• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Výb ě r zam ě stnanc ů v závod ě Škoda Auto Kvasiny

4. Získávání a výb ě r zam ě stnanc ů v závod ě Škoda Auto Kvasiny

4.3 Výb ě r zam ě stnanc ů v závod ě Škoda Auto Kvasiny

Jak bylo zmíněno v předešlé části bakalářské práce, zaměstnává závod v Kvasinách pracovníky na dělnických pozicích a technicko-hospodářské pracovníky. Výběr zaměstnanců v těchto dvou skupinách je z části shodný a z části odlišný, proto bude kapitola výběr zaměstnanců rozdělena do dvou částí, a to na výběr zaměstnanců na technicko-hospodářské pozice a výběr zaměstnanců na dělnické pozice.

4.3.1 Výb

ě

r zam

ě

stnanc

ů

na technicko-hospodá

ř

ské pozice

První krokem náboru nových zaměstnanců je získání informace o volném pracovním místě. Kandidát, který má zájem ucházet se o volné pracovní místo, si na personálním oddělení smluví termín první informativní schůzky.

Informativní sch

ů

zka

První informativní schůzka slouží k posouzení kandidáta, zda je vhodným uchazečem na obsazovanou pracovní pozici. Kandidát předloží svůj strukturovaný životopis v českém i cizím jazyce, a to většinou zpracovaný na psacím stroji nebo na PC, někdy je od kandidátů vyžadován rukopis.

Další povinnou součástí osobních dokladů, které musí uchazeč předložit, jsou fotokopie všech dostupných dokladů o vzdělání a fotografie pasového formátu.

Prvním krokem, který musí každý kandidát na jakoukoli pracovní pozici učinit, je vyplnění osobního dotazníku27. Protože je tento dotazník celkem obsáhlý, slouží k evidenci a následnému zjišťování podrobných informací o uchazečích.

Vstupní diagnostický pohovor

Součástí první informativní schůzky je osobní pohovor s uchazečem. Osobního pohovoru se účastní vždy personalista. Pohovor má polostrukturovanou podobu, kdy personalistu zajímá motivace pracovníka a dále činnosti, dovednosti, zkušenost a znalosti, které může pracovník podniku nabídnout. V průběhu prvního pohovoru je vymezen prostor i pro dotazy ze strany uchazeče.

27 Příloha 6: Osobní dotazník žadatele o zaměstnání ve Škoda Auto a.s.

První diagnostický pohovor zahrnuje také písemný test z cizího jazyka (anglického nebo německého), kde se zjišťuje úroveň znalostí. V některých případech dochází k testování uživatelských dovedností při práci na PC.

Zpracování osobních podklad

ů

, osobní pohovor s vedoucím provozu

V této části výběru vhodného kandidáta na danou technicko-hospodářskou pozici dochází ke zpracování údajů, které kandidát poskytl personalistovi v průběhu informativní schůzky. Zkoumá se životopis, hodnotí se test znalostí cizího jazyka, popř. test dovedností na PC.

Kandidát je dále seznámen s možnými variantami pracovního zařazení. V případě jeho souhlasu jsou jeho osobní materiály, které podniku poskytl, postoupeny vedoucímu organizační jednotky (útvaru), který požaduje obsazení pracovní pozice THP.

Jeho úkolem je porovnat získané materiály s dalšími konkurenčními nabídkami, které mu byli náborovým centrem dodány a vytipovat uchazeče, kteří budou pozváni na druhé kolo osobních pohovorů přímo na pracoviště.

Druhé kolo výb

ě

rového pohovoru, seznámení s výsledky výb

ě

ru

Uchazeči, kteří prošli prvním tzv. informativním pohovorem, jsou pozváni na druhé kolo výběrového pohovoru. Druhé kolo výběrového pohovoru se koná za účasti kandidáta na obsazovanou pracovní pozici, personalisty a také vedoucí příslušného útvaru, který volné pracovní místo obsazuje.

Během druhého kola osobních pohovorů se zjišťují především odborné kvality uchazeče, osobní profil odpovídající nárokům dané pozice atd.

Po konzultaci informací, které byly získány z pohovoru, mezi personalistou a vedoucím útvaru dochází k výběru vhodného kandidáta. Výsledky jednání jsou každému z uchazečů písemně nebo telefonicky oznámeny.

Kandidát, který byl na základě výběrového řízení vybrán, je vyzván k jednání s personálním útvarem za účelem dohodnutí nástupu.

Nástupní písemné materiály, sjednání termínu léka

ř

ské prohlídky, nástupní školení

V rámci spolupráce s personálním útvarem je klient povinen zpracovat nástupní materiály, které tvoří osobní dotazník (pokud ho nezpracoval již dříve), zdravotní dotazník28 nebo další formuláře, které vyžaduje příslušná pozice.

