• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Analýza kontokorentného úveru vo vybraných bankách SR

2 ANALÝZA VYBRANÝCH ÚVEROV PRE MALÉ A STREDNÉ PODNIKY VO

2.1 Analýza kontokorentného úveru vo vybraných bankách SR

Ako sme v úvode tejto kapitoly naznačili, hlavnou činnosťou spoločnosti Doprava, s. r.

o. je medzinárodná kamiónová preprava. V tejto súvislosti vyuţíva sluţby zahraničných špedičných spoločností, kde sa splatnosť faktúr za prepravné výkony beţne pohybuje okolo 60 dní, pričom reálna doba sa v priemere pohybuje okolo 80 dní. Na druhej strane však napríklad splatnosť faktúr za pohonné hmoty, ktoré sú jednou z najväčších nákladových poloţiek našej spoločnosti, je maximálne 45 dní. Tento časový rozdiel v splatnostiach vystavených a došlých faktúr spôsoboval prechodný nedostatok finančných zdrojov spoločnosti, ktorý bolo potrebné preklenúť. Jednou z najoptimálnejších moţností na preklenutie prechodného nedostatku finančných zdrojov bolo poskytnutie kontokorentného úveru.

Kontokorentný úver pre podnikateľov je určený na financovanie prevádzkových výdavkov. Poskytuje sa formou povoleného debetu k beţnému účtu vo výške schváleného úverového limitu. Spláca sa priebeţne došlými platbami na tento účet, pričom sa môţe opakovane čerpať aţ do povolenej výšky.

35 Medzi výhody úveru patrí:

nástroj na pruţné riadenie cash flow,

moţnosť čerpať finančné prostriedky do rôznej výšky v rozličných obdobiach,

operatívny nástroj financovania okamţitých prevádzkových potrieb, bez preukazovania účelu pouţitia poskytnutých finančných prostriedkov, úver sa automaticky spláca pripísaním platieb na účet, nie je potrebné poukazovať splátky v určenej výške k určeným termínom,

splatenú časť kontokorentného úveru pre podnikateľov je moţné kedykoľvek opätovne čerpať,

získanie zdrojov na krytie prevádzkových potrieb 24 hodín denne a 365 dní v roku aj bez návštevy obchodného miesta banky prostredníctvom sluţieb elektronického bankovníctva a ich čerpanie aj prostredníctvom bezhotovostných platieb platobnými kartami vydanými k beţnému účtu.

Úverový limit je stanovený na základe priemerných mesačných kreditných obratov na účtoch klienta a priemerných mesačných trţieb.

Na začiatku podnikania si spoločnosť zaloţila beţné účty v Slovenskej sporiteľni, a. s.

a Všeobecnej úverovej banke, a. s. S odstupom času si z praktických dôvodov, keďţe spolupracovala s českými špedičnými spoločnosťami, zaloţila aj účet v Československej obchodnej banke, a. s.

Slovenská sporiteľňa, a. s.

Slovenská sporiteľňa je bankou s najdlhšou tradíciou sporiteľníctva na Slovensku, jej korene siahajú aţ do 19. storočia. V roku 1990 získala univerzálnu bankovú licenciu a rozšírila sluţby aj v segmente inštitucionálnych a podnikateľských klientov. Pôsobenie Slovenskej sporiteľne na peňaţnom a kapitálovom trhu cenných papierov sa datuje od ich vzniku v roku 1991. V roku 1994 sa transformovala na akciovú spoločnosť a začala pôsobiť pod obchodným menom Slovenská sporiteľňa, akciová spoločnosť. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, je Slovenská sporiteľňa začlenená do silnej finančnej skupiny Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG. Slovenská sporiteľňa je v

36

súčasnosti najväčšia komerčná banka na Slovensku s úplnou devízovou licenciou a povolením na vykonávanie hypotekárnych bankových obchodov. Má najväčší podiel na trhu vkladov, najrozsiahlejšiu sieť vlastných obchodných miest a dominantné postavenie v oblasti vydávania bankových platobných kariet. Svojim klientom poskytuje širokú škálu produktov a sluţieb, od tradičných beţných účtov, rôzne typy vkladných kniţiek, termínované vklady a sluţby platobného styku, úvery, aţ po najmodernejšie sluţby elektronického bankovníctva. Zahraničné aktivity banky a jej klientov sú podporované členstvom Slovenskej sporiteľne v medzinárodnom platobnom zdruţení S.W.I.F.T., a prostredníctvom korešpondenčných bánk smerované prakticky do celého sveta. Slovenská sporiteľňa je prvou bankou v Slovenskej republike, ktorá získala licenciu na vydávanie a prijímanie všetkých druhov kariet spoločnosti VISA International. V súčasnosti banka vlastní aj licenciu medzinárodnej spoločnosti EUROPAY International a MASTERCARD International. Ako druhá vo svete, po Veľkej Británii, postupne prechádza v systéme EUROPAY International na technológiu EMV pre čipové karty a terminály.

Všeobecná úverová banka, a.s.

