• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Rozbor vystoupení Ing. Jiřího Drahoše, DrSc., dr. h. c. mult

In document Text práce (2.303Mb) (Stránka 86-95)

III. ODDÍL – KVALITATIVNÍ ANALÝZA MEDIÁLNÍHO TRÉNINKU

11. Rozbor vystoupení

11.2. Rozbor vystoupení Ing. Jiřího Drahoše, DrSc., dr. h. c. mult

Jiří Drahoš je neúspěšný kandidát na prezidenta České republiky při volbách, které proběhly v roce 2018. Z ostatních vyzyvatelů stávajícího prezidenta Miloše Zemana, který vyhrál první kolo volby, postoupil nejdále a jako druhý nejúspěšnější kandidát se utkal s prezidentem Zemanem v debatě před druhým kolem prezidentských voleb. Jelikož se Miloš Zeman nechtěl účastnit debat před prvním kolem a naopak profesor Drahoš vzhledem k plánovaným aktivitám nemohl přijmout všechny nabídky na debaty před kolem druhým, tito dva pánové se setkali na televizních obrazovkách pouze dvakrát: 1) 23. ledna 2018 na TV Prima a 2) 25. ledna na ČT.

Pro analýzu efektu mediálního tréninku byla vybrána druhá zmiňovaná debata vysílána veřejnoprávní Českou televizí, a to zejména z toho důvodu, že celý záznam předvolební debaty na TV Prima tak, jak byl 23. ledna 2018 přenášen, není na oficiálních

81

stránkách televizní stanice dostupný. Pro porovnání byla vybrána debata, která proběhla před kolem prvním a které se účastnili kromě prezidenta Miloše Zemana všichni prezidentští kandidáti.

Důležité je také odůvodnit výběr Jiřího Drahoše pro účely této práce. Přestože byl Jiří Drahoš až do roku 2017 předsedou vrcholné vědecké instituce Akademie věd ČR, mediální pozornost směrem k jeho osobě posílila až při oznámení úmyslu kandidovat na prezidenta České republiky. Již při historicky první přímé volbě prezidenta v roce 2013 byly přichystány série předvolebních debat a speciálů zaměřených na tuto událost.

Zvýšení mediálního tlaku bylo tedy očekávatelné i v tomto případě a lze o těchto formátech hovořit jako o nejdůležitějších celospolečenských záležitostech. Proto je v tomto ohledu velmi důležitá i mediální příprava, kterou podle svých slov Jiří Drahoš také absolvoval. Pro portál Blesk také Jiří Drahoš v rozhovoru uvedl, že se na debatu s Milošem Zemanem před druhým kolem voleb nijak specificky nepřipravuje, jelikož předchozí debaty s jinými kandidáty již mnoho témat rozebíraly (ŠTÍCHOVÁ, BLESK.cz, 14. ledna 2018 [cit 2018-03-18]).

Toto stanovisko ale podle informací uvedených ČTK profesor Drahoš přehodnotil.

„Drahoš ČTK řekl, že čeká, že v debatách přijdou i podpásové údery… K diskusím se současným prezidentem bude mít nastudované ekonomické a další analýzy…

Příprava bude rozdělena po půldnech, jichž bude několik… Drahoš uvedl, že Zeman v minulosti bezpočtukrát řekl, že něco bude takhle a vzápětí slovo porušil. ‚Čili nemluvil pravdu, tak toho samozřejmě využiji, tu analýzu mám a budu ji připraven použít,‘ řekl.“

(ČTK/České noviny, 18. ledna 2018 [cit 2018-03-18]).

82

Jiří Drahoš, příklad č. 1. – Prezidentská debata. [online] Česká televize. 11.

ledna 2018. [cit 2018-03-12] Dostupné z:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/12026078214-prezidentska-debata/218411033140111/

V debatě před prvním kolem volby nové hlavy státu Česká televize odvysílala debatu osmi kandidátů, kteří se ucházeli o tento post a kteří současně souhlasili s účastí na těchto debatách. Kromě Jiřího Drahoše jsou přítomni také Michal Horáček (zkratka MHo), Mirek Topolánek, Marek Hilšer (zkratka MHi), Vratislav Kulhánek, Petr Hannig, Pavel Fischer a Jiří Hynek. Moderátorem je Václav Moravec.

