• Nebyly nalezeny žádné výsledky

7.2 Vyhodnocení hypotéz

7.2.6 Hypotéza č. 6

Hypotéza: „Nejčastější bariérou nákupu elektronického nositelného zařízení je cena zařízení.“

Hypotéza č. 6 se vztahuje k první a druhé otázce. V první otázce jsem si dotazované roztřídila na ty, kteří vlastní nebo nevlastní zařízení. Následně jsem se těch, kteří zařízení nevlastní dotazovala, z jakého důvodu. Druhá otázka zjišťovala bariéry nákupu. Lidé (43 %) jako nejčastější bariéru nákupu zařízení považují jeho cenu.

Z výsledků u první hypotézy víme, že je možné, aby chytré zařízení motivovalo lidi k pohybu.

A mezi největší bariéry pořízení wearables patří cena. V tuto chvíli nastává otázka. Vyplatí se lidem, kteří by se chtěli častěji a pravidelně hýbat, investovat do nositelného chytrého zařízení? Cena takového zařízení se pohybuje v širokém rozpětí. Seženeme chytré hodinky nebo chytrý náramek okolo jedné tisíci koruny, pokud ale chceme lépe vybavené zařízení, jeho cena je znatelně vyšší. Bohužel si jejich koupi nemohou dovolit všichni. Snížili by společnosti cenu, kdyby věděli, že jejich zařízení může pomoci lidem s jejich životním stylem? V momentě snížení ceny zařízení může dojít k většímu zájmu a nákupu těchto produktů.

Na základě zjištěných odpovědí můžeme tuto hypotézu přijmout.

Závěr

Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zjištění stavu využití wearables. Zjišťovala jsem, k jakým aktivitám jsou nositelná zařízení využívána a zároveň i jaké bariéry brání většímu rozšíření mezi další osoby. Pomocí dotazníkového šetření byla zjišťována motivace ke zvýšení sportovních a dalších pohybových aktivit při používání. Zajímala jsem se o jejich rozšíření mezi věkové skupiny a pohlaví. Zkoumala jsem také oblíbenost značek vyrábějící wearables.

Hlavní cíle jsem naplnila a pomocí provedeného dotazníkového šetření našla odpovědi na stanovené hypotézy. Znění hypotéz jsem stanovila před zahájením zkoumání provedením předvýzkumu a studiem materiálů, které se věnovaly problematice nositelných zařízení.

V první kapitole teoretické části byl na začátek představen pojem wearables. Následuje přehled historie wearables, který sahá až do 12. století. Jsou představeny důležité mezníky během vývoje nositelného zařízení až po současné využití. V závěru kapitoly je představen budoucí trend tohoto oboru směrem ke zmenšení, ale i k novému vzhledu a designu. Stále více se tlačí využití i do jiných aktivit a sektorů.

Druhá kapitola se věnuje typům wearables. Největší pozornost je věnována představení chytrých hodinek, kde jsou navíc uvedeny jejich výhody a nevýhody. V dalších částech jsou popisovány další nositelná zařízení – chytrý náramek, chytré brýle, chytré boty a chytrá oblečení.

Třetí a čtvrtá kapitola se zaměřuje na využití wearables, přesněji chytrých hodinek a chytrého náramku, ve sportu. Jaká je současná situace na trhu wearables. Je ukázána celosvětová spotřeba, resp. výdaje za nositelná zařízení.

Pátá kapitola se zabývá pěti největšími společnostmi, které prodávají nebo vyrábějí sportovní chytré nositelné zařízení. Čtenářům jsou nejprve společnosti představeny, jejich historie, směr a okruh jejich podnikání. Následně u každé z nich vybrány jedny chytré hodinky, které jsou považovány za „vlajkovou loď“ společnosti a podrobně popsány jejich funkčnosti a možnosti využití.

Poslední kapitolou teoretické části je představení teorie a podkladů pro vytvoření dotazníku.