Všeobecná úverová banka, a.s. patrí ku komerčným bankám na slovenskom trhu.

Vznikla v roku 1990 oddelením od Štátnej banky Československej, a v súčasnosti je VÚB s počtom klientov 1,2 milióna druhou najväčšou bankou na Slovensku. Majoritným vlastníkom VÚB je od roku 2001 talianska skupina Intesa Sanpaolo. Má niekoľko dcérskych spoločností ako VÚB Asset Management, a.s., VÚB Factoring, a.s., VÚB Generali, a.s., Consumer Finance Holding, a.s., VÚB Leasing, a.s. a Nadácia VÚB. VÚB banka, a.s. je banka s dlhodobou tradíciou a najvýznamnejšou pozíciou na poli firemného bankovníctva na Slovensku. Svojím klientom poskytuje široký okruh moderných bankových produktov a sluţieb s výhodnými podmienkami. Spolupracuje so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou, a. s. pri realizácii úverových a záručných programov pre malých a stredných podnikateľov. Spolupráca v oblasti úverových a záručných programov umoţňuje poskytovať firemným klientom finančné prostriedky, ako aj zdroj strednodobých a dlhodobých úverov za výhodnejšie úrokové sadzby. Účelom spolupráce je podpora rozvoja podnikania a zlepšenie prístupu malých a stredných podnikateľov k úverovým zdrojom.

37 Československá obchodná banka, a. s.

Československá obchodná banka Bratislava, a.s. vznikla v roku 2008 oddelením z Československej obchodnej banky Praha. Patrí medzi najväčšie a najsilnejšie univerzálne banky na slovenskom trhu. Jediným vlastníkom ČSOB je belgická skupina KBC Group.

ČSOB má okolo 120 pobočiek a okolo 150 bankomatov na celom území Slovenskej republiky. Banku riadi sedemčlenné predstavenstvo, na čele ktorého stojí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Daniel Kollár. Uţ mnoho rokov je spoľahlivým partnerom vo veciach finančných pre retailových klientov, malých a stredných podnikateľov, korporátne firmy a tieţ pre klientov privátneho bankovníctva. V portfóliu ponúka široké spektrum bankových produktov a sluţieb určených pre svojich klientov, v ktorom nechýbajú beţné účty, termínované vklady, spotrebné či hypotekárne úvery, kreditné karty, ako aj rôzne ďalšie produkty, napr. ţivotné či neţivotné poistenia, podielové fondy, leasing či stavebné sporenie.

Doprava, s. r. o.

Ide o podnik, ktorý na trhu v oblasti nákladnej dopravy pôsobí od roku 2002.

Podnikateľským zámerom firmy je poskytovať autodopravu. Prepravuje tovar v rámci celej republiky a krajín EÚ. Vozový park spoločnosti pozostáva z 10 nákladných automobilov s nosnosťou do 12 ton. Spoločnosť zamestnáva 13 zamestnancov.

Ako sme uţ v úvode tejto subkapitoly spomenuli, na preklenutie prechodného nedostatku finančných zdrojov sme sa rozhodli vyuţiť kontokorentný úver, kde predpokladom schválenia je splnenie týchto podmienok:

akceptovateľná bonita podnikateľského subjektu z hľadiska finančných výkazov, preukázanie schopnosti splatiť úver vrátane úrokov a poplatkov,

zabezpečenie úveru vrátane úrokov a poplatkov - všetky prípustné formy zabezpečenia na základe vzájomnej dohody medzi bankou a klientom vrátane nástrojov vymoţiteľnosti práva veriteľa (ako je blankozmenka, notárska zápisnica).

V zmysle poţiadaviek na schválenie kontokorentného úveru zo strany bánk sme bankám predloţili ţiadosť (príloha 1) a finančné výkazy (príloha 2). Na základe predloţených podkladov a výšky obratov na beţných účtoch nám banky vypracovali nasledovné ponuky (tabuľka 1).

38

Tabuľka 1 Ponuky kontokorentného úveru od vybraných bánk

VÚB, a. s. SLSP, a. s. ČSOB, a. s.

Úverový limit 33 000 EUR 33 000 EUR 31 600 EUR

Výška úrokovej

sadzby 4,73 % p. a. 12 % p. a. 8,75 % p. a.

Typ úrokovej

sadzby premenná premenná premenná

Poplatok za

spracovanie 331,90 EUR 166 EUR 200 EUR

Spôsob ručenia záloţné právo k hnuteľným

veciam blankozmenka blankozmenka

Zabezpečenie zabezpečený nezabezpečený nezabezpečený

Zdroj: vlastné spracovanie, na základe informácii získaných z konzultácií s pracovníkmi banky.

Keďţe prechodný nedostatok finančných zdrojov spôsoboval podniku Doprava, s. r. o.

čoraz väčšie problémy, rozhodol sa, ţe vyuţije moţnosť čerpania kontokorentného úveru vo všetkých 3 bankách. Po podpise zmlúv o kontokorentnom úvere podnik začal čerpať úverové zdroje.