• Nebyly nalezeny žádné výsledky

3. Analýza stavu plánování kvality a aplikace metody FMEA u výrobce automobilové

3.1 Charakteristika společnosti Hella

Společnost Hella Autotechnik Nova s r.o. se sídlem v Mohelnici je součástí nadnárodního koncernu Hella s hlavním sídlem v Lippstadtu v Německu. Historie koncernu Hella se datuje od roku 1899. Obrat 6,4 mld. eur posouvá společnost Hella mezi 40 největších dodavatelů dílů pro automobilový průmysl a patří do první stovky největších průmyslových podniků v Německu. Po celém světě společnost Hella zaměstnává kolem 34 000 zaměstnanců, z toho více než 6 000 pracuje ve výzkumu a vývoji.

Mezi hlavní a nejvýznamnější zákazníky společnosti Hella patří Volkswagen group do které patří Škoda Auto, Volkswagen, Audi, Seat, Porsche a také i nákladní automobily MAN.

Skupina Volskwagen se na celkovém odběru produktů společnosti Hella podílí přibližně ze dvou třetin. Dalšími zákazníky mimo Volkswagen group jsou automobilky BMW, Mercedes – Benz, Ford, Jaguar – Land Rover, Volvo, Opel, Scania a další.

Hlavní aktivity koncernu Hella se dělí do třech různých segmentů, které společně tvoří vyvážené výrobní portfolio celého podniku. Co se týče automobilového segmentu, zde společnost Hella sdružuje vývoj, výrobu a odbyt součástí a systému osvětlovací techniky a elektroniky pro výrobce automobilů. Zde se společnost také orientuje na globální trendy v automobilovém průmyslu, které se týkají životního prostředí, bezpečnosti a pohodlí, jež spojuje s danými produkty, jako jsou inteligentní bateriové senzory, radarové asistenční systému, adaptivní světelné systémy a mnoho dalších.

V druhém neboli sekundárním segmentu společnost Hella vyvíjí, vyrábí a distribuuje produkty pro nezávislý trh součástek a také pro automobilové servisy a opravny.

Ve třetím segmentu neboli segment speciálních aplikací společnost Hella nabízí své inovativní světelné výrobky cílovým skupinám jako jsou výrobci strojů a lodí, dodavatelům energie, obcím apod.

35

Systematický přístup a vhodná adaptace know – how v oblasti technologií, řízení procesů, výroby a kvality z automobilového segmentu jsou základním kamenem vysoké konkurenceschopnosti co do nákladů tak i inovací.

3.1.1 Hella v České republice

Společnost Hella v České republice působí již od roku 1992 jako dceřina společnost německého koncernu Hella KGaA Huck & Co.

Česká pobočka vedena pod názvem Hella Autotechnik Nova, s.r.o. se zaměřuje jak na výrobu předních světlometů a zadních skupinových svítilen do automobilů světových výrobců, tak i prostřednictvím jednoho z největších technických center také na vývoj světelné techniky.

Společnost Hella Autotechnik Nova, s.r.o. sídlící v Mohelnici, má také pobočky v nedalekých Lošticích, kde sídlí část IT oddělení a také ve vědecko-technologickém parku v Ostravě, kde se růstem a vývojem společnosti rozšířilo jejich technické centrum.

Hella v České republice je jedním z největších a jedním z klíčových zaměstnavatelů v automobilovém průmyslu. V dnešní době se v České republice podílí na vývoji, výrobě a distribucí předních světlometů a zadních skupinových svítilen pro významné zákazníky více než 3 500 zaměstnanců.

3.1.2 Historie společnosti Hella v České republice

V České republice působí společnost Hella více než 20 let a má za sebou mnoho významných milníků, které vedly k dnešní podobě moderní a rostoucí společností.

