• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Elektronické bankovníctvo v podmienkach Slovenskej sporiteľne, a.s. a Tatra banky,

2 ANALÝZA SLUŽIEB ELEKTRONICKÉHO BANKOVNÍCTVA VYBRANÝCH BÁNK

2.1 Elektronické bankovníctvo v podmienkach Slovenskej sporiteľne, a.s. a Tatra banky,

Slovenská sporiteľňa, a. s., ponúka svojim klientom možnosť spravovať svoje účty na diaľku prostredníctvom komplexného balíka služieb elektronického bankovníctva, z ktorého si môže každý klient vybrať podľa vlastnej potreby. Prvú službu pre svojich klientov službu - Homebanking zaviedla v roku 1994 a služby Internetbanking, Telephonebanking, SMSbanking a Mailbanking v roku 1998. V súčasnosti v oblasti elektronického bankovníctva ponúka:

Internetbanking

Telephonebankig, Sporotel Sporopay

SMS banking Mailbanking Mobilbanking, Homebanking, Databanking Multicash

Tatra banke, a.s. patrí prvenstvo v oblasti podpory elektronických spôsobov komunikácie, čo dokumentuje najväčší počet ocenení za najlepší Internet banking. Ako prvá zaviedla bankové služby poskytované prostredníctvom internetu a telefónu. V roku 1999 zaviedla telefonickú službu DIALOG a v roku 2000 službu Mobil banking. V súčasnosti v oblasti elektronického bankovníctva ponúka tieto služby:

Internet banking

Telebanking, Telebanking Light Mobil banking

Dialog

b-mail (SMS banking, mailbanking)

TatraPay

Internetbanking Slovenskej sporiteľne a Tatra banky

Služba umožňuje klientom nadviazať spojenie s bankou prostredníctvom verejnej siete internet a interaktívne pracovať s účtom/účtami, ku ktorým majú túto službu aktivovanú.

Klient má prístup k informáciám v reálnom čase, bez časového obmedzenia -a môže realizovať aktívne operácie.

Slovenská sporiteľňa, a.s.

Klient komunikuje s počítačom = serverom centrály prostredníctvom svojho pripojenia cez internet. Pripojenie cez internet sprostredkuje klientovi prevádzkovateľ internetového pripojenia na jeho vlastné náklady. Banka nezabezpečuje spôsob pripojenia klienta na internet, ale zverejňuje odkaz na pripojenie cez „štart internetbanking“ na webovej stránke Slovenskej sporiteľne. Používanie internetbankingu je možné v troch jazykových mutáciách – slovensky, anglicky a nemecky. O zriadenie služby Internetbanking môže klient požiadať banku kedykoľvek. Pri osobnej návšteve banky bude s klientom podpísaná zmluva o zriadení služieb Elektronického bankovníctva a zmluva o vydaní bezpečnostných predmetov, ktoré klient obdrží hneď po podpise zmluvy.

Služba internetbanking je rozdelená podľa potrieb klientov do dvoch modulov – Internetbanking a Internetbanking Extra. Modul Internetbanking je štandardná služba vhodná pre všetkých klientov banky. Slúži na realizovanie bežných bankových operácií.

Internetbanking Extra je nadstavbový modul určený najmä pre podnikateľov. Obsahuje všetky funkcie štandardného modelu Internetbanking rozšírené o ďalšie možnosti. Naviac ponúka:

možnosť priameho prepojenia informačného systému klienta s bankou pre potreby firiem,

import úhrad do Internetbankingu priamo z účtovného systému klienta, zahraničný platobný styk,

preddefinované platby – zoznam opakujúcich sa príkazov na úhradu v zahraničnom platobnom styku,

zrýchlené úhrady v tuzemskom aj zahraničnom platobnom styku,

možnosť hromadne spracovať príkazy na úhradu alebo na inkaso v tuzemskom platobnom styku prostredníctvom dátového súboru doručeného funkciou „File Transfer“.

