• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Lhůty pro odpisování dlouhodobého majetku

Druh majetku Doba odepisování v letech

Budovy 40 – 90

Zdroj: Směrnice k odepisování dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku pro PO v působnosti hlavního města Prahy

Současně s těmito skupinami majetku jsou pro divadla specifické také položky drobného majetku jako kostýmy, paruky a rekvizity, které nejsou zcela vždy určeny k několikaleté využitelnosti, ale jsou Divadlem často odepisovány. V mnoha případech jsou vyrobeny pouze na danou divadelní inscenaci, kde jsou používány, současně odepisovány a následně po derniéře z repertoáru vyřazeny. Lhůta odepisování těchto položek se samozřejmě upravuje podle předpokládané doby, po jakou se bude divadelní představení hrát. Nejčastěji jsou však odepisovány zhruba po dobu jednoho roku až dvou let.

Dříve dle Metodického pokynu pro PO platilo zohlednění 5 % zbytkové hodnoty při odpisování, nyní je to plně v kompetenci ÚJ. Divadlo však zbytkovou hodnotu u odepisovaného majetku využívá za účelem jakéhosi vlastního upozornění o blížícím se konci odpisování.

Zúčtování veškerých odpisů probíhá na měsíční bázi na základě stanoveného odpisového plánu, jehož návrh Divadlo na následující rok předkládá svému zřizovateli ke schválení nejpozději do 31.8. Veškeré účetní odpisy Divadla navyšují hodnotu fondu investic, tedy budoucích zdrojů určených na financování majetku.

62

Divadlo u majetku nevyužívá žádných metod daňových odpisů, i přestože by dle § 28 odst.

1 ZDP mohlo daňově odpisovat dlouhodobý hmotný majetek, který ji byl svěřen k hospodaření.

A to ani u pronájmů, které jsou zdaňovaným příjmem v rámci ZDP a Divadlo je realizuje v rámci doplňkové činnosti. V takové situaci tedy nejsou proti daňovým výnosům na konsolidované bázi uplatněny žádné daňové náklady v příslušném zdaňovacím období, i přestože to daňová úprava umožňuje. V podstatě od počátku platnosti ZDP byly příspěvkové organizace zřizované územním samosprávným celkem vyřazeny z poplatníků, kteří měli možnost svěřený majetek daňově odepisovat. Oproti tomu stály PO zřízené státem, kterým tato možnost daňového odepisování u svěřeného majetku odebrána nebyla. Tato odlišnost spočívala především v právním vymezení a postavení zřizovatelů. To vyvolalo snahu o zrovnoprávnění podmínek a skrze novelu byla dle § 28 odst. 1 ZDP PO zřízená územním samosprávným celkem také zařazena mezi odpisovatele. K tomu však bylo MF ČR vydáno stanovisko s jasným vymezením, že dle tohoto paragrafu může daňově odepisovat pouze vlastník majetku. Tímto způsobem byly ještě několikrát změněny podmínky uplatňování daňových odpisů až do nynější podoby, kdy PO zřízená územním samosprávným celkem může kromě vlastního majetku daňově odepisovat také majetek svěřený. Z uvedeného vyplývá, že problematika spojená s daňovým odpisování je velmi komplikovaná a může být častým sporem způsobenými četně provedenými změnami.

4.8. Vyřazení majetku

Při účtování o vyřazení dlouhodobého majetku se Divadlo opět opírá o Metodický pokyn pro PO. Nejčastěji Divadlo vyřazuje majetek z důvodu opotřebení, přičemž v měsíci vyřazení je ještě uplatňován odpis. V případě vyřazení dlouhodobého majetku, který doslouží, musí Divadlo vyhotovit návrh vyřazení spolu s fotografiemi a zprávou odborníka (např. člen inventarizační komise), který následně zašle svému zřizovateli ke schválení. V protokolu je nutné určit nejen vlastnosti majetku (inventární číslo, rok pořízení, …), ale také vymezit pořizovací a zůstatkovou cenu spolu s důvodem a způsobem vyřazení. Současně u zcela neodepsaného majetku v souvislosti s vyřazením je nutná úprava odpisového plánu reflektující stav majetku.

