• Nebyly nalezeny žádné výsledky

3 Zm ě ny automobilového pr ů myslu v d ů sledku ekonomických reforem

3.8 Budoucí vývoj

Automobilový průmysl v ČLR stále prochází prudkým vývojem. Zásadními milníky tohoto vývoje byl především vstup ČLR do WTO. V červenci 2006, kdy bylo dokončeno zavádění požadavků WTO, se Čína stala ještě dostupnější zahraničním investorům. Cla na automobily, které dříve dosahovaly i 80 %, byly sníženy na 25 %, cla automobilových dílů byla snížena na 10 %. Navíc vstup do WTO zajistil zahraničním subjektům práva na distribuci svých výrobků v rámci celé Číny, a to jak ve velkoobchodě, maloobchodě, tak i konečným spotřebitelům.69 V kontextu rostoucí výroby je tak zcela zjevné, že v budoucnosti se bude čínský automobilový průmysl dále rozvíjet a hrát významnou roli i na globálním trhu. Dokazuje to i očekávání, podle kterého by měl tento průmysl vzrůst do r. 2014 o 140 % vzhledem k r.

2005.70 Navíc má ČLR v r. 2007 dostihnout a v r. 2008 předstihnout ve výrobě Japonsko.71 Pokud se naplní předpovědi o výrobě 15 mil. vozů za rok do r. 2020, stane se ČLR dokonce prvním v pořadí světových automobilových výrobců.72 Je tak zcela zásadní, jakým způsobem budou dále probíhat ekonomické reformy uvolňující mezinárodní spolupráci, ale i stimulující domácí výrobu, jakým způsobem se k odvětví bude stavět stát a jak zahraniční investoři.

V současnosti je jasné, že hospodářský růst v ČLR má své externality a meze, resp. že jeho další vývoj není zcela zajištěn. Mezi faktory ovlivňující přímo automobilový průmysl je možné uvést pokles mezních příjmů. Hnací silou produkce je objem a tržby stále rostou, vlivem nárůstu konkurence dochází k poklesu cen. Zatímco v r. 2001 byly průměrné mezní

69 Cooney, S.: China’s impact on the U.S. Automotive Industry [online]. Congressional Research Service.

Poslední revize 2006 [cit. 2007-05-05], s. 12. Dostupné z <http://www.fas.org/sgp/crs/misc/RL33317.pdf>.

70 Edmondson, G., a kol.: Závody o skutečně levná auta. Ekonomický týdeník Euro. 23.4.2007, č. 17, s. 116.

71 Tempomacher der Automobilindustrie wird in den nächsten zwei Jahren China sein [online]. China Autnews.

Poslední revize 2007 [cit. 2007-05-05]. Dostupné z <http://www.china-autonews.de/

index.php?id=33&tx_ttnews[tt_news]=278&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=cfd42bb046>.

72 Geely und Chery – Die Topmarken [online]. China Autonews. Poslední revize 2006 [cit. 2007-05-05].

Dostupné z <http://www.china-autonews.de/index.php?id=33&tx_ttnews[tt_news]=254&tx_ttnews[back Pid]=6&cHash=2cf03b3cc8>.

44

příjmy v odvětví 22 %, v r. 2005 to bylo již jen 5-6 % a očekává se, že v příštích letech budou dále klesat až na mezinárodní průměr, tedy 2-3 %.73

Další problematickou oblastí je nedostatečné zajištění ochrany autorských práv. Byly zaznamenány mnohé případy padělání, které se týkaly výrobců automobilů.74 Přestože situace vykázala mírné zlepšení po vstupu ČLR do WTO, je stálým problémem fakt, že ČLR neuznává zahraniční patenty, licence a registrované značky. Takovéto problémy mohou ovlivnit investory zvažující vstup na automobilový trh.

