• Nebyly nalezeny žádné výsledky

12 Fáze přípravná

12.2 Analýza požadavků

Po procesu analýzy zadání, pokud nejsou známy všechny potřebné požadavky pro návrh MPaZ, následuje proces nazvaný jako analýza požadavků. Cílem tohoto procesu je postupně a systematicky zjistit všechny potřebné požadavky pro návrh MP/MZ. Na Obrázek 12-3 je zobrazen navržený vývojový diagram pro analýzu požadavků. Popis jednotlivých kroků/činností je uveden v Tabulka 12-3.

Obrázek 12-3 Vývojový diagram aktivit pro analýzu požadavků [zdroj Autor]

98

STANOVENÍ POSTUPU ANALÝZY

V tomto procesu je třeba určit efektivní způsoby pro získání potřebných informací do specifikace požadavků. Je potřeba rozhodnout:

jakým způsobem získávat další požadavky (zdroj požadavku a forma požadavku – viz informace v příloze 5

jakým způsobem ověřovat a hodnotit získané požadavky

jaké požadavky je třeba získat, tj. doplnit ke stávajícím požadavkům ze zadání

Je potřeba

ANO → setkání se/u zákazníka za účelem získání potřebných požadavků

MEETING SE ZÁKAZNÍKEM

Pro meeting se zákazníkem je výhodné naplánovat setkání přímo v prostorách montážní linky u zákazníka, kde lze pozorovat současný montážní proces (pokud existuje) a zjistit tak potřebné požadavky na navrhovaným MP/MZ.

ZÍSKÁNÍ POŽADAVKŮ

JINÝMI ZPŮSOBY

V případě, že jsou od zákazníka k dispozici všechny potřebné informace pro specifikaci požadavků, nebo zákazník nemá k dispozici další informace, je potřeba získat požadované informace z jiných/dalších informačních zdrojů – viz Příloha 5

HLEDÁNÍ/ZJIŠŤOVÁNÍ POTŘEBNÝCH POŽADAVKŮ

Tento proces zobrazuje možnosti získávání požadavků. V procesu jsou zahrnuty čtyři rozhodovací bloky a pět procesů, kdy každý z nich popisuje různý způsoby/zdroje, jak získat potřebné požadavky.

Existuje požadované

MP/MZ

První rozhodovací blok má za cíl zjistit, zda existuje/je k dispozici stávající řešení požadovaného MP/MZ.

NE → požadavky je potřeba získat jinou možností ANO → průzkum/studium současného řešení

PRŮZKUM SOUČASNÉHO

ŘEŠENÍ

Současné řešení MP/MZ patří jako zdroj požadavků mezi kvalitativně nejlepší. Na tomto řešení lze zjistit jeho výhody a nevýhody z provozního procesu a rizika, která je třeba návrhem nového MP/MZ vyřešit. Funkční MP/MZ s možností jeho vyzkoušení/otestování je optimální zpětná vazba pro efektivní návrh.

Existuje podobné MP/MZ

Druhý rozhodovací blok má za cíl zjistit, zda existuje podobné řešení, např. na montážní lince u zákazníka, nebo sám zákazník má informace o podobném řešení, které může sloužit jako inspirace pro návrh požadovaného MP/MZ.

NE → požadavky je potřeba získat jinou možností ANO → průzkum/studium podobného řešení

PRŮZKUM PODOBNÉHO

ŘEŠENÍ

Podobné řešení jako zdroj požadavků lze využít informace získané o konkurenčních MPaZ, případně pouze jejich částí (konstrukčních skupin). Pokud jsou informace o konkurenčních MPaZ k dispozici (ne vždy tomu tak je) lze takto získané požadavky hodnotit a porovnat konkurenční řešení mezi sebou. Také je výhodné porovnat konkurenční řešení se stávajícím řešením -pokud je stávající řešení k dispozici.

Existují návrhy tohoto MP/MZ

Třetí rozhodovací blok má za cíl zjistit, zda existují návrhy požadovaného MP/MZ, ať již v podobě rozpracovaného řešení nebo kompletního návrhu.