Čas 8:43-9:15 Úvodní slovo JD, na které bylo odměřeno půl minuty.

JD: dobrý večer dámy a pánové. pár dat z mého osobního života, v jedenácti jsem poprvé sekal kosou. ve třinácti jsem přestal kouřit. (.) v devatenácti jsem byl poprvé v Divadle Járy Cimrmana. (.) v pětadvaceti se oženil (.) ee stal jsem se otcem dvou dcer.

a v osumašedesáti jsem se rozhodl kandidovat na prezidenta republiky. (.) profesně jsem to dotáhl na na šéfa nejvýznamnější vědecké instituce v tomto státě. (.) a:

z mezinárodního hlediska jsem byl čtyři roky prezidentem Federace chemického inženýrství. Toť vše.

Mirek Topolánek a stejně tak Michal Horáček postavili své monology na životních meznících. Odstartovali tak prezentaci všech kandidátů a tento model se projevil i v některých dalších projevech jejich konkurentů. Podobně byl vystaven i projev Jiřího Drahoše, u kterého se ale s největší pravděpodobností jedná o náhodu, neboť v něm nejsou zbytečné prostoje nebo dlouhé pomlky, váhání apod. Ač připravený, tak projev není efektivní vzhledem k tomu, kolik mezníků netýkajících se politické funkce, o kterou se uchází, bylo zmíněno. Je zřejmé, že svou výpovědí chce pan Drahoš prezentovat svůj příběh, nicméně ve svém úvodním slově se měl více zaměřit na benefity, které může voličům nabídnout, případně odůvodnit výběr mezníků a poukázat tak na to, jak mu jeho

83

osobní i profesní zkušenosti pomohou ve výkonu funkce prezidenta. Třicet vteřin je relativně krátká doba na vystavení celého příběhu, proto je třeba využít je tak, aby byly úderné a efektivní.

Čas 27:14-28:57

VM: před prezidentem republiky e (.) a jeho ústavní kompetencí. je také jmenování soudců. a přitom se teď dějí v oblasti justice zásadní věci. e předpokládám. že víte. že od prvního ledna letošního roku. začaly platit, dvě ministerské vyhlášky, jedna směrnice, která upravuje (.) výběr (.) soudců a: (.) justiční (.) funkcionáři říkají. (.) je to (.) chybné.

vadné. méně transparentní. protože by. měli, být soudci v této zemi vybíráni zákonem.

Vstoupili? byste do této situace, nebo myslíte si, že: e ministr spravedlnosti Robert Pelikán. (.) postupuje opravdu transparentně. začněme u Jiřího Drahoše.

JD: tak. slyšel, jsem o tom, vedl jsem řadu konzultací s: e právníky na vysoké úrovni.

(.) e nn nejsem spokojen s tím. že tyhle věci by měly být rozhodovány. podle mých informací nějakými podzákonými normami.

VM: ano. (..) [vyhláškou ministra.]

JD: [ti právníci] ti právníci kritizují: tuto situaci. e (.) víte oni dokonce říkají. že prezident Zeman rezignoval na ee situaci v justici. prezident je nejenom vrchní velitel ozbrojených sil ale. (.) má taky velký vliv v justici a (.) ee (.) ti (.) lidé si stěžují na to. že:

s nimi není nic konzultováno. Já bych určitě ee postupoval uplně jinak. radil [bych se so- soudcovská unie]

VM: [jinými slovy. je? na místě. je na místě] je na místě zrušit. (.) ty ministerské vyhlášky, popřípadě je napadnout u Ústavního soudu?

JD: ee já nevím. jak daleko bych jako prezident šel. ale v každém případě podzákoné normy ne. komplexně pojatý zákon. konzultovaný se: e soudcovskou veřejností.

Je určitě dobré, že profesor Drahoš zmínil, že se o situaci zajímal a řešil ji s lidmi, kterých se bezprostředně týká. Dává tím jasný signál, že ho situace zajímá a že přemýšlí o tom, jak ji vyřešit. Zároveň také udává, jakým způsobem by situaci řešil, kdyby byl prezidentem on, ovšem s tím, že nejsou známy jasné kroky jeho postupu. Tato napůl vyhýbavá odpověď přesto poskytuje dostatek informací o jeho přístupu k celé záležitosti.

