• Nebyly nalezeny žádné výsledky

eská centra jsou p ísp vkovou organizací36 se samostatnou právní subjektivitou, z ízenou Ministerstvem zahrani ních v cí R (MZV R), v souladu se zákonem 576/1990 Sb., o pravidlech hospoda ení s rozpo tovými prost edky eské republiky, v platném zn ní.

Z izovatelem eských center je MZV.

C jsou nástupnickou organizací (od 1. 4. 1994 ) Správy zahrani ních kulturních za ízení.

eská centra se podle Statutu37 eských center ú inného ode dne 1. ervence 2004 lení na Úst edí eských center (Ú C) a eská centra v zahrani í ( CZ). Seznam eských center uvádím v p íloze . 2.

2. 1 Hlavní innost

2. 1. 1 Koncepce innosti eských center

Hlavní innost eských center je upravena z izovací listinou a uvedena ve statutu C, který mimo jiné upravuje postavení, ízení, p sobnost a zp sob financování Správy eských center. Hlavní innost C je v souladu s již zmín nými dokumenty, konkrétn s Koncepcí zahrani ní politiky R, Koncepcí prezentace R a Exportní strategií.

Nosné aktivity C lze podle Koncepce innosti Úst edí eských center a eských center v zahrani í rozd lit do t í významných oblastí. První se v nuje p edevším napomáhání prezentace eské republiky v zahrani í v oblasti kultury, obchodu a cestovního ruchu. Druhá se snaží zajiš ovat kvalitní informa ní servis o eské republice a t etí má za úkol podporu vn jších ekonomických vztah . Ostatní cíle jsou rozvedeny ve Statutu C a jsou dle mého názoru rozší ením významu nosných aktivit.

Ve snaze naplnit tyto cíle, spolupracuje se státními i nestátními organizacemi ( za ú elem rozvíjení jejich aktivit v zahrani í), z izuje a ídí innost eských center v zahrani í a následn se v nuje kontrole efektivnosti jejich innosti a hospoda ení. Spolupracuje s kulturními,

36 eská centra> O nás> Kdo jsme> Statut> Statut eských center, .j. 277.489/2004-S C, Dostupné z internetu http://www.czechcentres.cz

37 eská centra> O nás> Kdo jsme> Statut> Statut eských center, .j. 277.489/2004-S C, Dostupné z internetu http://www.czechcentres.cz

26

vzd lávacími a obchodními organizacemi a sd lovacími prost edky v eské republice i s obdobnými kulturními a informa ními institucemi na území eské republiky.

Koncepce by m la být strategickým dokumentem p i st edn dobém až dlouhodobém plánování. Dokumentem, který reaguje v rámci nastavených cíl na zm ny ve spole enském, politickém a ekonomickém okolí. Konstatuji, že na tomto dokumentu zve ejn ném na webových stránkách eských center se více než t i roky nepracovalo. Není zde ani zahrnuta zm na Statutu eských center. Jediné dv zm ny, které byly provedeny jsou: zm na názvu na Koncepce innosti Úst edí eských center a eských center v zahrani í (zm na Správy na Úst edí) a následn v osnov zám na Úst edí za Správu. Samotný text tyto zm ny opomíjí a text z stává zastaralý a v mnoha sm rech již neplatný.

eská centra38 sledují prost ednictvím své sít , marketingových pr zkum a dalších projekt , vnímání R v zahrani í. Podílí se na p íprav a realizaci dlouhodobé strategie a spoluvytvá ení pozitivního obrazu R v zahrani í. C v zemích svého p sobení t sn spolupracují se zastupitelským ú adem, se kterým by m la konzultovat své programové plány a p ipravované aktivity.

Jednou z hlavních myšlenek je snaha v novat v tší pozornost projekt m, které využívají možnosti sít eských center, tj. projekt m a kampaním sdíleným všemi nebo v tšinou C.