Najčastejšie realizovanou operáciou prostredníctvom služby Internetbanking je prevodný príkaz. Klienti Slovenskej sporiteľne môžu realizovať tuzemské platobné príkazy a príkazy v rámci zahraničného platobného styku. Spracovanie príkazov na úhradu prebieha denne, aj počas dní pracovného voľna. Banka garantuje spracovanie príkazu s valutou aktuálneho dňa, ak bol príkaz prijatý bankou na spracovanie do 21.30 hod. Prevodné príkazy sú rozdelené do podľa dátumu splatnosti, odvolania a opakovania.

Dátum splatnosti:

aktuálny príkaz – dátum splatnosti je automaticky doplnený systémom, platobný príkaz bude zrealizovaný čo najrýchlejšie, cca do 5 minút za predpokladu, že komunikácia medzi klientom a bankou je plne funkčná.

zrýchlený príkaz – zrýchlenú úhradu je možné zadať len v prospech protiúčtu v inom peňažnom ústave, príkaz bude zrealizovaný v deň splatnosti, od momentu odúčtovania finančných prostriedkov z účtu klienta SLSP až po ich pripísanie v prospech protiúčtu v peňažnom ústave príjemcu sa realizuje počas toho istého dňa.

budúci príkaz - dátum splatnosti definuje klient, pričom maximálny počet dní je 90.

Platobný príkaz bude zrealizovaný s dátumom splatnosti definovaného dňa v rannej uzávierke.

Odvolanie:

odvolateľný – klient ho môže až do momentu jeho zaúčtovania zrušiť, prostredníctvom Internetbankingu, call centra Sporotel 0850 111 888, alebo písomne na obchodnom mieste SLSP, a.s.

neodvolateľný – okamžite ide do spracovania a nedá sa zrušiť.

Opakovanie:

s opakovaním – klient definuje počet dní, počas ktorých sa systém pokúša úhradu realizovať (ak by úhrada nebola dostatočne finančne krytá), maximálny počet dní opakovania je 14, príznak „Opakovať“ možno priradiť k aktuálnemu aj k budúcemu príkazu.

bez opakovania – v systéme prebehne len jeden pokus o zúčtovanie.

Prevodný príkaz v rámci SLSP zadaný do 21.30 hod bude riadne odúčtovaný z účtu klienta a pripísaný v prospech účtu prijímateľa v SLSP s valutou aktuálneho dňa.

Prevodný príkaz smerovaný do iného peňažného ústavu zadaný do 21.30 hod bude riadne odúčtovaný z účtu klienta s valutou aktuálneho dňa. Pripísaný bude v prospech účtu prijímateľa v inom peňažnom ústave v najbližší nasledujúci bankový deň.

Okrem klasických platobných príkazov v rámci tuzemského platobného styku môžu klienti realizovať aj úhrady do zahraničia. Takáto úhrada musí mať charakter hladkej platby a príkaz musí byť zadaný ako zahraničná úhrada. V súčasnosti majú klienti možnosť zasielať úhrady:

v cudzej a tuzemskej mene EUR do zahraničia

v cudzej mene do iného peňažného ústavu v rámci Slovenskej republiky regulovaný príkaz (platby do výšky 50 000 EUR v rámci EHP)

Tatra banka, a.s.

Tatra banka podobne ako Slovenská sporiteľňa poskytuje svojim klientom možnosť spravovať svoje finančné prostriedky prostredníctvom služby Internet banking, ktorá je klientom prístupná 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Klient komunikuje s počítačom = serverom centrály prostredníctvom svojho pripojenia na internet. Pripojenie na internet sprostredkuje klientovi prevádzkovateľ internetového pripojenia na jeho vlastné náklady. Banka nezabezpečuje spôsob pripojenia klienta na internet, ale zverejňuje odkaz na pripojenie cez

„internetbanking“ na webovej stránke Tatra banky.

Službu Internet banking môže klient Tatra banky získať v ktorejkoľvek pobočke Tatra banky, telefonicky prostredníctvom služby DIALOG a vyplnením formulára „Objednať produkt“ na www.tatrabanka.sk.

Po vyplnení žiadosti o poskytovanie bankových služieb prostredníctvom elektronických komunikačných médií, banka informuje klienta kedy si vo svojej pobočke môže vyzdvihnúť identifikačné nástroje a podpísať zmluvu. Následne môže službu Internet banking využívať.

