• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Porovnanie dopravného systému Thalys a konkurenčných módov prepravy na

7. Praktická časť

7.2. Porovnanie dopravného systému Thalys a konkurenčných módov prepravy na

Thalys International je prevádzkovaný v 4 krajinách: Holandsko, Nemecko, Belgicko a Francúzsko. Trasy, ktorými sa budeme v praktickej časti zaoberať a ktoré budeme bližšie analyzovať sme vyberali nasledovne: V každej z krajín má vlak Thalys zastávku aj na významnom letisku alebo v centre mesta, preto sme tieto mestá vybrali ako východzie pre stanovenie skúmaných trás (Amsterdam, Brusel, Paríž a Düsseldorf). V každej krajine budeme analyzovať 4 trasy, začínajúc v zastávke vybraného mesta. Jedna trasa bude vždy v rámci danej krajiny a ďalšie 3 budú v zvyšných krajinách v ktorých Thalys prevádzkuje. Pre niektoré trasy neboli nájdené dopravné spoje, v analýze sú aj napriek tomu ponechané pre reprezentatívnosť vzorky skúmaných trás. Pri každom dopravnom prostriedku budeme porovnávať dĺžku trasy, dobu prepravy a približnú cenu. Pre zjednodušenie nebudeme brať do úvahy žiadne cestovné zľavy a cena bude zahŕňať jednosmernú cestu pre jedného cestujúceho. Orientačný dátum pre vyhľadávanie všetkých spojov je 1.9.2020, v prípade že v tomto termíne nebol nájdený určitý spoj, bol použitý najbližší možný dátum. Pre vlakovú prepravu je vždy zvolený prepravca Thalys, pre autobusovú prepravu sme vybrali prevádzkovateľa Flixbus a pre leteckú dopravu

vždy najoptimálnejší let (najlepší pomer ceny a dĺžky letu). Pre vyhľadávanie leteckých spojov bol použitý portál Momondo, ktorý porovnáva rôzne letecké spoločnosti. Pri cestnej preprave sme cenu stanovali na základe precestovanej trasy (google maps, 2020), priemernej ceny benzínu v danej krajine (Global petrol prices, 2020) a zvolenej spotreby auta 6 litrov/100 km (benzín). Vzhľadom na to, že pomer ceny, doby prepravy a environmentálneho dopadu je subjektívny pre každého cestujúceho, na konci každej skupiny trás si vyhodnotíme najlepší druh prepravy, kde zohľadníme cestujúceho preferujúceho najkratšiu dobu prepravy, najnižšiu cenu prepravy a cestujúceho s indiferentným pohľadom na pomer ceny a doby prepravy.

7.2.1. Trasa Amsterdam – Rotterdam

Ako prvá trasa bola vybraná vnútroštátna trasa v Holandsku medzi významnými metropolami Amsterdam a Rotterdam. V nižšie uvedenej tabuľke sú zhrnuté zistené údaje o jednotlivých aspektoch vybraných druhov prepravy.

Tabuľka 2: Dáta o trase Amsterdam - Rotterdam

Vlak Auto Autobus Lietadlo

Na prvej vybranej trase je dĺžka cesty vlakom, autom a autobusom porovnateľná a to v priemere 72 kilometrov. Čo sa týka leteckej alternatívy tejto trasy, jediný dostupný let bol let s prestupom Londýne. Práve z toho dôvodu je vzdušná dĺžka trasy až 643 kilometrov a doba prepravy je 3 hodiny a 45 minút. Cenové vyhodnotenie druhov prepravy na tejto trase ukazuje, že autobusová preprava je najvýhodnejšia za cenu takmer 6 eur, hneď za ňou automobilová preprava za cenu cez 7 eur, o niečo nákladnejšia je vlaková preprava za 21 eur. Najnákladnejšou prepravou je letecká preprava, ktorá vychádza na let s prestupom až 120,54 eur.

7.2.2. Trasa Amsterdam – Antverpy

Druhá trasa je trasa medzi hlavným mestom Holandska a významnou metropolou Belgicka – Antverpy. V nižšie uvedenej tabuľke vidíme jednotlivé aspekty vybraných druhov prepravy.

