• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Výb ě rová kritéria technická č ást II

3.2 Metodika agentury CzechInvest

3.2.7 Výb ě rová kritéria technická č ást II

Zatímco všechny dosavadní části jsou během fáze hodnocení projektu vyplňovány pracovníky CzechInvestu, tato část je v kompetenci externího hodnotitele20. Jeho úloha při posuzování projektu je spjata s porovnáním stávajícího a navrhovaného zařízení včetně míry, do které jsou navrhované výdaje pro realizaci projektu nezbytné.

Problematika externích hodnotitelů, jejich výběr a etika budou podrobněji probrány později. Nyní se pozastavme alespoň nad logickou úvahou, která se týká množství hodnotitelů a jejich odborné připravenosti. Hodnotitelé jsou nabíráni v rámci daných opatření (tzn. jiný hodnotitel je vybrán pro program EKO-ENERGIE, jiný pro ICT v podnicích atd.). U takto specifických programů je takový výběr zcela jistě na místě, ale např. u programu ROZVOJ, kde může projekt předkládat každý podnik z podporovaného regionu a OKEČ lze tímto způsobem jen obtížně zabezpečit, aby hodnotitelé pokrývali svou kvalifikací všechny podporované odvětvové klasifikace. Tím může v určitých případech nastat situace, kdy hodnotitel není zcela schopen odborně rozhodnout o stupni úrovně pořizované technologie.

Tabulka č.16 – Technické řešení projektu

Technické řešení projektu Počet bodů

Porovnání stávajícího a navrhovaného zařízení 15

Do jaké míry jsou navrhované výdaje pro realizaci projektu nezbytné 5

20 Externím hodnotitelem se může stát každý, kdo splňuje dostatečné expertní předpoklady.

45 3.2.8 Udržitelnost

Jedná se o udržitelnost z pohledu zajištění odbytu vyráběné produkce. Hodnoty pro stanovení bodového koeficientu jsou vypočteny na základě růstu tržeb za prodej vlastních výrobků a služeb a jsou získány z finančního plánu. Mezi další kritéria patří stabilita odběratelů (zejména z pohledu průměrné doby vztahu s klíčovými21 odběrateli), schopnost uplatnění produkce na trhu (marketingová strategie, způsoby distribuce, konkurenční výhody a nevýhody, průkaznost informací použitých v podnikatelském záměru apod.) a vliv projektu na konkurenceschopnost podniku z hlediska teritoriálního významu.

Tabulka č.17 – Udržitelnost

Udržitelnost (zajištění odbytu produkce) Počet bodů

Do jaké míry realizace projektu příznivě ovlivní podnikání konečného příjemce 5

Úroveň stability portfolia odběratelů 3

Schopnost uplatnění produkce na trhu 5

Vliv projektu na konkurenceschopnost podniku 3

3.2.9 Grafické schéma příjmu žádosti o dotaci

Obrázek č.8 – Grafické schéma příjmu žádostí – agentura CzechInvest

Zdroj: Pokyny pro žadatele a příjemce dotace - Rozvoj, Výzva I

21 Klíčovými odběrateli se rozumí jeden či více odběratelů, kteří společně odebírají alespoň 75%

produkce

46

Vzájemná posloupnost jednotlivých činností (od předložení registrační žádosti až po finální hodnocení projektu) je podle mého názoru v současné době zcela optimální. Velmi kladně lze hodnotit zejména k omezení dalších výdajů žadatele na zpracování projektu a technické dokumentace, které by nastaly v případě, že by o tomto stavu nevěděl. Schválení RŽ dává jasný impuls o tom, že projekt splňuje podmínky a cíle dané výzvy a na základě finanční situace podniku lze předpokládat nízké nebo střední riziko úpadku společnosti v blízké budoucnosti.

Registrační žádost zároveň umožňuje dozorovému orgánu udělat si s včas podrobnou představu o tom, kolik žadatelů bude max. v dané výzvě projekt předkládat a o jakou částku se podniky celkově i jednotlivě ucházejí.