Určitá část popisuje metody sběru primárních dat, které jsou podstatné pro vyhodnocení hypotéz a výsledek práce. Navazují odstavce věnované dotazníku, jeho tvorbě a typům pokládaných otázek. Na závěr jsou vyjmenovány a krátce popsány postupy výběru respondentů.

V souvislosti s významným pokrokem informačních technologií, zmenšení rozměrů čipů i baterií při zachování kapacit, vylepšení přenosových bezdrátových technologií a mnoho dalších doprovodných zlepšení, se zvýšilo i využití nositelných zařízení při volnočasových aktivitách. V České republice došlo k růstu zájmu a povědomí o wearables až v posledních cca 5 letech. Dle provedeného průzkumu více než 2/3 respondentů je vlastníkem wearables, s tím, že pouze 5 % z nich vlastní nositelné zařízení déle než 5 let a velká většina (76 %) je jeho vlastníkem kratší dobu než 2 roky. Překvapivým zjištěním průzkumu bylo, že častějšími uživateli jsou ženy, protože v předvýzkumu byly uživateli především muži. Z průzkumu také vyplynulo, že uživateli jsou osoby ve věkovém rozmezí 15–24 let. To může mít více důvodů.

Jedním z nich je větší zájem o nové technologie, jejich využití ve sportu i v běžném životě, druhým důvodem může být také ochota vyplnit dotazník, respektive i provedený výběr respondentů. Vzhledem k nejvíce získaných odpovědí od věkové kategorie 15–24 let, výsledek kopíruje spíše mladší a středně mladší generaci. Tudíž nemůžeme výsledek zobecnit pro celou populaci. Z celé škály wearables bylo průzkumem zjištěno, že respondenti vlastní pouze chytré hodinky (86 %) a chytrý náramek (14 %). A tato zařízení jsou nejčastěji užívána ke sportovním funkcím, jako jsou údaje o absolvované fyzické aktivitě, jak uvedlo 89 % respondentů vlastnících wearables. Dále jsou zařízení využívána jako běžné hodinky s údaji o čase a datu, resp. upozornění na notifikace (upozornění na příchozí volaní, SMS a nebo mailovou zprávu). O tom, že nositelná zařízení si našla oblibu u sportovně zaměřených osob, ale také u osob, které dříve úplně nesportovali, lze nalézt v odpovědích na další otázky šetření. Wearables jsou dnes uživatelsky jednoduché a poskytují svým uživatelům jednoduchý a přehledný záznam o aktivitách, včetně vyhodnocení a srovnání v čase. Zároveň výrobci těchto zařízení doplňují a nabízejí software, který umí provést vyhodnocení sportovní aktivity. Ze sportovních aktivit, při kterých je nositelné zařízení použito, bylo respondenty nejčastěji uvedena chůze (35 % odpovídajících), běh (27 %) a třetí volbou bylo cvičení a posilování (22 %). Všechny další aktivity jsou již v malých hodnotách. Fyzická aktivita je dle výsledku dotazníkového šetření sledována 68 % respondentů minimálně jedenkrát denně a 37 % dokonce kontroluje fyzickou aktivitu několikrát za den. S tím souvisí i další zjištění, že wearables motivuje jejich uživatele k fyzické aktivitě. Tuto odpověď (spíše ano a ano) vyslovilo 82 % respondentů.

Průzkumem bylo dále zjištěno, která značka výrobci je nejoblíbenější, která je respondenty nejvíce využívána. Zde byla potvrzena hypotéza oblíbenosti značky Apple, kterou potvrdilo 44 % respondentů. S velkým odstupem byla následována značkou Xiaomi s 20 % odpovědí.

Zařízení od firmy Apple potvrzují, že tato společnost zachytila úspěšně tento trend zájmu o tato nositelná zařízení ve spojení s aplikacemi v mobilním zařízení. Dotazníkovým šetřením byl proveden pokus zjistit co brání většímu rozšíření wearables mezi další spotřebitele.

