• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Rozborem právních předpisů a interních dokumentů společnosti EGAP, a.s. bylo zjištěno, že právní regulace činnosti představenstva má dva základní rozměry: prvním je regulace činnosti představenstva právními předpisy různé právní síly, druhým je regulace činnosti představenstva interními předpisy. Samostatně by bylo možné zmínit ještě třetí rozměr – tím je neprávní regulace činnosti představenstva společnosti EGAP, a.s.

Soubor nejdůležitějších právních předpisů, které regulují činnost představenstva Exportní garanční a pojišťovací společnosti tvoří unijní a národní právní předpisy. K nim patří:

− Nařízení komise v přenesené pravomoci (EU) 2015/35 ze dne 10. 10. 2015, kterým se doplňuje směrnice Solvency II a navazujících prováděcích předpisů (Obecné pokyny EIOPA, prováděcí nařízení komise).

− Směrnice Evropského parlamentu a rady 2009/138/ES ze dne 25. 11. 2009 o přístupu k pojišťovací a zajišťovací činnosti a jejím výkonu (Solvency II) v aktuálním znění.

− Vyhláška ČNB č. 306/2016 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví.

− Zákon č. 58/1995 Sb., Zákon o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů.

− Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů.

51

− Vyhláška ČNB č. 306/2016 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví.

Výčet právních předpisů, regulujících činnost představenstva společnosti není zcela úplný. Doplňuje jej řada dalších obecně závazných právních předpisů v daňové oblasti, oblasti sociálního a zdravotního pojištění, pracovního práva a dalších. Ty přímo nemají vliv na činnost představenstva společnosti, ale významně ji ovlivňují jako vnější právní prostředí.

V této souvislosti je potřebné poznamenat, že současné právní prostředí je natolik rozsáhlé co do počtu vydávaných právních předpisů a jejich častých aktualizací (zejména v daňové oblasti), že se stává i pro odborníky nepřehledným.

Za nejdůležitější regulativ činnosti představenstva Exportní garanční a pojišťovací společnosti je možné považovat její Stanovy. Nové stanovy, přijaté v srpnu roku 2018 podstatně změnily předcházející stanovy. Za nejdůležitější změnu je možné považovat skutečnost, že jediným akcionářem zůstala Česká republika, ale výkon akcionářských práv z dřívější podoby Ministerstva financí, Ministerstva zemědělství a Ministerstva průmyslu a obchodu přešel jen na Ministerstvo financí. V dalších úpravách Stanov společnosti se rozšířila působnost představenstva společnosti a také byl přesněji definován soubor činností, které představenstvo společnosti vykonává v běžném řízení společnosti. Nové Stanovy společnosti také přesněji vymezily vztahy a pravidla jednání mezi představenstvem společnosti, dozorčí radou

a výborem pro audit. S přijetím nových stanov byla spojena dvě ostatní rozhodnutí jediného akcionáře, kterým se změnilo složení představenstva ve smyslu personálního obsazení. Nové stanovy také upravily dřívější předchozí počet členů představenstva. Po přijetí nových stanov nové představenstvo společnosti přistoupilo k reorganizaci společnosti s cílem zefektivnění jejího chodu a zvýšení obchodního výkonu při současné úspoře provozních nákladů. Všechny tyto změny inicioval jediný akcionář kvůli tomu, že společnost do roku 2017 hospodařila v tzv. červených číslech.

Poměrně zajímavá je oblast tzv. neprávní regulace činnosti představenstva společnosti EGAP, a.s. Hlavním regulátorem je Etický kodex EGAP, který vychází s etického kodexu České asociace pojišťoven. Pravidla etického kodexu jsou svým způsobem písemným vyjádřením standardu chování zaměstnanců podle zásady dobrých mravů v obchodních a pracovních vztazích současně s přesnějším vyjádřením principu a povinnosti korporátní

52 loajality. Soubor dalších interních předpisů společnosti společně s Etickým kodexem plní preventivní funkci proti střetu zájmů a porušení zákazu konkurence.

Z výsledku rozboru vyplývá, že v současné době má společnost od srpna roku 2018 zpracován nový soubor vnitřních předpisů, které se zhruba v jedenapůlletém období od jejich přijetí postupně precizují.

53

Závěr

Bakalářská práce se zabývala velmi rozsáhlou a složitou problematikou právní regulace činnosti představenstva akciové společnosti. Jejím hlavním cílem bylo rozebrat právní regulaci činnosti představenstva akciové společnosti po rekodifikaci soukromého a obchodního práva. Souvisejícím cílem bakalářské práce byla analýza institutu péče řádného hospodáře

a povinnosti korporátní loajality členů představenstva akciové společnosti v kontextu střetu zájmů a zákazu konkurence z pohledu obchodního práva a obchodní praxe.

Sama o sobě je problematika právní regulace činnosti představenstva akciové společnosti příliš rozsáhlá a složitá na to, aby bylo možné ji v plném rozsahu rozebrat v bakalářské práci. Proto se v autorka práce soustředila jen na vybrané problémy rekodifikace soukromého a korporátního práva, které významným způsobem činnost představenstva akciové společnosti v obchodní praxi ovlivňují. Těmito vybranými problémy byly institut péče řádného hospodáře, institut podnikatelského úsudku a požadavku loajality členů statutárních orgánů obchodních korporací. v kontextu střetu zájmů a zákazu konkurence.

