• Nebyly nalezeny žádné výsledky

4. Aplikace metody FMEA na proces vstřikování krycích skel světlometu

4.5 Analýza příčin možných vad

Následně byly v této fázi analýzy za pomocí zkušeností řešitelského týmu ke každé možné vadě analyzovány všechny možné příčiny vad, které můžou vyvolat danou vadu.

4.5.1 Proces sušení

V první fázi výrobního procesu, kterou je proces sušení, byly k nadefinovaným vadám určeny různé příčiny, které můžou danou vadu vyvolat. Ve většině případu bylo ke každé vadě nadefinováno více jak jedna příčina. Z toho důvodu si zde ukážeme pouze pár příčin, které byly určeny řešitelským týmem jako zásadní a vyvolají nadefinovanou vadu:

Cizí tělíska (NX)

Cizí tělíska se mohou objevit na krycím skle z důvodu, že seřizovač nebo manipulant provedl kontaminaci vstupního sušeného materiálu během přepojování přívodních trubic do vstřikovacího stroje nebo došlo k záměně materiálu.

Nedostatečně vysušený granulát (vysoká vlhkost)

Nedostatečně vysušený granulát má příčinu buď nízkou teplotou sušení, tzn., že jsou špatně nastavené parametry teploty sušení nebo mohlo dojít k poškození teplotního čidla nebo také krátkou dobou sušení.

Možný následek vady Možná vada

Rozměrová vada krycího skla

[nesplnění požadavků na rozměr krycího skla, nemožnost další montáže]

Deformace dílu (MA)

Mechanická vada na krycím skle

[prasknutí, ztráta funkce krycího skla, špatná svítivost skrz danou vadu, šrotace]

Mikrotrhliny (JJ) Škrábance (MB) Deformace dílu (MA)

Mechanicky poškozeno (MA)

52 4.5.2 Proces vstřikování

V procesu vstřikování byly analyzovány příčiny vad, které vyvolají danou možnou vadu. Proces vstřikování je mnohem obsáhlejší i co se týče na počet možných vad, které se mohou objevit, tak i na počet jejích příčin. Zde je popsán výčet důležitých možných vad a jejích příčin.

Nitě, vstřikovací vlákna (N2)

Nitě, vstřikovací vlákna můžou být způsobena nesprávnou funkcí vstřikovacího lisu, kde patří nefunkční čidla, špatně zapojená forma, software lisu nedrží požadované parametry nebo také špatná funkce nástroje, kde se jedná o prasknutí vstřikovacích jehel, poškozené ústí trysky, nefunkční čidla. Co se týče parametrů vstřikovacího stroje, může se jednat o špatně nastavené parametry zpětného odporu (velký, nízký), krátkou dobu chlazení výstřiku, příliš vysokou teplotu taveniny tzn. nefunkční temperační zařízení, špatné nastavení teploty taveniny.

Studené spoje (LS)

Zde je příčinou opět nesprávná funkce vstřikovacího lisu. Zde se jedná o nerovnoměrný průběh plnící fáze. Studený spoj může také způsobit nízká teplota taveniny, nízká teplota nástroje (lisovacích forem), malá vstřikovací rychlost, nevhodně nastavené parametry dotlaku (vysoké) nebo také špatný vstřikovací tlak, který může být způsobený špatně nastavenými parametry dle listu parametrů BIG 002 či poškozeným šnekem.

Cizí tělíska (NX)

Cizí tělíska se mohou objevit na základě nedodržení pracovních instrukcí v rámci údržby stroje nebo nástroje či nesprávnou funkci vstřikovacího lisu, kde se tělíska objeví od poškozeného povrchu šneku nebo dojde ke kontaminaci granulátu před vstupem do násypky.

Mastnota (N3)

Mastnoty se mohou objevit z důvodu špatné funkce nástroje (netěsnosti), tudíž dochází k úniku mastných olejů z hydrauliky nebo se mastnoty mohou vyskytnout nedodržením pracovních instrukcí v rámci údržby nástroje a lisu (pozůstatky mastnot, přemazána forma).