NE → požadavky je potřeba získat z externích zdrojů ANO → zjistit zda a v jaké formě byly návrhy realizovány

99

ZÍSKÁNÍ POŽADAVKŮ Z

EXTERNÍCH ZDROJŮ

Jako externí zdroje mohou sloužit studie proveditelnosti související s návrhem MPaZ, informace od dodavatelů požadovaných komponent pro návrh, posudky od ověřených expertů na danou problematiku, informace z patentů, užitných vzorů a další zdroje uvedené v příloze 5.

Byly návrhy realizovány

Čtvrtý rozhodovací blok má za cíl zjistit, zda dostupné návrhy požadovaného MP/MZ byly fyzicky realizovány.

NE → získat požadavky z konstrukčních návrhů ANO → průzkum fyzického prototypu MP/MZ

PRŮZKUM KONSTRUKČNÍCH

NÁVRHŮ

Získání požadavků z analýzy navržených konstrukčních řešení ve formě výkresů, CAD modelů, skic, případně jiného jejich zobrazení, které lze vyhodnotit jako zdroj požadavků

PRŮZKUM PROTOTYPŮ

Navržený nebo zrealizovaný prototyp, na kterém lze zjistit výhody a nevýhody daného řešení MP/MZ pro budoucí návrh MP/Mz. Cílem průzkumu prototypu je odhalit jeho problémy a rizika a ty eliminovat při návrhu požadovaného MP/MZ.

ZAZNAMENÁNÍ / OVĚŘENÍ / HODNOCENÍ POŽADAVKŮ

Rev.1

Požadavky získané z procesu HLEDÁNÍ/ZJIŠŤOVÁNÍ POTŘEBNÝCH POŽADAVKŮ uvedeme do specifikace požadavků jako nové/aktualizované v Revizi 1. Revize 0 značí požadavky uvedené ve specifikaci na základě zadání od zákazníka. Označení revize je z důvodu, že požadavky dané zákazníkem se mohou v průběhu analýzy požadavků upravit/změnit. Každou změnu požadavku ze zadání je potřeba odsouhlasit a uvést ji jako změnu z Rev 0 → Rev 1. Nově zjištěné požadavky, které v zadání nebyly uvedeny, označíme také jako Rev 1.

Všechny zaznamenané požadavky musí být ověřeny a případně ohodnoceny.

Souhlasí zákazník a dodavatel s

požadavky Rev. 1

Tento rozhodovací blok slouží pro zjištění stanoviska ohledně vypracované specifikace, která obsahuje požadavky dané zákazníkem a požadavky získané během procesu hledání/zjišťování potřebných požadavků. Specifikace se předloží zákazníkovi a potenciálnímu dodavateli pro schválení.

NE – zjistit, jaké požadavky jsou problémové, zda je potřeba jejich změna ANO - ukončení analýzy požadavků a zahájení fáze B. HLEDÁNÍ ŘEŠENÍ

Je nutná změna požadavků

Pokud jedna nebo obě strany nesouhlasí s požadavky uvedenými ve specifikaci jako vlastnosti s indikátory a hodnotami (viz Obrázek 3-5), případně hodnocením, je třeba určit, zda je reálné/má význam jejich úprava/změna (např. změna velikosti upínací síly, změna požadované velikosti a hmotnosti MP/MZ atd.) NE - neřešit dále požadovaný MP/MZ – velké riziko pro návrh

ANO - dohodnout potřebné úpravy/změny požadavků (vlastností, indikátorů, hodnot indikátorů) v Revizi 1 upraveny pro následné rozhodnutí o jejich schválení/neschválení.

V případě odsouhlasení může začít fáze návrhu B. HLEDÁNÍ ŘEŠENÍ Tabulka 12-3 Popis procesů pro předdefinovaný proces analýzy požadavků [zdroj autor]

Tato podkapitola obecně popisuje informace pro práci s požadavky, tj. způsoby, kde potřebné požadavky získat a jak s nimi pracovat. Následující podkapitola se věnuje samotným požadavkům a poskytuje obecné informace pro efektivní práci s požadavky.

100