Tabuľka 3: Dáta o trase Amsterdam - Antverpy

Vlak Auto Autobus Lietadlo

Na medzištátnej trase Amsterdam – Antverpy sú tak ako na predošlej trase vlak, auto a autobus v ohľade dĺžky trasy porovnateľné a z dôvodu dostupnosti len prestupového letu je letecká doprava najdlhšia a to až 664 kilometrov. V ohľade doby prepravy je avšak aj napriek porovnateľnosti dĺžky trasy vlaku, auta a autobusu, preprava vysokorýchlostným vlakom Thalys najrýchlejšia – 1 hodina a 15 minút. Automobilová a autobusová preprava má priemernú dobu prepravy 2 hodiny a 18 minút. Letecká doprava je z dôvodu prestupu (prestoj na letisku v Londýne je 6 hodín) najzdĺhavejšia a trvá viac ako 8 hodín. Cenovo najvýhodnejšie vychádza autobusová preprava za takmer 9 eur, za ňou nasleduje automobilová preprava za necelých 16 eur, vlaková preprava vychádza na 29 eur a letecká preprava na takmer 130 eur.

7.2.3. Trasa Amsterdam – Paríž

Tabuľka 4: Dáta o trase Amsterdam - Paríž

Vlak Auto Autobus Lietadlo

Na tejto medzištátnej trase sú dĺžky trás vlaku, auta a autobusu porovnateľné, v priemere 521 kilometrov, ale dĺžka leteckej trasy je v tomto prípade najkratšia a to 433 kilometrov. Letecká preprava je najvýhodnejšia aj v aspekte doby prepravy a to za 1 hodinu a 20 minút. Druhou najrýchlejšou je vlaková preprava, 3 hodiny a 20 minút. Automobilová preprava trvá 5 hodín a 47 minút a autobusová preprava 7 hodín a 45 minút. Letecká doprava je s cestovným časom výrazne rýchlejšia oproti ostatným druhom prepravy. Čo sa týka ceny, najvýhodnejšia je autobusová preprava za takmer 19 eur. Nasledujú vlaková preprava za 35 eur a letecká preprava za necelých 37 eur. Najnákladnejšia je na tejto trase automobilová preprava, ktorá vychádza na viac ako 48 eur.

7.2.4. Trasa Amsterdam – Kolín nad Rýnom

Tabuľka 5: Dáta o trase Amsterdam - Kolín nad Rýnom

Vlak Auto Autobus Lietadlo

Na trase z Amsterdamu do nemeckého mesta Kolín nad Rýnom boli vlaková a letecká preprava dostupné len z prestupom a preto je dĺžka trasy 434 kilometrov a 744 kilometrov.

Automobilová a autobusová dĺžka trasy má v priemere 266 kilometrov. Aj napriek prestupu v Hamburgu je letecká doprava najrýchlejšou a to za 2 hodiny a 55 minút. Takmer rovnakú

dobu prepravy má automobilová preprava za 2 hodiny a 59 minút. Vlaková preprava na tejto trase trvá 3 hodiny a 43 minút a autobusová preprava je najdlhšia s dobou prepravy 4 hodiny a 10 minút. Cenové porovnanie jednotlivých druhov dopravy ukazuje autobusovú prepravu ako najlacnejšiu za necelých 20 eur, nasleduje automobilová preprava za viac ako 24 eur a o niečo nákladnejšia je vlaková preprava za rovných 45 eur. Najnákladnejšia preprava je letecká a to za cenu takmer 95 eur.

7.2.5. Vyhodnotenie najlepšieho druhu dopravy pre trasy z 1.sekcie

Ako bolo spomenuté, po každej skupine trás začínajúcich z rovnakého mesta a štátu (v tomto prípade z Holandska), budeme vyhodnocovať najvýhodnejší druh dopravy podľa získaných dát.

Hodnotenie bude zohľadňovať cenu, dobu prepravy a uhlíkovú stopu. Metóda výpočtu je nasledovná:

1) Najprv sme zjednotili všetky dáta tak aby cena bola v eurách, doba prepravy v minútach a dĺžka trasy v kilometroch.