84 Čas 48:21-50:14

MHi: ta: společenská kultúra je samozřejmě spojena i s politickou kulturou. a: my sme dneska svědky toho. že jsou zde politici. kteří ee hlásají heslo (.) ee nebo hovoří tak. že všici kradú. (.) a: (..) ((úsměv)) já si myslím. že jsou země, které se ee takovéto politické kultuře vymykají. jako je třeba Švédsko. kde je zvykem že když ministr. nebo ministryně ee ukradne dvacet švédských korun. tak musí okamžitě: odstoupit z úřadu. co může prezident udělat pro to. (.) abychom tu (.) ,politickou kulturu u nás změnili. a abychom navrátili alespoň trochu (.) důvěry našich občanů ve své politické reprezentanty,

JD: prezident e by měl pojmenovávat věci pravým jménem. vy ste zmínil kauzu. ee poměrně notoricky známou ale: mě dnes vyděsila ve zprávách nebo v médiích další neméně zajímavá .v uvozovkách. zpráva, kde se potvrdilo. že se před pár dny (.) sešel e premiér Andrej Babiš. z hradním kancléřem Mynářem. a ještě e údajně s nějakou další třetí osobou. pan prezident to podle. deníku Mladá Fronta DNES. komentoval tak. že: on nekontroluje: denní program svých lidí ee ,já mohu spekulovat proč se tihle dva pánové, tedy. pan Mynář a údajně pan Nejedlý. proč se vlastně s premiérem sešli. premiér samozřejmě (.) zdůraznil. že: (.) to jeho (.) podporu panu Zemanovi nijak neovlivnilo. ale já to považuji za e (.) jeden s aktuálních skandálů. ,a to je přesně věc. kterou by měl prezident pojmenovávat. respektive. takového jednání by se neměl nikdy on, ani jeho spolupracovníci dopustit.

Odpověď Jiřího Drahoše je efektivně vystavěná. Odpovídá přímo a jednoznačně na položenou otázku a dále problematiku rozvádí konkrétním příkladem. Opět je zde patrný záměr upozornit na nedostatky stávajícího prezidenta Zemana. Promluva končí shrnutím a jasným odsouzením podobného chování.

Čas 1:58:19-1:58:49 Závěrečné maximálně půlminutové slovo.

JD: vážení spoluobčané. volební právo nebylo vždy samozřejmostí a naši předkové ho vybojovali nejen pro sebe ale i pro nás. pro jejich potomky. (.) e už zítra a pozítří můžete rozhodnout. a. tak vás chci poprosit slovy klasika. tak jako jsem to udělal včera. (.) chceteli změnu na Hradě. přijďte k volbám. přijďte k volbám. přijďte k volbám. jinak to bude marné. bude to marné. bude to marné. děkuji.

Vzhledem k tomu, že se jedná o debatu před prvním kolem přímé volby prezidenta, je důležitá hlavně volební účast, ke které vybízeli i někteří další kandidáti. Na

85

druhou stranu i v prvním kole jde o podporu voličů, protože do dalšího kola postupují pouze dva neúspěšnější kandidáti. V tohoto důvodu je zvláštní, že Jiří Drahoš do svého závěrečného slova nezahrnul motivátory, které by ovlivnily voliče, aby volili právě jeho.

Zároveň ve své řeči poukazuje na zcela jasné skutečnosti, které mohl nahradit výzvou pro své zvolení.

Shrnutí příkladu 1.

Již od počátečního úvodního slova Jiří Drahoš působí trochu strojeně. Jednou z jeho strategií, podobně jako u některých dalších kandidátů, je přenést debatu směrem k nepřítomnému Miloši Zemanovi a upozorňovat na jeho chyby jak charakterové, tak v zastávání funkce, do které byl zvolen. Lze předpokládat, že tato strategie byla zvolena a připravena spolu s jeho podpůrným týmem. S ohledem na to je s podivem, že promluva není více efektivní, přesně cílená a s jasným poselstvím.

Jiří Drahoš, příklad č. 2. – Prezidentský duel – finále. [online] Česká televize.