Po sprístupnení služby Internet banking sa môžu klienti Tatra banky oboznámiť s funkčnosťou služby priamo na webovej stránke banky. Klienti majú možnosť si vyskúšať prihlásenie do systému a prácu s jednotlivými funkciami prostredníctvom aplikácie služby Demo Internet banking.

Tatra banka, a.s. ponúka Internet banking pre fyzické osoby a Internet banking pre podnikateľov. Internet banking Tatra banky je možné využívať v štyroch jazykových mutáciách – slovensky, maďarsky, nemecky a anglicky. Služba Internet banking pre podnikateľov s technológiou elektronického podpisu poskytuje plnú funkcionalitu bežného Internet bankingu. Vďaka vysokému stupňu bezpečnosti má Internet banking pre podnikateľov tieto rozšírené funkcie:

realizovanie platieb bez obmedzenia výšky (pre majiteľov autorizačného nástroja i:key),

podpisovanie platobných príkazov dvomi podpismi, rovnako ako na papierovom prevodnom príkaze v pobočke,

spracovávanie platieb v reálnom čase,

automatické upozorňovanie na formálne chyby pri realizovaní platobných príkazov.

Medzi najčastejšie využívané funkcie aj v Tatra banke patrí zisťovanie aktuálneho zostatku na účte a domáci prevodný príkaz.

Prevodné príkazy sú rozdelené do dvoch skupín podľa dátumu splatnosti:

1. skupina - platobný príkaz s aktuálnym dátumom splatnosti – platobný príkaz, ktorý klient zadáva do systému už má nastavený dátum spracovania (aktuálny dátum), klient tento dátum ponecháva a úhrada bude spracovaná ešte v tento deň.

Spracovanie bude úspešné len vtedy, ak bude na účte dostatočné množstvo

disponibilných finančných prostriedkov – systém uskutoční len jeden pokus o realizáciu platby. Realizované platby sú zobrazené v záložke: „Vykonané platby cez IB“.

2. skupina - platobný príkaz s dátumom splatnosti vyšším ako je aktuálny dátum v systéme. Dátum spracovania je obmedzený na jeden mesiac dopredu a nesmie to byť nedeľa alebo štátny sviatok. Banka takýto príkaz realizuje jednorázovo – bez opakovania, v skorých ranných hodinách dňa splatnosti. Platby, ktorých dátum spracovania je určený na neskorší deň ako je súčasný účtovný deň, sú zobrazené v záložke „Platby čakajúce na spracovanie“. Je možné ich priebežne meniť a rušiť, pokiaľ sa aktuálny účtovný dátum nerovná dátumu spracovania prevodného príkazu, potom už nie je možné platbu modifikovať ani zrušiť.

Okrem domácich prevodných príkazov môžu klienti prostredníctvom služby Internet banking zadávať v systéme aj príkaz na úhradu do zahraničia. Klient si môže vybrať z dvoch nasledujúcich typov príkazov:

zahraničný prevodný príkaz štandard,

zahraničný prevodný príkaz do 50 000 EUR do krajín EHP.

Možnosti a funkcie internetbankingu Slovenskej sporiteľne a Tatra banky sú na podobnej úrovni. V Tatra banke môžu klienti naviac v porovnaní so Slovenskou sporiteľňou požiadať o vydanie nového zabezpečovacieho prvku - GRID kartu a i:key, investovať do podielových fondov a požiadať o službu Mobil banking.

Klienti Slovenskej sporiteľne môžu požiadať o vydanie alebo opätovné vydanie platobnej karty, požiadať o preradenia účtu do niektorého z balíkov produktov a služieb, požiadať o poskytnutie, zmenu či zastavenie povoleného prečerpania. Najväčší rozdiel pri využívaní jednotlivých funkcií služby nájdu klienti pri realizácii domácich a zahraničných jednorázových platobných príkazov. V prílohe č. 2 uvádzame prehľad operácií služby Internetbanking v Slovenskej sporiteľni a Tatra banke.

Telephonebanking Slovenskej sporiteľne a Tatra banky

Služba klientom umožňuje nadviazať spojenie s bankou cez telefón pripojený do verejnej telefónnej siete alebo prostredníctvom mobilného telefónu a vyžiadať si všeobecné informácie o banke, informácie o svojom účte alebo pracovať aktívne so svojim účtom.

