• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Účtování neinvestičního příspěvku Divadla od HMP

Účetní operace MD D

1. Příjem záloh na bankovní účet 241 374

2. Čerpání příspěvku 348 672

3. Zúčtování zálohy s pohledávkou 374 348

Zdroj: vlastní zpracování dle interních dat v účetnictví Divadla

Přijetí záloh na bankovní účet bude probíhat stejným způsobem každý čtvrt rok, přičemž při účtování k nim Divadlo přiřadí UZ 091. I zaúčtování musí pro správnost proběhnout vždy v příslušném časovém období, ve kterém byla záloha poskytnuta. Následně na konci každého čtvrtletí proběhne zúčtování příspěvku do výnosů ve výši skutečně vynaložených nákladů. Tím bude ke konci roku docíleno vyrovnání nároku a už se provede jen zúčtování zálohy s pohledávkou.

Divadlo se dlouhodobě snaží udržet si určitou stabilní míru soběstačnosti, pohybující se okolo 23 % u hlavní činnosti. Z následujícího grafu je viditelná soběstačnost za poslední čtyři roky, přičemž změna na přelomu roku 2019/2020 je velmi značná. Míra soběstačnosti byla vypočítána jako poměr výnosů k nákladům z hlavní činnosti, a to bez jakéhokoliv příspěvku od zřizovatele či jiných subjektů.

53

Graf 7: Míra soběstačnosti Divadla mezi lety 2017-2020 (%)

Zdroj: vlastní zpracování dle výročních zpráv 2017-2020

4.3. Divadlo a COVID-19

Vývoj pandemické situace nebyl pro divadla vůbec příznivý. Není tomu jinak ani u Divadla pod Palmovkou, které za rok 2020 odehrálo zhruba 3,5 měsíce, přičemž pouze dva měsíce byly v plném režimu. Po zbytek roku se však Divadlo stále snažilo dostát veřejnému zájmu a pomoci – např. šitím a distribucí roušek, dobrovolnickým úklidem veřejného prostředí či pravidelným vysíláním z online prostředí (podcasty, videa, záznamy vlastních inscenací, rozhovory). Také se stalo prvním divadlem vystupující v rámci festivalu Art Parking konaného v roce 2020. Zároveň díky vzniklému časovému prostoru mohlo Divadlo provést důkladnější opravy, údržbu nebo inventarizaci v rekvizitním fundusu.

Divadlo se samozřejmě také snažilo snížit své nákladové položky, hodně se šetřilo např.

na externích hercích, i přesto však potřebovalo mnohem vyšší příspěvek od svého zřizovatele.

MHMP kromě běžného neinvestičního příspěvku (UZ 091) Divadlu poskytl také příspěvek ke krytí ztrát v důsledku opatření proti šíření pandemie COVID-19 (UZ 0130). V roce 2020 Divadlo kromě příspěvků od zřizovatele získalo dotace od MK ČR na každoročně pořádaný mezinárodní festival divadel středoevropských měst – Palm off Fest, festival Klaipeda či projekt FACE TO FAITH. Bohužel ani jeden ze dvou festivalů se neuskutečnil a většina

21,86% 21,83%

27,80%

11,14%

10%

15%

20%

25%

30%

2017 2018 2019 2020

54

prostředků po pokrytí nutných nákladů byla vrácena. Zbytek nevyužitých finančních prostředků byl vrácen i za projekt FACE TO FAITH. Na tento projekt získalo Divadlo také dotaci z EU fondů, kterou prozatím nevyužili, ale díky víceletému trvání projektu došlo k přesunu do následujícího roku.

Zároveň se Divadlo muselo vypořádat s prodanými vstupenkami za neodehraná představení. Některým divákům se po dohodě finanční prostředky vrátily zpět, jiní si nechali vystavit voucher na představení s určitou platností, a naopak někteří se rozhodli touto formou Divadlo podpořit a ponechali jim finanční prostředky. V takovém případě muselo Divadlo s každým jednotlivým divákem uzavřít darovací smlouvu. Poslední specifickou formou byly vstupenky zakoupené přes platformu GoOut, se kterou má Divadlo uzavřenou smlouvu o prodeji lístků. GoOut tedy osobám, kteří si zakoupili vstupenky do Divadla, nabídl za zrušená představení voucher s možností uplatnění kdekoliv, klidně i v jiném divadle.

