• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Finančný poradca a poradenstvo

In document Bankovní institut vysoká škola Praha (Stránka 23-26)

3. Vzdelávanie finančných poradcov ako základ dynamického rozvoja

3.1 Finančný poradca a poradenstvo

Poradca je človek, ktorý má zo svojej pozície určitý vplyv na ďalšie osoby, skupiny ľudí alebo organizácie. Má priamu moc k uskutočňovaní zmien či k implementácii navrhovaných programov. Priamu zodpovednosť za zrealizované kroky má manažér. Práca poradcov spočíva v plánovaní, príprave doporučení, asistencii a v poradenstve k otázkam v oblasti : personálnej, finančných analýz, auditov, systémových analýz, prieskumu trhu, vývoja produktov, dlhodobého plánovania, organizačnej efektivity, bezpečnosti práce a rozvoja ľudských zdrojov. Príjemcom týchto doporučení sa nazýva klient. Klient nemusí byť len konkrétny človek, môže to byť aj skupina, oddelenie alebo aj celá organizácia. 27

Dobrý konzultant je vybavený teoretickými znalosťami a skúsenosťami z iných firiem a prostredia v ktorom pracoval. Existujú však aj konzultanti, ktorý prinášajú minimálnu hodnotu. Mali by sa hodnotiť podľa výsledkov, nie podľa formy práce. 28

Konzultant je človek, ktorý sa snaží určitým spôsobom ovplyvniť skupinu ľudí alebo organizáciu, ale nemá priame rozhodovacie právomoci k tomu, aby mohol previesť alebo implementovať programy.

27 BLOCK, P.: Staňte se špičkovým poradcem-Jak dosáhnou toho, aby druzí využili vašich zkušeností. Praha:

Grada, 2007. 24-25s. ISBN 978-80-247-1750-0

28 PLAMÍNEK, J.: Vzdělávání dospělých. Praha: Grada, 2010. 43s. ISBN 978-80-247-3235-0

24

Má tri základné úlohy: 1. Nadviazať s klientom vzťah spolupráce.

2. Riešiť problémy raz a navždy.

3.Zaistiť, aby sa pozornosť venovala ako technicko – podnikateľským problémov, tak aj vzťahom v organizácii.

Finančného poradcu môžeme definovať ako špecialistu v oblasti finančníctva.

Poskytuje služby pre svojich klientov v rámci rodinných financií ako sú sporenie, pôžičky, investovanie, dôchodok, poistenie, hypotéky atď.. Má informácie o všetkých finančných firmách na Slovensku. Finančný poradca neposkytuje len jednorázové poradenstvo ale stará sa a neustále vylepšuje finančnú situáciu svojho klienta.

Cieľom v akejkoľvek poradenskej činnosti je dosiahnuť zmenu. Vedľajším cieľom poradenského kroku je povzbudiť v klientovi odhodlanie a záväznom rozhodnutí pre zmeny.29

Rozhovor s človekom, ktorý vás žiada o pomoc sa nazýva poradenská činnosť.

Mapovanie problémov, vzdelávací program, vyhodnotenie a prieskum predstavujú poradenstvo za účelom dosahovania zmeny. Cieľom poradcu je podieľať sa na úspešných aktivitách, ktorých výsledkom je, že organizácie alebo ľudia konajú inak a má to účinný efekt. Ak teda chceme robiť skutočne dobrú prácu v tejto oblasti, potrebujeme mať odborné, interpersonálne a poradenské schopnosti. Dôležitá je odborná kvalifikácia.

S ľuďmi je ťažké spolupracovať. Preto potrebujeme ovládať interpersonálne schopnosti.

Medzi tieto schopnosti patrí vyjadrenie svojich myšlienok a názorov, počúvanie, prejavenie podpory, účinne vyjadriť svoj nesúhlas a vlastne schopnosť udržať vzťah z druhým človekom.

V dnešnej dobe je na trhu veľa kníh a seminárov, ktoré prospievajú pre náš rozvoj.

Poradenský proces môžeme opísať do týchto fáz. Prvou je úvodné jednanie s klientom, tam patrí vlastne prvé stretnutie a skúmanie povahy problému. Druhou fázou je objavovanie a dialóg, kde si poradcovia potrebujú vytvoriť na daný problém svoj vlastný názor. Je to užitočné pre klienta a vedie ho k tomu asi si tiež spravil svoj vlastný názor na problém.

Ďalšou fázou je spätná väzba, ktorú poradca poskytuje. Vždy je spojená s určitým odporom voči získaným informáciám. Touto fázou plánujeme a zhrňujeme si stanovené kľúčové ciele pre voľbu najlepšieho postupu a zmien. V ďalšej fázy si treba zrealizovať naplánované kroky.

29 BLOCK, P.: Staňte se špičkovým poradcem-Jak dosáhnou toho, aby druzí využili vašich zkušeností. Praha:

Grada, 2007. 331s. ISBN 978-80-247-1750-0

25

V poslednej fáze sa začína proces zhodnotenia toho, čo bolo odohrané behom angažovania a a implementácie. Na základe zhodnotenia príjmame rozhodnutia. Pokiaľ je spolupráca ukončená pozitívne, klient i poradca získava nové zdroje skúseností a poučení pre budúcnosť.