Jedním z významných cíl je podpora komunikace se širokou ve ejností pomocí internetových stránek eských center www.czechcentres.cz, které by se m ly stát informa ním kanálem mezi požadavky cílových skupin a aktivitami center. eská centra se zam ují též na rozvoj internetové služby pro exportéry a poskytování zahrani ních poptávek na serveru www.export.cz.

Dle místních podmínek p sobí eská centra v rámci specializovaných seminá a veletrh . Nadstandardní služby jsou p edevším poskytovány v Rusku (dáno zázemím a velikostí teritoria39 – 17 975 200 km2), Bulharsku (nebyl zastoupen CzechTrade) a USA (dáno velikostí teritoria). V Rusku se jedná nap . o organizování mezinárodních akcí ( setkání banké , setkání len Evropské unie,..) nebo nabídku business centra, které bylo vytvo eno pro zajišt ní komplexu služeb eským a ruským organizacím.

Jednou z dalších priorit je teritoriální rozší ení sít C, které je spjato s prioritami zahrani ní politiky R a též finan ními zdroji. Z izování i rušení C záleží na z izovateli, tedy

38 eská centra> O nás> Kdo jsme> Koncepce> Koncepce Úst edí eských center a eských center v zahrani í Dostupné z internetu http://www.czechcentres.cz

39Central Intelligency Agency>– The World Factbook> Russia Dostupné z internetu http:// www.cia.gov [20.09.2006]

27

Ministerstvu zahrani ních v cí. eská centra v tomto p ípad vystupují jako vykonavatel rozhodnutí. Již v dokumentu „Hlavní sm ry innosti eských center v letech 2001-2002“ byla mimo jiné popsána snaha z ídit C v Madridu do konce roku 2001. Hlavní roli zde hrálo hledisko politické, protože Špan lsko bylo p edsedající zemí EU v prvním pololetí 2002. Ohled byl též brán na zahájení innosti špan lského Institutu Cervantes v Praze. eské centrum v Madridu bylo slavnostn otev eno až 12. prosince 2003 jako devatenácté v po adí. Od této doby se poda ilo otev ít též eské centrum v Itálii40 (14.4.2005) a druhé zastoupení na Slovensku v Košicích41 (25.10.2005). Nejnov jším p ír stkem je eské centrum Praha, otev ené 20.dubna 2006, jehož cílem je seznámit eskou ve ejnost s inností eských center v zahrani í.

$

Pro sm ování a innost eských center má d ležitý význam práce Konzultativní a Dramaturgické rady, které fungují jako poradní orgány vedení eských center.

V ele Konzultativní rady stojí generální editel eských center, který jmenuje leny rady. leny jsou p evážn pracovníci kulturních a v deckých institucí.

Mezi hlavní aktivity Konzultativní rady pat í:42

doporu uje koncep ního zam ení a celkové strategie innosti eských center v návaznosti na koncepci zahrani ní politiky eské republiky a vyjad uje se k teritoriálnímu rozvoji C,

vyjad uje se ke koordinaci zahrani ní spolupráce jednotlivých resort , zejména jejich p ísp vkových organizací,

vyjad uje se k hospoda ení eských center, výro ní zpráv o innosti a ro nímu programu.

40 eské centrum v ím > Newsroom> eské centrum v ím zahajuje svou innost, Dostupné z internetu http://www.czechcentres.cz/roma

41 eské centrum v Bratislav > Tla ové správy> Informácia o zmenách v eskom centre [17.10.2005], Dostupné z internetu http://www.czechcentres.cz/bratislava

42 eská centra> O nás> Kdo jsme> Statut> Statut eských center–Konzultativní rada .j. 277.489/2004-S C, Str. 3 Dostupné z internetu http://www.czechcentres.cz

28

* + #

Dramaturgická rada je poradním orgánem p evážn ve strategii sm ování v oblasti kultury a vzd lání. Vyhledává zajímavé kulturní projekty, které jsou vhodné pro prezentaci eské republiky v zahrani í. eským centr je partnerem p i poskytování odborných konzultací zam ených na vytvá ení vhodné, strategicky zam ené programové nabídky. Tyto snahy jsou podporovány spoluprací s významnými osobnostmi sou asné kulturní scény. Nyní má dramaturgická rada 13 len , kte í byli vybráni nap í celou oblastí kultury (nap . Ministerstvo kultury, Divadla, Mediální firmy, atd.)