Z těchto důvodu nelze z účetní závěrky roku 2020 vyvozovat objektivní závěry o finančním zdraví Divadla. Pokud situace bude pokračovat ve stejném duchu, dle ekonomického úseku bude Divadlo nuceno již příští rok sáhnout do svých rezerv. Tento krok byl Divadlu povolen MHMP již v roce 2020, avšak zatím nevyužit.

Celková situace spojená s vývojem pandemie je Divadlem připodobňována k povodním, které již dvakrát Divadlo zasáhly a byly likvidačními.

4.4. Vymezení majetku, práv a povinností

Divadlu byl dle zřizovací listiny svěřen majetek HMP, který využívá k plnění svých činností, ať už hlavní či doplňkové. Konkrétněji se jedná o majetek:

• nemovitý: budovy a pozemky.

• movitý: DNM, DHM – řádově nejobsáhlejšími položkami jsou SMV a drobný hmotný majetek.

Svěřenou budovou se rozumí rozsáhlý čtyřpatrový dům, který Divadlo využívá. V přízemí je umístěna pokladna s divadelní kavárnou, ve které v současné době probíhá rekonstrukce.

V prvním patře jsou byty letitých nájemníků, které Divadlo pronajímá, v druhém poschodí se nachází oddělení dramaturgie s dalšími byty, třetí patro slouží ekonomickému a obchodnímu

55

úseku Divadla a v posledním patře je umístěna Malá scéna, která je opět trvale pronajímaná jiným divadelním souborům. Na tuto budovu navazuje divadelní sál včetně foyer, jeviště a hlediště s kapacitou 304 míst. V podkroví se nachází variabilní studiová scéna Pal off Studio nabízející až 75 míst k sezení s předsálím a barem. Dále Divadlo užívá dvoupatrovou budovu umístěnou vedle divadelního sálu, která tvoří zázemí pro tvorbu divadelních představení (jedná se např o maskérny, rekvizitárny, garderobu, hereckou místnost či sklady). Poslední budovou svěřenou k hospodaření je malá budova sloužící jako vstup pro zaměstnance včetně vrátnice.

Zároveň Divadlo spravuje 3 pozemky – zahradu, zastavěnou plochu a nádvoří. Celkový provoz a případná údržba areálu je velmi finančně náročná a prakticky není možné tuto výši nákladů ovlivnit.

V případě Divadla je nejrozsáhlejší skupinou majetku drobný hmotný majetek, ať už vykazovaný v rozvaze jako dlouhodobý s hladinou významnosti stanovenou vnitřní směrnicí od 3.000, - do 40.000, - Kč nebo pořizovaný v nižších hodnotách, který se zachycuje na podrozvaze. Divadlo každé nové divadelní hře pro lepší přehlednost přiřadí identifikační číslo (v účetním systému ORJ) s tabulkou, do které vypisuje seznam pořízeného majetku právě na onu hru. Vzápětí, když se uskuteční premiéra divadelního představení, seznam slouží jako evidenční podklad pro zařazení majetku. Někdy se také stane, že určitý pořízený majetek je využitelný ještě k dalším divadelním představením, proto nedojde ihned po derniéře k vyřazení, ale k přeložení k jinému identifikačnímu číslu a následnému dalšímu odpisování, pokud se jedná o odepisovaný majetek.

Jak již bylo dříve uvedeno, může PO dle 27 odst. 7 písm. d) zákona č. 250/2000 Sb.

nabývat majetek i do svého vlastnictví po souhlasu zřizovatele. Soukromé vlastnictví majetku Divadla však není ve zřizovací listině žádným způsobem vymezeno. Pokud tedy Divadlo pořizuje nový majetek, záleží na rozhodnutí zřizovatele, zda bude zařazen do svěřeného nebo vlastního.

Veškerý svěřený majetek může Divadlo držet a užívat k hlavní či doplňkové činnosti.

Zároveň ho může účetně odepisovat a uzavírat nájemní smlouvy a smlouvy o výpůjčce. Vůči třetím stranám vystupuje jako „vlastník“ majetku, případný prodej jiným subjektům však není povolen. Současně s tím je ve zřizovací listině uvedeno, že veškeré povinnosti vlastníka zajišťuje Divadlo, avšak už dále není specifikováno, o jaké povinnosti se jedná. Je tedy potřeba se v tomto bodě řídit spíše předpisy vyššího řádu.

