• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Finančný leasing od Tatra banky

Minimálna hodnota financovania 3 300 €

Kúpna cena 25 € alebo 5 %, 10 %, 20 % z obstarávacej

ceny bez DPH

Mena financovania EUR

Dĺţka leasingu 44 mesiacov alebo s moţnosťou zrýchleného splácania počas 36 či 24 mesiacov

Výška akontácie pri vybraných predmetoch uţ od 10 %,

štandardne od 20 % do 60 %, Periodicita splácania mesačne alebo štvrťročne

Splátka fixná alebo variabilná

Zdroj: vlastné spracovanie

Na rozdiel od úveru Tatra banky, ktorý bol podstatne odlišný od investičných úverov predchádzajúcich bánk, leasing tejto spoločnosti má viac spoločných znakov s leasingami spomínaných bankových inštitúcií.

Medzi spoločné znaky zahŕňame:

- minimálnu hodnotu financovania so Slovenskou sporiteľnou (3 300 €),

40

- kúpna cena je taktieţ rovnaká so Slovenskou sporiteľnou (25 € alebo 5 %, 10 %, 20 % z obstarávacej ceny bez DPH),

- periodicita splácania a forma splátky je rovnaká pri všetkých troch leasingoch, - splátka úveru 44 mesiacov, s rozdielom, ţe pri vyuţívaní zrýchleného splácania sa

zmení splátková doba na 36 či 24 mesiacov.

Rozdielne znaky:

- výška akontácie je v tomto prípade stanovená od 20 % - 60 %, pri vybraných predmetov uţ od 10 %.

2.5 Komparácia úverov od vybraných bánk

Tabuľka 10 Komparácia úverov od vybraných bánk Investičný úver

Poistenie k úveru Základný súbor poistenia

Základný súbor poistenia

Základný súbor poistenia

Typ splácania anuitné anuitné anuitné

Typ sadzby Fixná 3R Fixná 3R Fixná 3R

Pre zistenie potrebných údajov sme navštívili pobočky všetkých troch bánk, kde nás nemi-lo prekvapil prístup pracovníčok Snemi-lovenskej sporiteľne. V ostatných pobočkách boli ochot-ní poskytnúť nám informácie, ponúknuť nám najvýhodnejšiu ponuku.

41

Pri získavaní podkladov sme v jednotlivých bankách zadávali pracovníkom pobočiek pre potreby komparácie vybraných produktov nasledovné údaje:

- Výška úveru: 30 000 € - Splatnosť v rokoch: 3

- Poistenie úveru: základný súbor poistenia - Typ splácania: anuitné

- Typ sadzby: fixná 3R

Ako prvú sme navštívili VÚB banku, kde nám poskytli úrok 9 %. Výška úroku a aj do-ba poskytnutia úveru závisela od toho či sme klientom VÚB alebo nie. Ak sme klientom VÚB úroková sadzba by bola niţšia a doba splatnosti by bola päť rokov. Keďţe nie sme klientmi VÚB úrok sa vyšplhal na 9 % a dobu splatnosti nám určili tri roky.

Potom sme navštívili Tatra banku kde nám pri úvere poskytli úrok podstatne niţší ako vo VÚB a to 7 %. V tejto banke nerobili rozdiely či sme klientom alebo nie.

Ako poslednú sme navštívili Slovenskú sporiteľňu, kde nám poskytli úrok 8,1 %. V tej-to banke taktieţ nebrali ohľad na tej-to, či sme ich dlhoročným klientej-tom alebo nie. Slovenská sporiteľňa nás nemilo prekvapila prístupom pracovníkov, čo značne ovplyvnilo aj náš záujem spolupracovať s touto bankou.

Poplatok za spracovanie úveru vo VÚB a Slovenskej sporiteľni je 1 % z poskytnutého úveru teda v našom prípade 300 €. V Tatra banke to mali tabuľkovo stanovené podľa výšky úveru, teda náš poplatok za spracovanie úveru sa vyšplhal aţ na 800 €.

Ďalšie poplatky, ktoré by sme mali platiť za poskytnutie úveru sa týkajú úverového účtu. Vo všetkých bankách mali stanovený iný poplatok. Vo VÚB bol mesačný poplatok 4,30 €, v Slovenskej sporiteľni to bolo aţ 5 € a v Tatra banke to bolo najmenej, čiţe 4 eurá mesačne.