Z těchto skutečností a cílů práce se pak odvíjela její struktura.

Bakalářská práce má vzhledem k povaze řešené problematiky deskriptivní a analytický charakter, kterému odpovídají i použité metody zkoumání. Teoretická část práce má charakter přehledové literární rešerše právních předpisů a odborné literatury a dosud se tvořící judikatury. Pro aplikační část práce byl zvolen formát případové studie na příkladu Exportní garanční

a pojišťovací společnosti. Případová studie se jevila jako velmi vhodný a efektivní nástroj kvalitativní výzkumné strategie, opírající se o obsahovou analýzu právních předpisů a interních předpisů zvolené společnosti.

Rozsah právní regulace činnosti představenstva je velmi rozsáhlý. V rozboru sem proto pozornost soustředila na nejdůležitější právní předpisy, které regulují podnikatelské aktivity v pojišťovnictví a interní právní předpisy společnosti EGAP, a.s. K nejdůležitějším právním předpisům, regulujícím činnost představenstva společnosti z vnějšího unijního a národního právního prostředí v oboru podnikání patří:

54

− Nařízení komise v přenesené pravomoci (EU) 2015/35 ze dne 10. 10. 2015, kterým se doplňuje směrnice Solvency II a navazujících prováděcích předpisů (Obecné pokyny EIOPA, prováděcí nařízení komise).

− Směrnice Evropského parlamentu a rady 2009/138/ES ze dne 25. 11. 2009 o přístupu k pojišťovací a zajišťovací činnosti a jejím výkonu (Solvency II) v aktuálním znění.

− Vyhláška ČNB č. 306/2016 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví.

− Zákon č. 58/1995 Sb., Zákon o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů.

− Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů.

− Vyhláška ČNB č. 306/2016 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví.

Nejdůležitějším regulátorem činnosti představenstva Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a.s. jsou její stanovy. Společnost se od srpna roku 2018 řídí novými stanovami a novým souborem vnitřních předpisů, který přesně definuje působnost, kompetence, vztahy a odpovědnosti mezi hlavními orgány společnosti – valnou hromadou, představenstvem, dozorčí radou a výborem pro audit. Z nových stanov společnosti vyplývá, že se v nich projevuje trend, který je obsažen v rekodifikaci soukromého a korporátního práva. Tímto trendem je profesionalizace vedení společnosti. V organizační struktuře společnosti EGAP, a.s. se projevuje v tom, že členové představenstva jsou současně pověřeni vedením a řízením jejích klíčových úseků.

Při rozboru interních předpisů společnosti bylo zjištěno, že je kladen velký důraz i na tzv. neprávní regulaci činnosti představenstva, jejího managementu a zaměstnanců. Interním dokumentem, který tuto roli plní, je etický kodex. Etický kodex nejenže představuje nástroj, který definuje standardy chování členů společnosti, ale je současně i nástrojem prevence střetu zájmů a případného porušení zákazu konkurence.

V generalizující formulací je možné konstatovat, že současná podoba právní regulace činnosti představenstva společnosti EGAP novými vnitřními předpisy od roku 2018 přinesla zvýšení její obchodní výkonnosti, zvýšení efektivnosti interních procesů a vyvedla společnost z tzv. červených čísel, ve kterých se pohybovala do roku 2017.

55 Obvyklou součástí závěrečné práce je formulace souboru doporučení nebo návrhů pro změnu. Vzhledem k tomu, že nové vnitřní předpisy společnosti platí od srpna roku 2018 a neustále se vzhledem k obchodní praxi precizují, považuje autorka práce za předčasné formulovat konkrétní doporučení pro jejich úpravu. Tento názor autorka práce opírá i o skutečnost, že Ministerstvo financí rozhodlo o sloučení Exportní garanční a pojišťovací společnosti s Českou exportní bankou. V horizontu dvou let tak vnikne nová exportní agentura, která odstraní současnou dvoukolejnost nabídky exportního pojišťování a financování a přinese úspory z hlediska optimalizace provozu. Součástí tohoto procesu bude vytvoření nových vnitřních předpisů, které budou regulovat činnost představenstva nově vzniklé exportní agentury.

56

Seznam použité literatury

Monografie a odborné časopisy

Akciové společnosti. 2012. 7. přeprac. vyd. V Praze: C. H. Beck. ISBN 978-80-7400-404-9

ČECH, P. Péče řádného hospodáře a povinnost loajality. Právní rádce. 3/2007, s. 14 – 16.

ČERNÁ, S., ŠTENGLOVÁ, I a PELIKÁNOVÁ, I. 2015. Právo obchodních korporací.

Praha: Wolters Kluwer. ISBN 978-80-7478-735-5.

HÁMORSKÁ, A. Povinnost členů orgánů obchodních korporací jednat s péčí řádného hospodáře po rekodifikaci. 2012. Obchodněprávní revue. ročník 4, č. 9, s.250–256.

