• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Analýza dat získaných od studentů 3. a vyšších ročníků

12. Rozvojové a poradenské centrum VŠE Praha

12.2. Výsledky dotazníkového šetření

12.2.1. Analýza dat získaných od studentů 3. a vyšších ročníků

Vzhledem k tomu, že další část této práce bude věnována Veletrhu pracovních příležitostí Šance, jehož primární skupina mezi studenty je segment studentů 4. a vyššího ročníku VŠE Praha, bylo by vhodné zanalyzovat výsledky dotazníkového šetření mezi studenty 3. a vyšších ročníků.

Logicky zde vyvstává otázka proč analyzovat data od 3. a vyšší ročníků, když primární segment je tvořen až od studentů 4. a vyšších ročníků? Odpověď na tuto otázku lze postavit na dvou různých důvodech.

Zaprvé existuje určité procento studentů, pro které je 3. ročník studia ročníkem konečným neboť ve svém bakalářské studiu nepokračují studiem navazujícího magisterského programu. A tak i tito studenti uvažují o svém dalším uplatnění ve svém životě a mohou vyhledávat služby typu Šance.

Druhým důvodem, proč se zaměřit na analýzu dat již od 3. ročníků výš, je ten fakt, že Šance kromě primární cílové skupiny oslovuje i další skupinu studentů. A právě z této skupiny jsou právě studenti 3. ročníku ti, kteří se během jednoho či dvou cyklů (podle toho zda-li se nacházíme v zimním či letním semestru) stanou členy primární cílové skupiny. A tak je dobré v komunikační strategii myslet na ně jako na sekundární cílovou skupinu a právě během 3. ročníku u nich začít vytvářet povědomí o Rozvojovém a poradenském centru a o všech jeho aktivitách, nejen o Šanci.

ročník pohlaví počet celkem

tabulka č. 8 - Přehled složení segmentu studenti 3. a vyššího ročníku (v jednotlivcích)

tabulka č. 8 nám ukazuje složení segmentu 3. a vyšších ročníku a to jak podle ročníku, tak podle pohlaví. Už jen letmým pohledem na souhrnná čísla za jednotlivé ročníky zjistíme, že právě studenti 3. ročníků tvoří význačnou část tohoto souboru a jejich vynecháním bychom se připravili o užitečná data.

Jak tedy studenti 3. a vyšších ročníků odpovídali?

První otázka zkoumající známost nového loga RPC bez jeho textové části, resp. s rozostřenou textovou částí, dopadla v podstatě totožně se základním souborem. Zajímavostí je, že jediný člověk, který poznal grafickou část nového loga RPC patří právě do tohoto segmentu. A jak lze vyčíst z tabulka č. 22, kterou naleznete v Příloha č.2

Plné výsledky dotazníkového šetření za 3. a vyšší ročníky, byl tento člověk studentem 3.

tabulka č. 9 – Souhrnná data známosti loga s rozostřenou částí pro studenty 3. a vyšších ročníků

Další otázka zkoumala známost RPC. V souhrnu, tak jak nám ho ukazuje tabulka č. 10 dopadla znalost RPC v tomto segmentu o něco lépe, rozdíl činí asi 5% nárůstu ve znalosti. Největší příčinou tohoto nárůstu je velká znalost RPC mezi studenty 5. a vyšších ročníků. U studentů 5. ročníků znalost dosahuje téměř 70% znalosti a u studentů vyšších ročníků se znalost pohybuje na úrovni téměř 55%.

Tyto data nám dokresluje tabulka č. 23 obsažená v Příloha č. 2

Plné výsledky dotazníkového šetření za 3. a vyšší ročníky.

ročník znáte

RPC? počet podíl

ano 62 45,59%

celkem

ne 74 54,41%

tabulka č. 10 - Souhrnná data známosti RPC pro studenty 3. a vyšších ročníků

S ohledem na zaměření další části této práce byla pro tento segment analyzována data pouze pro akce pořádané centrem a ne pro všechny aktivity, tak jak tomu bylo u základního souboru.

Ze studentů, kteří v předchozí otázce odpověděli, že RPC znají, bylo spontánně schopno vyjmenovat Šanci 25,81% studentů. V základním souboru dosahovala spontánní znalost Šance, jako akce pořádané RPC výše 19,75%. Avšak ani zde nedosahuje spontánní znalost nějaké závratné výše.

Paradoxně, při bližším zkoumáním dat za jednotlivé ročníky, tak jak je ukazuje tabulka č. 24 v příloze č.2 , vyjde najevo, že vyšší znalost RPC s sebou automaticky nenese vyšší znalost Šance jako jím pořádané akce. Druhým paradoxem je, že o procentní nárůst známosti Šance se postarali právě 3.

ročníky.

ročník Znáte aktivity? počet podíl

Šance 16 25,81%

Den audit. a daň. 1 1,61%

cena Penty 3 4,84%

celkem

workshop 4 6,45%

tabulka č. 11 - Souhrnná data spontánní znalosti akcí RPC za 3. a vyšší ročníky

tabulka č. 12 prezentuje data asistované znalosti akcí RPC. Již tak vynikajících 86% znalosti Šance v základním souboru zaznamenalo v tomto segmentu nárůst a dosahuje výše 91,18% a tak jen potrhuje významnost a výjimečnost Šance nejen jako samostatné akce, ale i jako komunikačního nástroje. I zbývající akce zaznamenaly velký nárůst v asistované známosti a z jednociferných hodnot poskočily o několikanásobky základního souboru. K workshopům je nutné dodat, že jejich vysoká známost může být zapříčiněna i záměnou za ostatní workshopy pořádané na VŠE, ale nikoliv RPC.

Detailní data za jednotlivé ročníky lze opět nalézt v příloze č.2 tabulka č. 24.

ročník Znáte akce? počet podíl

tabulka č. 12 - Souhrnná data asistované znalosti akcí RPC za 3. a vyší ročníky

Jak se dalo předpokládat, návštěvnost u některých z uvedených akcí vzrostla. Opět zde jednoznačně dominuje Šance, které se zúčastnilo více než polovina studentů náležících do segmentů 3.

a vyšších ročníků, a to 50,74%. Avšak značným zklamáním v návštěvnosti jsou zbylé tři akce. To může být zapříčiněno i tím, že mezi dotazovanými studenty nebyl velký výskyt účastníků těchto akcí. Data podle ročníků lze nalézt v příloze č.2 tabulka č. 25.

ročník Zúčastnil jste

Poslední otázka zkoumající současný stav byla věnována informačním zdrojů, které při vyhledávání informací o akcích studenti používají. Ani zde v segmentu studentů 3. a vyšších ročníků nedošlo k výrazné odchylce od základního souboru. Informační stojany v průchodu z Nové do Rajské budovy spolu s webovými stránkami opět zůstávají nejvyužívanějšími informačními zdroji.

ročník Kde jste získal informace? počet podíl

web 52 38,24%

tabulka č. 14 - Souhrnná data informačních zdrojů za 3. a vyšší ročníky