• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Dotazníkové šetření

In document VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – (Stránka 48-87)

Otázka č. 1 – Věnujete se nějakému sportu?

První otázka z dotazníku sloužila ke zjištění, zda se obyvatelé Frýdlantu nad Ostravicí věnují nějakému sportu. Otázka byla uzavřená a možnosti na odpověď byly pouze ,,ano“, nebo ,,ne“. Pokud respondent uvedl odpověď ,,ne“, měl přeskočit na otázku č. 6.

Z odpovědí respondentů lze říci, že téměř většina se věnuje sportu, konkrétně 89 %.

Pouze 11 % dotazovaných uvedlo, že nesportují. Toto zjištění je velmi pozitivní, jelikož občané Frýdlantu nad Ostravicí dbají na zdravý životní styl spojeným se sportem.

Graf č. 3.1: Věnujete se nějakému sportu?

Zdroj: Vlastní zpracování

45

Otázka č. 2 – Jakým sportovním aktivitám se věnujete?

Druhá otázka sloužila k zjištění, jaké sporty nejradši obyvatelé Frýdlantu nad Ostravicí vykonávají. Otázka byla polouzavřená, v nabídce bylo 10 sportů, a pokud se žádnému z těchto sportů respondent nevěnuje, měl možnost uvést svůj sport u odpovědi jiné.

Odpovědi na tuto otázku byly velmi rozmanité, nejoblíbenějším sportem se stala cyklistika, kdy na kole jezdí 73 respondentů. O druhou nejoblíbenější sportovní aktivitu se dělí fitness a běh, kterým se věnuje 48 respondentů. V pořadí další nejoblíbenější aktivitou jsou in-line brusle. Všechny výše zmíněné sporty nejsou finančně náročné a lidé je provozují ve městě a v okolí, kde je krásná příroda Beskyd. Fitness, do kterého spadá posilování, aerobik, jóga apod. se těší stále větší oblibě a jeho popularita mezi sportovci stoupá, jelikož se lidé stále více zajímají o zdravý životní styl.

Mezi další oblíbené sporty se řadí badminton, volejbal, fotbal a turistika, které si také najdou ve městě své zástupce. Sporty, kterým se věnuje méně jedinců, jsou plavání, squash, lyžování, běžky, brazilské jiu-jitsu, parašutismus, nohejbal, stolní tenis, házená, jezdectví, bouldering či jízda na terénních motocyklech.

Graf 3.2: Jakým sportovním aktivitám se věnujete?

Zdroj: Vlastní zpracování

46 Otázka č. 3 – Jak často chodíte sportovat?

V této otázce respondenti vybírali jednu ze čtyř možností, které vedly ke zjištění, jak pravidelně vykonávají sportovní aktivitu. Nejčastější odpovědí je vykonávání sportu několikrát týdně, konkrétně tuto odpověď zvolilo 46 % dotazovaných. Tato vysoká aktivita značí, že sport je součástí každodenního života občanů města. Druhou nejčastější odpovědí, kterou zvolilo 37

% respondentů, je vykonávání sportu 1-2x týdně. Dohromady alespoň 1x týdně sportuje 83 % respondentů. Třetí nejčastější odpovědí je sportování 1-2x měsíčně s 10 % respondenty z celkového počtu. Poslední odpověď zvolilo pouze 7 % dotazovaných, kteří sportují jen výjimečně.

Graf 3.3: Jak často chodíte sportovat?

Zdroj: Vlastní zpracování

47 Otázka č. 4 – Na jaké úrovni se věnujete sportu?

Ve čtvrté otázce byli respondenti rozděleni do tří skupin podle toho, na jaké úrovni se věnují sportu. Respondenti měli možnost vybrat si jednu ze tří odpovědí, kdy první možnost si vybralo 76 % respondentů, kteří uvedli, že se věnují sportu rekreačně. Druhou možnost vykonávání sportu výkonnostně neboli závodně zvolilo 20 % respondentů. Poslední možnost, kterou zvolili respondenti, kteří se věnují sportu vrcholově na profesionální úrovni, tedy které sport živí, zvolila 4 % dotazovaných.

Graf 3.4: Na jaké úrovni se věnujete sportu?