Původní předpoklad, že odezva projektového manažera na předloženou RŽ proběhne do 10 dnů byla dodržena pouze v krátkodobém horizontu. Dnes se tato doba reálně pohybuje v rozmezí dvou – tří týdnů. Zkrácení této doby by mělo být prioritou, protože v tomto období není možné podnikat jakékoliv výdaje, které by mohly být následně profinancovány v rámci projektu (uznatelné náklady vznikají až v okamžiku oznámení o úspěšné registraci RŽ) a není ani žádoucí začít jakékoliv práce na plné žádosti, resp. feasibility study (pro případ, že by byla žádost zamítnuta).

Pokud je RŽ žadatele schválena, začíná běžet měsíční lhůta pro podání plné žádosti. Ta se skládá ze dvou základních částí:

1. Feasibility Study – zjednodušené studie proveditelnosti, resp. podnikatelského záměru, který se skládá z těchto částí:

Identifikační údaje žadatele (základní informace, kontaktní osoby, informace o zpracovateli) Stručná charakteristika předkladatele projektu (hlavní a vedlejší předmět podnikání, historie a

současnost firmy, vlastnictví certifikátů, norem jakosti a osvědčení firmy) Stručná charakteristika projektu

Systém rozvoje lidských zdrojů žadatele

Realizované a plánované projekty, udržitelnost projektu Podrobný popis projektu

Charakteristika lidských zdrojů potřebných pro realizaci projektu Vliv na životní prostředí

Technická specifikace projektu (SWOT analýza projektu a překladatelské organizace) Harmonogram projektu

Marketingová studie

47

Mezi použité hodnotící ukazatele, které se pro hodnocení investice používají patří:

Čistá současná hodnota (Net Present Value – NPV)

Ukazatel čisté současné hodnoty představuje jeden z nejdůležitějších indikátorů hodnocení investic.

Jde o dynamickou metodu vyhodnocování efektivnosti investičních projektů.

Čistá současná hodnota je definována jako rozdíl diskontovaných peněžních příjmů a peněžních výdajů generovaných investic během její životnosti, neboli rozdíl mezi diskontovanými peněžními toky (cash flow) jednotlivých let a počátečních investičních nákladů. Důležitými faktory, majícími vliv na výsledek čisté současné hodnoty, jsou požadovaná míra výnosnosti prezentovaná diskontní sazbou a uvažovaná doba životnosti, kterou je nutné v propočtech respektovat a porovnávané varianty je třeba hodnotit při stejné době životnosti. [3] (předpoklad realizace investice během jednoho roku)

CFt je hotovostní tok plynoucí z investice v období t

t je období (rok) od 0 do n

r diskontní sazba

48

Samotné bodové ohodnocení tohoto ukazatele je u agentury CzechInvest následné:

Tab.č. 19 - Současná hodnota PV a bodové hodnocení u CzechInvestu

Hodnota ukazatele Body

NPV>0 3

NPV=0 1

NPV<0 0

Vnitřní výnosové procento (Internal Rate of Return – IRR)

Vnitřní výnosové procento je taková výše diskontní sazby, při níž je čistá současná hodnota IRR je jedinou neznámou a propočítává se iterativní metodou

Podle tohoto ukazatele jsou za přijatelné považovány ty projekty, jejichž IRR je vyšší než minimální požadovaná výnosnost investice (diskontní sazba). Při vzájemném porovnání je výhodnější ten projekt, jehož IRR je vyšší.

49 Tab.č. 20 - Vnitřní výnosové procento IRR

Výsledek ukazatele Interpretace

IRR≥ r projekt je přijatelný

IRR< r projekt je nepřijatelný

Samotné bodové ohodnocení tohoto ukazatele je u agentury CzechInvest následné:

Tab.č. 21 - Vnitřní výnosové procento IRR a bodové hodnocení u CzechInvestu

Hodnota ukazatele Body

IRR>=DS 3

IRR>=0 a IRR<0 1

IRR<0 0

Doba návratnosti investice DN porovnaná s průměrnou dobou odpisování investice PDOI Tento ukazatel vychází z metody Playback Period, v rámci které se posuzuje doba, za kterou kumulovaný tok výnosu (cash flow projektu) přinese investorovi hodnotu rovnající se počátečním kapitálovým výdajům investice. Tato doba je následně porovnána s dobou odepisování majetku, který je v rámci investice pořizován. Ta je dána závazně dle zařazení majetku do příslušné třídy odpisování ( v I. třídě je odepisování 3 roky, v II. 5 let, ve IV. 20 let atd.).