56

Divadlo pod Palmovkou se obdobně jako ostatní divadla dlouhodobě potýká s problémem souvisejícím s nevyužitelností některých skupin majetku. Tím jsou myšleny např. kulisy, dekorace nebo ošacení, které už svůj účel na derniéře splnily, ale stále jsou v provozuschopném stavu. Bohužel v dnešním světě vzniká v rámci nového divadelního představení často tlak na jedinečnost, což se aplikuje také v divadelní sféře, a proto vznikají neustále nové a nové předměty. Dochází tak ke střetu umělecké originality a snahy o úsporu. Divadlo se samozřejmě pokouší veškeré tyto položky využít vícekrát, ale ne vždy je to i po případné úpravě možné. Při následném použití majetku je zapotřebí opravit evidenci majetku – ze střediska Sklad se majetek přiřadí přímo k určité hře a zapíše se poznámka týkající se provedené úpravy.

Opakovaná využitelnost je u Divadla zhruba třetinová, většina však zůstává ležet ve skladech, fundusu nebo je přemístěna do centrálního skladu na Žižkově. Řešením problému by se mohl jevit případný odkup zaměstnanci, to ale v případě Divadla jako PO ze zákona není možné. Při rozhovoru s ekonomickým ředitelem jsme v souvislosti s tímto tématem řešili i otázku pronájmu kostýmů jiným subjektům. Bylo mi řečeno, že to spíše využívají divadla s výrazně rozsáhlejším množstvím a kvalitnějším ošacením, ale pronájem jiným divadlům vystupující jako PO by byl teoreticky možný. Prakticky už je to jiné, Divadlo by samozřejmě potřebovalo dalšího zaměstnance, který by celý proces měl na starosti, a zároveň není vůbec jasný zájem od jiných divadel. Spíše by to tedy pro Divadlo pod Palmovkou přineslo více problémů než užitku.

V důsledku výše uvedeného doposud nebyla přijata žádná opatření, jejichž účelem by bylo alespoň částečné řešení situace týkající se nevyužitelnosti některých skupin majetku.

4.5. Pořizování majetku a jeho financování

Divadlo může majetek pořídit prostřednictvím fondu investic nebo z vlastních prostředků provozního charakteru. Z vlastních zdrojů se nejčastěji pořizuje majetek, který je dle hladiny významnosti zařazen do drobného. Nejsem si však jista, zda to v konečném důsledku nemůže vést k pořizování majetku v mnohem vyšší ceně, tedy přesahující hraniční hodnotu drobného majetku, jen za účelem profinancování z fondu investic.

Dlouhodobý majetek je pořizován z fondu investic, kde jsou zachycovány především odpisy spolu s účelovými investičními příspěvky od zřizovatele. Veškeré finanční prostředky z tohoto fondu se čerpají na různé investiční akce po odsouhlasení zřizovatelem. Je vhodné, aby Divadlo stejně jako ostatní PO udržovalo určitou nezbytně nutnou rezervu v tomto fondu pro zajištění plynulého a bezpečného provozu. Investiční příspěvky od zřizovatele mají účelový

57

charakter (UZ 094 – investiční dotace) a jsou v Divadle využívány spíše ve výjimečných případech, zpravidla pokud jde o rozsáhlejší a dražší investici. Zároveň pokud by tyto příspěvky byly Divadlem využity k jinému účelu než investičnímu, jednalo by se dle § 28 odst.

10 a) zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů o porušení rozpočtové kázně. Jak už bylo výše uvedeno, investiční příspěvek od zřizovatele není pro účely účetních předpisů považován za transfer, ale zachycován na účtu 401 – Jmění účetní jednotky.

V roce 2020 byly mezi investiční akce zařazeny např. investice do zvukové a světelné technologie, částečná oprava střechy nebo nákup podvěsného jeřábu. Všechny tyto investiční akce byly pořizovány skrze připsané prostředky z odpisů ve fondu investic. Uveďme si však konkrétní příklad z roku 2019, kdy došlo k výměně bezpečnostních systémů, na kterou Divadlo vynaložilo jak připsané prostředky do fondu investic z odpisů, tak i investiční příspěvek od MHMP. Samozřejmě platí, že Divadlo nejprve zažádalo o povolení plánované investiční akce spolu s navrhovanou výší investičního příspěvku od svého zřizovatele. Až po následném schválení byla spuštěna realizace.