2. 2 Cílové skupiny a partnerské organizace

Hlavní cílové skupiny43, na které se C ve své innosti zam ují, tvo í odborná i laická ve ejnost, významné osobnosti ovliv ující ve ejné mín ní, oficiální a nezávislé instituce, média, podnikatelské subjekty, zájmové organizace, krajanské spolky a krajanské komunity. P i vytvá ení programu musí brát C v úvahu místní podmínky a dbát na vyváženost programu s ohledem na jednotlivé skupiny.

Cílem je též, aby eská ve ejnost byla o aktivitách C informována mnohem pest eji, hlavn prost ednictvím internetových stránek, formou mediálních zpráv i osobním kontaktem s pracovníky eských center p i nejr zn jších p íležitostech.

O své innosti vydávají eská centra pravidelné výro ní zprávy. Tato povinnost platí až od roku 1999. Jednotlivá eská centra v zahrani í vydala výro ní zprávy pouze v letech 2001 a 2003. Nov jší výro ní zprávy lze nalézt pouze na webových stránkách n kterých z eských center, jako nap íklad C v Berlín .

Ve snaze zajistit co nejpest ejší program a adresné oslovení ve ejnosti, probíhá výb r partner . D ležitá je zde i stránka finan ní, p i emž by m lo dojít k optimálnímu pom ru mezi kvalitou a vynaloženými náklady.

Hlavními eskými partnerskými subjekty eských center v R jsou MZV a jeho útvary;

MPO, MK, MŠMT, MMR, MZE a další centrální orgány a instituce; nov vytvo ené krajské orgány; kulturní a vzd lávací instituce; CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism; Svaz pr myslu a dopravy R, oborové svazy a profesní asociace; Hospodá ská komora R, regionální hospodá ské komory a smíšené hospodá ské komory; sd lovací prost edky;

zahrani ní instituce a organizace p sobící v R a podnikatelská sféra.

43 eská centra> O nás> Kdo jsme> Koncepce> Koncepce Úst edí eských center a eských center v zahrani í Dostupné z internetu http://www.czechcentres.cz

29

V zahrani í jsou hlavními partnery eských center zastupitelské ú ady R. C t sn spolupracují se zahrani ními zastoupeními eských subjekt , s místními pracovišti zahrani ních organizací p sobících ve stejných nebo obdobných oblastech jako eská centra. Udržují též pravidelné kontakty s oficiálními i nevládními orgány a institucemi zem , ve kterých p sobí.

2. 3 Úst edí eských center

Ministerstvo zahrani ních v cí – Úst edí eských center – eské centrum

Obrázek 2: Organiza ní za azení eských center

Zdroj: Výro ní zpráva eských center – rok 2005, Ministerstvo zahrani ních v cí R

Cílem Úst edí C je prost ednictvím eských center v zahrani í vytvá et pov domí, dobré jméno a pozitivní obraz o eské republice. Toho je dosahováno p edevším cestou ve ejné diplomacie v souladu s obecnou diplomacií a zahrani n – politickými prioritami státu. Ve ejnou diplomacií se má na mysli p sobení na nestátní a nevládní úrovni, které nemohou zajiš ovat

30

Z výro ní zprávy46 Ministerstva zahrani ních v cí eské republiky za rok 2004 vyplývá, že se Úst edí eských center v Praze zapojilo oproti minulým lét m v daleko v tší mí e do programových aktivit. Konkrétn se podílelo nap íklad spolu s Národním muzeem na organizaci první “Pražské muzejní noci“, p ipravilo výstavu o innosti C v zahrani í Praha na renomovaných, turisticky zajímavých, ale drahých adresách je neopodstatn né. Otvírací doba eského centra Praha od pond lí do pátku – od 9-18 hodin není dostate n pružná mají nabízet zájemc m informace o C v zahrani í byly nep ehledné, bez jakéhokoliv logického