2) Následne sme previedli dĺžku trasy na uhlíkovú stopu podľa uhlíkovej stopy jednotlivých druhov dopravy na kilometer (zdroj: Department for Business, Energy &

Industrial Strategy, 2019).

3) Na takto pripravené dáta sme použili zvolenú metódu viackriteriálneho hodnotenia, konkrétne metódu lineárnych dielčích funkcií úžitku.

4) Metódou LDFU sme dostali hodnoty pre 4 vlakové, automobilové, autobusové a letecké trasy v 4 scenároch rôznych preferencií. Hodnoty pre rovnaký druh prepravy sme následne spriemerovali aby sme mali 1 jednotné číslo pre každý druh dopravy a pre každý scenár preferencií.

5) Výsledkom analýzy je najvyhovujúcejší druh prepravy pre indiferentného cestujúceho, cestujúceho preferujúceho cenu, čas a uhlíkovú stopu. Tieto výsledky sú uvedené ako pre každý segment trás tak aj pre všetky segmenty dohromady.

Tabuľka 6: Vyhodnotenie najlepšieho druhu dopravy pre trasy z 1. sekcie

Druh dopravy Vyrovnané najvyhovujúcejším dopravným prostriedkom vysokorýchlostný vlak Thalys a to pre všetky scenáre preferencií. Podobne pre všetky scenáre, je najhorším dopravným prostriedkom lietadlo. Autobusová preprava je na druhom mieste okrem preferenčného scenáru času, kde je na mieste tretom. Automobilová preprava je okrem časovej preferencie na mieste treťom.

7.2.6. Trasa Brusel – Liège

Ako prvá trasa v druhej časti analýzy bola vybraná vnútroštátna trasa v Belgicku medzi hlavným mestom Brusel a mestom Liège. V nižšie uvedenej tabuľke sú zhrnuté zistené údaje o jednotlivých aspektoch vybraných druhov prepravy. Na tejto trase nebol nájdený žiadny letecký spoj, aj napriek tomu bola z dôvodu reprezentatívnosti vzorky táto trasa zanechaná

Dĺžka trasy je pri automobilovej a autobusovej ceste porovnateľná s priemerom 97 kilometrov a vlaková trasa je o niečo dlhšia a má 105 kilometrov. Letecká doprava má dĺžku trasy až 2470 vzhľadom na to, že najvhodnejší nájdený let bol s prestupom na Malorke. V aspekte doby prepravy je vlaková doprava najrýchlejšia a to za necelých 45 minút, za ňou nasleduje automobilová preprava s dobou viac ako 1 hodiny, potom autobusová preprava, ktorej doba prepravy je 1 hodina a 25 minút a posledná je lietadlová preprava s celkovou dobou prepravy 17 hodín a 35 minút. Cenovo najvýhodnejšia je autobusová preprava za necelých 8 eur a hneď za ňou automobilová preprava za 8,71 eur. Vlaková preprava Thalys je na tejto trase za cenu rovných 30 eur a najnákladnejšou je letecká doprava za cenu viac ako 90 eur.

7.2.7. Trasa Brusel – Aachen

Tabuľka 8: Dáta o trase Brusel - Aachen

Vlak Auto Autobus Lietadlo

Na tejto trase sú dĺžky trasy vlaku, auta a autobusu porovnateľné a to priemerne 150 kilometrov.

Ani na tejto trase nebola nájdená žiadna letecká trasa. Dobra prepravy je najkratšia pri vlakovej preprave a to 1 hodinu a 10 minút, následne pri automobilovej preprave a to 1 hodinu a 33 minút a najdlhšie trvá cesta autobusom a to 1 hodinu a 50 minút. Cenové porovnanie druhov dopravy ukazuje ako najvýhodnejšiu automobilovú dopravu s cenou 13,32 eur. Druhá najvýhodnejšia je vlaková preprava za cenu 16 eur a najnákladnejšia vychádza preprava autobusom a to za takmer 20 eur.