Tab.č. 22 - Doba návratnosti investice porovnaná s PDOI a bodové hodnocení u CzechInvestu

Hodnota ukazatele Body

DN<0,6*PDOI 3

DN>=0,6*PDOI a DN<=PDOI 1

DN>PDOI 0

Výsledný počet bodů je součtem bodů za jednotlivé ukazatele (NPV, IRR a DN porovnaná s PDOI).

Podle celkové výsledné hodnoty bodů je projekt :

a) doporučen (je-li součet bodů >3)

b) doporučen s výhradami (je-li součet bodů = 0) c) nedoporučen (je-li součet bodů < 0)

50 3.2.10 Grafické schéma hodnocení žádosti o dotaci

Obrázek č.9 – Grafické schéma hodnocení žádosti – agentura CzechInvest

Zdroj: Pokyny pro žadatele a příjemce dotace - Rozvoj, Výzva I

Systém hodnocení a schvalování žádostí je v současné době shodný s tím, který byl používán i v minulém období. Poté, co je dokončeno hodnocení projektu pracovníky agentury CzechInvest je projekt předán Hodnotitelské komisi. Členy této komise tvoří pracovníci implementačních agentur, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, odborných podnikatelských svazů a krajů. Hodnotící komise se vyjádří (na základě podkladů a hodnocení od projektového manažera) ke každému projektu a v případě schválení dochází k vyrozumění o poskytnutí dotace.

3.2.11 Případová studie

Případová studie je zaměřena pouze na zpracování finanční části projektu. Byla vybrána z toho důvodu, že pro žadatele představuje tato kapitola obvykle největší problém. V této souvislosti si je nutné uvědomit, že většina MSP nemá samostatnou funkci finančního manažera a o podnikových

51

financích rozhoduje majitel často intuitivně na základě svých pocitů a zkušeností, bez hlubších ekonomických znalostí. Vypracování finančního plánu obvykle přesahuje rovněž znalosti účetního podniku.

V rámci této studie bude zpracován finanční plán jedné nejmenované firmy z Litoměřického kraje, která by chtěla získat finanční prostředky na nákup strojního zařízení. Jeho pořízení by jí umožnilo upevnit svoji pozici na trhu a rozšířit portfolio poskytovaných služeb. Jedná se o výrobní podnik, který chce provést investici (nákup 5 strojů) v celkové hodnotě 3.142.000,- Kč. Stroje budou odepisovány v druhé odpisové třídě a jejich pořízení bude hrazeno ve výši 492.000,- Kč z vlastních zdrojů a ve výši 2.650.000,- ze zdrojů cizích (konkrétně z dlouhodobého podnikatelského úvěru). Podnik žádá o dotaci z programu ROZVOJ ve výši 55 % uznatelných nákladů, tedy o částku 1.729.000,- Kč.

1. Stanovení ratingu společnosti

Pro výpočet ratingu společnosti byl použit software Hospodářské komory hlavního města Prahy. Celý proces je proveden automaticky, subjekt musí zaslat pouze potřebné podklady, na jejichž základě dochází k stanovení ratingové známky. Mezi požadované dokumenty patří rozvaha, VZZ a doplňující údaje, za poslední dvě účetně uzavřená období + uzavřené aktuální čtvrtletí. Výpočet je proveden obvykle do tří dnů a po zaplacení faktury je obratem podniku zasláno heslo pro přístup do aplikace, ve které lze výsledné hodnocení stáhnout.

Obrázek č.10 – Rating společnosti

52

Výsledná hodnota ratingu – stupeň A svědčí o velmi stabilní finanční pozici s vysokou schopností dostát svým závazkům. Podnik má dobré předpoklady pro budoucí vývoj a riziko jejího úpadku je minimální. Za finanční zdraví by měl podnik získat max. počet bodů, tedy 15.

2. Finanční plán celého podniku

Zpracování finančního plánu se provádí na základě vypracované finanční analýzy. Ta přináší informace o finanční situaci společnosti a umožňuje pomocí vhodných ukazatelů identifikovat případný negativní trend v jejím vývoji. Je určena jak externím uživatelům (banky, investoři, stát, věřitelé, obchodní partneři) tak i uživatelům interním (manažeři, odboráři, zaměstnanci). Výsledky finanční analýzy lze dále využít např. pro vzájemné porovnání standardních hodnot v oboru, odvětví nebo vzájemné porovnání s konkurencí.

