• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Navržená metodika pro návrh montážních přípravků a zařízení vychází z životního cyklu technického systému TS. Model tohoto životního cyklu je zobrazen v kapitole 3 na Obrázek 3-3. Pro potřeby navrhované metodiky byl tento obecný model konkretizován pro problematiku návrhu montážních přípravků a zařízení (v modelu uvedených jako MPaZ) a je zobrazený na Obrázek 11-1.

Obrázek 11-1 Životní cyklus montážního přípravku a zařízení [zdroj Autor] dle předlohy [Hosnedl 2017]

90

Tento model byl rozdělen do několika fází, které barevně „rozdělují“ jednotlivé transformační procesy. Proces plánování zobrazuje fázi přípravnou a proces konstruování fázi návrhu. Toto rozdělení odpovídá poznatkům z podkapitoly 7.4, která je zaměřena na návrh a hodnocení výrobních přípravků a zařízení. Tyto dvě fáze budou dále detailněji popsány ve formě metodických poznatků.

Navazující procesy technologická a organizační příprava výroby a výroba jsou sloučeny do fáze realizace. Každý z těchto procesů lze popsat svojí vlastní fází, ale jelikož tato DisP není primárně na tyto procesy zaměřena, jsou zde sloučeny do jedné fáze. Vývojový diagram pro fázi realizace je uveden v příloze 4 této DisP. Tento diagram zobrazuje možnost, jak může tato fáze vypadat a které činnosti se v ní obvykle vyskytují.

Poslední fáze – fáze provozu zahrnuje procesy distribuování, provozování a likvidace.

Tato fáze není v této DisP řešena z důvodu okrajového řešení fáze realizace. Informace o činnostech uvedené v této fázi by nebyly relevantní a ověřené v rámci této DisP.

Pro další stupeň konkretizace přípravné fáze a fáze návrhu byl dále využit obecný model postupu konstruování uvedený v podkapitole 3.6 a zobrazený na Obrázek 3-11. Tento obecný model byl konkretizován pro řešení problematiky montážních přípravků a zařízení s vyznačením jednotlivých fází a je zobrazen na Obrázek 11-2.

Žlutou barvou stejně jako v případě modelu životního cyklu je zde vyznačena fáze přípravná a modrou barvou fáze návrhu. Jednotlivé činnosti uvedené v tomto modelu jsou pro každou fázi detailně popsány v následujících kapitolách.

Zde zobrazený model je navíc rozšířen o část podpůrných přístupů/metodik, které lze využít pro zefektivnění konstrukčních činností uvedených v základním modelu OMPK.

V tomto modelu je šedou barvou vyznačena činnost návrhu funkční struktury MPaZ.

Neznamená to, že by zde tato činnost byla chybně uvedena nebo do modelu nepatří, ale při řešení problematiky návrhu montážních přípravků a zařízení je tato činnost prakticky nevyužívána, proto zde bude zmíněna pouze okrajově.

Metodiky H. Design for X – Ostatní „X“ jsou ve fázi přípravy částečně značeny šedou barvou. V tomto případě to znamená, že dostupné metodiky DfX nemusí obsahovat potřebné informace využitelné pro tuto fázi.

Ostatní metodické přístupy I. jsou označeny šedou barvou, jelikož nejsou zahrnuty/aplikovány při řešení této DisP.

91

Obrázek 11-2 Obecný model návrhu MPaZ [zdroj Autor] dle předlohy [Hosnedl 2017]

Dále jsou do modelu přidány Revize požadavků tak, jak se požadavky pro MPaZ mohou měnit/aktualizovat během návrhu MPaZ. V modelu jsou revize označeny jako Rev. 0 - 4.

Význam jednotlivých revizí je vysvětlen v Tabulka 11-1.

92

Dílčím cílem navrhované metodiky pro MPaZ je redukovat změny/úpravy požadavků ve fázi návrhu, tj. aby specifikace požadavků vytvořená v přípravné fázi obsahovala všechny potřebné požadavky, které budou ověřené, tj. budou správně definované a zhodnocené, tj.

budou realizovatelné ve fázi návrhu a dalších navazujících fázích.