Při vyřazování elektroniky (v Divadle častým příkladem odepsaná a vyřazená světelná technika) je dle novely zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech povinnost průkazného podkladu o

63

ekologické likvidaci. Následné vyřazení probíhá až po odsouhlasení zřizovatelem, jinak by právní úkon byl označen za neplatný.

Zároveň může PO vyřadit svěřený majetek a bezúplatně ho zpět předat svému zřizovateli.

To však v případě Divadla pod Palmovkou nebývá častým případem, jelikož veškerý svěřený majetek je stěžejním při výkonu činností.

64

Závěr

Diplomová práce je aplikována do prostředí divadelních institucí. Na základě provedené analýzy současného stavu jednotlivých typů pražských divadel, vyplynuly tři nejčastěji se vyskytující formy, a to obecně prospěšná společnost, příspěvková organizace a společnost s ručením omezeným. Právě příspěvková organizace je stěžejní pro tuto diplomovou práci.

Cílem práce bylo vysvětlit podstatu příspěvkových organizací zřizovaných územním samosprávným celkem a jejich specifické postavení, které zaujímají v oblasti majetku, na příkladu vybraného pražského divadla. Z části byly také popsány další účetní skutečnosti odlišující příspěvkové organizace od podnikatelských subjektů.

Divadla zřízená jako příspěvková organizace mohou na trh často přicházet s nákladově náročnějšími díly, která jsou z části dotovaná veřejnými zdroji. Z takového důvodu mohou být vstupenky pro diváky v konečném důsledku cenově dostupnější. Ráda bych také zdůraznila, že celkový proces tvorby divadelní inscenace zahrnující nespočet jednotlivých kroků je velmi kapitálově náročný a často trvá několik měsíců i let, než je divadelní hra řádně představena divákům.

Vybraným pražským divadlem pro tuto práci je Divadlo pod Palmovkou, které vystupuje jako příspěvková organizace zřízená hlavním městem Prahou. Z tohoto vztahu mu vyplývá povinnost pravidelně předkládat evidenci týkající se pohybu majetku, rozvahu, a další výstupy z účetnictví svému zřizovateli na měsíční bázi. Kvartálně předkládá mezitímní účetní závěrku.

V Divadle hraje velmi důležitou roli analytika, prostřednictvím které jsou rozlišovány jak jednotlivé činnosti organizace, tak i divadelní hry pro lepší přehlednost.

Divadlo provozuje jak hlavní, tak i doplňkovou činnost. Z uvedeného výčtu činností vyplývá, že se Divadlo snaží získat přízeň od diváků nejen divadelními představeními na vlastní scéně, ale zároveň i jinými akcemi, kterých se účastní či je přímo pořádá. Mezi hlavní zdroje, se kterými Divadlo hospodaří, patří vlastní generované tržby z hlavní či doplňkové činnosti a finanční prostředky poskytnuté z rozpočtu zřizovatele nebo Ministerstva kultury. I přestože se Divadlo v rámci hlavní činnosti snaží udržet si určitou míru soběstačnosti pohybující se okolo 23 %, bez příspěvků od zřizovatele by byl provoz nemožný. To se potvrdilo také v loňském roce, kdy světem otřásly události spojené s, do té doby neznámou, pandemií COVID-19.