Základními metodami, které jsou standardní součástí finanční analýzy jsou:

1. Analýza absolutních vstupních dat

Jedná se o horizontální a vertikální rozbor. Zpracovatel se musí nejprve zabývat informacemi obsaženými v účetních výkazech, tj. zkoumá, jaký je vývoj v jednotlivých účetních položkách a dále se zabývá vývojem struktury, tj. jak se mění váha jednotlivých položek v celkovém kontextu.

2. Výpočet poměrových ukazatelů

Soustava ukazatelů je rozdělena obvykle do pěti základních skupin na ukazatele rentability, efektivity, zadluženosti, likvidity a ukazatele kapitálového trhu.

3. Celkové vyhodnocení poměrových ukazatelů

Celkové vyhodnocení se provádí - v čase (Time Series Analysis), tj. určení trendů ve vývoji podniku, v prostoru (Gross Sectional Analysis), tj. srovnání se provádí se srovnatelnými podniky či s hodnotami obvyklými v odvětví nebo se využívá porovnání se standardy

Tab.č.23 – Horizontální analýza, přehled aktiv

53 Tab.č.24 – Horizontální analýza, přehled pasiv

Tab.č.25 – Horizontální analýza, přehled VZZ

Tab.č.26 – Vertikální analýza, přehled aktiv

54 Tab.č.27 – Vertikální analýza, přehled pasiv

Tab.č.28 – Vertikální analýza, přehled VZZ

Z horizontální a vertikálního rozboru je patrné postupné zpomalování růstu aktiv a pasiv v jednotlivých letech. K největšímu růstu dochází v roce 2007, kdy podnik pořizuje investici. Zde dochází k více než 52 % růstu aktiv oproti roku předcházejícímu. V roce 2008 a následujících letech je již vidět zpomalení tohoto růstu a aktiva rostou ročně přibližně 10 % tempem. Z analýzy je patrné, že investice, pro kterou se podnik v roce 2007 rozhodl, je pro firmu jednou z největších, která významně mění poměr stálých a oběžných aktiv. Postupem času se situace opět vrací k původním hodnotám, kdy oběžná aktiva představují přibližně 60 % podíl na celkových aktivech. Nejvýznamnější položku oběžných aktiv představují krátkodobé pohledávky oscilující kolem 35 %. Z analýzy je rovněž vidět přibližně 2,5 % podíl nehmotného investičního majetku, který je spojen s investicí podniku do nového informačního systému, který se v průběhu roku 2007, 2008 předpokládá.

Z položek, které tvoří pasiva společnosti je patrně nejdůležitější položka bankovních úvěrů, která v roce 2007 rostla oproti roku 2006 o více než 786 % a podílela se tak na celkových pasivech z 21,23

% oproti 4,11 % v roce předcházejícím. Další vývoj již nepoukazuje na žádný obdobný dramatický růst, který by vedl k dalšímu většímu zadlužování společnosti. Prognóza v letech 2008, 2009 a 2010 navíc poukazuje na dobrou splátkovou morálku a postupný pokles podílu této položky na celkových

55

pasivech na hodnotu pohybující se kolem 15 %. Poměr mezi cizími a vlastními zdroji je po celou dobu finančního plánu stabilní.

ROA – rentabilita aktiv poměřuje zisk s celkovými aktivy investovanými do podnikání bez ohledu na to, zda byla financována z vlastního nebo cizího kapitálu. Pro výpočet byl použit nejkomplexnější tvar s hodnotou EBIT22. Z výpočtu je patrný pokles tohoto ukazatele, který je způsoben nižším růstem tržeb ve srovnání s růstem aktiv.

ROE – rentabilita vlastního kapitálu měří, kolik čistého zisku připadá na jednu korunu investovaného kapitálu akcionářem. Rovněž hodnota tohoto ukazatele v čase klesá.

ROS – rentabilita tržeb tvoří jádro efektivnosti podniku. Ukazatel určuje, kolik Kč čistého zisku managementu společnosti, zda preferuje vyšší výnos nebo nízké riziko. U námi vybrané firmy se jedná o jasnou preferenci nízkého rizika. Podnik by měl nicméně do budoucna zvýšit výnosnost na úkor vyššího akceptovatelného rizika.