Označení

revize Vysvětlení významu dané revize

Rev. 0 Jedná se o výchozí stav požadavků uvedených v zadání projektu pro návrh MP/MZ.

Rev. 1 Požadavky získané v procesu analýzy požadavků v případě, že požadavky uvedené v zadání nejsou kompletní, jsou nejasné a je třeba jejich další ověření a zhodnocení.

Rev. 2 Aktualizace požadavků na základě navržených a ohodnocených koncepčních variant.

Rev. 3 Aktualizace požadavků na základě konstrukčního návrhu a jeho hodnocení.

Tabulka 11-1 Revize požadavků v průběhu návrhu MPaZ [zdroj autor]

V průmyslové praxi je přípravná fáze velmi často součástí i části B. HLEDÁNÍ ŘEŠENÍ, jak je zobrazeno na Obrázek 11-3. Zákazníci, kteří poptávají daný montážní přípravek/zařízení, vyžadují alespoň koncepční řešení daného montážního přípravku/zařízení předtím, než dojde k samotné objednávce tohoto zařízení, a tím k následnému pokračování projektu návrhu montážního přípravku/zařízení. Navržené koncepční řešení dává „reálnější“ představu zákazníkovi o budoucí podobě montážního přípravku/zařízení. Během tvorby koncepčních návrhů dochází velmi často k upřesnění a „dospecifikaci“ některých požadavků, které ve fázi přípravné byly nejasné, nebo jejich ověření bylo bez návrhu složité.

Činnosti uvedené v přípravné fázi a fázi návrhu je doporučeno provést a smyslem této DisP není řešit, zda např. koncepční návrh provedu zčásti nebo celý ve fázi přípravné nebo až ve fázi návrhu. Z tohoto důvodu jsou informace pro přípravnou a návrhovou fázi popsány v této DisP dle rozdělení v Obrázek 11-2, kde nedochází k překrývání jednotlivých fází během návrhu. Pro jednotlivé sériové konstrukční činnosti v Obrázek 11-2 byly vytvořeny vývojové diagramy zobrazující postup pro každou činnost při řešení montážních přípravků a zařízení.

Vývojové diagramy byly tvořeny dle standardů [ČSN ISO 5807]. Symboly v nich uvedené mají následující význam:

Symbol Význam symbolu

Začátek procesu, konec procesu, pokračování procesu další aktivitou

Předdefinovaný proces, tj. tento proces obsahuje další procesy na nižší hierarchické úrovni. Obvykle je pro předdefinovaný proces tvořen samotný vývojový diagram Proces/aktivita popisující činnost, která je třeba udělat pro další postup v řešení dané problematiky

Rozhodovací blok, ve kterém se rozhoduje o dalším postupu. Obvykle má dva výstupy typu ANO, NE, ale mohou nastat i případy, kdy výstupy jsou tři

Příprava dané činnosti pro následující aktivity. Jedná se o sled činností, které je třeba udělat pro další postup v řešení

Dokument popisující/obsahující obvykle potřebné údaje pro provedení daného procesu/aktivity

Tabulka 11-2 Symboly pro vývojové diagramy [zdroj autor]

93

Obrázek 11-3 Rozšířená přípravná fáze při návrhu MPaZ [zdroj Autor] dle předlohy [Hosnedl 2017]

V určitých případech může mít fáze přípravná i přesah do částí C. HODNOCENÍ a ROZHODNUTÍ a D. DOKONČENÍ ŘEŠENÍ. Takto lze „teoreticky“ pro každý případ navrhovaného montážního přípravku/zařízení vytvořit model s jasně definovanými činnostmi přípravné a návrhové fáze, tak jak je zobrazeno na Obrázek 11-2 a Obrázek 11-3.

Následující kapitola popisuje činnosti/aktivity související s přípravnou fází respektive činností A. UPŘESNĚNÍ ÚKOLU pro řešení MPaZ.

94