• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Trendy v odvětví

In document VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – (Stránka 33-37)

2.2 Analýza konkurence

3.1.3 Trendy v odvětví

Za poslední dobu výrazně stoupl trend v počtu vývojářů, zabývající se mobilními aplikacemi, které lze spustit na telefonech či tabletech. Tento trend se zužuje a čím dál více zaměřuje na vytváření podnikových aplikacích. Žijeme v době, kdy každá větší firma chce mít svou vlastní aplikaci. Firmy se tímto krokem chtějí přiblížit svým klientům a mít interaktivní produkt firmy, který mohou uživatelé prohlížet z pohodlí mobilních telefonů či tabletů. Trend můžeme sledovat z různých pohledů, jelikož mobilní aplikace může fungovat pro více

30

platforem. Mezi 4 nejznámější platformy patří iOS, Android, Windows Phone a BlackBerry.

Každá značka má své zastoupení. Například výrobky společnosti Apple Inc, jako jediné používají platformy iOS. Společnost, která je analyzována v této diplomové práci se zaměřuje pouze na vývoj aplikací pro první 3 platformy a to iOS, Android a Windows Pohone.

V roce 2013 uvedl web BusinessIT článek, který zdůrazňuje fakt, že za poslední dva roky vzrostl výrazně počet vývojářů, zabývajících se tvorbu mobilních aplikací. Informace čerpali ze společného průzkumu společností Appcelerator a IDC, kdy bylo tázáno více než 6 000 vývojářů. Zjistili také značný růst poptávky po aplikacích pro tablety. U Androidu stále vedou, a to dost výrazně chytré telefony nad tablety. Za to na platformách iOS a Windows je poptávka po aplikacích u telefonů a tabletů vyrovnaný (BusinessIT, 2016).

Z článku vyplývá, že poptávka po aplikacích pro tablety a telefony je kromě Androidu vyrovnaná a stále roste. Pro vývojáře je to pozitivní informace, jelikož trh stále tuto činnost poptává.

Dle analýzy uvedené na internetových stránkách ChannelWeb z roku 2015 vyplývá, že se výrazně zvýšil online nákup z mobilních zařízení. Dokonce uvádí, že roste 3x rychleji než celý trh. Jedná se o průzkum společnosti PayPal a Ipsos. Ten ukázal, že počet transakcí prováděných pomocí tabletů a chytrých telefonů v oblasti nakupování není velmi rozšířený.

Roste v globále třikrát rychleji, než celkový trh elektronické komerce. V oblasti mobilního nakupování za období 2013 – 2016 se odhaduje míra růstu na 42 %, přičemž celý sektor elektronického obchodu jen na 13 %. Nákupy dle průzkumu tvoří 9 % prostřednictvím chytrých telefonů a 5 % pomocí tabletů, v rámci celkového podílu globálních útrat v online obchodech. Rozmach je však dle PayPal velmi významný. Zákazníci preferují přímo aplikace, větší procento nakoupilo zboží/službu přes aplikaci a menší procento přes webový prohlížeč (Čuchna, 2015). Vzhledem k rostoucím počtům nákupu z mobilních zařízení, je zřejmé, jak se vyvíjí trend využívání mobilních aplikací a to tak, že je rostoucí a využívá jej čím dál více lidí.

V České republice se v roce 2014 prodalo téměř 2,2 milionů chytrých telefonů. V roce 2015 se prodalo dokonce přes 2,5 milionů. I tady na tomto příkladě je jasné, že trend co se mobilních telefonů včetně aplikací, pro které jsou chytré telefony nosičem, stoupá. Tyto data dala k dispozici síť operátorů. Mezi nejprodávanější značku chytrých telefonů se řadí Samsung, přesněji s 2/5 podílem. Následuje Apple a poté Nokia/Microsoft. Nejrozšířenější

31

jsou chytré telefony s operačním systémem Android, který má tržní podíl přes 70 % (Novinky, 2015).

Firmy nabízející vývoj mobilních aplikací by se měly zaměřit především na platformy Android a Apple, jelikož značky nesoucí tento systém jsou nejprodávanějších. Neměly by tedy chybět v portfoliu nabízených služeb.

Na webu mobil.idnes.cz uvedli výsledky analytické společnosti Strategy Analytics. Ta zkoumala prodeje smartphonů a mobilů za poslední čtvrtletí roku 2014. Jak vidíme v tabulce č. 3.1 Celosvětové prodeje smartphonů v milionech, poslední čtvrtletí ve většině případů tvoří nejdůležitější část. Společnost Apple si velmi dobře vedla v posledním čtvrtletí roku 2014.

Zákazníci projevovali obrovský zájem o nové iPhony 6 a 6 Plus. Apple prodal 74,5 milionu přístrojů, což je velmi mnoho a meziroční nárůst byl velmi příznivý pro společnost.

Co se ale týče společnosti Samsung, ten si bohužel meziročně pohoršil. Prodeje Samsungu klesly i mezi kvartálně. V roce 2013 v posledním čtvrtletí prodal 86 milionů smartphonů, za to v roce 2014 za stejné období jen 74,5 milionu. Tudíž skoro o 10 milionů pokles.

Společnost Apple tak může konstatovat, že dohnala Samsung, a v rámci posledních kvartálu roku 2014 je to mezi nimi remíza. S ohledem na celoroční výsledky za rok 2014 je stále jasným vítězem společnost Samsung. V počtu je to 317 milionů prodaných smarphonů od společnosti Samsung a necelých 193 milionů prodaných iPhonů (Matura, 2015).

Vedoucími výrobci na trhu smartphonů jsou značka Samsung a Apple. Tedy platformy Android a iOS.

Tabulka 3.1 Celosvětové prodeje smartphonů v milionech

Zdroj: (Matura, 2015)

32

Trend mobilních aplikací lze tedy sledovat i pomocí statistik počtu nakoupených chytrých telefonů či tabletů. Společnost Apple za rok 2015 zvýšila zisk o 30 % a to především díky velkému zájmu o iPhony. Největší odběr zaznamenali v Číně. Například prodej tabletů od společnosti Apple nazývané iPod klesly o 20 %. Společnosti Apple v posledním čtvrtletí finančního roku prodala přes 48 milionů iPhonů (ČTK, 2016).

V grafu 3.1 Kumulativní počet aplikací stažených z Apple App Store od července 2008 do června 2015 (v miliardách), vidíme kumulativní počet aplikací stažených z Apple App Store od července 2008 do června 2015. Jedná se o počet v miliardách. V rámci posledního sledovaného období Apple oznámil, že bylo z jeho App Store staženo přes 100 miliard aplikací. Z této informace logicky vyplývá, že trend používání mobilních aplikací roste (Statista, 2016).

Stahování aplikací je rostoucí a to i přesto, že skoro všechny aplikace pro platformy iOS jsou placené.

Graf 3.1 Kumulativní počet aplikací stažených z Apple App Store od července 2008 do června 2015 (v miliardách).

Zdroj: (Statista, 2016)

33

4 Analýza konkurence organizace

V této části bude vypracována analýza konkurence vybrané společnosti. Počínaje zpracování Porterovy analýzy 5 konkurenčních sil v rámci firmy, zmapování konkurence, porovnání z různých hledisek, stručné finanční analýzy a zpracování SWOT analýzy.

In document VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – (Stránka 33-37)