Služba Telephonebanking je najdostupnejším prostriedkom komunikácie s bankou.

Slovenská sporiteľňa, a.s.

Klienti SLSP, a.s. komunikujú s bankou cez telefón a majú možnosť zvoliť si spôsob komunikácie:

pomocou automatického hlasového systému, ak má telefón s tónovou voľbou, prostredníctvom operátora služby Sporotel, z akéhokoľvek telefónu.

Pri využití služby telebankingový klient postupuje nasledovne:

Klient zavolá na verejné telefónne číslo SLSP 0850 111 888 (pri volaní zo zahraničia:

+421/2/58 26 81 11), volanie obslúži hlasový informačný systém banky, ktorý vedie klienta v menu pomocou tónovej voľby jeho aparátu. Pre urýchlenie komunikácie môže klient využívať rýchle voľby v navigačnom strome aplikácie, ktorý tvorí prílohu č. 3 tejto práce.

Telefonický hovor z ktoréhokoľvek miesta na území Slovenska je spoplatňovaný v cene miestneho hovoru. Pri volaní z mobilného telefónu je hovor spoplatňovaný ako hovor z mobilnej siete na pevnú linku.

Pomoc pri riešení problémových situácií pri práci s aplikáciou poskytnú klientovi operátori Sporotelu. Na operátora sa klient prepne z ktoréhokoľvek miesta v aplikácii stlačení klávesy na telefónnom aparáte.

Služba Sporotel predstavuje nadstavbu telebankingovej služby Telephonebanking ako ďalší spôsob komunikácie s bankou – priamo cez operátora. Operátor služby je dostupný verejnosti a všetkým klientom SLSP nepretržite 24 hodín denne, 7 dní v týždni z akéhokoľvek telefónu – pevná linka alebo mobil.

9

Tab. 2 Poskytovanie služieb prostredníctvom služby Sporotel

Zdroj: vlastné spracovanie

Tatra banka, a.s.

Klienti Tatrabanky, a.s. majú možnosť aktívne pracovať so svojím účtom alebo získať komplexné informácie o produktoch a bankových službách prostredníctvom telefónu, každý deň nepretržite 24 hodín počas celého roka.

Klienti majú možnosť komunikovať s bankou prostredníctvom operátora služby Dialog, na ktorého bude klient automaticky prepojený ak zavolá v cene miestneho hovoru na

telebankingových služieb Klienti s prihlasovacím

heslom (pasívny prístup) Klienti s prihlasovacím heslom a bezpečnostnými

0906 011 000 (Orange)

0850 111 100 (pre mimobratislavských klientov) Služba Dialog ponúka operácie v oblasti bežných účtov:

prevodné príkazy

zadanie, zmena, zrušenie trvalého príkazu, inkasa

informácie o stave, pohyboch na bežnom a sporiacom účte výpis z účtu na požiadanie, vystavenie potvrdenia o platbe v oblasti elektronických služieb:

aktiváciu služieb Dialog a Internet banking v rámci balíka služieb k bežnému účtu zadávanie, zmenu, zrušenie kritérií pre službu b-mail, Mobil banking

vydanie, blokovanie, zmena hesla ku GRID card blokovanie, odblokovanie SecurID karty

blokovanie prístupu k službe Internet banking

avízo o nezrealizovaných platbách zasielané formou SMS v oblasti platobných kariet:

blokovanie všetkých platobných kariet vydaných Tatra bankou, a.s. a nasledovnými spoločnosťami: VISA, AMEX, Diners Club, MasterCard International, Home Credit Slovakia, Metro

vystavenie žiadosti o vydanie virtuálnej kreditnej karty VISA a kreditnej karty VISA vystavenie žiadosti o vydanie náhradnej platobnej karty - všetky platobné karty, okrem kariet: YES a kariet vydaných komerčnou bankou

zmenu denného limitu čerpania /mesačného úverového rámca - všetky platobné karty okrem AMEX

vytlačenie existujúceho alebo nového PIN-kódu k platobnej karte - všetky platobné karty vydané Tatra bankou a spol. Metro