Situace a veškeré restrikce neumožňovaly setkávání osob, proto bylo Divadlo po většinu roku

65

zavřeno, a nakonec odehrálo pouze 3,5 měsíce. Jelikož se stále snažilo dostát veřejnému zájmu a přispět ke kulturnímu obohacení, provozovalo i jiné aktivity. Především šlo o vysílání z online prostředí v různých podobách. To by si Divadlo i přes zlepšenou pandemickou situaci rádo udrželo i do dalších let. Zároveň provedlo dlouho odkládané opravy, údržbu a důkladnější inventarizaci majetku. Celková situace spojená s vývojem pandemie je Divadlem připodobňována k povodním, které již dvakrát Divadlo zasáhly a jejich dopad byl likvidační.

Divadlo pod Palmovkou hospodaří se svěřeným movitým a nemovitým majetkem od hlavního města Prahy. To v mnoha ohledech může pro Divadlo představovat bariéru ve formě omezených práv. Za účelem přehledné evidence každou pořízenou položku majetku přiřazuje ke konkrétní divadelní hře. Při pořizování dlouhodobého majetku Divadlo nejčastěji využívá fondu investic, který je tvořen uplatňovanými odpisy během příslušného roku, a zároveň v některých případech také investičními příspěvky od zřizovatele. Oba tyto zdroje sice prochází fondem investic, avšak v některých ohledech se výrazně liší. Na konkrétním příkladu dříve realizované investiční akce bylo ilustrováno, jaký dopad mají tyto dva zdroje Divadla do fondu investic a také do účetnictví s tím spojeného.

Nejčetnější skupinou majetku v divadelních institucích je drobný hmotný majetek – kostýmy, rekvizity, kulisy či dekorace. Taková skupina často skýtá několika tisícové položky, které bývají z velké části nevyužité, i přestože jsou v provozuschopném stavu. To představuje značný problémem i u Divadla. Dle mého názoru je to však zapříčiněno postojem dnešní civilizace, která je často hojně tlačena k originalitě. Divadlo tak produkuje stále nové divadelní hry s novými předměty, které následně po splnění svého účelu nejčastěji končí ve skladech nebo fundusu. Snahou o úsporu je opakovaná využitelnost, ale ta je v současné době u Divadla zhruba třetinová. Další opatření řešící tuto problematiku nebyly dosud přijaty. V souvislosti s tím byla řešena také otázka týkající se případného pronájmu kostýmů za účelem upotřebitelnosti, to by však Divadlu přineslo mnohem více problémů než užitku.

Divadlo také postupně přechází na nový způsob evidence majetku, který by měl následně usnadnit celý proces fyzické inventury, a to nejen z hlediska časového. Majetek je nově evidován skrze čárové kódy, které inventarizační komise při inventuře jen oskenuje čtečkou a následně vloží do interního systému. Inventura tak bude provedena bez jakékoliv nutnosti fyzického soupisu majetku, postačí pouze skener s nahranými daty. Veškerý dlouhodobý majetek určený k hlavní činnosti je Divadlem účetně odepisován. Účetní odpisy jsou důležité

66

především proto, že tvoří budoucí zdroje financování majetku. Jednotlivé lhůty odepisování jsou Divadlem upravovány dle reálného posouzení životnosti a zároveň je také využívána zbytková hodnota. V rámci doplňkové činnosti Divadlo nijak neodepisuje, a to ani daňovým způsobem, který by ji mohl napomoci ke snížení daňové povinnosti. Při případném vyřazení majetku musí být nejprve kontaktován zřizovatel, kterému se zasílá protokol o vyřazení určitého majetku s doložitelnou dokumentací a návrhem na jeho vyřazení. Divadlo často vyřazuje např. odepsanou světelnou techniku, kterou musí jako všechny ostatní organizace ekologicky zlikvidovat.

Na základě těchto skutečností lze konstatovat, že cíl této diplomové práce byl splněn.

Závěrem bych ráda zdůraznila, že Divadlo pod Palmovkou je tedy zcela závislé na rozhodnutích hlavního města Prahy, jelikož většina záležitostí musí být nejprve navrhnuta zřizovateli, který následně rozhoduje o schválení a až poté je Divadlu umožněna realizace. Tím jsou myšleny nejen rozhodnutí týkající se finanční stránky, ale také majetkové.