Zdroj: Vlastní zpracování

48

Otázka č. 5 – Jaké jsou Vaše průměrné měsíční výdaje na sport?

Tato otázka měla zjistit, kolik financí jsou ochotni občané Frýdlantu nad Ostravicí vynaložit za sport. Do výdajů v oblasti sportů zahrnujeme cenu sportovního kroužku, vybavení, výstroj, oděv a další potřebné věci k vykonávaní daného sportu.

Jak lze vidět v grafu 3.5, nejčastěji občané města utratí za sport méně než 200 Kč, což odpovídá tomu, že nejčastěji vykonávaným sportem je právě cyklistika a běh, které nejsou finančně příliš náročnými sporty. Konkrétně tuto odpověď zvolilo 32 % respondentů.

Druhou nejčastější odpovědí, kterou z celkového počtu zvolilo 24 % respondentů, je měsíční útrata ve výši 201-500 Kč. Další dvě odpovědi, které byly poměrně vyrovnané, se lišily pouze o jedno procento. Konkrétně to byly odpovědi s měsíční útratou v rozmezí 501-700 Kč a více než 1000 Kč. Nejméně častou odpovědí respondentů, která dosáhla pouhých 11 % z celkového počtu, byla odpověď s měsíční útratou v rozmezí 701-1000 Kč.

Graf 3.5: Jaké jsou Vaše průměrné měsíční výdaje na sport?

Zdroj: Vlastní zpracování

49

Otázka č. 6 – Jste členem nějakého sportovního klubu?

Šestá otázka je uzavřenou otázkou, na kterou mohli respondenti odpovědět pouze ,,ano“, nebo ,,ne“.

Na otázku, zda jsou respondenti členem nějakého sportovního klubu, odpovědělo 71 % dotazovaných, že v žádném sportovním klubu nepůsobí. Zbylých 29 % dotazovaných se věnuje sportu v nějakém sportovním klubu. Toto zjištění odpovídá odpovědím z otázky č. 4, kde 24 % respondentů odpovědělo, že se věnují výkonnostně či vrcholově nějakému sportu. Můžeme tedy počítat, že 5 % rekreačních sportovců je členem libovolného sportovního klubu.

Graf 3.6: Jste členem nějakého sportovního klubu?

Zdroj: Vlastní zpracování

50

Otázka č. 7 – Využíváte veřejná sportoviště a sportovní areály ve Frýdlantě nad Ostravicí?

Sedmá otázka byla také uzavřená pouze s odpověďmi ,,ano“ či ,,ne“ a sloužila k zjištění, zda obyvatelé využívají veřejná sportoviště a sportovní areály ve Frýdlantě nad Ostravicí, nebo jestli radši cestují do jiných měst.

Výsledky jsou překvapivé, jelikož veřejná sportoviště a sportovní areály využívá pouze 55 % dotazovaných. Zbylých 45 % respondentů musí za sportem cestovat do okolních měst.

Graf 3.7: Využíváte veřejná sportoviště a sportovní areály ve Frýdlantě nad Ostravicí?

Zdroj: Vlastní zpracování

51

Otázka č. 8 – Jak jste spokojen/a s úrovní sportovního vyžití ve městě Frýdlant nad Ostravicí?

Tato otázka byla zaměřována na hodnocení sportovního vyžití ve městě Frýdlant nad Ostravicí. Především zda jsou obyvatelé města spokojeni s nabídkou sportovišť, sportovních zařízení, sportovních klubů a oddílů ve městě Frýdlant nad Ostravicí.

Přes 60 % dotázaných obyvatel města Frýdlantu nad Ostravicí je spokojeno s úrovní sportovního vyžití ve svém městě. Konkrétně 15 % je velmi spokojeno a 46 % je spíše spokojeno. 14 % respondentů je nespokojeno, kdy 12 % uvedlo, že jsou spíše nespokojeni a 2

% respondentů uvedla, že jsou velmi nespokojeni se současnou úrovní sportovního vyžití.

Zbylých 25 % dotazovaných uvedlo odpověď ,,nevím“, nejspíš jelikož neprovozují žádný sport ve městě, nebo nejsou seznámeni s nabídkou sportovišť a sportovních klubů ve městě.