45 Anopress – databanka TAM-TAM, databáze online: VŠE Praha 2006; eské centrum v Praze p edstaví zajímavé zahrani ní projekty; Radio Praha Ro 7 [12.04.2006]

46 Ministerstvo zahrani ních v cí R, Zahrani ní vztahy> Zahrani ní politika R - koncepce a výro ní zprávy> Zpráva o zahrani ní politice 2004, Dostupné z internetu http://www.mzv.cz

31

azení. Kavárna, o které je zmínka na internetových stránkách eských center, již nefunguje a pravd podobn ani fungovat nebude. C Praha p sobilo bez návšt vník tiše a neprofesionáln .

Do dnešního dne není eské centrum organiza n zakotveno ve Statutu eských center.

Z reálné innosti tohoto centra vyplývá, že se jedná pouze o kulturní instituci, kterých je na území hlavního m sta Prahy stovky, nenapomáhající rozvoji obchodních vztah .

V následující ásti se v nuji podrobn ji hlavní innosti eských center v zahrani í, jejímu sm ování a otázce významu napl ování podpory vn jších ekonomických vztah .

2. 5 eská centra v zahrani í

Historie eských center sahá až do roku 1949, kdy byla otev ena první tzv. Kulturn informa ní st ediska (KIS) v Sofii a Varšav . Další KIS byla z izována p evážn v zemích východního bloku, kde p sobila až do rozpadu eskoslovenské federace. Po átkem 90. let byla zrušena mnohá obchodní odd lení p i Zastupitelských ú adech a proto jim byla rozší ena nápl o oblast podpory exportu a cestovního ruchu a byla p ejmenována na eská centra. Jejich p sobení se rozší ilo o n které státy západní Evropy a USA.

V roce 2006 ítá sí C47 22 center v 17 zemích, v etn Obchodn – technického st ediska ertanovo v Moskv (jeho specifikem je, že jako jeden z posledních poz statk federálního majetku je spravováno jak Správou eských center, tak i Ministerstvem zahrani ních v cí Slovenské republiky; jako státní organizace slouží pro podporu eských ekonomických subjekt a eských ob an p sobících v Ruské federaci) a od dubna 2002 také

eské centrum – eský d m v Moskv , který pat í též pod eská centra.

V tabulce . 5 uvádím seznam eských center a jejich rok založení.

47 www.czechcentres.cz – O nás/ Kdo jsme/ Statut – Statut eských center/ eská centra v zahrani í/ .j.

277.489/2004-S C, Str. 3

32 Tabulka 5: Rok založení jednotlivých eských center

S íd dl lo o C C Ro R ok k z za a lo l že en í

pochopení fungování a innosti eských center v zahrani í.

48 eská centra> O nás> Kdo jsme> Statut> Statut eských center, .j. 277.489/2004-S C, Dostupné z internetu http://www.czechcentres.cz eská centra

33

, # - . # /$

Jak již bylo e eno C jsou ízena Ú C, p i emž z izovat a rušit je m že svým rozhodnutím editel Úst edí C po p edchozím souhlasu ministra zahrani ních v cí.

V jednom stát m že být z ízeno n kolik samostatných eských center, mezi nimiž následn probíhá koordinace programu a konzultace se zastupitelským ú adem v dané zemi.

Právní postavení C v dané zemi upravuje zpravidla dvoustranná mezinárodní dohoda nebo je jinak stanoveno p ijímajícím státem. eská centra v zahrani í respektují p i napl ování vyty ených cíl , že vedoucí zastupitelského ú adu eské republiky v zemi jejich p sobnosti je jediným zplnomocn ným p edstavitelem eské republiky v tomto teritoriu.

D ležité je vymezení zp sob , kterými mohou eská centra dosahovat svých cíl .