Pohotová likvidita při své konstrukci vylučuje z výpočtu nejméně likvidní složku OA – a to zásoby. Hodnota tohoto ukazatele prokazuje na schopnost podniku dostát svým krátkodobým závazkům bez nutnosti prodeje zásob. Podnik v OA nicméně drží více prostředků, než je potřebné a ekonomicky rentabilní.

Okamžitá likvidita je zaměřena na schopnost podniku splatit své závazky z vysoce likvidních firemních zdrojů – peněžních prostředků. Výsledná hodnota oscilující kolem hodnoty 0,2 odpovídá doporučeným hodnotám.

22 EBIT – Earnings befor Interest and Taxes (zisk před zdaněním a úroky).

56

Ukazatel věřitelského rizika, který porovnává celkové cizí zdroje k celkovým aktivům společnosti roste v souvislosti s podnikatelským úvěrem, kterým se společnost rozhodla financovat nákup strojního vybavení.

Ukazatel úrokové krytí vypovídá o tom, kolikrát celkový efekt reprodukce pokryje úrokové platby.

Pokud je hodnota tohoto ukazatele = 1 znamená to, že vše co podnik vyprodukuje, jde na úhradu nákladových úroků. V roce 2005 je hodnota tohoto ukazatele 127,55, což svědčí o minimálních nákladech společnosti v souvislosti s bankovními úvěry. Postupně dochází k zhoršení tohoto ukazatele (v souvislosti s rozhodnutím managementu využívat více cizích zdrojů) nicméně výsledná hodnota poukazuje na velmi dobrou hodnotu.

Tab.č.32 – Ukazatelé aktivity

Rok Ukazatelé aktivity

2005 2006 2007 2008

Obrat aktiv 3,87 3,21 2,26 2,11

Obrat dlouhodobého majetku 20,4 16,97 5,47 5,81

Doba obratu zásob 20,03 22,8 26,42 30,65

Doba splatnosti pohledávek 38,3 48,67 48,54 59,43

Doba splatnosti krátkodobých závazků 27,59 25,44 24,47 23,59

Obrat aktiv udává, kolikrát se aktiva obrátí za rok (obdobně jako obrat dlouhodobého majetku, který však pracuje pouze s DM). Pokles ukazatele je způsoben významným zvýšením hodnoty aktiv v rámci realizace investice v roce 2007. U obratu DM je nutné brát v úvahu míru odepsanosti aktiv a metody odpisování. Vysoká odepsanost totiž zlepšuje hodnotu ukazatele.

Doba obratu zásob vyjadřuje průměrný počet dnů, po něž jsou zásoby vázány v podniku do doby jejich spotřeby.

Doba splatnosti pohledávek měří, kolik dní je inkaso peněz za tržby zadrženo v pohledávkách.

Doba splatnosti krátkodobých závazků udává dobu ve dnech, po které zůstávají krátkodobé závazky neuhrazeny. Výsledná hodnota ukazuje na velmi dobrou splátkovou morálku společnosti.

Jedná se pouze o zjednodušený rozbor, který má poukázat na hlavní souvislosti a přiblížit problematiku finanční analýzy z pohledu náročnosti na zpracování. Ve finanční analýze, která byla vypracována pro účely této diplomové práce chybí celá řada ukazatelů a nejsou zde v patřičné míře zohledněny některé strategické cíle, kterých by chtěla společnost v budoucnu dosáhnout.

57

3. Finanční plán projektu – výsledky hodnotících ukazatelů

Finanční plán investičního projektu prokazuje jeho životaschopnost a doporučuje projekt z tohoto prodloužit dobu, na kterou je finanční plán sestaven.

Tab.č.34 - Přehled odpisů u investice možné bezplatně stáhnout na http://www.602.cz/cz/produkty/602xml_filler_2_5 a následně nainstalovat. Práce v tomto programu, jehož výstupem je dokument v XML, a který umožňuje jeden rok musí u každého pole vyplnit ještě devět nul, aby mu program umožnil nahrát soubor do plné žádosti.