7.2.8. Trasa Brusel - Paríž

Na tejto trase je dĺžka trás vlakovej, automobilovej a autobusovej dopravy porovnateľná a to v priemere 317 kilometrov. Letecká trasa je v tomto prípade kratšia má 252 kilometrov.

Najrýchlejším druhom prepravy je v tomto prípade jednoznačne letecká preprava za 55 minút.

Oproti tomu vlaková preprava trvá 1 hodinu a 22 minút. Automobilová a autobusová preprava trvajú najdlhšie a to takmer 3 a pol hodiny a niečo cez 4 a pol hodiny. Cenovo najvýhodnejšou je autobusová preprava za necelých 13 eur a hneď za ňou automobilová za takmer 28 eur a vlaková za 29 eur. Letecká doprava je najnákladnejšou a vychádza na viac ako 280 eur.

7.2.9. Trasa Brusel - Rotterdam

Tabuľka 10: Dáta o trase Brusel - Rotterdam

Vlak Auto Autobus Lietadlo

Medzi Bruselom a Rotterdamom je vzdialenosť vlakom, autom a autobusom porovnateľná a to v priemere 144 kilometrov, lietadlová trasa je dlhá 3417 z dôvodu prestupného letu v Španielskom meste Almería. Z toho dôvodu je letecká preprava časovo najnáročnejšia a tak isto aj najnákladnejšia, na tejto trase nekonkuruje zvyšným dopravným prostriedkom.

Najrýchlejší druh prepravy je vlak za dobu 1 hodiny a 10 minút a následne automobilová preprava za 1 hodinu a 39 minút. Autobusová preprava trvá 2 hodiny a 25 minút, no je za najnižšiu cenu necelých 10 eur. Automobilová preprava vychádza na približne 14 eur a vlaková na 29.

7.2.10. Vyhodnotenie najlepšieho druhu dopravy pre trasy z 2.sekcie

Tabuľka 11: Vyhodnotenie najlepšieho druhu dopravy pre trasy z 2. sekcie

Druh dopravy Vyrovnané

Pre druhý segment trás je najvhodnejším druhom prepravy autobus okrem scenára s časovými preferenciami, kedy je na prvom mieste vlak. Vlaková preprava je na druhom mieste pre vyrovnané aj pre environmentálne preferencie a v scenári s cenovou preferenciou je na mieste treťom. Automobilová preprava je na tretom mieste vo všetkých okrem scenára s cenovou preferenciou, kde je na mieste druhom. Lietadlová preprava je na štvrtom mieste z pohľadu všetkých preferencií.

7.2.11. Trasa Paríž - Marseille

Tabuľka 12: Dáta o trase Paríž - Marseille

Vlak Auto Autobus Lietadlo uzavreté). Dĺžka trasy automobilu a autobusu je porovnateľná a to v priemere 774 kilometrov, letecká preprava má kratšiu trasu a to 628 kilometrov. Vyplýva z toho, že letecká trasa je najrýchlejšia za 1 hodinu a 15 minút. Automobilová preprava trvá približne 7 a pol hodiny a autobusová až 10 hodín a 20 minút. Cenovo najvýhodnejšou je práve najdlhšia autobusová preprava za necelých 23 eur. Nasleduje letecká preprava za necelých 47 eur a najnákladnejšia je automobilová preprava za cenu viac ako 70 eur.

7.2.12. Trasa Paríž - Dortmund

Tabuľka 13: Dáta o trase Paríž - Dortmund

Vlak Auto Autobus Lietadlo

Na trase z Paríža do Dortmundu je vlaková trasa najkratšia a to 470 kilometrov, automobilová a autobusová trasa je porovnateľná a to v priemere 573 kilometrov. Lietadlová trasa je v tomto prípade 3425 kilometrov a to z dôvodu prestupového letu na letisku Jasy v Rumunsku.

Najkratšia doba prepravy je vlakom za 4 hodiny a 46 minút, nasleduje automobilová preprava za takmer 6 hodín a lietadlová preprava za takmer 7 hodín. Autobusová preprava je v tomto prípade časovo najnáročnejšia a trvá 11 hodín a 20 minút s jedným prestupom v Bruseli.