K spln ní t chto úkol jsou C oprávn na zejména :

používat efektivn rozmanitých forem innosti – nap . organizovat výstavy, koncerty, divadelní a filmová p edstavení, p ednášky, seminá e, firemní a regionální prezentace, po ádat kurzy eštiny a podobn ,

shromaž ovat a ú eln využívat pot ebné údaje nezbytné pro poskytování kvalitního informa ního servisu o r zných podobách života v eské republice – nap . o kultu e, ekonomice, turistických možnostech, o p ipravovaných akcích, eských firmách a institucích,

zajiš ovat nebo poskytovat ob erstvení návšt vník m eských center v zahrani í v rámci po ádaných akcí a program , ubytování,poskytovat informace a další služby ve ejnosti i za úplatu, prodávat suvenýry, propaga ní a informa ní materiály, pokud to umož uje právní postavení eských center v zahrani í v zemi p sobení a p íslušné právní p edpisy, zajiš ovat a poskytovat ubytování, náhrady výdaj na cestovné a stravu pro smluvn zajišt n hosty a ú inkující na akcích a programech po ádaných eskými centry v zahrani í,

plnit úkoly p i správ majetku eské republiky v zahrani í a hospoda ení s ním, zejména dávat do nájmu a podnájmu nemovitý a movitý majetek, bytové a nebytové prostory, zajiš ovat služby spojené s užíváním p edm tu nájmu a podnájmu, poskytovat ubytovací, stravovací, p epravní a restaura ní služby.

34

, # - . 0 /$

editel C v zahrani í je jmenován a odvoláván generálním editelem eských center po p edchozím souhlasu ministra zahrani ních v cí, a to na základ výsledku ve ejného výb rového ízení schváleného personální radou MZV.

editel C odpovídá :

za innost eských center v zahrani í, v etn p ípravy, realizace a zhodnocení plánovaných akcí, za pln ní dalších stanovených úkol a za uskute ování programových zám r CZ v zemi p sobení,

za dodržování p íslušných p edpis , zejména za hospodárné nakládání se sv enými prost edky, za ádné vedení ú etní evidence a optimální využití materiálních a finan ních zdroj CZ a jeho pracovník .

Dále editel eského centra v zahrani í úzce spolupracuje se zastupitelským ú adem v dané zemi (zú ast uje se porad ZÚ), se kterým se vzájemn informují o možnostech prezentace eské republiky a následn koordinují své p sobení, aby nedocházelo k asovým i programovým duplicitám. editel eských center v zahrani í se zú ast uje porad Zastupitelských ú ad , na nichž se projednávají otázky související s prezentací R v zemi p sobnosti i jiná problematika související s eskými centry v zahrani í, a projednává se zástupci ZÚ plán innosti ZÚ.

Personální záležitosti jsou též v jeho kompetenci a informuje o nich Úst edí C, ale k sjednávání a rozvazování pracovního pom ru zam stnanc , kte í nejsou vysíláni ´

Ú C a nemají trvalé bydlišt na území R (místní síly) pot ebuje souhlas editele Ú C.

editel C je oprávn n vydat interní p edpis dlouhodobé platnosti op t pouze s p edchozím souhlasem editel Úst edí C a zárove musí být všechny p edpisy v souladu s právními normami R.

, 1 # - . 2 / &

Finan ní prost edky p id lené ze státního rozpo tu jsou základním zdrojem financování eských center. Na základ koncepce zahrani ní politiky R a koncepce innosti C stanovuje Úst edí C rozpo ty pro jednotlivá eská centra v zahrani í.

K zajišt ní dlouhodobého pln ní stanovených úkol eská centra tvo í, za podmínek stanovených obecn závaznými právními p edpisy, zvláštní fondy, jejichž z statky lze koncem roku p evád t do následujícího roku.

35

2. 5. 2 Oblasti p sobení eských center v zahrani í

Vyvíjené aktivity eských center se uskute ují v souladu s Koncepcí zahrani ní politiky, Koncepcí prezentace eské republiky v zahrani í a Exportní strategií. Nabízené služby pokrývají t i široké oblasti. Oblast kultury a vzd lání, dle mého názoru oblast, na kterou je v sou asnosti dáván nejv tší d raz; oblast cestovního ruchu a oblast vn jších ekonomických vztah , které v nuji nejv tší pozornost.

