• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Vysokorýchlostná železničná sieť v Beneluxe

Zdroj 15: Omega Centre, b.r.

V Belgicku Thalys obstaráva destinácie Brusel, Antverpy a tak isto mesto Liège.

Vysokorýchlostná linka HSL 4 vedie od holandských hraníc (koniec linky HSL-Zuid) takmer do stanice Antverpy. Táto linka má 35 kilometrov s povolenou rýchlosťou 300 km/h a je vybavená signalizačným a bezpečnostným systémom ERTMS. Bola vybudovaná spolu s HSL-Zuid medzi rokmi 2000 – 2006 a Holandsko do jej výstavby investovalo viac ako 500 miliónov eur spolu s podporou Európskej únie, ktorá financovala 215 miliónov eur (J. H. Baggen, J. M.

Vleugel & J. A. A. M. Stoop, 2008). Medzi mestami Antverpy, Brusel a menšími úsekmi smerom na Liége vedie vysokorýchlostná linka, ktorá bola modernizovaná a adaptovaná pre HSR. Od Bruselu smerom na Francúzske hranice vedie vysokorýchlostná linka HSL 1, ktorá má 88 km. Pozostáva zo 71 km nových tratí a 17 km upravených a modifikovaných tratí. Vo Francúzsku sú hlavnými stanicami Paríž, zastávka s názvom Paris – Nord, letisko Charlesa de Gaulla a mesto Lille. V sezónnych obdobiach prevádzkuje aj linky na juh Francúzska do Álp a to cez parížsku líniu Charles de Gaulle alebo Marne la Vallée. Od decembra do apríla je možné priamou linkou cestovať do lyžiarskych stredísk Chambéry, Albertville, Moutiers, Aime-la-Plagne, Landry a Bourg-St-Maurice. Z Bruselu smerom na Liege a Nemecko vedú vysokorýchlostné linky HSL 2 a HSL 3. Trať medzi Bruselom a nemeckou hranicou pozostáva z 33 km modernizovanej trate medzi Bruselom a Louvainom, 62 km linky HSL 2 medzi Louvainom a Biersetom a 54 km linky HSL 3 medzi Biersetom a nemeckou hranicou.

Maximálna rýchlosť na týchto vysokorýchlostných linkách je 320 km/h (Tucrail, 2020). Od

nemeckého mesta Aachen do Kolína nad Rýnom vedie modernizovaná železničná trasa, prispôsobená pre HSR s maximálnou povolenou rýchlosťou 230 km/h. Linka Aachen – Duisburg spadá pod Rýnsko-Alpský koridor (RFC 1), ktorá tak isto využíva signalizačný systém ERTMS. Posledné stanice v Nemecku sú mestá Duisburg a Dortmund, ktoré sú spojené modernizovanou vysokorýchlostnou železnicou s maximálnou rýchlosťou 160 km/h. Táto linka využíva nemecký signalizačný systém LZB ale v rokoch 2023 – 2030 sa plánuje nahradiť rozšíreným a centralizovaným ERTMS systémom (European Comission, 2014).

6.1.1. Vozový park Thalys

Spoločnosť Thalys používa dva modely vlakov, ktoré sú súčasťou rodiny vysokorýchlostných vlakov TGV postavených spoločnosťou Alstom vo Francúzsku. Vlaky Thalys sú zostavené v 2 triedach, jednou je PBA ( skratka pre Paríž, Brusel a Amsterdam) a druhou PBKA (skratka pre Paríž, Brusel, Kolín nad Rýnom a Amsterdam). Tieto triedy sú rozdelené podľa toho, na akých trasách daná vlaková súprava prevádzkuje. Obe triedy vozov sú elektrické jednotky poháňané elektromotormi, ktoré sú napájané prúdom zhromažďovaným prostredníctvom pantografov na vrchnej časti vlaku. Obe súpravy Thalys obsahujú 2 lokomotívy a 8 návesných vagónov s dĺžkou 200 metrov a sú spojené kĺbovým prepojením vozov. Hmotnosť vozov je približne 385 ton a nosnosť jedného vagónu zo súpravy je 17 ton. Prepravná kapacita jedného vagónu je 377 osôb, s tým, že v prvej triede je to 120 a v druhej triede 257 miest. Trieda PBA bola spustená v roku 1996 a PBKA v roku 1997. Vozový park Thalys má na všetkých súpravách koncentrovaný trakčný systém a maximálna technická rýchlosť vlakov je až 320 km/h. Aj napriek tejto maximálnej rýchlosti, priemerná rýchlosť s ktorou Thalys operuje je 300 km/h (UIC, 2020).