Výsledek průzkumu říká, že hlavní bariérou pořízení zařízení je cena, kterou uvedlo 43 % respondentů. Dalšími bariérami jsou vzhled (22 %), nesportování (19 %), omezené funkce (12 %), složitost (8 %) a velikost (6 %). Zbylých 24 % respondentů vyjmenovalo jiné další bariéry pořízení a používání wearables. S rostoucím zájmem se rozšiřuje nabídka těchto zařízení a spotřebitel může dnes najít i v různých cenových kategoriích velmi kvalitní zařízení. Objevuje se široké množství variant s mnoha aplikacemi, které nabízí respondentům při svých aktivitách. Tato nabídka roste a mění se tak rychle, že by si někteří odpůrci wearables dnes již toto zařízení pořídili.

Tato bakalářská práce je určena pro širokou veřejnost. Může být užitečná pro každého, kdo se chce zorientovat v nositelných zařízeních a názoru na ně od určitého vzorku respondentů, kteří byli ochotni odpovídat na otázky dotazníkového šetření.

Použitá literatura

1 Polar’s 40 Years Of Incredible Firsts. Polar [online]. 31. 3. 2020 [cit. 2021-04-19].

Dostupné z: https://www.polar.com/blog/40-years-of-incredible-firsts-polar-history/

2 ZBIROVSKÁ, Anna. Faktory rozvoje českého trhu s wearables [online]. Praha, 2018 [cit. 2021-03-28]. Dostupné z: https://theses.cz/id/0rr7nb/. Diplomová práce. Vysoká škola ekonomická v Praze. Vedoucí práce Přemysl Průša.

3

NT, Baiju. The complete history of wearable technology: A timeline.

Roboticsbiz

[online]. 11. 11. 2019 [cit. 2021-03-28]. Dostupné z:

https://roboticsbiz.com/the-complete-history-of-wearable-technology-a-timeline/

2015 [cit. 2021-03-28]. Dostupné z: https://www.wareable.com/wearable-tech/a-brief-history-of-wearables

6 HEREC, Jan. Nositelná zařízení: jejich možnosti a aplikace [online]. Brno, 2016 [cit. 2021-03-28]. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně. Vedoucí práce Ing. Jan Samek, Ph.D.

7

CHRISTENSSON, Per. Smartwatch. In:

TechTerms: The Computer Dictionary

[online]. c2021, 5. 8. 2017 [cit. 2021-03-21]. Dostupné z:

https://techterms.com/definition/smartwatch

8 ČERNÝ, Michal a KOVÁŘOVÁ, Pavla. Vzdělávání s využitím aplikací podporujících smartwatch. Brno: Flow, 2018. s. 12–19. ISBN 978-8-08-812322-4. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:3d1c5467-2abd-4dad-ac4c-b86c3a147671

9 ŠLECHTA, Jan. Využívání wearables v ČR a jejich přínosy pro uživatele [online].

Praha, 2019 [cit. 2021-03-15]. Dostupné z: https://theses.cz/id/ziotjs/. Diplomová práce. Vysoká škola ekonomická v Praze. Vedoucí práce Jakub Novotný.

10 VALLUŠ, Štefan. Inteligentné nositeľné zariadenia pre šport [online]. Praha, 2019 [cit. 2021-03-21]. Dostupné z: <https://theses.cz/id/6g2250/>. Diplomová práce.

Vysoká škola ekonomická v Praze. Vedoucí práce Jakub Novotný.

11 KIM, Taejung, Weisheng CHIU a Marcus Kin FUNG CHOW. Sport technology consumers. Sport, Business and Management [online]. 2019, vol. 9, no. 2, s. 134-145. ISSN 2042678X.

13

AROGANAM, Gobinath, David HARRISON a Nadarajah MANIVANNAN.

Review on Wearable Technology Sensors Used in Consumer Sport Applications.

Sensors [online]. 28. 4. 2019, 2019(9), 26 [cit. 2021-03-15]. ISSN 1424-8220.

Dostupné z: doi:10.3390/s19091983

14

KOPECKÝ, Pavel. Podle experta trpí nadváhou a obezitou více než polovina Čechů.