67

Citovaná literatura

Knižní zdroje:

• DUBEN, R. 2003. Veřejný sektor I. - Charakteristika a teoretická východiska. Praha : Oeconomica, 2003. str. 354. ISBN 80-245-0588-6.

• DVOŘÁK, J. 2004. Kreativní management pro divadlo aneb O divadle jinak. Praha : Pražská scéna, 2004. str. 337. ISBN 80-86102-53-X.

• DVOŘÁK, J. 2005. Malý slovník managementu divadla. Praha : Pražská scéna, 2005. str.

311. ISBN 80-86102-49-1.

• FRIEDMAN, D., D. 2015. The Machinery of Freedom: Guide to a Radical Capitalism.

California : CreateSpace Independent Publishing Platform, 2015. str. 378. ISBN 978-1507785607.

• GREGORINI, B., GREGORINI, J. a SRSTKA, J. 2007. Základy divadelní činnosti.

Praha : Akademie múzických umění, 2007. str. 106 st. ISBN 978-80-7331-093-6.

• HAMERNÍKOVÁ, B. 2017. Veřejné finance - Vybrané problémy. místo neznámé : Wolters Kluwer ČR, 2017. str. 164. ISBN 978-80-7552-577-2.

• KRBEČKOVÁ, M. a PLESNÍKOVÁ, J. 2020. FKSP, sociální fondy, benefity a jiná plnění. Olomouc : ANAG, 2020. str. 184. ISBN 978-80-7554-261-8.

• LOUŠA, F. 2018. Vnitropodnikové směrnice v účetnictví. Praha : Grada Publishing, 2018.

str. 120. ISBN 978-80-271-0797-1.

• MAŠKOVÁ, J. 2020. Sbírka souvztažností k účtům směrné účtové osnovy pro místně řízené příspěvkové organizace. Praha : MAŠKOVÁ, B., 2020. str. 208. ISBN 978-80-88237-09-9.

• MORÁVEK, Z. a PROKŮPKOVÁ, D. 2016. Příspěvkové organizace 2016 - 2017.

Praha : Wolters Kluwer, 2016. str. 328. ISBN 978-80-7552-310-5.

• MORÁVEK, Z., kolektiv autorů,. 2019. Transfery. Praha : Verlag Dashöfer, 2019. str.

112. ISBN 978-80-7635-007-6.

• NEJEZCHLEB, Z. a SCHNEIDEROVÁ, I. 2020. Dlouhodobý majetek ÚSC, DSO a příspěvkových organizací. Praha : ACHA Obec účtuje, 2020. str. 566 st. ISBN 978-80-907757-0-1.

• PEKOVÁ, J. 2011. Finance územní samosprávy: Teorie a praxe v ČR. Praha : Wolters Kluwer ČR, 2011. str. 587. ISBN 978-80-7357-614-1.

68

• PEKOVÁ, J., JETMAR, M. a TOTH, P. 2019. Veřejný sektor, teorie a praxe v ČR. Praha : Wolters Kluwer, 2019. str. 784. ISBN 978-80-7598-209-4.

• PILNÝ, J. 2005. Ekonomika veřejného sektoru. Pardubice : Univerzita Pardubice, 2005.

str. 202. ISBN 80-7194-728-8.

• REKTOŘÍK, J. a a kolektiv. 2007. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o., 2007. str. 309. ISBN 978-80-86929-29-3.

• SAMUELSON, P., A. a NORDHAUS, W., D. 2009. Economics. New York : McGraw-Hill Education, 2009. str. 744. ISBN 978-0-07-351129-0.

• SVOBODA, F., a kolektiv,. 2017. Ekonomika veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o., 2017. str. 279. ISBN 978-80-87865-35-4.