HAVEL. B. 2010. Obchodní korporace ve světle proměn. Praha: Auditorium, 2010. ISBN 978-80-87284-11-7.

HURYCHOVÁ, K, ed. a BORSÍK, D., ed. 2015. Corporate governance: kolektivní monografie. Vyd. 1. Praha: Wolters Kluwer, ISBN 978-80-7478-654-9.

JOSKOVÁ, L. 2011. Povinnost loajality v akciové společnosti. Obchodněprávní revue, 2011, roč. 3, č. 9. ISSN 1803-6554.

KULHÁNKOVÁ, K. 2013. Pravidlo podnikatelského úsudku v zákoně o obchodních korporacích. In: VRBA, M. (ed). Odpovědnost a ručení v právu obchodních společností.

Praha: Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, 2013. ISBN 978-80-87146-78-1

MAREŠ, J. Tvorba případových studií pro výzkumné účely Pedagogika, roč. 65, č. 2, 2015.

PELIKÁNOVÁ, I., ČERNÁ, S. a kol. 2006. Obchodní právo, Společnosti obchodního práva a družstva. II. díl, Praha: ASPi. ISBN 80-7357-149-8

ŠTENGLOVÁ, I. a kol. 2017. Zákon o obchodních korporacích: komentář. 2. vydání. Praha:

C.H. Beck. ISBN 978-80-7400-540-4.

VÍTEK, J. 2012. Odpovědnost statutárních orgánů obchodních společností. Vyd. 1. Praha:

Wolters Kluwer Česká republika. ISBN 978-80-7357-862-6.

Zákon o obchodních korporacích: Komentář. 2014. Praha: Walters Kluwer. ISBN 978-80-7478-537-5.

57 Právní předpisy

Nařízení komise v přenesené pravomoci (EU) 2015/35 ze dne 10. 10. 2015, kterým se doplňuje směrnice Solvency II a navazujících prováděcích předpisů (Obecné pokyny EIOPA, prováděcí nařízení komise).

Směrnice Evropského parlamentu a rady 2009/138/ES ze dne 25. 11. 2009 o přístupu k pojišťovací a zajišťovací činnosti a jejím výkonu (Solvency II) v aktuálním znění

Vyhláška ČNB č. 306/2016 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví

Zákon č. 58/1995 Sb., Zákon o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška ČNB č. 306/2016 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví

Elektronické zdroje

CASKA, O. STŘET ZÁJMŮ V OBCHODNÍCH KORPORACÍCH. Epravo.cz [online]. 2015.

Dostupné z:

EGAP. Zpráva o solventnosti a finanční situaci pojišťovny za rok 2018. [online]. Dostupné z:

https://www.egap.cz/cs/egap-podle-solvency-ii

58 EGAP. Etický kodex EGAP. [online]. [cit. 2019-12-08]. Dostupné z:

https://www.egap.cz/cs/eticky-kodex-egap

Kodex etiky v pojišťovnictví. Česká asociace pojišťoven. 7.4.2016. [online]. Dostupné z:

cap.cz/o-nas/kodex-etiky

LISSE, L. Pokyn valné hromady členovi statutárního orgánu podle zok. Epravo.cz [online].

2014

[cit. 2019-10-12]. Dostupné z: http://www.epravo.cz/top/clanky/pokyn-valne-hromady-clenovistatutarniho-organu-podle-zok-95629.html

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu sp. zn. 4 Afs 24/2003 ze dne 18. března 2005. In:

Nejvyšší správní soud [online]. [cit. 2019-10-12]. Dostupné z: http://www.nssoud.cz/

Rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 5 Tdo 94/2006 ze dne 5. dubna 2006. In: Nejvyšší soud [online].

[cit. 2019-10-12]. Dostupné z: http://kraken.slv.cz/

Rozsudek Nejvyššího soudu České republiky ze dne 30.3.2011, sp. zn. 29 Cdo 4276/2009.

ŠTROSOVÁ, I. Zásahy do obchodního vedení dnes a po rekodifikaci. Epravo.cz [online].

2013 [cit. 2019-10-10]. Dostupné z: http:// http://www.epravo.cz/top/clanky/zasahy-do-obchodniho-vedenidnes-a-po-rekodifikaci-90444.html

Usnesení Nejvyššího soudu ze dne 31. 1. 2006, sp. zn. 29 Odo 1007/2005

59

Seznam zkratek, obrázků, tabulek

Seznam zkratek

ČNB Česká národní banka

EU Evropská unie

NOZ Nový občanský zákoník, zákon 89/2012 Sb., občanský zákoník

NS Nejvyšší soud

ZOK Zákon 90/2012 Sb., zákon o obchodních korporacích

Seznam tabulek

Tabulka 1 Vybrané výsledky EGAP za rok 2018 (v mil. Kč) ... 34 Tabulka 2 Počet uzavřených smluv a pojištěný objem dle typů produktů ... 38

Seznam obrázků

Obrázek 1 EGAP, a.s. – organizační struktura k 30.9.2019 ... 39 Obrázek 2 Hodnoty EGAP ... 47

60