zmena hesla k platobnej karte - všetky platobné karty vydané Tatra bankou

zadanie /zmenu/ zrušenie poistného vzťahu k platobnej karte - všetky platobné karty vydané Tatra bankou, okrem AMEX

vydanie náhradného výpisu ku kreditným platobným kartám VISA a Diners Club zrušenie platobnej karty ku dňu ukončenia platnosti karty nahlásené minimálne 2 mesiace pred ukončením platnosti karty - všetky platobné karty vydané Tatra bankou

zmenu bežného účtu/ účtu s vinkuláciou vkladu - len platobné karty AMEX a Diners Club

zadanie služby "Informácie o stave na účte klienta prostredníctvom bankomatu" - len VISA Electron a debetná MasterdCard

odblokovanie PIN - kódu pre všetky platobné karty vydané Tatra bankou.

v oblasti úverov a pôžičiek (informácie o úverových produktoch), v oblasti kurzov a úrokov (informácie o kurzových lístkoch, úrokových sadzbách Tatra banky), v oblasti dcérskych spoločností a ďalšie informácie (všeobecné informácie, prijímanie reklamácií).

Službe Sporotel a Dialog patrí významná pozícia v oblasti distribučných kanálov banky.

Klienti Slovenskej sporiteľne môžu využívať službu pomocou automatického hlasového systému ak vlastnia telefón s tónovou voľbou, alebo od roku 2001 prostredníctvom služby Sporotel pomocou operátora. Tatra banka založila službu telephonebanking s názvom Tatrafón v roku 1996 a službu Dialog prostredníctvom operátora v roku 1999. Zavedenie služieb Sporotel a Dialog znamenal v obidvoch bankách nárast klientov využívajúcich služby elektronického bankovníctva. Prostredníctvom operátorov služieb Sporotel a Dialog banky zaznamenali každoročne nárast hovorov a transakcií. Neobmedzujú sa však len na realizáciu platobných príkazov a poskytovanie informácií, ale umožňujú aj predaj produktov zameraných hlavne na úvery a kreditné karty. Zavedenie služieb prostredníctvom operátorov prispelo k skvalitneniu služieb poskytovaných Slovenskou sporiteľňou a Tatra bankou.

Mobilbanking Slovenskej sporiteľne a Tatra banky

Služba umožňuje klientom komunikovať s bankou prostredníctvom mobilnej siete.

Komunikácia s bankou je zabezpečená pomocou bankovej aplikácie, ktorá je umiestnená na SIM karte mobilného telefónu a dodá ju samotný prevádzkovateľ. Klient má prístup k informáciám o účte v reálnom čase bez časového obmedzenia.

Slovenská sporiteľňa, a.s.

Služba Mobilbanking je poskytovaná v spolupráci so spoločnosťou Orange Slovensko, a.s. a spoločnosťou T-Mobile, a.s.. Podmienkou poskytnutia je účet vedený v SLSP a uzatvorenie zmluvy k elektronickým službám. Technickým predpokladom pre poskytnutie služby je mobilný telefón podporujúci technológiu SIM Toolkit a SIM karta s bankovou aplikáciou.

Tab. 3 Informácie a operácie prostredníctvom služby Mobilbanking v SLSP, a.s.

Spoločnosť Orange Slovensko Spoločnosť T-mobile Informácie

príkaz na úhradu v tuzemskej mene, príkaz na úhradu v cudzej mene v rámci Slovenskej republiky, dobitie kreditu pre ktorúkoľvek Prima

kartu, príkaz na úhradu v cudzej mene v rámci Slovenskej republiky,

Banková aplikácia spoločnosti Orange Slovensko

Služba je aktívna v danom dni najneskôr 15 minút po jej zradení v banke. Oznámenie o jej aktivovaní prichádza klientovi formou SMS správy.

Pri využívaní služby si klient vyberie z ponuky vo svojom mobilnom telefóne Orange menu a následne Banking, kde si zvolí príslušnú banku (SLSP) a položku v menu, o ktorú má záujem. Klient je vyzvaný aplikáciou zadať BPIN, ktorý je prvotne nastavený u tohto prevádzkovateľa na hodnotu 0000.