25. ledna 2018. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/12026078214-volba-prezidenta/218411033190125-prezidentsky-duel-finale [cit 2018-03-12]

Poslední ze všech debat před přímou volbou prezidenta v roce 2018 se odehrála v režii veřejnoprávní České televize. Jak již bylo zmíněno výše, jedná se o jednu ze dvou medializovaných debat, ve které se proti sobě utkali dva největší konkurenti na post prezidenta Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Moderátorkou je Světlana Witowská.

Čas 23:36-25:10

SW: pan profesore. vy na jedné straně voláte po transparentnosti. ale na druhé straně ste nám dodnes neřekl. koho si přivedete na Hrad jako nejbliší spolupracovníky. jako kancléře. jako poradce. jako tiskového mluvčího. to jsou lidé. (.) které my (.) daňoví poplatníci budeme platit ze svých daní. a to sou lidé. kterým vy. jako prezident budete naslouchat. myslím si. že: voliči mají právo ta jména znát. ještě před tím. než vás třeba

86

budou volit. protože to pro ně může být zásadní věc, kdo budou tito tři? kancléř. (.) šéf poradů.(.) mluvčí.

JD: já rozumím eee vaší otázce (.) je: to taky s ohledem na to. (.) že Miloš Zeman kdysi po volbě řekl že si na Hrad vezme pouze šoféra a tajemníka. pak to dopadlo jinak.

takže ee rozumím tomu. že se ptáte. ((potlesk publika)) ale: já ee mám samozřejmě nějaké varianty v hlavě. ale jestli dovolíte, [nyní po]

SW: [nedovolim] ((smích z publika))

JD: ?nyní po prvním kole volby. se mi nabídla (.) celá řada lidí. ze štábů mých (.) ctihodných (.) protikandidátů. (.) a já: zvažuji: všechny možné varianty? [takže:]

SW: [takže se to nedozvíme?]

JD: = nedozvíte se to ne ne ne. ještě nejsem rozhodnut. ale e beru [v potaz nabídky]

SW: [přesto. že voláte] po transparentnosti. [nedozvíme se to]

JD: [ale to nemá nic] společného s transpa- s transparentností

SW: = jak to. [že ne:? to jsou lidé. které budeme my platit. ze svých daní,]

JD: [jak jsem řekl. (..) Miloš Zeman, (..) Miloš Zeman.] po volbě řekl.že si vezme na Hrad [pouze tajemníka a řidiče,]

SW: [prosím. nemluvte teď o panu prezidentovi.] já se ptám vás.

JD: no (.) e já z vá- sem va- zdů- zdůvodnil. proč (.) vám to teď nemohu říct. protože přemýšlím. mám (.) řadu možností a [řadu variant]

SW: [dobře. nedozvíme se to.]

Jiří Drahoš při svých odpovědích na otázky někdy stupňuje hlasitost svého projevu (pozn. z tohoto hodnocení jsou vyjmuty případy, kdy se JD snažil být slyšet přes např. potlesk publika). Toto chování může dokazovat určitou míry nervozity nebo frustrace z vyvíjející se situace. V podání profesora Drahoše se to jeví jako snaha o to, aby měl jeho názor větší váhu, ale působí to spíš jako nervózní pokus o únik, nebo o získání převahy.

Nicméně v této debatě má jasnou strategii, mířenou proti jednomu konkurentovi.

Je to snazší v tom, že mohl svoji rétoriku postavit právě na tomto aspektu. Jak již bylo

87

zmíněno výše v úvodu k tomuto rozboru, Jiří Drahoš studoval výroky Miloše Zemana a používá je v debatě proti němu, někdy ale až příliš vehementně a nevhodně a naopak tím degraduje svou důstojnou prezentaci (je za to napomenut také moderátorkou debaty).

Jeho rétorika je postavena na dvou paralelách. V jedné se jednoznačně vymezuje proti výrokům/chování/postojům současné hlavy státu. Impulzem jsou k tomu např.

témata/otázky z druhé části debaty, kdy oběma kandidátům kladou otázky mimo jiné ústavní činitelé. Jiří Drahoš cítí potřebu k jasnému podpoření, nebo odmítnutí implicitně naznačovaných skutečností v otázkách. Na druhé straně na některé dotazy odpovídá nejasně s využitím množství modálních sloves a sloves v podmiňovacím způsobu („mělo“, „mohl bych“ apod.), které s sebou nesou určitou míru neurčitosti, nejistoty a nerozhodnosti.

