• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Rizika a slabé stránky vietnamského trhu

Vstup na trh mohou komplikovat časté změny právního prostředí, které si vynucují procesy integrace do světových, a zejména regionálních hospodářských struktur. Před vstupem Vietnamu do WTO bude třeba schválit kolem 24 nových zákonů, mezi něž patří např. jednotný zákon o podnicích (Unified Enterprise Law) a nový investiční zákon (Common Investment Law).

Na 8. zasedání Národního shromáždění, které skončilo v říjnu 2005, bylo schváleno celkem 14 z těchto zákonů, včetně zákona o duševním vlastnictví, zákona o elektronických transakcích, jednotného zákona o podniku, jednotného zákona o investicích, novely zákona o dani z přidané hodnoty, novely zákona o zvláštní spotřební dani.87

Ačkoli harmonizace legislativy začala probíhat, zůstává stále netransparentní a v některých případech nekonzistentní s mezinárodními normami.

S návrhem protikorupčního zákona vyslovila nesouhlas řada poslanců. A právě fenomén korupce a zneužívání moci se stal ve Vietnamu velkým problémem, který odrazuje zahraniční investory. Zejména při schvalovacím procesu by nás nemělo zaskočit komplikované vyjednávání s úředníky, kteří se snaží získat úplatek. Vietnamem v poslední době otřásl skandál, který způsobil ministr dopravy, když z fondu, určeného na opravu mostů, silnic a veřejných budov zpronevěřil miliony dolarů .

Organizace Transparency International každoročně sestavuje žebříček zemí podle indexu vnímání korupce. Hodnocení se vztahuje k vnímání korupce, jak ji vidí představitelé

86, Pelikán, Martin: Exportní příležitosti: Vietnam,

http://www.qplusq.cz/okm/clanek.asp?issue=16&list=art&article=332 87, Souhrnná teritoriální informace Vietnam 2006,

http://www.businessinfo.cz/files/2005/sti/060611_sti_vietnam0506.doc

44

podnikatelské sféry a analytici hodnotící danou zemi. Používá se stupnice 1-10, kde čím vyšší známka, tím nižší míra korupce v zemi.V roce 2005 Vietnam skončil ze 159 zemí na 114. místě s hodnotou 2,6. Nejlepší hodnoty na světě dosáhl Island (9,7). Pro srovnání uvádím Českou republiku, která se umístila na 47. místě s hodnotou 4,3. Z toho vyplývá, že míra přítomnosti korupce ve Vietnamu představuje velký problém. Dokonce i podle názoru vlády je korupce jedním z hlavních problémů vietnamské ekonomiky.

Další problém může představovat výběr vhodného projektu. Ministerstvo plánování a investic sice každoročně vydává seznam potřebných projektů, ale tyto projekty jsou ve skutečnosti neaktuální a je těžké získat o konkrétních projektech podrobné informace.

Orientaci v neznámém prostředí nám může usnadnit vhodný výběr vietnamského partnera.

Schopný partner přímo v daném teritoriu, který zná místní podmínky, může přispět k urychlení a zlevnění celé řady činností a zároveň je možné využít jeho dlouholetých odborných a obchodních znalostí, konexí či jeho schopností pro výhodnou kooperaci.

Ke slabým stránkám podnikání ve Vietnamu patří především pomalá reforma ekonomiky a špatné hospodaření státních podniků, jejichž bankroty mají negativní efekt na vývoj ekonomiky.

Pod tlakem zahraničních investorů sice došlo ke změně nazírání na soukromý sektor, který byl donedávna považován za nutné zlo, ale odstátňování státních podniků probíhá pomalým tempem.

Proces odstátňování podniků začal v roce 1992 a ve Vietnamu je nazývaný ekvitizace.

Zatímco dříve nemohly státní podniky ani zbankrotovat, dnes jsou zbavovány státních dotací a přeměňovány na akciové společnosti. Doposud bylo ekvitizováno 2700 státních podniků a přeměna společností na akciové se zdařila jen u 26 podniků. U většiny ekvitizovaných podniků vzrostl zisk o polovinu. 88

Ekvitizace se budou moci nově účastnit i zahraniční subjekty, které však v ekvitizovaných podnicích budou moci získat maximálně 30% podíl. Navíc státní podniky při prodeji podílu upřednostňují domácí subjekty před zahraničními. Stát se však snaží zachovat si kontrolu i nad státními privatizovanými podniky. V současnosti se státní podniky na celkovém počtu podniků ve Vietnamu podílí 5 %. Soukromé podniky dosahují 90 %, ale jejich podíl na HDP je jen 10 %.89