Pražský deník.cz [online]. 3. 3. 2020 [cit. 2021-03-15]. Dostupné z:

https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/obezita-pohyb-tloustka-bmi-svacina.html

15

Wearable Technology Market by Device (Smart watch, fitness & wellness devices, Smart glasses, Smart clothing), by Product type (Wrist wear, eyewear, hearables, neckwear, bodywear) and Geography - Global Opportunity Analysis and Industry Forecast, 2014-2022.

Allied Market Research [online]. duben 2017 [cit.

2021-03-15]. Dostupné z:

https://www.alliedmarketresearch.com/wearable-technology-market

16 Gartner Forecasts Global Spending on Wearable Devices to Total $81.5 Billion in 2021. Gartner [online]. c2021, 12. 1. 2021 [cit. 2021-02-22]. Dostupné z:

https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2021-01-11-gartner-forecasts-global-spending-on-wearable-devices-to-total-81-5-billion-in-2021

17

FRAMINGHAM, Mass. Wearable Devices Market Share. IDC: analyze the future [online]. c2021, 18. 12. 2020 [cit. 2021-03-15]. Dostupné z:

https://www.idc.com/promo/wearablevendor

18 Number of connected wearable devices worldwide by region from 2015 to 2022.

Statista [online]. 22. 1. 2021 [cit. 2021-02-22]. Dostupné z:

USA, c2021, 10.3.2020 [cit. 2021-02-20]. Dostupné z:

https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS46122120

20 What is Apple Inc? Business standard [online]. c2021 [cit. 2021-02-20]. Dostupné z: https://www.business-standard.com/about/what-is-apple-inc

21 Recenze Apple Watch 6: Inovuj pomalu, ale vytrvale. Mobilnet.cz [online]. c2021, 04. 10. 2020 [cit. 2021-02-20]. Dostupné z: https://mobilenet.cz/clanky/recenze-apple-watch-6-inovuj-pomalu-ale-vytrvale-41834

22

What is Xiaomi? Business Standard [online]. C2021 [cit. 2021-02-20]. Dostupné z:

https://www.business-standard.com/about/what-is-xiaomi

23 Recenze Xiaomi Mi Watch Lite: Levná vstupenka do světa chytrých hodinek.

Smartmania.cz [online]. c2005-2021, 20. 1. 2021 [cit. 2021-02-20]. Dostupné z:

https://smartmania.cz/recenze-xiaomi-mi-watch-lite-levna-vstupenka-do-sveta-chytrych-hodinek/

24 BONDARENKO, Peter. Samsung: South Korean company. Britannica [online].

C2021 [cit. 2021-02-20]. Dostupné z: https://www.britannica.com/topic/Samsung-Electronics

25 Samsung: About us [online]. c1995-2021 [cit. 2021-02-20]. Dostupné z:

https://www.samsung.com/us/aboutsamsung/home/

26 Recenze: Samsung Galaxy Watch Active2 – dotaženo k dokonalosti. Geek magazín

[online]. 18. 10. 2019 [cit. 2021-02-20]. Dostupné z:

aktualizované vydání. Na Pankráci 30, Praha 4: Albatros Media, 2012. ISBN 978-80-265-0038-4.

30 KOZEL, Roman a spol. Moderní marketingový výzkum. U Průhonu 22, Praha 7:

Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-0966-X.

31

Metodologie statistických výzkumů.

Univerzita J. E. Purkyně v Ústní nad Labem

[online]. [cit. 2021-4-25]. Dostupné z:

https://fsetest.ujep.cz/img/upload/9/files/T%C3%A9ma-7-Metodologie-statistick%C3%BDch-v%C3%BDzkum%C5%AF-kopie.pdf

32 PECÁKOVÁ, Iva. Statistika v terénních průzkumech. Mikulova 1572, Praha 4:

Professional Publishing, 2008. ISBN 978-80-86946-74-0.

Příloha

Ukázka dotazníku