• SVOBODOVÁ, J. 2021. Hospodaření a vedení účetnictví příspěvkových organizací v ukázkách a příkladech. Praha : ANAG, 2021. str. 376. ISBN 978-80-7554-313-4.

• SVOBODOVÁ, J. 2018. Inventarizace - praktický průvodce. Praha : ANAG, 2018. str.

480. ISBN 978-80-7554-124-6.

• SVOBODOVÁ, J. 2019. Vnitřní směrnice pro některé vybrané účetní jednotky. Praha : ANAG, 2019. str. 440. ISBN 978-80-7554-198-7.

• VODÁKOVÁ, J. a a další. 2013. Nástroje ekonomického řízení ve veřejném sektoru.

Praha : Wolters Kluwer ČR, 2013. str. 208. ISBN 978-80-7478-324-1.

• VOLTNEROVÁ, K. M. a P., TÉGL. 2011. Vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovou organizací ÚSC. Olomouc : ANAG, 2011. str. 191. ISBN 978-80-7263-664-8.

• VOLTNEROVÁ, M., K. 2018. Praktický průvodce účtováním příspěvkových organizací.

Praha : ANAG, 2018. str. 192. ISBN 978-80-7554-133-8.

• VRABKOVÁ, I., a další. 2017. Příspěvkové organizace: postavení, úkoly a technická efektivnost. Ostrava : VŠB - TU Ostrava, 2017. str. 189. ISBN 978-80-248-4028-4.

Časopisy:

• KA ČR. 2020. Časté dotazy k provádění fyzické inventury v čase COVID-19. AUDITOR.

2020, 10/2020. ISSN 1210-9096.

• KA ČR. 2020. Průběh inventur a COVID-19. AUDITOR. 2020, 5/2020. ISSN 1210-9096.

• MITWALLYOVÁ, H. 2014. Mají příspěvkové organizace v dnešní době své opodstatnění? PRÁVNÍK. 2014, 9.ISSN 0231-6625.

69

• MOŠA, S. 2015. Nedostatky příspěvkové organizace pro živá umění. Divadelní noviny.

2015, 18. ISSN 1210-471X.

Elektronické zdroje:

• Acha obec účtuje. 2021. Oblasti dotazů. Obecúčtuje - vše o účetnictví obcí. [Online] 2021.

[Citace: 1. 7 2021.]

https://www.obecuctuje.cz/dotazy?oblast=11&hledat=401&obdobi=1&page=2

• BAUER, D. 2019. Vedení účetnictví obce a odpovědnost starosty. Deník veřejné správy.

[Online] 2. 1 2019. [Citace: 13. 7 2021.]

http://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6765822#pozn2.

• BOROVIČKA, J. 2014. Ve fundusech pražských divadel se najdou i skutečné skvosty.

divadlo.cz. [Online] 14. 9 2014. [Citace: 30. 6 2021.]

https://www.divadlo.cz/?clanky=ve-fundusech-prazskych-divadel-se-najdou-i-skutecne-skvosty.

• BŘEŇ, J. 2003. Příspěvkové organizace. Moderní obec. [Online] 9. 7 2003. [Citace: 5. 7 2021.] https://www.moderniobec.cz/prispevkove-organizace/.

• Compendium of Cultural Policies & Trends. 2020. Comparative overview: Financial measures. The Compendium of Cultural Policies & Trends. [Online] 23. 9 2020. [Citace:

2. 5 2021.] https://www.culturalpolicies.net/covid-19/comparative-overview-financial/.

• ČERNÝ, O., a další. 2004. Transformace divadelního systému v České republice.

ProCulture. [Online] 19. 4 2004. [Citace: 2. 5 2021.]

https://www.proculture.cz/cultureinfo/analyzy-a-zpravy/transformace-divadelniho-systemu-v-ceske-republice-263.html.