Oblast kultury a vzd lávání – dle mého názoru oblast, které je v sou asnosti v novaná nejv tší pozornost; oblast cestovního ruchu, v které mimo jiné p sobí též specializovaná agentura CzechTourism a oblast vn jších ekonomických vztah , které v nuji nejv tší pozornost.

I zde p sobí specializovaná agentura a to CzechTrade

V následující ásti popíši poskytované služby v jednotlivých oblastech, jejich etnost a porovnání jejich návšt vnosti ve srovnání s minulými lety.

, 3 4

Ministerstvo kultury eské republiky nemá žádnou p ísp vkovou organizaci, která by se pln v novala zahrani ní prezentaci v oblasti kultury. Nelze však íci, že by se Ministerstvo otázce zahrani í v bec nev novalo. P sobí zde, v rámci zahrani ních vztah a Evropské unie,

„Odbor zahrani ní49“. Jednou z jeho náplní je spolupráce s Ministerstvem zahrani ních v cí R a zam ení na navrhování vhodných opat ení k rozvoji mezinárodní kulturní spolupráce.

Podle informací z lánku „Tajemství Jandákova šuplíku50“ v týdeníku Euro se v nev domosti ostatních p ísp vkových agentur a proti sou asným sjednocovacím tendencím p ipravoval projekt organizace zast ešující export kultury do sv ta.Nová agentura m la vytvo it silný marketingový subjekt zaštít ný státem, prosazující v zahrani ní konkurenci velké státní kulturní instituce typu eské filharmonie, Národního divadla, Laterny Magiky nebo Státní opery.

Vznik této organizace narazil na problémy financování, kdy bývalý ministr financí Sobotka odmítl navýšit rozpo et kulturní kapitoly s od vodn ním duplicit v oblasti prezentace eské kultury, kterou vykonávají eská centra.

49 Ministerstvo kultury eské republiky> Zahrani ní vztahy a EU> Odbor zahrani ní, Dostupné z internetu http://www.mkcr.cz

50 Anopress – databanka TAM-TAM, databáze online: VŠE Praha 2006; Týdeník Euro, Jan Št tka; Tajemství Janákova šuplíku; . 037, str. 50, [11.09.2006]

36

Oblast kultury je nosným pilí em aktivit eských center. eská centra jsou jedinou organizací propagující kulturu jako celek v zahrani í. eská republika je státem pyšnícím se bohatým kulturním d dictvím s pestrou historií. Je právem hrdá na svoji kulturní scénu a v tomto duchu se ji snaží dále zprost edkovat zahrani ní ve ejnosti a p sobit tím na pov domí o eské republice. D raz je kladen na navazování oboustranných kontakt , z ehož vyplývá nabídka služeb jak pro subjekty z eské republiky, tak pro zájemce v zahrani í.

Nabídka služeb pro zájemce z R51

jedná se o zprost edkování oboustranné vým ny informací a kontakt na potencionální/

konkrétní partnery v zemích p sobnosti C (instituce, organizace, asociace, vydavatelství a nakladatelé, profesní sdružení, po adatelé a producenti um leckých/kulturních projekt , um lecké skupiny, odborné školy a kurzy, soubory a jednotlivci) v oblasti filmu, hudby, výtvarného um ní, tane n dramatické tvorby, literatury, multikulturních projekt , médií i kulturních nadací a sítí,

zajišt ní prezentace kulturních projekt v zemích p sobení eských center nap . formou distribuce materiál a informací o akci v rámci informa ních kanál C nebo poskytnutím kontakt na místní média,

informace o možnostech studia v zahrani í; stáže eských student vysokých škol na eských centrech v zahrani í; prezentace eských škol a jejich nabídek pro zahrani ní

informace o možnostech studia v zahrani í; stáže eských student vysokých škol na eských centrech v zahrani í; prezentace eských škol a jejich nabídek pro zahrani ní