Mezi systémově limitující faktory patří forma joint-venture spolupráce se zahraničními společnostmi. Pro zahraniční partnery představuje omezení především nastavení ochrany autorských práv z čínské strany. Číňané naopak jsou znevýhodňováni ve výzkumu a aplikaci vlastní exportní politiky, která je zčásti závislá na zahraničním partnerovi. Ten však upravuje vývoz dané společnosti vzhledem k prodejní politice a síti svých prodejen podle vlastních představ. Objevují se proton názory, které daný model kritizují.75

Podle některých zdrojů je pravděpodobné, že se ČLR podaří vytvořit nezávislé automobilové odvětví, k čemuž má také plné předpoklady. Na druhou stranu je daleko pravděpodobnější, že se tento vývoj bude realizovat pouze na domácí úrovni. Vývoz automobilů bude růst jen pozvolna a teprve v dlouhodobém horizontu. Očekává se růst především v oblasti levných vozů. Daleko větší šance má export čínských automobilových dílů, které již v současnosti zaznamenávají silné úspěchy. Mnozí výrobci původních dílů používají ve výrobě namísto svých částí v Číně zakoupené součásti a tento trend se bude s rostoucí účastí globálních hráčů na čínském trhu dále stupňovat.76

73 Yu-Chien Chen: China - Automotive Industry [online]. U.S. Commercial Service. United States of America Department of Commerce. Poslední revize 2006 [cit. 2007-04-28], s. 1. Dostupné z

<http://buyusainfo.net/docs_orig/x_3405819.doc>.

74 Tamtéž, s. 7.

75 Cooney, S.: China’s impact on the U.S. Automotive Industry [online]. Congressional Research Service.

Poslední revize 2006 [cit. 2007-05-28], s. 10. Dostupné z <http://www.fas.org/sgp/crs/misc/RL33317.pdf>.

76 Cooney, S.: China’s impact on the U.S. Automotive Industry [online]. Congressional Research Service.

Poslední revize 2006 [cit. 2007-05-28], s. 22. Dostupné z <http://www.fas.org/sgp/crs/misc/RL33317.pdf>.

45

ZÁV Ě R

Cíl bakalářské práce, který byl definován jako podrobnější rozbor ekonomického vývoje v období čínských ekonomických reforem, analýza změn odvětvové struktury a analýza změn automobilového průmyslu v Číně v důsledku ekonomických reforem, se podařilo naplnit bez větších komplikací. Podařilo se podrobněji přiblížit kontext hospodářského vývoje v období ekonomických reforem a vývoj HDP, jakožto hlavního makroekonomického ukazatele.

V rámci druhé kapitoly byla vytvořena analýza změn odvětvové struktury jednotlivých sektorů hospodářství. Ve třetí kapitole se podařilo popsat vývoj produkce motorových a osobních vozidel, analyzovat situaci na trhu automobilových výrobců a značek, nastínit potenciální obory pro rozvoj automobilového průmyslu v Číně a popsat vliv automobilového průmyslu v Číně na světovou ekonomiku. Navzdory dynamickým změnám a vzhledem k velkému množství pramenů se podařilo dosáhnout aktuálnosti, ucelenosti a průkaznosti údajů. V rámci bakalářské práce bylo dosaženo několika zjištění. V první řadě šlo o z ekonomického hlediska naprosto klíčové hospodářské reformy Deng Xiaopinga. Jeho koncept „socialismu s čínskými rysy“ se ukázal jako životaschopný a v mnohých oblastech přínosný, přestože se v následujících volebních obdobích dostaly na povrch i negativní dopady růstu. Mezi ty nejnaléhavější problémy patří korupce, nejistý ekonomický růst a zvětšující se sociální a ekonomické rozdíly mezi regiony, popř. mezi městskými oblastmi a venkovem.

Co do vývoje, můžeme konstatovat, že byla nejúspěšnějším obdobím první polovina 90. let.

V tomto období dosahoval růst celé ekonomiky ve svém maximu více než 14 %. Od konce roku 2002 potom zaznamenáváme nový boom, který trvá doposud.

Nejdůležitějším odvětvím byl a stále je sekundární sektor. Přestože význam průmyslu a stavebnictví byl velký již na počátku sledovaného období, nárůst, kterého bylo dosaženo v poslední čtvrtině 20. století, má velké dispozice pro další rozvoj. Podstatně se rozvíjel také terciární sektor, který se podílel na změně hospodářské struktury z IAS na ISA. Naopak podíl zemědělství na tvorbě domácího produktu zaznamenává dlouhodobý pokles.