• ČOUKOVÁ, P. 2020. Podrozvahové účty pro územní samosprávné celky, DSO a příspěvkové organizace. účetní-portál.cz. [Online] 4. 11 2020. [Citace: 30. 6 2021.]

https://www.ucetni-portal.cz/podrozvahove-ucty-pro-uzemni-samospravne-celky-dso-a-prispevkove-organizace-1754-c.html#.

• ČR, MF. 2003. Zprávy MF – číslo 5/2003. Ministerstvo financí České republiky. [Online]

31. 10 2003. [Citace: 30. 6 2021.] https://www.mfcr.cz/cs/legislativa/zpravy-mf-pro-obce-a-kraje/2003/zpravy-mfcislo-5-2003-kompletni-ke-sta-3667.

70

• ČT24. 2021. Nejistá sezona trvá, divadla doufají, že se do hry vrátí v létě. ČT24. [Online]

5. 4 2021. [Citace: 30. 6 2021.] https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3291509-nejista-sezona-trva-divadla-doufaji-ze-se-do-hry-vrati-v-lete.

• ČT24. 2008. Richter: Grantový systém by se mohl změnit. ČT24. [Online] 22. 5 2008.

[Citace: 6. 5 2021.] https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1453882-richter-grantovy-system-se-mohl-zmenit.

• Divadlo pod Palmovkou. 2021. Historie. Divadlo pod Palmovkou. [Online] 2021. [Citace:

20. 7 2021.] https://www.podpalmovkou.cz/historie.

• Divadlo.net. 2021. Divadla v Česku. Divadlo. [Online] 2021. [Citace: 2. 5 2021.]

https://divadlo.net/divadla.

• DpP. Výroční zprávy. Divadlo pod Palmovkou. [Online]. [Citace: 12. 8 2021.]

https://www.podpalmovkou.cz/vyrocni-zpravy

• GRÁFOVÁ, J. 2008. Divadla bojují s radním: Máme být veřejnou službou. Aktuálně.cz.

[Online] 11. 3 2008. [Citace: 16. 5 2021.]

https://magazin.aktualne.cz/kultura/umeni/divadla-bojuji-s-radnim-mame-byt-verejnou-sluzbou/r~i:article:523704/.

• iDNES.cz. 2008. Bém ustoupil, navrhne zrušení dotace na vstupenku. iDNES.cz. [Online]

6. 6 2008. [Citace: 9. 5 2021.] https://www.idnes.cz/kultura/divadlo/bem-ustoupil-navrhne-zruseni-dotace-na-vstupenku.A080606_183939_divadlo_jaz.

• KEA. 2006. The Economy of Culture in Europe. KEA. [Online] 2. 10 2006. [Citace: 20.

4 2021.] https://keanet.eu/publications/the-economy-of-culture-in-europe/.

• KIMANUKA, O. 2016. Why culture is vital in a nation's development. The New Times.

[Online] 12. 8 2016. [Citace: 2. 5 2021.]

• Kultura Praha. 2019-2020. Srovnání výsledků hospodaření příspěvkových organizací.

Kultura Praha - Odbor kultury a cestovního ruchu. [Online]. [Citace: 30. 4 2021.]

71

https://kultura.praha.eu/jnp/cz/prispevkove_organizace/srovnani_vysledku_hospodareni /index.html.

• Kultura Praha 2019. Kvalitativní analýza Grantového systému hl. m. Prahy v oblasti kultury a umění na léta 2016 - 2021. Kultura Praha - Odbor kultury a cestovního ruchu.

[Online] 26. 9 2019. [Citace: 9. 5 2021.]

https://kultura.praha.eu/jnp/cz/granty/dulezite_dokumenty/kvalitativni_analyza_grantov eho_systemu.xhtml.

• LÁZŇOVSKÁ, L. 2018. Fungování divadel v ČR. DOCUMEN.SITE. [Online] 29. 4 2018. [Citace: 10. 5 2021.] https://documen.site/download/fungovani-divadel-v-r_pdf.