Graf 3.8: Jak jste spokojen/a s úrovní sportovního vyžití ve městě Frýdlant nad Ostravicí?

Zdroj: Vlastní zpracování

52

Otázka č. 9 – Co podle Vás na současném stavu sportovišť lze zlepšit?

Devátá otázka byla otevřená a dávala respondentům možnost napsat svůj názor na to, co lze na současném stavu sportovišť ve Frýdlantě nad Ostravicí zlepšit.

Nejvíce respondentů uvedlo, že by současná sportoviště potřebovala rekonstrukci či modernizaci, konkrétně nejvíce byla uváděna rekonstrukce koupaliště. Druhou nejčastější odpovědí je výstavba nových sportovišť, kdy by respondenti uvítali nová fitness centra, rozšíření cyklostezek a okruh, kde by se dalo jezdit na in-line bruslích. Třetí nejčastější odpovědí je přidat více sportovních možností zaměřených na děti. Další odpovědi jsou skoro vyrovnané, kdy si respondenti přejí zlepšit kvalitu současných sportovišť, vybavit je novým vybavením, zlepšit pořádek a čistotu. Nejméně odpovědí získala možnost vylepšit povrch na sportovištích a mít lépe vyškolený personál.

Graf 3.9: Co podle Vás na současném stavu sportovišť lze zlepšit?

Zdroj: Vlastní zpracování

53

Otázka č. 10 – Myslíte si, že je ve Frýdlantě nad Ostravicí dostatek sportovišť přístupných veřejnosti?

Desátá otázka sloužila ke zjištění, zda si občané Frýdlantu nad Ostravicí myslí, jestli je ve městě dostatek sportovišť přístupných veřejnosti. Tato otázka byla uzavřená a měla pouze 2 možnosti, ,,ano“ a ,,ne“.

Větší část respondentů, konkrétně 61 % z celkového počtu, si myslí, že je ve Frýdlantě nad Ostravicí dostatečně velký počet sportovišť, která jsou přístupná veřejnosti. Zbytek, tedy 39 % respondentů z celkového počtu si myslí, že ve městě není dostatek sportovišť přístupných veřejnosti.

Graf 3.10: Myslíte si, že je ve Frýdlantě nad Ostravicí dostatek sportovišť přístupných veřejnosti?

Zdroj: Vlastní zpracování

54

Otázka č. 11 - Který sport by si podle Vás zasloužil větší pozornost a investice ze strany vedení města?

Jedenáctá otázka byla otevřená, kde mohli respondenti uvést sport, který by si zasloužil větší pozornost a s tím plynoucí investice ze strany vedení města.

Nejčastější odpovědí byly in-line brusle, kde si lidé velmi přejí nějaký okruh či asfaltovou cestu kolem řeky, kde by mohli občané města jezdit na in-line bruslích.

Druhou nejčastější odpovědí je fotbal a plavání. Fotbal dostává největší investice ze všech sportů, tudíž jsou tyto odpovědi hodně ovlivněny určitými sympatiemi ze strany respondentů k tomuto sportu. U plavání se jednalo o rozšíření koupaliště, aby zde byl prostor na kondiční plavání, nebo postavit krytý bazén pro plavání během zimního období.

Třetí nejčastější odpovědí je fitness, kde si občané přejí venkovní workoutové hřiště.

Minulý rok bylo vystavěno nové hřiště u ZŠ T. G. Masaryka, kde se nachází workoutová zóna, je však možné, že občané nejsou dostatečně informováni o dostupných možnostech, kde mohou sportovat. Čtvrtou nejčastější odpovědí je cyklistika, kde by si obyvatelé města přáli rozšířit cyklostezky, aby nemuseli jezdit do okolních měst. Dalšími odpověďmi jsou tenis, badminton a volejbal. S méně hlasy skončila atletika, turistika, gymnastika, tanec, jezdectví a bojové sporty.

Graf 3.11: Který sport by si podle Vás zasloužil větší pozornost a investice ze strany vedení města?

Zdroj: Vlastní zpracování

55

Otázka č. 12 - Provozujete nějaký sport i mimo město Frýdlant nad Ostravicí?