Sled historických milníků:

3. Založení dceřiné společnosti Hella Autotechnik, s.r.o. v Mohelnici 1992

4. Zahájení stavby „na zelené louce“ 1993

5. První výrobek opouštějící závod v Mohelnici (Škoda Felicia) 1994 6. Zahájení činnosti technického centra na vlastním vývoji výrobků 1995 7. Založení oddělení pro vývoj a výrobu montážních linek pro Hella koncern 1997 8. Výstavba a zahájení činnosti testovacího centra a zkušebny 2004 9. Nové oddělení návrhu a vývoje ve Vědecko-technologickém parku v Ostravě 2011

36

10. Zahájení výstavby nové výrobní linky a výroby zadních skupinových svítilen 2012

11. Otevření nového centra optiků a konvenčních modulů 2014

12. Zahájení specifických procesů pro vývoj Full LED světlometů a svítilen 2015

13. Modernizace zkušebních a testovacích laboratoří 2016

3.1.3 Politika a management kvality ve společnosti Hella

V rámci politiky kvality ve společnosti Hella je hlavním cílem nejvyšší spokojenost zákazníka. Snaha a výkon je základem pro ekonomický úspěch celé společnosti Hella.

Tohle pro společnosti znamená:

• Prvotřídní kvalita je nejvyšší priorita a je měřítkem všech činností.

• Cílem společností je nula chyb.

• Pomocí vybraných metod plánuje kvalitu již během fáze vývoje výrobků a stabilních výrobních procesů.

• Konformitu výrobních procesů a výrobků zajišťuje pravidelnou kontrolou kvality.

• Vysoké povědomí o kvalitě a odborné znalosti pracovníků jsou zajišťovaný důsledným školením a vzděláním dle nejnovějších poznatků.

• Každý zaměstnanec přispívá odpovědně svou vykonávanou prací k trvalé vysoké kvalitě výrobků a služeb. [20]

Co se týče managementu kvality, tak pro společnost Hella jako dodavatel do automobilového průmyslu je vyžadován certifikát systému managementu kvality. Hella má v současné době certifikován systém managementu kvality podle všeobecně uznávané technické normy ISO/TS 16949, nynější IATF 16949. Ta je doplněna o certifikát podle normy na ochranu životního prostředí ISO 14001. Společnost Hella se také podílí na společenské odpovědnosti a odpovědnosti k životnímu prostředí jako součást environmentální politiky, kde se zavazuje například k prevenci rizik pro životní prostředí nebo k zapojení zaměstnanců, dodavatelů a také zákazníků.

37 3.1.4 Produkty společnosti Hella

Mezi nejhlavnější produkty, které vyvíjí a vyrábí společnosti Hella v Mohelnici patří světlomety a od roku 2010 zadní skupinové svítilny.

Světlomet

Jedná se o svítidlo, které slouží k směrovému osvětlení s primární funkcí osvětlení vozovky před vozidlem. Světlomet (obrázek 11) se skládá ze světelného zdroje umístěného v zrcadlovém odražeči (reflektoru) a krycího skla. Je velice nezbytným doplňkem všech dopravních prostředků, které jsou určeny k provozu v noci a za snížené viditelnosti. Hlavní funkcí předních světlometů je, aby bylo vozidlo (objekt) viděno a také mají významný vliv na výsledný vzhled vozidla. Z toho důvodu je kladen vysoký důraz na designovou stránku světlometů. Do výsledného vzhledu světlometů se promítají požadavky zákazníků, legislativy, technologie a zdroje. [21]

Zadní skupinová svítilna

V dřívějších dobách zadní skupinové svítilny (obrázek 12) plnily pouze funkci koncového a brzdového světla. V současné době jsou zadní skupinové svítilny kombinací mnoha funkcí jako je: koncová svítilna, zadní směrové světlo, brzdové světlo, koncové mlhové světlo, světlo zpátečky a odrazové sklo. Zde stejně jako u světlometu je hlavním cílem zadních

Obrázek 11 Full LED světlomet Audi A8 [21]

38

skupinových svítilen, aby bylo vozidlo (objekt) viděno, tak mají také základní vliv na výsledný vzhled vozidla. [22]