Cenovo najvýhodnejšia je práve autobusová preprava za necelých 30 eur. Nasleduje automobilová preprava za približne 53 eur a vlaková preprava za 57 eur. Najnákladnejšia je letecká preprava za cenu 70 eur a 73 centov.

7.2.13. Trasa Paríž - Antverpy

Tabuľka 14: Dáta o trase Paríž - Antverpy

Vlak Auto Autobus Lietadlo porovnateľná a to v priemere 353 kilometrov. Lietadlová trasa je vzdialená 631 kilometrov z dôvodu prestupového letu v Londýne. Doba prepravy je preto pre leteckú dopravu najdlhšia a to 8 hodín a 15 minút. Autobusová preprava trvá viac ako 4 a pol hodiny a automobilová 4 hodiny a 43 minút. Vlaková preprava je najrýchlejšia, za približne 2 hodiny. Najlacnejšie vychádza preprava autobusom, za takmer 15 eur. Automobilová preprava vychádza na takmer 32 eur a vlaková na 46 eur. Najnákladnejšou je opäť letecká preprava za cenu takmer 136 eur.

7.2.14. Trasa Paríž - Rotterdam

Tabuľka 15: Dáta o trase Paríž - Rotterdam

Vlak Auto Autobus Lietadlo automobilová a autobusovú prepravu porovnateľná a to v priemere 448 kilometrov. Letecká preprava je z dôvodu prestupového letu v portugalskom meste Faro najdlhšia a to 3472 kilometrov. Doba prepravy je najkratšia pre vlak, za 2 hodiny a 37 minút. Automobilová preprava trvá 4 hodiny a 44 minút a lietadlová preprava aj s prestupom, 6 hodín a 40 minút.

Najdlhšie trvá preprava autobusom a to 7 hodín a 15 minút. Cenovo najvýhodnejšia je autobusová preprava za takmer 22 eur, nasleduje automobilová preprava za viac ako 40 eur a vlaková preprava za rovných 50 eur. Letecká preprava je najnákladnejšou za cenu takmer 113 eur.

7.2.15. Vyhodnotenie najlepšieho druhu dopravy pre trasy z 3.sekcie

Tabuľka 16: Vyhodnotenie najlepšieho druhu dopravy na trasách z 3. sekcie

Druh dopravy Vyrovnané

Automobilová preprava je druhá najvýhodnejšia pre všetky preferencie okrem cenovej, kde je až tretia. Autobusová preferencia je na tretom mieste, okrem tak isto cenovej preferencie kde je na mieste druhom. Letecká preprava je pre všetky preferencie na poslednom mieste.

7.2.16. Trasa Düsseldorf – Kolín nad Rýnom

Tabuľka 17: Dáta o trase Düsseldorf - Kolín nad Rýnom

Vlak Auto Autobus Lietadlo

Posledná sekcia trás začína v meste Düsseldorf a prvá trasa je do Kolína nad Rýnom, kde na tejto trase nebol nájdený autobusový spoj. Vlaková a automobilová preprava majú priemernú vzdialenosť 40 kilometrov a letecká preprava 936 kilometrov z dôvodu prestupu v Berlíne.

Doba prepravy je najkratšia pre vlakovú prepravu a to 25 minút, nasleduje automobilová preprava za 39 minút a najdlhšou je letecká preprava za 3 hodiny a 20 minút. Cenovo najvýhodnejšou je automobilová preprava, ktorá vychádza na ani nie 4 eurá. Vlaková preprava stojí 14 eur a lietadlová preprava je najnákladnejšou za 85 eur a 15 centov.

7.2.17. Trasa Düsseldorf - Liège

Tabuľka 18: Dáta o trase Düsseldorf - Liège

Vlak Auto Autobus Lietadlo

Na tejto trase je automobilová a autobusová preprava vzdialená rovnako, 132 kilometrov.