28 Příloha 7: Zdravotní dotazník uchazeče o zaměstnání ve Škoda Auto a.s.

Další krok tvoří nástupní lékařská prohlídka. K té je třeba s sebou vzít buď kompletní

Nevyhoví-li klient při lékařské prohlídce, není možné, aby do podniku nastoupil.

Posledním krokem před nástupem do zaměstnání je absolvování nástupního školení,

Na první informační návštěvu s sebou kandidát na obsazované pracovní místo přináší platný občanský průkaz, originál výučního listu či osvědčení o maturitní zkoušce, průkaz zkušenosti s 3-směnným provozem a dosavadní praxi.

Na základě získaných informací vytipuje personalista nejlepší možnost uplatnění kandidáta v podniku.

Výb

ě

rové

ř

ízení

Další fází výběru vhodného pracovníka je výběrové řízení. V tomto kroku je analyzován potenciál kandidáta pro výkon dané pracovní pozice ve firmě Škoda Auto a.s.

Výběrové řízení se skládá z několika úkonů, mezi které patří vyplnění různých testů podle oblasti výroby, do které bude pracovník zařazen, a praktické cvičení v podobě testu manuální zručnosti. Test celkově simuluje prostředí výroby, do které se pracovník po přijetí do podniku dostane.

Tento test byl sestaven psychologem a má za úkol posoudit šikovnost a zručnost kandidáta a také jeho odolnost vůči stresu vyvolanou časovým intervalem, za který musí tento test zvládnout. Posuzuje se také nervozita pracovníka.

Výb

ě

rové

ř

ízení ve výrob

ě

Kandidáti, kteří projdou prvním kolem výběrového řízení, postupují do kola druhého, které se koná přímo ve výrobě.

Při návštěvě pracoviště se uchazeči o pracovní místo seznámí se všemi základními nároky na vybranou profesi. Vedoucí příslušného útvaru zjišťuje informace o jednotlivých uchazečích na základě osobního dotazníku, který mu postoupí personální oddělení, a také na základě pohovoru s příslušným kandidátem.

Vedoucí útvaru porovnává požadavky na obsazovanou pracovní pozici s informacemi, které o uchazeči získá a na základě tohoto porovnání rozhodne, zda bude kandidát vhodným pracovníkem na dané pozici.

V případě oboustranného souhlasu s nástupem vyznačí vedoucí útvaru tuto skutečnost do osobního dotazníku.

Kontrola dotazníku, sjednání termínu u léka

ř

e

Po prohlídce pracoviště a pohovoru s vedoucím útvaru se kandidáti vracejí zpět na personální oddělení, kde probíhá další pohovor. Tento pohovor má formu zpětné vazby, kdy se personalista dozvídá, zda byl uchazeč vybrán na pracovní pozici a zda má skutečně zájem na danou pracovní pozici nastoupit.

Vstupní léka

ř

ská prohlídka

V případě, že kandidát splnil všechny předem dané podmínky a dodal na personální oddělení všechny potřebné dokumenty, je odeslán k firemnímu lékaři pracovní medicíny.

Tento lékař provede u kandidáta nástupní lékařskou prohlídku k výkonu dané profese.

Lékař určí, zda je klient schopen vzhledem ke svému zdravotnímu stavu danou pracovní pozici vykonávat.

Návšt

ě

va p

ř

íslušného personalisty, nástupní školení

Pokud lékař určí kandidáta po lékařské stránce schopného vykonávat danou pracovní pozici, vrací se zpět na personální oddělení, kde nejprve dochází ke konečné kontrole všech propracován a mít patřičnou dokumentovou podporu.

Z popisu procesu výběru pracovníků vyplývá, že v podniku Škoda Auto a.s. existuje kvalitně zpracovaná dokumentace pro výběr pracovníků a každý personalista, který je zodpovědný za výběr nových pracovníků, se podle ní řídí. Celý proces výběru zaměstnanců má logickou návaznost. Díky systému různých dokladů a dokumentů, které podnik od uchazeče požaduje, jejich následné evidenci a analýze, získá společnost podrobné informace o každém kandidátovi.

Při porovnání popisovaného procesu výběru zaměstnanců v závodě Škoda Auto Kvasiny s informacemi čerpanými z použité literatury bylo zjištěno, že podnik využívá pouze některé z možných metod výběru zaměstnanců.

Velmi důležitou částí výběru nového zaměstnance je individuální výběrový pohovor.

Pohovor mívá polostrukturovanou podobu a personalista na jeho základě získá velké