Bezchybné poradenstvo nám poskytuje možnosť ako zladiť svoje jednanie s tým, čomu veríme a čo cítime a pritom dosahovať úspech pri spolupráci s klientmi. Od poradcov sa predpokladá, že budú plniť požiadavky svojich klientov.

Cieľom konzultanta je aby poradcovia sa snažili spolupracovať s klientmi na partnerskej úrovni a to predovšetkým z dvoch dôvodov. Prvým je že spolupráca umožní čo najlepšie využívať ľudský potenciál na obidvoch stranách - klient aj poradca. Druhým dôvodom je, že poradca by mal pôsobiť ako vzor. Ďalším cieľom je vyriešiť problémy raz a navždy a zaistiť aby pozornosť venovaná ako vecnej stránke problému tak aj vzťahom.

Poradca by sa mal správať autenticky voči svojim klientom, to znamená vyjadriť slovami to, čo cítime keď s nimi spolupracujeme.

Príkladom je konštatovanie ako sa s daným klientom dobre spolupracuje, aké spravil pokroky a iné. Je to najdôležitejší spôsob ako dosiahnuť žiaduceho efektu a posilniť vnútorné nasadenie klienta.

Dôležité je zapojenie klienta krok za krokom. Komunikovať s ním, konzultovať dané problémy, voľby metód, zhrňovať si informácie, analýza. Na rozvíjanie dialógu môžeme použiť popis vlastných skúseností.

Finančný poradcovia si často dohodnú prvé stretnutie telefonickým hovorom. Otázky si musí predom rozmyslieť. Musí nimi zistiť napríklad: čo chce preberať, kto bude prítomný na jednaní, koľko bude trvať a iné.

Dve hlavné požiadavky bezchybného poradenstva sú : správať sa autenticky a dokončiť úlohy v každej fáze. Bezchybné poradenstvo vám umožní dosiahnuť toho, že:

- klient lepšie využije vaše odborné skúsenosti, - vaše doporučenia sa budú častejšie implementovať, - váš vzťah s klientmi bude viac na partnerskej báze,

- vyhnete sa poradenským situáciám, ktoré nemôžu dopadnúť dobre, - podporíte u klienta vnútornú motiváciu a odhodlanie,

- zvýšite svoj pozitívni vplyv na klienta a dosiahnete väčšieho efektu, - naviažete s klientom vzťah väčšej dôvery. 30

30 BLOCK, P.: Staňte se špičkovým poradcem-Jak dosáhnou toho, aby druzí využili vašich zkušeností. Praha:

Grada, 2007. 26-333s. ISBN 978-80-247-1750-0

26

Ak klientovi poskytujeme poradenstvo prvý krát, finančný poradca musí na začiatku správne analyzovať potreby klienta. Začiatkom tejto analýzy sú kladené otázky klientovi.

Prostredníctvom odpovedí si uvedomí finančný poradca akú stratégiu má zvoliť, na akú oblasť sa špecializovať. Pokiaľ sa orientujeme na oblasť poisťovníctva, a teda ide o prvý kontakt s klientom snažíme sa ho motivovať k tomu, aby popremýšľal o nástrahách života, nad pomocou z našej strany prostredníctvom poskytovaných služieb a produktov. Na klienta nesmie byť vedený nátlak, aby sme nespôsobili odstrašujúco. Klienti reagujú na poradenstvo rôzne. Netreba si však ich reakcie brať osobne.

Základom dobrého finančného poradcu je mať vlastnosť nepripúšťať si reakcie ľudí k srdcu a aj po negatívnej skúsenosti sa zdvihnúť a ísť ďalej za svojím cieľom.

Pri zbieraný informácii (dát) postupujeme nasledovne: identifikujeme prezentovaný problém, zvolíme si parametre prieskumu, rozhodneme sa koho zapojiť, zvolíme si metódu zberu dát, zber dát, výber tých najpodstatnejších dát, zhrnutie, analýza, spätná väzba, prezentujeme doporučenia, rozhodnutie a implementácia. Medzi metódy zberu dát patrí rozhovor, dotazník, analýza dokumentov, priame pozorovanie, vlastné skúsenosti, sebapoznávanie. 31

Finančné spoločnosti majú predom daný plán, ktorý by mali finančný poradcovia splniť či dosiahnuť. Finančný poradcovia sa musia výborne orientovať v ponúkaných produktoch. Vo finančných spoločnostiach sa jedná o poradenstvo pri správe financií, poskytnutie úveru či sprostredkovanie poistenia. Na celkovú produkciu spoločnosti nemá ani tak vplyv to aká je veľká podľa počtu finančných poradcov ale podľa počtu dohodnutých zmlúv. Spoločnosti si začínajú uvedomovať, že profitovať predajom zmlúv je možné s patričným poradenstvom.

In document Bankovní institut vysoká škola Praha (Stránka 23-26)