Vlaky Thalys jazdia v Belgicku, Francúzsku, Holandsku a Nemecku na kombináciách nových HSL a klasických tratí. Z toho dôvodu je každý vlak vybavený siedmimi rôznymi signalizačnými systémami. Aby sa vyhovelo požiadavkám novej linky HSL-Zuid, všetky vlaky Thalys boli vybavené aj signalizačným zariadením Európskeho systému riadenia vlakov úrovne 2 (ERTMS 2), ktorý má v budúcnosti potenciál nahradiť a centralizovať všetky signalizačné systémy (Railway Technology, 2020).

6.1.2. Cestovné triedy

Na každej cestovnej trase ponúka Thalys 3 cestovné triedy Štandard, Komfort a Prémium.

Každá trieda má svoje špecifiká ohľadne vybavenia, komfortu a služieb poskytovaných v danej triede. Pochopiteľne sú teda triedy diferencované cenou a to Štandard ako najnižšia trieda, Komfort ako stredná a Prémium ako najvyššia ponúkaná trieda. Trieda Štandard predstavuje základné prvky komfortu ako je internetové pripojenie WiFi, elektrické zásuvky pre nabíjanie zariadení a 2 povolené kusy cestovnej batožiny. V rámci tejto triedy je možnosť výberu ešte medzi dvoma variantami lístku: neflexibilný a flexibilný za poplatok. Tieto varianty umožňujú kúpiť si lístok buď za nižšiu cenu, ale na fixne vybraný dátum bez možnosti zmeny alebo storna, alebo lístok za vyššiu cenu s možnosťou 50% storna a zmeny termínu cesty. Druhá a stredná trieda Komfort je tak ako predošlá, vybavená internetovým pripojením WiFi, elektrickými zásuvkami, povolením pre 2 cestovné batožiny a navyše ponúka komfortnejšie sedenie

s väčším priestorom. Aj táto trieda ponúka 2 varianty neflexibilného a flexibilného lístku za príplatok. Najvyššia trieda Prémium je okrem vyššie spomínaných atribútov vybavená aj cateringom priamo vo vozni a dostupnosťou dennej tlače. Okrem toho lístok do triedy Komfort ponúka vstup do Thalys staničných salónikov, kde sú ponúkané ďalšie služby. Poslednou výhodou tejto triedy je možnosť rezervácie taxi služby priamo z paluby vlaku na požadované miesto. Lístok do triedy Komfort je automaticky lístok flexibilný, čo znamená, že je možné ho kedykoľvek zmeniť bez poplatku alebo zrušiť so 100% náhradou ceny a po odjazde vlaku s náhradou 50% ceny lístka.