Banková aplikácia spoločnosti T-Mobile

Služba je aktívna až v najbližší pracovný deň po jej zriadení na strane banky. Klient môže službu začať používať od okamihu, kedy sa v aplikácii mobilného telefónu zobrazí SLSP v zozname bánk. O aktivácii služby prevádzkovateľ informuje klienta formou SMS správy. Banková aplikácia sa nachádza v menu T-Mobile – Bankové služby – Mobil Banking. Pred vstupom do bankovej aplikácie musí klient zadať BPIN, ktorý je u tohto prevádzkovateľa prvotne nastavený na 1111. V položke zmena BPIN si klient môže toto číslo kedykoľvek zmeniť.

Tatra banka, a.s.

Tatra banka, a.s. ponúka pohodlne a rýchlo zrealizovať bankové operácie prostredníctvom prehľadného menu na displeji mobilného telefónu 24 hodín denne. Službu Mobil banking taktiež poskytuje v spolupráci so spoločnosťou Orange Slovensko, a.s. a T-Mobile a.s. Podmienkou založenia služby Mobil banking je aktívny prístup do Internet bankingu alebo na službu DIALOG. V prípade ak klient nemá jednu z týchto služieb aktivovanú, je potrebné požiadať banku o uzatvorenie Zmluvy o elektronických komunikačných médiách a následne si môže službu Mobil banking aktivovať.

Služba Mobil banking ponúka:

informácie o zostatku na účtoch zobrazenie pohybov na účte

zadanie platobného príkaz na úhradu

potvrdenie každej operácie SMS správou

možnosť súbežného používania so službami Internet banking a DIALOG dobitie/obnova kreditu Easy/Prima

kurzový lístok

T-mobile – vstup do menu Mobil banking a zadanie BPIN kódu

Prvotné nastavenie BPIN kódu je zhodné s PIN kódom, ktorý klient dostane spolu so SIM kartou. BPIN je nezávislý od PIN kódu. Zmena PIN kódu nemení BPIN, a naopak.

Z bezpečnostných dôvodov by si klient mal zmeniť BPIN cez voľbu Mobil banking – Zmena BPIN. V prípade troch neúspešných pokusov bude BPIN zablokovaný. Odblokovanie je možné pomocou BPUK kódu. Pre Mobil banking verziu Multibanking (T-mobile) možno preddefinovať 3 účty v položke Moje účty. Pri zadávaní operácií tak klient nemusí ručne vypĺňať číslo účtu v položke Manual, ale volí len jeho meno.

Orange Slovensko – vstup do menu Mobil banking a zadanie BPIN kódu

Pri používaní aplikácie prvý raz je BPIN kód preddefinovaný operátorom: 0000. Zmena BPIN je možná v položke Banking – Tatra banka – Zmena BPIN. Najskôr je potrebné zadať kód 0000, po správnom zadaní je klient požiadaný o zadanie nového BPIN, ktorý vzápätí klient ešte raz potvrdí. Pre Mobil banking je možné zadať do pamäte 10 účtov, ktoré najčastejšie používa. S takto preddefinovanými účtami klient nemusí pri zadávaní operácie ručne vypĺňať číslo účtu, ale zvoliť len jeho meno.

Službu Mobil banking poskytujú obe banky v spolupráci s najväčšími operátormi – T-Mobile, a.s. a Orange Slovensko, a.s. Slovenská sporiteľňa zaviedla službu v roku 2001 pod názvom SIM toolkitbanking v spolupráci s operátorom Globtel a neskôr v roku 2003 spustila službu Mobilbanking Eurotel. Klienti Tatra banky začali využívať službu Mobil banking od roku 2000 ako prví na Slovensku. Možnosti operácií prostredníctvom služby Mobil

Službu Mobil banking poskytujú obe banky v spolupráci s najväčšími operátormi – T-Mobile, a.s. a Orange Slovensko, a.s. Slovenská sporiteľňa zaviedla službu v roku 2001 pod názvom SIM toolkitbanking v spolupráci s operátorom Globtel a neskôr v roku 2003 spustila službu Mobilbanking Eurotel. Klienti Tatra banky začali využívať službu Mobil banking od roku 2000 ako prví na Slovensku. Možnosti operácií prostredníctvom služby Mobil