Vlaková trasa je o niečo dlhšia a má 160 kilometrov a najdlhšou je letecká preprava z dôvodu prestupového letu na Malorke. Aj z toho dôvodu je letecká preprava časovo najnáročnejšia, kde trvá 19 hodín a 40 minút. Autobusová preprava trvá 2 hodiny a 15 minút a vlaková a automobilová preprava sú na tom podobne. Vlaková preprava trvá 1 hodinu a 30 minút, pričom automobil je rýchlejší len o 6 minút. Cenovo najvýhodnejšia je autobusová preprava za necelých 7 eur a následne automobilová preprava za takmer 12 eur. Vlaková preprava na tejto trase stojí 16 eur a letecká preprava ako najnákladnejšia až 152 eur a 17 centov.

7.2.18. Trasa Düsseldorf - Paríž

Tabuľka 19: Dáta o trase Düsseldorf - Paríž

Vlak Auto Autobus Lietadlo kilometrov. Autobusová a automobilová trasa sú porovnateľné v priemere 498 kilometrov a vlaková trasa je najdlhšia s 579 kilometrami. Najdlhšie trvá preprava autobusom a to až 9 hodín a 5 minút. Automobilová preprava trvá približne 5 hodín a vlaková 3 hodiny 48 minút.

Letecká preprava je najkratšia a to za dobu 11 hodiny a 15 minút. Cenovo najvýhodnejšia je autobusová preprava za necelých 19 eur. Automobilová preprava je o niečo drahšia a vychádza na 44 eur a 40 centov a vlaková preprava na rovných 53 eur. Lietadlová preprava je najnákladnejšia a to za takmer 64 eur.

7.2.19. Trasa Düsseldorf - Amsterdam

Tabuľka 20: Dáta o trase Düsseldorf - Amsterdam

Vlak Auto Autobus Lietadlo

Automobilová a autobusová trasa je porovnateľná v priemere 230 kilometrov a lietadlová trasa je najkratšia s dĺžkou 179 kilometrov. Doba prepravy sa pre všetky druhy dopravy pohybuje medzi 2-3 hodinami, kde lietadlová preprava je najkratšia a trvá 2 hodiny a autobusová najdlhšia s dobou prepravy 2 hodiny a 50 minút. Cenovo najvýhodnejšia je autobusová preprava za takmer 18 eur, nasleduje automobilová preprava za viac ako 20 eur a najnákladnejšou je letecká preprava, ktorá vychádza na viac ako 118 eur.

7.2.20. Vyhodnotenie najlepšieho druhu dopravy pre trasy zo 4.sekcie

Tabuľka 21: Vyhodnotenie najlepšieho druhu dopravy pre trasy zo 4. sekcie

Druh dopravy Vyrovnané

V poslednej sekcii trás vyšiel ako najvýhodnejší druh dopravy vlak a to pre všetky preferencie.

V tejto sekcii sú jednotlivé druhy dopravy aj napriek rôznym preferenciám umiestnené na rovnakých miestach. Druhá najvýhodnejšia je automobilová preprava, nasleduje autobusová preprava a najhoršie dopadla letecká preprava. Po každej sekcii boli umiestnenia dopravných prostriedkov rôzne aj keď sme mohli vidieť, že letecká doprava sa drží na poslednom mieste.

Pre jednotný výsledok sme výsledky zo všetkých sekcií spriemerovali do jednej tabuľky, aby sme vyjadrili vhodnosť dopravných prostriedkov pre všetky skúmané trasy.

7.2.21. Celkové vyhodnotenie najlepšieho druhu dopravy

Tabuľka 22: Celkové vyhodnotenie najlepšieho druhu dopravy

Druh dopravy Vyrovnané

Celkovo najvýhodnejším druhom dopravy, je podla vykonanej analýzy vysokorýchlostná vlaková doprava Thalys a to pre všetky preferenčné scenáre. Pre scenáre vyrovnaných a časových preferencií je na druhom mieste automobil, nasleduje autobus a posledná je letecká preprava. Pre scenáre s cenovou a environmentálnou preferenciou je na druhom mieste autobusová preprava, na treťom automobilová a posledná je opäť letecká preprava.