• MACHALICKÁ, J. 2020. Oblast veřejných divadel nutně potřebuje razantní reformu, říká šéf Národního divadla. Lidovky.cz. [Online] 28. 5 2020. [Citace: 13. 5 2021.]

https://www.lidovky.cz/kultura/kultura-nutne-potrebuje-reformu-je-to-jeden-z-piliru-

demokracie-rika-sef-narodniho-divadla.A210527_170846_ln_kultura_rkj?zdroj=galerie.

• MANDAUSOVÁ, K. 2021. Pro nemoc nehrajeme. Komerční divadla živoří, městským scénám pomáhá s náklady stát. Forbes. [Online] 4. 2 2021. [Citace: 30. 6 2021.]

https://forbes.cz/pro-nemoc-nehrajeme-komercni-divadla-zivori-mestskym-scenam-pomaha-s-naklady-stat/.

• Městská divadla pražská. 2021. Výroční zpráva 2020. Městská divadla pražská. [Online]

2021. [Citace: 22. 6 2021.] https://www.mestskadivadlaprazska.cz/smlouvy-a-vyrocni-zpravy/. průvodní informace. Ministerstvo financí České republiky. [Online] 3. 11 2009. [Citace:

30. 6 2021.] https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/ucetnictvi-a-ucetnictvi-statu/ucetni-reforma-verejnych-financi-ucetnic/zakladni-informace.

72

• MF. 2020. Způsob svěření majetku zřizovatele příspěvkové organizaci. Ministerstvo financí České republiky. [Online] 7. 9 2020. [Citace: 30. 6 2021.]

• MK. 2014. Proč kulturní a kreativní odvětví? Kreativní Česko. [Online] 2014. [Citace: 8.

4 2021.] https://www.kreativnicesko.cz/o-konceptu-kko.

• MK. 2020. Státní fond kultury ČR. Ministerstvo kultury. [Online] 2020. [Citace: 2. 5 2021.] https://www.mkcr.cz/podporene-projekty-564.html.

• MK. 2021. Státní kulturní politika 2021–2025+. Ministerstvo kultury. [Online] 9. 3 2021.

[Citace: 8. 5 2021.] https://www.mkcr.cz/doc/cms_library/statni-kulturni-politika-20212025-13117.pdf..

• MPO. 2021. Program COVID - Kultura. Ministerstvo průmyslu a obchodu. [Online] 5. 2 2021. [Citace: 2. 5 2021.] https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/informace-o-koronavirus/program-covid---kultura--256136/.

• MUNDY, S. 2020. The cultural mobilization of cities and local governments in the COVID-19 crisis. Agenda 21 for culture. [Online] 3 2020. [Citace: 20. 4 2021.]

http://www.agenda21culture.net/culturecovid19.

• NIPOS. 2005-2019. Základní statistické údaje. Statistika kultury České republiky.

[Online] 2005-2019. [Citace: 28. 6 2021.] https://www.statistikakultury.cz/zakladni-statisticke-udaje/.

• NIPOS. 2019. Základní statistické údaje 2019. Statistika kultury České republiky.

[Online] 2019. [Citace: 7. 5 2020.] https://www.statistikakultury.cz/zakladni-statisticke-udaje/.

• OECD. 2020. Culture shock: COVID-19 and the cultural and creative sectors. OECD.

[Online] 7. 9 2020. [Citace: 2. 5 2021.]

https://read-oecd-ilibrary-73

org.zdroje.vse.cz/view/?ref=135_135961-nenh9f2w7a&title=Culture-shock-COVID-19-and-the-cultural-and-creative-sectors.

• OECD. 2020. OECD. General government spending. [Online] 2020. [Citace: 27. 4 2021.]

https://data.oecd.org/gga/general-government-spending.htm.

• PETRMICHL, V. 2008. Petice Za Prahu kulturní. Za Prahu kulturní. [Online] 9. 4 2008.

[Citace: 10. 5 2021.] http://www.za-prahu-kulturni.cz/text-petice.