Zcela jasnou roli hráli ekonomické reformy v rámci automobilového průmyslu. Díky uvolnění potenciálu, ke kterému došlo, a komparativním výhodám čínského hospodářství byl započat vznik nového globálního průmyslu. Důvodem atraktivity čínského hospodářství na mezinárodním trhu se stal zejména velký objem umožňující dosáhnout velkých příjmů. Jak

46

dynamicky je toto odvětví schopné v Číně růst, bylo dokázáno v období po vstupu ČLR do WTO, dalším obdobím hospodářského boomu prochází Čína od roku 2005. Známkou zralosti čínského automobilového trhu je nárůst produkce osobních vozidel, která v r. 2004 představovala 45,6 % celkové výroby motorových vozidel v Číně. Přes rapidní růst automobilové produkce se očekává, že nástup Číny jako světové automobilové velmoci teprve přijde.

Při vypracovávání bakalářské práce se jako největší problém ukázala dostupnost zdrojů pro kapitolu Změny automobilového průmyslu v důsledku ekonomických reforem. Vzhledem k aktuálnosti tématu této kapitoly a komerčnímu významu informací o automobilovém průmyslu existuje velké množství zdrojů v placené podobě. Veřejně dostupné údaje bylo proto třeba ověřovat. Práci komplikovala odlišnost údajů z různých zdrojů, resp. v důsledku odlišných postupů zjišťování, kategorizace, apod. V neposlední řadě se problematickou ukázala poměrně složitá struktura vzájemných vztahů mezi domácími výrobci, zahraničními investory a jejich vzájemně vytvořenými joint-venture společnostmi.

Vzhledem k rapidnímu vývoji automobilového průmyslu v Číně by bylo podnětné podrobněji analyzovat například další vývoj na trhu motorových vozidel v Číně s důrazem na exportní politiku čínských automobilových výrobců ve vztahu k Evropské Unii.

SEZNAM ZKRATEK

A Zemědělství (Agriculture)

ANIZ Asijské nově industrializované země

CNY Čínský yuan, označovaný také RMB (renminbi), měna ČLR

CPE Centrálně plánovaná ekonomika

ČLR Čínská lidová republika

FAW FAW Group Corporation, dřívější First Auto Works

GM General Motors

HDP Hrubý domácí produkt

HHP Hrubá hodnota produkce

HNP Hrubý národní produkt

I Průmysl (Industry)

KS Číny Komunistická strana Číny

MVP Městské a vesnické podniky (Township and Village Enterprises, zkráceně TVE)

NAC Nanjing Automobile Group Co.

NBS Národní statistický úřad Číny (National Bureau of Statistics of China)

OEM Výrobce původního vybavení (Original Equipment

Manufacturer)

PKS Parita kupní síly (Purchasing Power Parity, PPP)

PZI Přímé zahraniční investice

S Služby (Services)

SAIC Shanghai Automotive Industry Co. Ltd.

SGM Shanghai General Motors

SOE Státní podniky (Stated-owned Enterprises)

SSSR Svaz sovětských socialistických republik

STE Socialistická tržní ekonomika

SVW Shanghai Volskwagen

USA Spojené státy americké

USD Americký dolar (United States Dollar)

ÚV Ústřední výbor

VSLZ Všečínské shromáždění lidových zástupců

VW Volkswagen

WTO Světová obchodní organizace (World Trade Organisation)

ZEZ Zvláštní komické zóny

PRAMENY Knižní publikace

− Démurger, S.: Economic Opening and Growth in China. OECD Development Centre Studies. OECD Publications. 2000. ISBN 92-64-17178-9.

− Čínská lidová republika [online]. Wikipedia – otevřená encyklopedie. Poslední revize 2006 [cit. 2006-12-09]. Dostupné z <http://cs.wikipedia.org/wiki/

%C4%8C%C3%ADnsk%C3%A1_lidov%C3%A1_ republika>.

− Chang’an Automotive Group [online]. Wikipedia – The Free Encyclopedia. Poslední revize 2007 [cit. 2007-05-03]. Dostupné z <http://en.wikipedia.org/wiki/Chery>.

− Chery Automobile [online]. Wikipedia – The Free Encyclopedia. Poslední revize 2007 [cit. 2007-05-03]. Dostupné z <http://en.wikipedia.org/wiki/Chery>.