6.1.3. Cestovné tarify a preukazy

Základné tarify, ktoré spoločnosť Thalys ponúka sú deti (4-11 rokov), mládež (12-25 rokov), dospelí (26-59) a seniori (60 rokov a viac). Okrem týchto tarifov Thalys ponúka rôzne akcie pre skupiny cestujúcich. Jednou z nich je zľava na cestovný lístok ak si 2 a viac cestujúci spolu kúpia lístok do triedy Premium. Zvýhodnenú cenu tak isto ponúka pre mini skupinu – skupinu od 3 do 5 ľudí. Pri väčších skupinách nad 10 ľudí, sú to ešte viac zvýhodnené ceny. Je potrebné si to však vždy preveriť na konkrétnych trasách, pretože tieto akcie nemusia platiť plošne ale len na vybraných trasách. Pre vysoko frekventovaných cestujúcich ponúka Thalys možnosť zakúpenia cestovného preukazu v dvoch typoch. Prvý typ cestovného preukazu je Premium Pass za cenu 3900 eur na 6 mesiacov (6200 eur na rok). Cena tohto preukazu sa vyplatí najmä pre viac ako 17 spiatočných ciest pre polročný preukaz a viac ako 27 spiatočných ciest s ročným preukazom. Platí pre cestu medzi Belgickom a Parížom od pondelka do piatka a pasažier s ním môže cestovať v triede Premium. Najväčšou výhodou preukazu je možnosť flexibilne cestovať medzi destináciami v Belgicku a Paríži a so 100% zmeny alebo storna. Poslednou výhodou preukazu Premium Pass je získanie statusu Club+ v programe My Thalys World (vernostný program Thalys). Ten cestujúcemu ponúka možnosti využitia Thalys staničných salónikov, bezplatnú zákaznícku telefonickú linku, možnosť zbierania nacestovaných kilometrov a ďalšie výhody. Druhý typ cestovného preukazu Frequent Pass je vhodný pre ľudí, ktorí často cestujú do všetkých Thalys destinácií (okrem sezónnych a vnútroštátnych trás). Držitelia karty môžu cestovať za 30- 50% ceny lístku v triedach Štandard, Komfort a aj Premium. Preukaz tak isto ponúka možnosť získania statusu Club alebo Club+ v programe My Thalys World. Okrem týchto preukazov ponúka Thalys aj zvýhodnené cestovanie pre spoločnosti. Za 10 000 eur ročne môžu zamestnanci využívať zľavy od 5-10% ceny lístkov. Okrem toho majú automaticky flexibilnú možnosť meniť a rušiť cesty podľa potreby. Je umožnený prístup do Thalys staničných salónikov aj v prípade zakúpenia inej ako Premium triedy. Pre náročnejšie spoločnosti existuje aj variant za 75 000 eur ročne na mieru vybrané destinácie a podľa požadovanej úrovne servisu. Flexibilný lístok a prístup do Thalys staničných salónikov je tak isto zahrnutý.

6.1.4. Služby na železničných staniciach

Ako sme už spomínali na vybraných vlakových staniciach ponúka Thalys možnosť prístupu do salónikov. Jeden sa nachádza na stanici v Paríži a druhý v Bruseli. Okrem týchto dvoch vlastných salónikov, môžu cestujúci využiť aj partnerské salóniky spoločnosti Deutsche Bahn

v Kolíne nad Rýnom, Essene a Dusseldorfe a tak isto salóniky spoločnosti International NS Regus Expres v Amsterdame (centrum aj letisko) a Rotterdame. Salóniky sa vždy nachádzajú v blízkosti budovy vlakovej stanice. Sú vybavené WiFi internetovým pripojením, pohodlným sedením, elektrickými zásuvkami, dennou tlačou, informačnými tabuľami o odchodoch vlakov a ponúkajú malý sortiment občerstvenia. Salóniky majú aj zasadaciu miestnosť s plným vybavením ako sú projektory, tabule a podobne. Prístup do salónikov majú členovia programu My Thalys World, cestujúci s lístkom triedy Premium a cestujúci s preukazom pre spoločnosti.

6.1.5. Ďalšie služby

Pre cestujúcich s deťmi do 4 rokov sú vyhradené špecializované vozne, ktoré sú prispôsobené detskými umývadlami, prebaľovacími miestnosťami a ohrievačmi detských fľašiek. Navyše k maximálnej dovolenej batožine si môžu cestujúci s malými deťmi zobrať kočík bez ďalšieho príplatku. Pre cestujúcich s obmedzenou mobilitou je k dispozícii asistencia, ktorá však musí byť dohodnutá až 48 hodín vopred a je za príplatok. Na stránke Thalys sú aj bližšie popísané špecifiká a rozmery, ktoré musí vozík spĺňať aby sa do vlaku zmestil a bola zaistená bezpečná cesta. Vlaky Thalys umožňujú pasažierom cestovať s domácimi zvieratami. Menšie domáce zvieratá, ktoré sa zmestia do prepravky môžu cestovať zadarmo a väčšie za príplatok (30 eur).

