• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Rozhovor ………………………………………………………………….55-56

I. TEORETICKÁ ČÁST

9. METODOLOGICKÁ ČÁST VÝZKUMU

9.5 Techniky sběru dat

9.5.3 Rozhovor ………………………………………………………………….55-56

Abych získala pohled na Veřejnou službu, a na nezaměstnané jedince z více úhlů, proved-la jsem v rámci této výzkumné metody tři druhy rozhovorů. Nejprve jsem hovořiproved-la s jednotlivými nezaměstnanými, kteří tuto službu vykonávají, druhý typ rozhovoru jsem provedla s pracovnicí sociálního odboru, která je s nezaměstnanými jedinci v kontaktu, komunikuje s nimi v rámci sociálního poradenství a práce. Třetí typ rozhovoru jsem pro-vedla s ředitelem organizace, která práci pro nezaměstnané osoby zprostředkovává.

Pro rozhovor s nezaměstnanými jsem použila strukturovaný rozhovor s otevřenými otáz-kami. Předem jsem si připravila základní otázky, které jsem osobám pokládala ve stejném pořadí. Pro získání požadovaných informací se mi zdál tento typ výzkumné metody jako nejvhodnější, jelikož jsem tak měla možnost respondenta poznat osobně a mohla jsem tak vhodně kombinovat s metodou pozorování. Otázky v rozhovoru jsem se snažila formulovat stručným a jasným způsobem, aby byly pro všechny dotazované srozumitelné. Rozhovory jsem prováděla v průběhu měsíce února a března 2010, délka rozhovorů se pohybovala mezi 10-15 minutami.

Jiný typ rozhovorů jsem provedla se sociální pracovnicí odboru sociálních věcí ve Valaš-ských Kloboukách. Volila jsem opět strukturovaný rozhovor, kdy jsem si vytyčila základní výzkumná témata, na základě kterých jsem zvolila otázky do rozhovoru. Rozhovor byl proveden v měsíci březnu 2010, délka rozhovoru trvala přibližně 20 minut, celý rozhovor byl zaznamenáván na nahrávací zařízení z důvodu lepšího záznamu zjištěných dat.

Poslední typ rozhovoru byl připraven pro ředitele Technických služeb ve Valašských Klo-boukách, který řídí a koordinuje přijímání klientů, kontroluje provedenou práci a dohlíží na jejich pracovní morálku. Rozhovor byl proveden rovněž v měsíci březnu 2010, jeho délka trvala přibližně 15 minut, rozhovor byl opět zaznamenáván na diktafon.

Podle Hendla se data z takového rozhovoru snadněji analyzují, jelikož je možno jednotlivá témata v přepisu lehce lokalizovat. Takovýto typ rozhovoru je především vhodný, pokud nemáme možnost rozhovor opakovat a máme nedostatek času, abychom se mohli respon-dentovi věnovat. Možnost použití takového rozhovoru je i v případech vstupního nebo zá-věrečného rozhovoru při intervenčním programu, kdy je třeba odpovědi srovnávat. Tento

typ rozhovoru se především užívá, pokud je třeba minimalizovat kombinaci kladených otá-zek respondentovi.66

9.6 Operacionalizace

Jedná se v podstatě o proces, který je chápán jako cesta od pojmů a teorie k empiricky zjis-titelným údajům, ukazatelům nebo znakům.

Otázky do rozhovoru s respondenty vykonávajícími Veřejnou službu

Dílčí výzkumné otázky Operacionalizace Otázky do rozhovoru 1. Jaké jsou reakce klientů

Hodnotová orientace Jaký je v současné době váš příjem?

Co pro vás znamená slovo peníze?

66HENDL, J., Kvalitativní výzkum. Praha: Portál,2008, ISBN 978-80-7367-485-4, str.173

Co pro vás znamená slovo zaměstnání

Naplnění očekávání Co by pro Vás znamenalo znovu začít chodit do zaměstnání?

Orientace v čase Jaký máte nyní režim dne?

Máte volný čas?

Co děláte ve svém volném čase?

Máte nějaké koníčky?

6. Má veřejná služba pro klienty přínos?

Naplnění očekávání Jak dlouho již vykonáváte veřejnou službu?

Tabulka č. 4 – Otázky do rozhovoru s respondenty vykonávajícími VS, vytvořila autorka

Otázky do rozhovoru se sociální pracovnicí, která vyplácí na odboru sociálních věcí dávky pomoci v hmotné nouzi.

Dílčí výzkumné otázky Operacionalizace Otázky do rozhovoru 1. Jsou pracovnice MÚ

Vykonávají Veřejnou službu všichni klienti, kteří jsou příjemci dávek

Sestavujete individuální plány pro práci s nezaměstnanými?

Spolupracujete se zaměstnavateli, dá-váte doporučení dobrým pracovní-kům?

Co je především motivací pro výkon veřejné služby?

V čem spatřujete negativa Veřejné služby?

Tabulka č. 5 Otázky do rozhovoru se sociální pracovnicí, vytvořila autorka

Otázky do rozhovoru s ředitelem Technických služeb – organizací města, která

Lidské zdroje V čem se stala Veřejná služba pro Vás zajímavou?

Vykonávají přidělenou práci zodpo-vědně?

Jsou klienti, kteří byli z důvodu poru-šení pracovní kázně vyloučeni z VS ? Jsou klienti, které jste zaměstnali?

Vynakládáte z Vašich prostředků ně-jaké finance pro výkon Veřejné

Tabulka č. 6 Otázky do rozhovoru s ředitelem TS ve Valašských Kloboukách, vytvořila autorka

10 EMPIRICKÁ ČÁST VÝZKUMU

V praktické části bakalářské práce se zaměřuji na konkrétní osoby, které jsou v současné době nezaměstnané, jsou v evidenci Úřadu práce a pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi dobu delší než půl roku a současně vykonávají Veřejnou službu. Jelikož pracuji na měst-ském úřadě ve Valašských Kloboukách téměř 8 let a před dvěma lety jsem vykonávala agendu nezaměstnaných klientů, proto znám dobře jak taková práce s nezaměstnanými jedinci funguje. Protože v době, kdy jsem na tomto oddělení pracovala, nebyl institut Ve-řejné služby zaveden, zajímalo mě, jak nezaměstnaní lidé tuto službu vnímají a zda jejím prostřednictvím se znovu zapojili do pracovního procesu, nebo do běžného života ve spo-lečnosti. Mnohdy jsem byla svědkem mnoha různých lidských osudů, kdy se lidé ocitali v nesnázích, měli existenční a zdravotní problémy, cítili se odstrčeni a poníženi tím, že přišli o práci. Mnohokrát mi přišel tehdejší systém výplaty sociálních dávek v některých ohledech nespravedlivý a to především vůči lidem, kteří mají snahu pracovat a nejsou za to patřičným způsobem ohodnoceni. Právě tento institut Veřejné služby mě zaujal a zajímalo mě, zda našel v praxi své místo a uplatnění a zda je nezaměstnaným jedincům něčím pro-spěšný.