.

Třetím úspěšným projektem je Komunitní plánování sociálních služeb na Kroměřížsku.

Jedná se o aktivitu, která se již nějakou dobu v Kroměříži realizuje, a která byla zpracována pro oblast seniorů. Projekt je zaměřen na přípravu a realizaci analýz, ze kterých bude vycházet samotný komunitní plán. Evropské peníze by měly být využity na veškeré organizační a strategické náležitosti. Celkově uznatelné náklady se pohybují pod hranicí dvou milionů korun. Ke komplexnímu řešení poskytování sociálních služeb ve městě zatím nedošlo.

stejný účel vynaloží dalších 3,5 milionu korun.

vydala na regeneraci hřišť na míčové hry cca 2,5 milionu korun. V nejbližších plánech na projektu přišlo z grantu do městské pokladny 15 000 korun. Obec Kroměříž v loňském roce nových povrchů, oplocení a zažádalo o finanční příspěvek. Na podporu předloženého mobiliáře veřejných sportovišť na míčové hry – na pořízení basketbalových košů, branek, pro obce ve Zlínském kraji. Obec Kroměříž vypracovala a předložila svůj projekt na obnovu Nadace Děti – kultura – sport, která vznikla v Uherském Hradišti, vyhlásila Sportovní grant projektu předcházel sociologický výzkum, jehož součástí byla i anketa potřeb obyvatel.

nového hřiště na míčové hry a rozšíření počtu parkovacích míst. Vypracování celého hracích prvků v dětských koutcích a úpravy zeleně. Druhá etapa počítá s vybudováním v průběhu září 2006, dojde postupně k úpravám chodníků, k obnově a instalaci nových rozdělena do dvou etap. V první s rozpočtem šest milionů korun, která byla zahájena s úpravami chodníků, komunikací, hracích prvků i veřejné zeleně. Regenerace sídliště je než čtyřmilionovou dotaci na úpravu veřejných ploch na sídlišti Zachar I. Projekt počítá Kroměřížská radnice uspěla dále s žádostí u Ministerstva pro místní rozvoj ČR a získala více

V této souvislosti bych chtěla také zmínit výstavbu čtyřkilometrového úseku dálnice D1, vedoucího z Vyškova do Lipníku nad Bečvou, která započala měsícem květen 2006. Tento úsek připojí Zlínský kraj na dálniční síť České republiky a Evropy. Trasa dálnice mezi Kojetínem a Kroměříží má být dokončena v listopadu 2008. Stavba je vedena tak, aby nedošlo k zatížení životního prostředí v přilehlých obcích, především jsou minimalizovány hlukové účinky na zástavbu. Náklady na výstavbu úseku Kojetín – Kroměříž západ činí 800 milionů korun a uhradí je Státní fond dopravní infrastruktury a fondy Evropské unie.

Z uvedeného je patrné, že pozornost je soustředěna na ochranu životního prostředí,

občanskou vybavenost - sociální a sportovní zařízení a zlepšení infrastruktury v obci a okolí.

Město Kroměříž leží uprostřed Moravy a protéká jí řeka Morava.

„Kroměřížsko je region s velkou perspektivou rozvoje cestovního ruchu. Předpoklad pro to dávají významné architektonické památky, především Arcibiskupský zámek, Květná a Podzámecká zahrada v Kroměříži, které jsou od roku 1995 zařazeny mezi Národní kulturní památky České republiky a od prosince 1998 zapsány na Listinu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Kroměříž byla vyhlášena nejkrásnějším historickým městem České republiky za rok 1997. Pro soustředění bohatého kulturního a vzdělávacího života bylo město historických památek, škol, umění a kultury již v 19. století nazýváno

„Hanáckými Athénami“. Dalším zajímavým místem okresu je skanzen lidové architektury v Rymicích, kde se nacházejí charakteristické objekty místní lidové kultury. Jsou to chalupy s doškovými střechami a roubené domy omazané hlínou, jejichž základním rysem je

jednoduchost, účelnost a užitkovost. Hanácký kroj patří k jednomu z nejhonosnějších na Moravě. Dodnes se z lidové výroby zachovala například místní hanácká technika zdobení velikonočních vajec – kraslic, lepených slámou. Často navštěvován je také poutní kostel na vrcholu Svatého Hostýna, židovský hřbitov a synagoga v Holešově, zřícenina hradu Cimburk, lovecký zámeček v Chropyni a další. Volný čas lze aktivně trávit v oblasti Hostýnských vrchů, kde jsou ideální podmínky pro cykloturistiku. Podél řeky Moravy vede Moravská cyklostezka, která prochází celým územím okresu a navazuje na cyklostezky rakouské a slovenské. V zimě jsou lyžařům v Chřibských a Hostýnských vrších k dispozici upravené sjezdovky“26

5.3 Instituce poskytující informační servis pro podnikatele