Sprievodné a asistenčné zvieratá môžu cestovať zadarmo bez ohľadu na ich veľkosť. Pre bežného cestujúceho sú dovolené 2 kusy batožiny a 1 jedna príručná taška. Čo sa týka neštandardných batožín, musia spĺňať špecifické rozmery a rátajú sa ako 1 veľká batožina.

Prevoz bicyklov je tak isto možný, no kolesá musia byť rozobrané a všetko skladne zabalené.

Medzi zakázané predmety na palube patrí nadrozmerná batožina, nebezpečné predmety (zbrane, horľavé látky, nebezpečné chemikálie a podobne) a ďalšie zakázané predmety.

6.1.6. Asociácia európskych železníc a Thalys

Asociácia európskych železničných a infraštruktúrnych spoločností (ďalej len CER) združuje viac ako 70 železničných podnikov, ich národné združenia, manažérov infraštruktúry a leasingové spoločnosti. Členstvo tvoria zavedené orgány, nové subjekty na trhu, súkromné aj verejné podniky, ktoré tvoria viac ako 73% železničnej siete. Úlohou CER je zastupovať záujmy svojich členov na scéne tvorby politiky EÚ. Hlavné činnosti súvisia s rozvojom obchodného prostredia a dohľadom nad regulačnými opatreniami v oblasti železničnej infraštruktúry. Ako jediná organizácia v EÚ zastupujúca celý európsky železničný systém vo vzťahu k inštitúciám EÚ má CER zodpovednosť za zastupovanie hlasov všetkých členov.

Medzi členov a partnerov asociácie CER patria krajiny Európskej únie ako Veľká Británia Severné Írsko, Švajčiarsko, Nórsko ale aj krajiny mimo EÚ ako Severné Macedónsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Albánsko a Čierna hora. CER má tiež partnerov v krajinách Japonsko, Ukrajina, Izrael a Moldavsko. Štruktúra riadenia CER sa skladá z troch hlavných orgánov zabezpečujúcich stály tok komunikácie medzi CER a jeho členmi: riadiacim výborom, valným zhromaždením a asistentmi CER. Tieto orgány sú podporované pravidelnými stretnutiami na výkonných a pracovných úrovniach. CER tiež organizuje ďalšie stretnutia s cieľom diskutovať o konkrétnych otázkach v oblasti železničnej dopravy, kam sú vždy pozvaní všetci členovia.

Výhodami členstva asociácie CER je napríklad prístup k pravidelným aktuálnym informáciám

a analýzam legislatívnych procesov EÚ, prístup k pracovným skupinám formujúcim odvetvie a možnosť aktívne prispievať k štandardizácii a regulácii EÚ. Od roku 2019 sa v rámci CER zvýšil dôraz na environmentálne opatrenia a bol publikovaný dokument s názvom „European Green Deal“, ktorý pojednáva o povinnostiach všetkých členov v tejto oblasti. EÚ a jej členské štáty by mali zaviesť niekoľko politických opatrení zameraných na to, aby sa doprava do roku 2050 dostala na cestu úplnej dekarbonizácie a so zvyšujúcim sa podielom železničnej dopravy na doprave celkove. Ako účinné nástroje sa vnímajú princípy „používateľ platí“ a

„znečisťovateľ platí“, ktoré by mali túto mobilitu financovať (CER Activity Report, 2019).

Asociácia CER okrem iného každoročne vyhodnocuje činnosti svojich členov, medzi ktorých patrí aj dopravca Thalys. V nasledujúcej časti sa teda pozrieme na dostupné dáta a štatistiky Thalysu, ako ich uvádza asociácia CER.