Velká skupina respondentů, konkrétně 82 %, vykonává nějaký sport i mimo město Frýdlant nad Ostravicí. Z toho 47 % vykonává nějaký sport pravidelně a 35 % provozuje nějaký sport občas. Pouze 18 % respondentů necestuje do jiných měst kvůli sportování.

Na otázku, kvůli kterým sportům obyvatelé města Frýdlantu nad Ostravicí cestují do jiných měst, se zaobírám v následující otázce č. 13.

Graf 3.12: Provozujete nějaký sport i mimo město Frýdlant nad Ostravicí?

Zdroj: Vlastní zpracování

56

Otázka č. 13 – Pokud jste na předchozí otázku odpověděl/a ,,ano“, uveďte, o jaký sport se jedná.

Nejčastějším sportem, který obyvatelé Frýdlantu nad Ostravicí provozují i mimo jejich město, je fitness, což uvedlo 17 respondentů. Konkrétně spousta dotazovaných uvedla tanec a posilování.

O jeden hlas méně získala cyklistika, 14 respondentů odpovědělo in-line brusle. Poté 10 respondentů uvedlo plavání, 9 z celkového počtu turistiku a 6 respondentů běh. Většina těchto sportů je zavede i mimo město, do krásné přírody Beskyd, kterou poloha města nabízí, tudíž se dá předpokládat, že občané města začnou svou aktivitu ve Frýdlantu, ale tyto sporty je zavedou i za hranice města.

Dalšími nejčastějšími odpověďmi je badminton, volejbal, fotbal, tenis a bouldering.

Méně častými odpověďmi je florbal, brazilské jiu-jitsu, jezdectví, atletika, vodácký sport, hasičský sport, parašutismus a nohejbal.

Graf 3.13: Pokud jste na předchozí otázku odpověděl/a ,,ano“, uveďte, o jaký sport se jedná.

Zdroj: Vlastní zpracování

57

Otázka č. 14 - Jak je na tom Frýdlant nad Ostravicí podle Vás ve srovnání s ostatními městy Moravskoslezského kraje s přibližně stejným počtem obyvatel v oblasti sportovního vyžití obyvatel?

Tato otázka byla položena za účelem zjištění názorů občanů Frýdlantu nad Ostravicí, zda si myslí, že je na tom město ve srovnání s ostatními městy Moravskoslezského kraje s přibližně stejným počtem obyvatel v oblasti sportovního vyžití lépe, stejně či hůře.

Nejčastější odpovědí se bohužel stala odpověď ,,nedokážu posoudit“, kdy občané města nejspíš neznají možnosti sportovního vyžití v ostatních městech Moravskoslezského kraje, tudíž tuto odpověď zvolilo 45 % respondentů z celkového počtu. Druhou nejčastější odpovědí se stalo ,,přibližně stejně“, konkrétně tuto odpověď zvolilo 31 % respondentů. Třetí nejčastější odpovědí se stává ,,výrazně lépe“, kdy tuto odpověď zvolilo 18 % respondentů. Poslední místo s nejméně hlasy získává odpověď ,,výrazně hůře“, kterou označilo pouze 6 % dotazovaných, což je velice pozitivní zjištění.

Graf 3.14: Jak je na tom Frýdlant nad Ostravicí podle Vás ve srovnání s ostatními městy Moravskoslezského kraje s přibližně stejným počtem obyvatel v oblasti sportovního vyžití obyvatel?

Zdroj: Vlastní zpracování

58

Otázka č. 15 - Myslíte si, že zastupitelé města Frýdlant nad Ostravicí se dostatečně starají o sport a investují do něj a do sportovního prostředí?

Patnáctou otázkou v dotazníku se zjišťovalo, zda jsou občané města spokojeni s prací zastupitelů města Frýdlant nad Ostravicí v oblasti sportu.

Větší polovina, konkrétně 56 % dotazovaných, uvedla, že jsou spokojeni s prací zastupitelstva města v oblasti sportu. 15 % dotazovaných zvolilo odpověď ,,ano“, 41 % dotazovaných zvolilo odpověď ,,spíše ano“. 29 % respondentů si svou odpovědí nejsou jisti nebo se o práci zastupitelstva nezajímají. 14 % respondentů je spíše nespokojeno s prací zastupitelstva a pouze 1 % zvolilo odpověď ,,ne“, kdy jsou velmi nespokojeni.