Trochu strnulým držením těla Jiří Drahoš naznačuje své vyčkávání na výrok, či přímo útok z úst jeho oponenta (viz Obr. 6.). Po většinu času udržuje vážnou, profesionální tvář. Úniky emocí nejsou na mimice obličeje viditelné. Občas je také zřejmé uspokojení se svým výrokem, který se setkává i s podporou na straně publika.

„Projevy stresu v řeči těla profesora Drahoše byly viditelné především ve chvílích, kdy musel formulovat delší odpovědi a bylo třeba většího vědomého soustředění…

Vznešené prostředí, komorní nasvícení a absence veřejnosti, to vše umožnilo nezkušenému Drahošovi více se soustředit na výkon.“ (CIBULKA, Deník FORUM 24, 26. ledna 2018 [cit 2018-03-18]).

88 Obr. 6. Čas 46:10

Čas 1:25:51-1:26:42 Závěrečné slovo.

JD: vážení občané. (.) ano. jděte k volbám. (.) jsem kandidát který se dívá do budoucnosti. (.) Miloš Zeman už (.) nemá téhle zemi (.) co nabídnout, (.) ale (.) jeho poradci si mohou od této země ještě ledacos vzít. (.) a: (.) je třeba tomu zabránit. (.) budu prezidentem. (.) který (.) nepreferuje zájmy elit. který se bude zabývat lidmi. který z- se bude zabývat starostí o lidi. bude se zabývat sociálními problémy. bude se zabývat problémy důležitými pro vás. bezpečnost země. (.) e kvalitní vzdělání (.) sociální p- záležitosti. to všechno budu brát v potaz. jako prezident a bude mi ctí. být vaším prezidentem.

Tento projev vůbec nepůsobí sebejistě, přirozeně a vlastně ani připraveně, upřímně nebo vřele. Je strojený, kandidát je roztěkaný. Pomlky, kterých je v projevu dost, nejsou využity pro efekt, ale jsou spíš výsledkem dříve zmíněné roztěkanosti a nedostatku koncentrace. V tuto chvíli se již Jiří Drahoš nemá obracet k moderátorce nebo svému oponentovi, jak to činí, neboť se jedná o jeden z případů, kdy je žádoucí mluvit do kamery, protože tak přímo osloví své voliče. Stejný formát závěrečného slova byl využit i

89

v předchozí rozebírané debatě, proto měl být Jiří Drahoš na tento moment dostatečně připraven. Jiří Drahoš tak vykazuje určité nepohodlí při promluvě k divákům, voličům, lidem obecně. Možná ho stresuje nebo je mu nepříjemný přímý pohled do kamery, nicméně svůj monolog začíná slovy „vážení občané“, proto by měl mluvit skrze kameru opravdu k nim.

Nelze říci, že by tato debata měla jednoznačného vítěze. V tomto duelu se proti sobě střetly dvě rozdílné osobnosti, přičemž každá z nich reprezentuje odlišný ideál.

Celkové shrnutí

Jiří Drahoš je zvyklý přednášet, ale očividně není zvyklý přednášet před kamerou.

Prostředí studia jej stresuje, navíc tento stres je umocněn i novostí celkové situace. Jeho příprava na debaty se zjevně zaměřila především na faktickou stránku věci, tedy na vzdělávání ohledně státnických záležitostí, vzhledem k tomu, že profesor Drahoš není politikem z povolání. Během mediálního tréninku měl být kladen důraz také na samotnou prezentaci a působení na voliče skrze kameru. S ohledem na fakt, že v první debatě se Jiří Drahoš utkal s dravějšími i v politice erudovanějšími kandidáty, jeho sebeprezentace měla zaujmout jiným stejně silným rysem. V druhé analyzované debatě se utkal v tomto směru s mnohem zkušenějším oponentem, který má už v očích veřejnosti jasně stanovenou roli a vybudovanou specifickou osobnost, se kterou dokáže efektivně pracovat.

In document Text práce (2.303Mb) (Stránka 86-95)