Vietnamský trh se stává stále atraktivnější pro nejsilnější světové výrobce, což vede ve většině oborů k vytvoření silného konkurenčního prostředí. Rovněž dochází k nárůstu

88, Souhrnná teritoriální informace Vietnam 2006,

http://www.businessinfo.cz/files/2005/sti/060611_sti_vietnam0506.doc

89, Numer of acting enterprises as of annual 31 Dec. by type of enterprises, General Statistics Office http://www.gso.gov.vn/default_en.aspx?tabid=479&idmid=4&ItemID=4362

45

konkurenceschopnosti domácích podniků. Konkurence zde souvisí s největšími světovými investory (Japonsko, Singapur, Tchaj-wan), kteří si na vietnamském trhu budují image a v budoucnu mají větší šanci pro odbyt svých výrobků. Konkurence zde dále hrozí především ze strany Číny, která je největším obchodním partnerem Vietnamu. Ačkoliv technická úroveň českých výrobků je stále uznávaná jako velmi dobrá, srovnatelné výrobky asijské konkurence, a to nejenom čínské, ale i tchajwanské a dokonce japonské, jsou cenově výhodnější. Vietnamci navíc mívají dobrý přehled o konkurenčních výrobcích a v oceňování výhod bývají velmi pragmatičtí. České firmy by s těmito faktory měly počítat, dobře si vypracovat projekt a být v argumentaci konkrétní.

46

Záv ě r

Letos je tomu dvacet let od doby, kdy vietnamská vláda přistoupila k realizaci politiky ekonomických reforem. Do socialistické centrálně plánované ekonomiky začaly být zaváděny tržní prvky, které přinesly Vietnamu nemalé úspěchy. Principy tržního hospodářství jsou rovněž zakotveny ústavou z roku 1992. Vietnam v rámci svého regionu dosahuje nepopíratelného silného hospodářského růstu, který předstihuje pouze Čína. V současné době převažují názory, že Vietnam by se dokonce mohl stát dalším asijským tygrem. Není tedy divu, že je v rámci tohoto regionu pokládán za perspektivního partnera, který má významné slovo při utváření řady regionálních dohod.

Podle dosavadních výsledků vietnamské ekonomiky, předpokladů a očekávání vietnamských ekonomů i zahraničních pozorovatelů nic nenapovídá tomu, že současný příznivý hospodářský vývoj by se měl zbrzdit. Vietnamská ekonomika je stále ve stavu potřeby dalších investic pro zrychlení svého růstu v energetice i v průmyslu. Investice si vyžaduje i rekonstrukce a modernizace zaostalé infrastruktury.

Investice začaly do vietnamské ekonomiky proudit od počátku 90. let, kdy byl přijat zákon o zahraničních investicích. Od této doby se Vietnam doslova otevřel zahraničním investorům, a to jak asijským, tak evropským a americkým. Příliv zahraničních investic má pozitivní vliv na vietnamskou ekonomiku a vláda se tak stále snaží neustále zlepšovat podmínky pro zahraniční investory. Další zlepšení místní legislativy pro zahraniční investory přinese nový jednotný zákon o investicích, který sjednocuje předpisy pro domácí i zahraniční investory a vytváří tak pro ně příznivější podmínky.

Ve Vietnamu se nabízí příležitosti i pro české podniky, které v posledních letech omezily ekonomické vztahy s Vietnamem. Tento útlum byl zapříčiněn především novou orientací české podnikové sféry na bližší a solventnější trhy vyspělých zemí. Ukazuje se, že tento krok nebyl z české strany nejšťastnější, protože Vietnam je stále velmi atraktivním odbytištěm řady českých výrobků a zemí se zajímavou zásobou surovin. Přitom vietnamsko-české vztahy mají dlouholetou tradici a české výrobky mají ve Vietnamu dobré jméno. Mnozí Vietnamci u nás vystudovali a jsou stále schopni mluvit česky. V České republice žije poměrně početná vietnamská menšina, která zde aktivně podniká. Česká republika tedy není pro Vietnam zemí neznámou a české výrobky by mohly na tamním trhu nalézt uplatnění. Předpoklady obchodně ekonomické spolupráce s Vietnamem dává i poskytovaná rozvojová pomoc, která patří, co do počtu projektů i co do objemu vyčleněných prostředků k nejvíce zastoupeným zemím v procesu realizace zahraniční rozvojové pomoci ČR. Zůstává však otázkou, jak dlouho lze

47

na dobrý zvuk českých firem spoléhat. O vietnamský trh totiž začínají projevovat zájem i takové země jako USA, Rusko a Čína a konkurence se stává stále tvrdší.