Graf 3.15: Myslíte si, že zastupitelé města Frýdlant nad Ostravicí se dostatečně starají o sport a investují do něj a do sportovního prostředí?

Zdroj: Vlastní zpracování

59 Otázka č. 16 – Pohlaví

Výzkumného šetření sloužícího ke zpracování této bakalářské práce se zúčastnilo 119 respondentů, kdy 61 % tvořily ženy a 39 % muži.

Graf 3.16: Pohlaví

Zdroj: Vlastní zpracování

60 Otázka č. 17 – Kolik je Vám let?

Nejčastější skupinou dotazovaných byli občané města, kterým bylo 21 až 35 let. Druhou nejčastější skupinu tvoří jedinci s věkem 36 až 45 let. Třetí nejčastější odpovědí byl věk 15 až 20 let. Další skupinu tvoří respondenti s věkem 46 až 55 let. Nejméně početnou skupinou byli jedinci, kteří měli 56 až 69 let.

Graf 3.17: Kolik je Vám let?

Zdroj: Vlastní zpracování

61

Otázka č. 18 – Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

V této otázce jsme se zaměřovali na nejvyšší dosažené vzdělání dotazovaných. Největší skupinu tvoří jedinci, kteří mají vystudovanou střední školu s maturitou, konkrétně 40 % z celkového počtu. Druhou nejvíce početnou skupinou jsou jedinci s vysokoškolským vzděláním, poté následují občané se střední školou bez maturity a nejmenší skupinu tvoří lidé se základním vzděláním.

Graf 3.18: Jaké je Vaše nejvyšší dosažené vzdělání?

Zdroj: Vlastní zpracování

62 Otázka č. 19 – Váš statut je?

V poslední otázce dotazníku jsme se zaměřovali na ekonomickou aktivitu dotazovaných. Respondenti měli na výběr ze šesti možností. Nejpočetnější skupinu tvoří zaměstnaní, kterých je 50 %. Druhou nejčastější odpovědí jsou studenti, konkrétně 29 % z celkového počtu. Další skupinu respondentů tvoří osoby samostatně výdělečně činné, kterých bylo 15 %, lidé na mateřské či rodičovské dovolené, kteří zastupovali celkovou skupinu dotazovaných z 5 %. Nejméně početnou skupinu tvoří důchodci, která byla zastoupena pouze jednou osobou.

Graf 3.19: Váš statut je?

Zdroj: Vlastní zpracování

63

3.6 SWOT analýza

Tab. 3.12: SWOT analýza sportovního vyžití ve Frýdlantě nad Ostravicí

Zdroj: Vlastní zpracování

Silné stránky

Frýdlant nad Ostravicí leží v turisticky velmi atraktivní oblasti, která přiláká jakéhokoliv nadšence turistiky poznávat krásné prostředí Beskyd. Nachází se zde spousta míst, kam lze vycestovat na kole či pěšky a poznávat zdejší přírodu. Toto prostředí vybízí jedince odvážit se a začít sportovat.

Ve městě funguje fotbalový klub, kam na každý zápas zavítá mnoho diváků a fanoušků.

Výkony zdejších fotbalistů motivují mladší diváky k aktivnímu sportování. Fotbalový klub

Silné stránky Slabé stránky

• turisticky atraktivní oblast, poloha města

• fotbalový klub

• vysoký počet sportovišť

• přístup veřejnosti na školní hřiště a sportoviště

• osobnosti města v oblasti sportu

• podpora sportu ze strany zastupitelstva města

• celoměstské sportovní akce

• nedostatek financí ve sportovním odvětví

• klesající zájem mládeže o sport

• chybějící ovál na in-line brusle

• chybějící velká víceúčelová hala

• zastaralé koupaliště

• špatná informovanost občanů

• špatné ovzduší

Příležitosti Hrozby

• vybudování nových sportovišť

• rekonstrukce stávajících sportovišť

• rozšíření sítě cyklostezek

• podpora rekreačního sportu u seniorů, handicapovaných a rodin s dětmi

• možnost získání dotací z EU, státního rozpočtu, rozpočtu krajů, měst a obcí

• zvyšování povědomí sportu ve školách, u mladších dětí a žáků

• lépe informovat občany

• konkurence sousedních měst v oblasti sportu

• narůstající náklady na provoz a opravy sportovišť

• lhostejný přístup mládeže k otázce sportu

• neúspěch v získávání dotací

• špatná informovanost obyvatel o sportovním vyžití

• růst nezaměstnanosti a kriminality

• úbytek sponzorů

• stárnoucí populace

64

pronajímá hřiště školám ve městě zdarma, aby děti zlákalo začít hrát fotbal právě v jejich klubu, kde působí 6 mládežnických družstev různých věkových kategorií.