58 4. Výsledný výstup předkládaný agentuře CzechInvest

59

3.3 METODIKA STÁTNÍHO ZEMĚDĚLSKÉHO A INTERVENČNÍHO FONDU

Metodiky, které využívá SZIF jsou určené pro zemědělské a potravinářské podniky. Přestože i tyto výrobní podniky spadají do podporovaných OKEČ v rámci OP Podnikání a inovace, většina z nich nesplňuje dodatečnou podmínku, která těmto podnikům ukládá povinnost, že se jejich výroba nesmí týkat produktů spadajících do oblasti Společné zemědělské politiky (jedná se např. o maso, poživatelné droby, ryby, korýše a měkkýše, mléko, mlékárenské výrobky apod.). Z tohoto důvodu byly

60 který nerespektuje ekonomickou hodnotu budoucího přínosu investice a dává důraz na mnohdy zcela irelevantní skutečnosti, nemající s úspěšnou realizací projektu a jejím přínosem žádný smysl.

Bodovací kritéria jsem rozdělil do 6 základních částí (podrobný rozklad je patrný z následující tabulky).

U každé je uvedený max. počet bodů, který lze získat. (ROA, dlouhodobá rentabilita, přidaná hodnota vstupu, rentabilita výkonu, celková zadluženost, úrokové krytí, doba splatnosti dluhů, krytí zásob a celková likvidita). Podnik může v každém roce

61 3.3.2 Požadovaná míra podpory

Zatímco ekonomické hodnocení není od jiných programů příliš odlišné, novým hodnotícím prvkem je požadovaná míra podpory. Podniky mohou žádat o dotaci v rozmezí 40-49 % uznatelných nákladů projektu. Sami mohou přitom ovlivnit výši této dotace, na které je závislá výše bodového zisku.

Podniky, které tak z ostatních kategorií nezískají vysoké bodové ohodnocení, využijí patrně nižší % dotace, které jim zaručí vyšší počet bodů a naopak. Zavedení tohoto kritéria je poměrně zajímavé a umožňuje zvýšit efektivitu veřejných prostředků.

3.3.3 Vlastnictví systému jakosti a systému HACCP

Vlastnictví certifikátů HACCP24, stejně jako dalších celosvětově uznávaných norem, je v hodnotících metodikách standardně používáno a odpovídá současnému trendu, který nutí podniky inovovat a certifikovat svoje systémy řízení včetně dodržování environmentálních, bezpečnostních a hygienických předpisů nad rámec, který jim ukládá zákon.

3.3.4 Velikost podniku

Kritérium velikosti podniku je zcela v souladu s cíli EU, podporovat malé a střední podniky.

V současném období se dozorové orgány více zaměřují na vzájemnou propojenost podniků prostřednictvím dceřinných a mateřských organizací. Např. v rámci OP Podnikání a inovace je tato koncepce podrobně rozpracována a má zabránit možnému zneužívání ze stran podniků. V potaz je tak brán hlavně % podíl vlastnictví podniků. Pro více informací doporučuji dokument Definice MSP – vazby na jiné podniky, který je uveřejněn na stránkách agentury CzechInvest. Osobně se domnívám, že tato metodika nebude SZIF přejata.

Obrázek č.12, 13, 14 – MSP – vazby na jiné podniky

24 Hazard Analysis and Critical Control Points (systém kritických bodů) prokazuje, že podnikový systém řízení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin, byl posouzen oproti standardu nejlepší praxe (best practice) a byl shledán vyhovujícím.

62 3.3.5 Ostatní souhrnná kritéria I, II

Velikostí podniku veškerá racionalita použitého systému hodnocení končí. Přikládat nemalou váhu takovým faktorům, jako je členství v profesním sdružení nebo svazu, registraci značky KLASA u svých výrobků, uzavření smlouvy na vývoz výrobků do cizích zemí v čase po podání žádosti apod. je naprosto neprůkazné pro jakékoliv rozhodování proto, zda má být projekt podpořen či nikoliv.

Pokusím se nyní objasnit podrobněji skutečnosti, které mohly vést metodické pracovníky SZIF pro začlenění těchto kritérií do hodnocení.

1. SZIF, který OP Zemědělství spravoval pro Ministerstvo zemědělství lze charakterizovat jako starou, nemoderní, málo transparentní a výkonnou organizaci (např. ve srovnání s agenturou CzechInvest).

2. SZIF je odpovědný za projekt domácí značky kvality KLASA. Z tohoto důvodu do metodik zařadil i

2. SZIF je odpovědný za projekt domácí značky kvality KLASA. Z tohoto důvodu do metodik zařadil i