− China Automotive Report June 2006 – Executive Summary [online]. Automotive

Poslední revize 2005. Dostupné z <http://www.stats.gov.cn/english/

statisticaldata/yearlydata/index.htm#>.

− Company Profile [online]. Dongfeng Motor Copany. Poslední revize 2007 [citace 2007-05-03]. Dostupné z <http://www.dfmc.com.cn/>.

− Company Profile [online]. FAW Group Corporation. Poslední revize 2007 [cit. 2007-05-03]. Dostupné z <http://www.faw.com/webcontent/index.jsp>.

− Company Profile [online]. GM China [online]. Poslední revize 2007 [cit. 2007-05-03].

Dostupné z <http://www.gmchina.com/english/copany/copany_inchina.html>.

− Dongfeng Motor Corporation [online]. Wikipedia – The Free Encyclopedia. Poslední revize 2007 [cit. 2007-05-03]. Dostupné z <http://en.wikipedia.org/wiki/Chery>.

− FAW Group Corporation [online]. Wikipedia – The Free Encyclopedia. Poslední revize 2007 [cit. 2007-05-03]. Dostupné z <http://en.wikipedia.org/wiki/Chery>.

− In the 1980s, China put forward the three-step development strategy of the country's modernization drive. What is the aim of each step? After the strategy is realized, how will China have changed? [online]. China Internet Information Center. Poslední revize neuvedena [cit. 2006-12-09]. Dostupné z <http://www.china.org.cn/english/features/

Q&A/ 161643.htm>.

− Inaugurated on Schedule [online]. Guangzhou Honda Automobile Co., Ltd.(Zengcheng Factory). Poslední revize 2007 [cit. 2007-05-03]. Dostupné z

<http://www.guangzhouhonda.com.cn/english/pub/index.jsp?catid=1528&id=86008>.

− Shanghai Automotive Industry Corporation (Group) [online]. Hoover’s, Inc. Poslední revize 2007 [citace 2007-05-03]. Dostupné z <http://www.hoovers.com/shanghai-automotive-industry-corporation-(group)/--ID__57065--/free-co-factsheet.xhtml>.

− Shanghai Automotive Industry Corporation [online]. Wikipedia – The Free Encyclopedia. Poslední revize 2007 [cit. 2007-05-03]. Dostupné z

<http://en.wikipedia.org/wiki/Chery>.

− Since 2003, the Chinese economy has experienced another period of overheating

[online]. China Internet Information Center. Poslední revize neuvedena [cit.

2006-12-09]. Dostupné z <http://www.china.org.cn/english/ features/Q&A/161626.htm>.

− Vehicle Production continues to expand [online]. World Watch. Poslední revize 2007 [cit. 2007-05-04]. Dostupné z <http://www.worldwatch.org/node/4290>.

− The World’s Automotive Industry [online]. ORGANISATION INTERNATIONALE

DES CONSTRUCTEURS D'AUTOMOBILES (INTERNATIONAL

ORGANIZATION OF MOTOR VEHICLE MANUFACTURERS). Poslední revize 2007 [cit. 2007-05-04]. Dostupné z <http://www.oica.net/htdocs/Main.htm>.

P Ř ÍLOHA

Příloha č. 1 Klasifikace osobních vozů

Car classification

American English British English Segment EuroNCAP Example

Microcar Microcar,Bubble car - - Smart Fortwo

- City car A class Fiat Panda

Subcompact car Supermini B class

Supermini

Hyundai Accent Compact car Small family car C class Small family car Ford Focus

Mid-size car Large family car Volkswagen Passat

Entry-level luxury car Compact executive car

Full-size luxury car Luxury car F class - Mercedes-Benz S-Class

Sports car Sports car - - Porsche 911

Grand tourer Grand tourer - - Jaguar XK

Supercar Supercar - - Ferrari F50

Convertible Cabriolet - - BMW 3 Series

Roadster Roadster - Roadster BMW Z4

- Leisure activity vehicle B class Peugeot Partner

- Mini MPV B class Opel Meriva

Mid-size SUV E class Jeep Grand Cherokee

Full-size SUV

Off-roader

-

Large Off-Roader

Cadillac Escalade Zdroj: Vehicle Size Class. [online]. Wikipedia – The Free Encyclopedia. Poslední revize 2007 [citace 2007-05-04]. Dostupné z <http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_size_class>.