Na druhou stranu je nutné připomenout, že nelze spoléhat pouze na náklonnost Vietnamců, protože jejich rozhodování ovlivňuje zejména pragmatický přístup k životu a v tržně socialistickém systému převažují i motivy obvykle materiálního charakteru.

Zatímco v ekonomice je možné hovořit o revolučních změnách, vývoj v politické oblasti je stabilní. Ve vedení země dokonce došlo k mírné liberalizaci.

Přes silný ekonomický růst tohoto trhu, je nutné zmínit nízkou úroveň dosaženého rozvoje.

Nízká úroveň HDP na obyvatele omezuje kupní sílu obyvatel a její výše řadí Vietnam mezi země rozvojové. Navzdory celkovému omezování chudoby ve Vietnamu stále existují regiony s nízkou životní úrovní a zhruba 70 % obyvatel žije na venkově.

K dalším překážkám patří vysoká míra korupce, chaotický právní systém a náhlé změny platných pravidel. Změny právního prostředí se sice posunují k lepšímu a pravidla pro zahraniční podnikatele a investory se tak stávají průhlednějšími a rovnějšími, ale legislativní normy zdaleka ještě nejsou v souladu s mezinárodně obvyklými normami.

Pod tlakem zahraničních investorů a dárců rozvojové pomoci, došlo ke změně náhledu na soukromý sektor. Soukromý sektor začal zejména posilovat od přijetí zákona o podniku, který usnadňuje zakládání a provozování soukromých firem. Trend posilování soukromého sektoru by měl pokračovat i do budoucna. Je však nutné zmínit, že reforma ekonomiky a zejména neefektivních státních podniků probíhá velmi pozvolna. Lze jen doufat, že v dohledné době přestanou být státní podniky administrativou protěžovány jako vedoucí sektor ekonomiky.

Celkově lze říci, že podnikatelům se ve Vietnamu nabízí perspektivní příležitosti, ale za cenu překonání někdy nelehkých překážek. Zároveň je třeba vzít v úvahu, že čeští podnikatelé musí překonat kulturní odlišnosti a odlišný přístup k podnikání obou zemí. K prosazení firmy na vietnamském trhu musí podnikatelé zaujmout aktivní přístup a osobně se na vietnamském trhu prezentovat. Rozvoj aktivit bez fyzické přítomnosti na trhu je dosti omezený. Vhodnou příležitostí k prezentaci jsou veletrhy, kterých se ve Vietnamu koná každoročně nepřeberné množství.

Prosazení výrobku nebo nové firmy ve Vietnamu lze přirovnat k běhu na dlouhou trať. Vietnamci mají dobrý smysl pro obchod doprovázený odvahou a odhodláním začít z ničeho nic, ale při navazování kontaktů jsou opatrní a rozvážní. Jednání s nimi vyžaduje zejména trpělivost, která může být pro naši „uspěchanou západní civilizaci“ někdy problém. Pokud ale firma ve svém snažení vytrvá, může z dlouhodobého pohledu docílit slušného zisku.

48

Seznam použité literatury:

1, Müllerová, Petra: Vietnam- stručná historie států, 1.vyd. Praha: Nakladatelství Libri 2004, ISBN 80-7277-255-4

2, Vasiljev, Ivo: Za dědictvím starých Vietů, Praha: Etnologický ústav AV ČR 1999, ISBN 80-85010-19-4,

3 ,Trejbalová J.: Asijské hodnoty, Mezinárodní politika 4/2001, ročník XXV, str. 16-18 4, Náboženství, http://zeme.sopka.cz/zeme_kapitola.php?idZeme=212&klic=1222

5, Pechová, Eva: Historický úvod, http://www.klubhanoi.cz/view.php?cisloclanku=2003081001 6, Vietnam Trade Office in the United States of America, Economic Reform and Performance, http://www.vietnam-ustrade.org/Eng/economic_reform&performance.htm

7, Socio-economic situation in May and 5 months of 2006, General Statistics Office of Vietnam http://www.gso.gov.vn/default_en.aspx?tabid=501&thangtk=05/2006

8, Souhrnná teritoriální informace- Vietnam 2006

http://www.businessinfo.cz/files/2005/sti/060611_sti_vietnam0506.doc 9, Kulturní odlišnosti a zvyklosti při styku s obchodními partnery,

http://www.businessinfo.cz/cz/clanky/vietnam-souhrnne-informace/strategie-cr-pro-vietnam-priloha/1001277/40819

10, Customs and Culture, http://www.worldroom.com/pages/wrnhcm/customs/hcm_ppl.phtml 11, Business practices, Vietnam Trade Office in