Vo VÚB nám vyrátali RPMN vo výške 10,65 %, v Slovenskej sporiteľni to bolo vo výške 8,95 % a v Tatra banke to bolo 9,71 %. Uţ pri tejto informácii sme vedeli pribliţne odhadnúť, aký bude konečný výsledok našej analýzy týchto troch produktov. Táto sadzba je spolu s koeficientom navýšenia a úrokovou sadzbou zásadným ukazovateľom pre porov-nanie výhodnosti úveru, teda môţeme povedať, ţe čím niţšia hodnota ukazovateľa RPMN, tým je daný produkt pre klienta výhodnejší.

42

Čo sa týka mesačných splátok, tak VÚB nám vyrátala mesačnú splátku na 857 €, čo bo-lo podstatne vyššie ako v ostatných dvoch bankách. V Sbo-lovenskej sporiteľni to bobo-lo 834 € a v Tatra banke to bolo o čosi menej, teda 833,30 €.

2.6 Komparácia leasingov od vybraných bánk

V tejto časti sme porovnávali leasingy od vybraných bánk. Opäť to boli banky VÚB, Slovenská sporiteľňa a Tatra banka.

Tabuľka 11 Komparácia leasingov od vybraných bánk

Leasing VÚB Leasing SLSP Leasing TB

Obstarávacia cena 40 000 40 000 40 000 zdô-razniť, ţe s leasingom Slovenskej sporiteľne sme mali opäť ťaţkosti.

43

V kaţdej leasingovej spoločnosti sme zadávali rovnaké základné údaje:

Suma s DPH: 40 000 €

Doba leasingu: 44 mesiacov (minimálna doba stanovená zákonom podľa odpisovej skupi-ny)

Vstupná akontácia: 25 % v našom prípade 10 000 €.

Spracovateľský poplatok v kaţdej leasingovej spoločnosti bol iný. Vo VÚB spoločnosti to bolo bez spracovateľského poplatku. V Slovenskej sporiteľni bol poplatok 300 € a v Tatra banke sa spracovateľský poplatok vyšplhal aţ na 399,60 €.

Predajná cena sa vyvíjala opačným smerom. V prípade VÚB to bolo 100 €, Slovenská sporiteľňa stanovila predajnú cenu na 80 € a v prípade Tatra banky bola predajná cena naj-prijateľnejšia a to vo výške 50 €.

Poistenie danej technológie bola v kaţdej banke taktieţ rozdielna. VÚB spoločnosť ponúkala poistenie vo výške 15 € mesačne, Slovenská sporiteľňa bola v prípade poistenia najdrahšia – poistenie sa vyšplhalo na 16 € mesačne, a najvýhodnejšie poistenie posky-tovala Tatra banka a to vo výške 14 €.

Čo sa týka výšky mesačnej splátky tak najniţšiu sumu splácania nám ponúkla VÚB vo výške 770,54 €, v Tatra banke to bolo 772,27 € a v prípade Slovenskej sporiteľne to bolo opäť najvyššie a to vo výške 795,93 €.

Leasingová cena s DPH a poistením bez vstupných a konečných poplatkov bola naj-niţšia vo VÚB banke vo výške 44 563,76 €, v Slovenskej sporiteľni sa táto suma vyšplhala aţ na 45 724,92 € a o čosi niţšie to bolo v prípade Tatra banky a to vo výške 44 595,88 €.

V tomto prípade by pre nás bol najvýhodnejší leasing od VÚB, s ktorým by boli spojené celkové náklady počas celej doby splácania + odkúpenie cukrárenského stroja 44 663,76 €.

Zvyšné dve leasingové spoločnosti by nám poskytli leasing, ktorý by presiahol 45 000 €.

44

3 NÁVRHY A ODPORÚČANIA

Na základe získaných údajov od konkrétnych bankových subjektov sa pokúsime zistiť, ktorá z ponúk by bola pre našu fiktívnu firmu najprijateľnejšia na nákup cukrárenského stroja. Cieľom návrhovej časti je navrhnúť najlepšiu ponuku pre nákup danej technológie.