Město minulý rok slavnostně otevřelo zrekonstruované a zmodernizované hřiště u ZŠ T. G. Masaryka, kde se nachází mnoho možností sportovního vyžití. Ve městě se nachází ale spousta jiných hřišť, kde lze provozovat různé sporty.

Ve městě se nachází také hodně dětských hřišť, mezi kterými je i jedno dopravní, kde je dopravní značení a děti se zde učí dopravním předpisům při jízdě na kole. Velký počet těchto hřišť dokazuje, že město myslí i na nejmladší občany města.

Příležitostmi jsou osobnosti města v oblasti sportu. Marie Hrachová, nejúspěšnější česká stolní tenistka za posledních 30 let, nyní působí jako manažerka a hrající trenérka ve sportovním oddíle SK Frýdlant nad Ostravicí. Každoročně se také pořádá memoriál Milana Hrachového. Další osobností je cyklista Vlastibor Konečný, který získal bronzovou medaili z OH v Moskvě 1980. Tyto osobnosti mohou motivovat občany města jít v jejich stopách za novými sportovními úspěchy.

Podpora sportu ze strany města je na velmi dobré úrovni. Město podporuje různé sportovní organizace dotacemi a každoročně organizuje Frýdlantské sportovní hry, kde si občané mohou vyzkoušet spoustu sportů. Snaží se tímto způsobem přivést občany města k chuti sportovat a věnovat se aktivně sportu dlouhodobě.

Silnou stránkou Frýdlantu nad Ostravicí je i spokojenost obyvatel. Mnoho obyvatel města má své sportoviště, které pravidelně navštěvují za účelem zrekreování se a zlepšení svého fyzického i psychického stavu. počítače, televize a mobilní telefony. Školství společně s městem by se mělo více podílet na aktivní účasti mládeže ve sportovních aktivitách, podporovat její fyzický i psychický stav.

Hlavním problémem ale bohužel bývají rodiče, kteří své děti nevedou již od mala ke sportu a nebudují o něj zájem.

Z dotazníkového šetření vyplynulo, že občané by si přáli ovál na běh či in-line brusle, protože nemají dost možností, kde na in-line bruslích jezdit. Milovníci tohoto sportu musí

65

cestovat do jiných měst, například do nedalekého Frýdku-Místku na cyklostezku Olešná.

Občané také požadují velkou víceúčelovou halu, kde by si mohli zahrát futsal, volejbal, nohejbal a jiné sporty.

Mezi slabé stránky města patří také venkovní koupaliště, které je již velmi zastaralé a zasloužilo by si rekonstrukci. Areál koupaliště je hojně využíván také na kulturní akce a určitě by městu prospělo rekonstruovat toto místo, kde se schází hodně občanů. Vylepšilo by to atraktivitu jak areálu, tak celého města, protože i lidé z okolí v letním období přijedou rádi na nově zrekonstruované koupaliště. Koupaliště je i přes staré zázemí hojně využíváno a má nedostačující kapacitu.

Mnoho odpovědí v dotazníku také zmiňovalo venkovní workoutové hřiště, ale to je již vystavěno na hřišti u ZŠ T. G. Masaryka, což svědčí spíše o špatné informovanosti občanů.

Za zmínku stojí také slabá úroveň propagace sportovních akcí ve městě, kdy například občané nevědí, kdy se hraje fotbalový zápas.

Slabou stránkou je také horší ovzduší, které v tomto regionu negativně působí na zdraví,

Slabou stránkou je také horší ovzduší, které v tomto regionu negativně působí na zdraví,

In document VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – (Stránka 48-87)