USA,http://www.vietnam-ustrade.org/Eng/business_practices.htm

12, Business practices-Do’s and taboos in Vietnam, http://www.vnstyle.vdc.com.vn/tips/Practice6.htm 13, Doing Business Abroad-Vietnam,

http://www.getcustoms.com/2004GTC/Articles/oag0597.html

14, Business Protocol, http://www.asiasource.org/business/2know/vietnam.cfm 15, Gullová, S., Müllerová, F.: Společenský styk, obchodní a diplomatický protokol, Praha Oeconomica 2004, ISBN 80-245- 0664-5

16, Business Etiquette, http://www.geocities.com/christine_quan/business_etiquette.htm 17, Pelikán, Martin: Exportní příležitosti: Vietnam,

http://www.qplusq.cz/okm/clanek.asp?issue=16&list=art&article=332

18, Winter, Marcel: Jak úspěšně podnikat ve Vietnamu ?, Exportér 4/2005, roč. IL, ISSN 0862-9587

49

19, Winter, Marcel: Ve Vietnamu musí čeští obchodníci přicházet s nečekanými nápady, Exportér 7/2005, roč. IL, ISSN 0862-9587

20, Market Entry Strategy,

http://www.buyusa.gov/vietnam/en/market_promotion_penetration.html 21, FDI Guide, Vietnam Trade Office in USA,

http://www.vietnam-ustrade.org/Eng/fdi_guide.htm

22, Marcel Winter: Teritoriální marketing a akvizice ve Vietnamu, Eurofirma 11/2006, roč. IV, ISSN: 1214-1755

23, Law on Foreign Investment in Vietnam,

http://www.vietnamese-law-consultancy.com/sources/s_fdi/law_1296_01.htm 24, Vietnam moving forward legally in 2006, VILAF, 25.1.2006

http://demo.apzon.com/index.asp?progid=50005&docID=2643303F-0B2E-0E18-A9C5-40D95FFAD81F

25, Doing Business in Vietnam,

http://www.ey.com/global/download.nsf/Vietnam_E/Doing_Business_in_Vietnam_-_2005/$file/DBI_Vietnam_2005.pdf

26, The Law on Investment, No. 59/2005/QH 11 , VILAF-Vietnam Law Firms

http://demo.apzon.com/index.asp?progid=50002&cateID=F5EC6AC5-DBB7-DEB1-796E-106288814328

27, Winter, Marcel:Vietnamci nefalšují, Ekonom 25/2006, roč. IV, ISSN: 1214-1755

28, Banking and Finance, http://www.worldroom.com/pages/wrnhcm/banking/hcm_invest.phtml 29, Softwarové pirátství na rozvíjejících se trzích klesá,

http://www.autodeskclub.cz/club/Article.aspx?article=13e162d6-118b-493f-b379-cd5c9b6a0305 30, Vietnam’s banks: A wild new world,

http://www.atimes.com/atimes/Southeast_Asia/HD19Ae03.html

31, Pilný nováček z Ho Či Minova Města aneb znáte vietnamskou burzu,

http://ipoint.financninoviny.cz/pilny-novacek-z-ho-ci-minovho-mesta-aneb-znate-vietnamskou-burzu.html

32, Finance ministry introducing new accounting standards, http://english.vietnamnet.vn/biz/2006/04/559956/

33, Doing Business in Vietnam, Grant Thornton,

http://www.livinginvietnam.com/BusinessinVietnam.htm 34, Business Environment, Vietnam Trade Office in USA, http://www.vietnamustrade.org/Eng/business_environment.htm

50

35, Pelikán, Martin: Exportní příležitosti: Vietnam, dostupné z

http://www.qplusq.cz/okm/clanek.asp?issue=16&list=art&article=332 36, Strategie prosazování obchodně ekonomických zájmůČR ve Vietnamu http://www.businessinfo.cz/cz/clanky/vietnam/strategie-prosazovani-zejmu-cr-vietnam/1000667/40814/

37, Winter, Marcel: Vietnamský trh rychle roste, http://www.wmc-winter.cz/napsali_2005.html 38, Numer of acting enterprises as of annual 31 Dec. by type of enterprises,

General Statistics Office

http://www.gso.gov.vn/default_en.aspx?tabid=479&idmid=4&ItemID=4362 39, www.mpi.gov.vn

40, www.mof.gov.vn 41, www.gso.gov.vn 42, www.vietnamonline.net 43, www.vneconomy.vn 44, www.worldbank.org/vn 45, www.wmc-winter.cz/

46, www.czso.cz/

47, www.imf.org