Další příčinou je nesprávná funkce vstřikovacího stroje, kde jsou taktéž netěsnosti a opotřebované těsnící kroužky.

53 Škrábance (MB)

Poškrábání krycího skla mohou způsobit špatně nastavené parametry dotlaku, resp. se jedná o příliš vysoký dotlak či také nesprávná funkce nástroje tzn. opotřebení nástroje, poškozené ústí trysky.

Spáleniny (MF)

Spálení krycího skla může způsobit vysoká teplota nástroje, vysoká vstřikovací rychlost, dlouhá doba dotlaku, vysoká teplota taveniny, špatně chlazená a odvětrávaná forma.

Stříbření, šlíry (NS)

Stříbření a šlíry se mohou objevit na krycím skle na základě nevhodné vstřikovací rychlosti, vysoké teploty taveniny nebo z většiny případu se jedná o navlhlý granulát, který nabral vlhkost v násypce působením vnější vlhkosti prostředí.

4.5.3 Podpůrné procesy

Po analýze příčin možných vad u procesu vstřikování, byla pozornost zaměřena na podpůrné procesy, které následují hned po procesu vstřikování. Jedná se o příčiny, které způsobují vady u manipulaci s výstřikem pomocí ABB robotů, stříhání, opalování, ionizování, plazmování, automatické manipulaci a chlazení. Zde jsou popsány nejdůležitější vady a jejích příčiny.

Deformace dílu (MA) (výstřiku)

Zde při odebrání výstřiku ze vstřikovacího stroje pomocí ABB robotů může dojít k deformaci dílů, kterou způsobí robot ABB. Tudíž může být robot poškozený tzn. poškozená čidla, může dojít k nabourání výstřiku ABB robotem, špatně nastavené parametry ABB robota, poškozený graifer (úchopy), špatně nastaveny pozice uchopení dílů.

U procesu stříhání může taktéž dojít k deformaci výstřiku z důvodu poškozeného stříhacího zařízení, může být tupý stříhací nástroj, poškozená čidla na střihacím zařízení, nesprávně seřízené stříhací zařízení.

Co se týče procesu opalování krycího skla, zde deformaci dílu může způsobit poškozené opalovací zařízení, které má poškozené čidlo doby foukání nebo vysoká teplota foukání nebo špatně seřízené opalovací zařízení seřizovačem

54

U temperace může dojít k deformaci krycího skla z důvodu poškozeného temperačního zařízení, které může mít poškozené čidlo nebo může dojít k vychýlení vstupní teploty temperačního zařízení, a také špatně nastavenou teplotou temperace seřizovačem.

Nečistoty na povrchu krycího skla (MD) včetně mastnot (N3)

Nečistoty a mastnoty na povrchu krycího skla může způsobit téměř každé podpůrné zařízení. Příčinou může být poškozený ABB robot během manipulace s výstřikem, kde dochází k úniku olejů z důvodů netěsností, prasklého těsnění. Může být znečištěný nebo poškozený graifer (úchopy) nebo nedodržení pracovních instrukcí v rámci údržby robotů.

U opalování může způsobit nečistoty na povrchu krycího skla znečištěný foukaný vzduch, který opalovací zařízení nasává.

U ionizace je definovaná jako příčina poškozené ionizační zařízení, které uvolňuje do vzduchu ionty, které následně ulpí na krycím skle a také nedodržení pracovních instrukcí v rámci údržby ionizačního zařízení.

Proces chlazení může také způsobit nečistoty na povrchu krycího skla, a to příčinou špatné funkce chladicího zařízení, kde jsou poškozené ložiska ventilátorů, ze kterých se můžou uvolňovat mastnoty a nečistoty, a ty následně dopadají na krycí sklo světlometů.