• Rada HMP. 2014. Směrnice k odepisování dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku pro PO v působnosti hlavního města Prahy. [Online] 2014. [Citace: 14. 8 2021.]

https://skoly.praha.eu/files/=84774/1230_2014_P%c5%99%c3%adloha_%c4%8d1.pdf.

• Rada HMP. 2020. Usnesení Rady hlavního města Prahy - číslo 2242. Praha.eu. [Online]

12. 10 2020. [Citace: 6. 7 2021.]

https://skoly.praha.eu/files/=86637/1.Usnesen%c3%ad_Rady_HMP_%c4%8d._2242.pd f.

• Radiožurnál. 2008. Milan Richter, pražský radní pro kulturu - o protestu proti grantovému systému pro pražská divadla, dotacích na vstupenku i o nejdražším představení v Arše.

Radiožurnál. [Online] 24. 4 2008. [Citace: 25. 4 2021.] autorským a o změně některých zákonů

• Zákon č. 250/2000 Sb., Zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů

74

Seznam obrázků, grafů a tabulek

Seznam obrázků

Obrázek 1: Rozhodovací diagram u transferů ... 34

Obrázek 2: Účtování transferů ex-post při vypořádání ... 36

Obrázek 3: Účtování transferů ex-ante při vypořádání ... 36

Seznam grafů

Graf 1: Právní formy pražských divadel ... 15

Graf 2: Celková kapacita hledišť vybraných divadel HMP ... 23

Graf 3: Podíl kultury jednotlivých zemí na HDP v % (rok 2019) ... 25

Graf 4: Míra soběstačnosti vybraných divadel v % ... 28

Graf 5: Výnosy v hlavní činnosti Divadla v roce 2020 (%) ... 49

Graf 6: Rozložení zdrojů financování Divadla mezi roky 2017–2020 (%) ... 51

Graf 7:Míra soběstačnosti Divadla mezi lety 2017-2020 (%) ... 53

Seznam tabulek

Tabulka 1: Výdaje státního rozpočtu v letech 2016-2020 v mld. Kč ... 24

Tabulka 2: Srovnání výsledků hospodaření vybraných divadel v tis. Kč ... 27

Tabulka 3: Rozdíl účtování investičního příspěvku ... 35

Tabulka 4: Majetkoprávní nastavení u PO ... 39

Tabulka 5: Účtování svěřených zásob u PO a zřizovatele ... 40

Tabulka 6: Účtování svěřeného drobného DM splňující hranici významnosti ... 40

Tabulka 7: Odpisování DM ... 42

75

Tabulka 8: Odpisování DM pořízeného z části investičním transferem ... 43

Tabulka 9: Účtování PO při prodeji majetku s přeceněním na reálnou hodnotu ... 46

Tabulka 10: Účtování PO při vrácení svěřeného majetku ... 47

Tabulka 11: Účtování neinvestičního příspěvku Divadla od HMP ... 52

Tabulka 12: Stav, tvorba a čerpání fondu investic v roce 2019 ... 57

Tabulka 13: Účtování investiční akce Divadla uskutečněné v roce 2019 ... 58

Tabulka 14: Lhůty pro odpisování dlouhodobého majetku ... 61

76

Seznam příloh

Příloha č. 1 – Seznam pražských divadel vč. jejich právních forem

77

Příloha č. 1 – Seznam pražských divadel vč. jejich právních forem

DIVADLO PRÁVNÍ FORMA

Divadlo U Valšů Karolíny Světlé 18 ústav

CELKEM ÚSTAVŮ 3

RockOpera Komunardů 1/306 FO podnikající dle živnosti

Divadlo Metro Národní třída 25 FO podnikající dle živnosti

Divadlo Stay Si Nechvílova 3 FO podnikající dle živnosti

Divadlo Stay Si Nechvílova 3 FO podnikající dle živnosti