• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Pro výzkum nebyl zvolen konkrétní kraj, region či město. Podnikatelské inkubátory vybrané pro výzkum se nachází na území celé České republiky. Autorka místní rozložení považuje za poměrně rovnoměrné. Pouze u 2 krajů, a to Karlovarského a Vysočina neleží žádný vybraný podnikatelský inkubátor. Naopak v Moravskoslezském kraji a v Praze jich leží nejvíce. Výběr neproběhl na základě autorčiných priorit, ale podle aktivních inkubátorů.

Pro lepší představivost místního rozložení inkubátorů byla vytvořena následující mapa (obrázek č. 6).

Obrázek 6: Mapa s oslovenými podnikatelskými inkubátory

Zdroj: zpracováno autorkou

49

3 Praktická část práce

V této kapitole nalezneme vyhodnocení jednotlivých otázek. Některé položky jsou vyobrazeny v grafu, doplněné popisem a komentářem autorky. Z celkového počtu 18 oslovených podnikatelských inkubátorů se výzkumu zúčastnilo 10 inkubátorů. Z odpovědí byly vyloučeny odpovědi Podnikatelského inkubátoru Vsetín. Jelikož už nefunguje jako podnikatelský inkubátor, ale jako podnikatelský dům, který nabízí prostory k pronájmu místním podnikatelům. Skutečná průměrná doba vyplnění dotazníku byla 18:06 min., což odpovídá zhruba předpokladu autorky. Dotazníkové šetření bylo anonymní, z toho důvodu nejsou uvedena konkrétní data ke konkrétním inkubátorům. Inkubátory jsou označeny číslem od 1 do 9 bez specifického určení inkubátoru. V případě důležitých souvislostí, jsou označeny v popisku nebo komentáři autorky.

50

Otázka č. 1 Rok založení

Celkově dotazník vyplnilo 9 podnikatelských inkubátorů.

Graf 9: Rok založení inkubátorů

Zdroj: zpracováno autorkou

Z výše uvedeného grafu lze vyčíst, že nejstarší podnikatelské inkubátory, které se zúčastnily výzkumu, svou činnost zahájily již v roce 1993. Žádný z dalších zúčastněných inkubátorů nezahájil svou činnost před rokem 2000. Což potvrzuje teorii, že podnikatelské inkubátory na území České republiky se začaly zakládat až po vstoupení České republiky do EU (1. května 2004). Tento mezník se týká všech ostatních inkubátorů, které byly založeny po roce 2004. Nejmladší z těchto inkubátorů jsou inkubátory založené v roce 2014. Proto všechny data získaná od zúčastněných inkubátorů lze považovat za vypovídající hodnoty.

2008 2011 2014 2005 1993 2008 2007 2014 1993

1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 2015 2020

1 2 3 4 5 6 7 8 9

ROK ZALOŽENÍ

INKUBÁTORY

ROK ZALOŽENÍ INKUBÁTORŮ

51

Otázka č. 2 Poloha inkubátorů

Z odlišných 13 měst, ve kterých byly vybrané inkubátory se výzkumu zúčastnily inkubátory z různých 7 měst.

Graf 10: Poloha inkubátorů

Zdroj: zpracováno autorkou

Výše uvedený graf zobrazuje města, z kterých pocházejí inkubátory, které se zúčastnily výzkumu. Nelze u tak malého vzorku porovnávat počet inkubátorů v daných městech. Zajímavostí je, že do výzkumu se z pražských inkubátorů zúčastnil pouze jeden.

Inkubátory se nacházejí nejvíce v krajských městech s vysokým osídlením. Celkově se velmi malé množství inkubátorů nachází v malých městech (viz. seznam podnikatelských inkubátorů). Otázka, která z tohoto vyplývá je, zdali by se neměli podnikatelské inkubátory směřovat na venkov, kde je nedostatek pracovních míst a jejich obyvatelé dojíždějí do spádových měst. Výhodou v těchto oblastech je i dostatečné množství vhodných pozemků pro výstavbu (např. zavřené fabriky, nefunkční areály ad.) Za velmi vhodné řešení autorka považuje využít k budování nových inkubátorů brownfieldy. Zároveň zde by mohly být vystavěny specifické podnikatelské inkubátory v zemědělském či řemeslném odvětví.

0 0,5 1 1,5 2 2,5

Nymburk Roztoky Praha Plzeň Ostrava Olomouc Brno

Počet inkubáto

Město

Poloha inkubátorů

52

Otázka č. 3 Rozloha inkubátorů (m²)

Rozloha inkubátoru je důležitá pro firmy, pokud je rozloha nedostatečná, je tím omezena kapacita firem v inkubátoru.

Graf 11: Rozloha Inkubátorů v M

²

Zdroj: zpracováno autorkou

Z výše uvedeného grafu vyplývá, že velikost inkubátorů se diametrálně liší. Průměrná velikost je 5 586, 33 m². Největší inkubátor dle grafu má 23 000 m², nejmenší 1 100 m².

Jednou z odpovědí je 0, z čehož můžeme vyvodit, že inkubátor velikost nechtěl uvést nebo případně rozlohu zaměstnanec neznal. Vzhledem k tomu, že tato otázka byla povinná, zvolil možnost odpovědi 0. V úvahu musíme brát, že se v inkubátoru nachází zázemí pro zaměstnance inkubátorů a další prostory využívané k provozu. Zároveň společná prostranství jako chody, kuchyňky, toalety ad. Proto pronajímaná plocha je oproti celkové ploše rozlišná. V následujícím výzkumu by autorka přidala otázku na využité plochy k pronájmy, aby došlo k procentuálnímu vyjádření užitkové plochy a plochy k pronájmu.

Předpokládá se, že čím větší rozloha, tím více prostor k pronájmu s větším zázemím. Zde už záleží na rozložení místností. U většiny inkubátorů se nejedná o jednu budovu, ale o komplex budov. Často rozdělených na kanceláře, laboratoře, pracovny ad.

3335 4021 0 10820 23000 2831 1100 3170 2000

0 5000 10000 15000 20000 25000

1 2 3 4 5 6 7 8 9

ROZLOHA (M²)

INKUBÁTORY

ROZLOHA INKUBÁTORŮ V M²

53

Otázka č. 4 Počet zaměstnanců inkubátorů

Počet zaměstnanců může a nemusí ukazovat na kvalitu poskytovaných služeb. Počet zaměstnanců inkubátorů se i liší s nabízenými službami, tj. například služba recepce, ostrahy ad.

Graf 11: Počet zaměstnanců inkubátorů

Zdroj: zpracováno autorkou

Z výše uvedeného grafu vyplývá, že nejvyšší počet zaměstnanců jednoho inkubátoru je 25 a nejmenší počet je 4. Průměrně je to 10, 3 zaměstnanců na jeden inkubátor. Avšak průměrně se v jednom inkubátoru inkubuje 21,2 firem. Toto tedy znamená v průměru, že jeden zaměstnanec se stará o 2 firmy. Pokud se podíváme, ale na inkubátory s extrémně nízkými čísly, tj. 4, 5, 8 zaměstnanců. Nelze předpokládat, že poradenské služby poskytují v dostatečné míře, a pokud je poskytují v dostatečné míře, tak jaká je kvalita poskytovaných služeb. Mezi tyto zaměstnance patří pozice spojené s provozem inkubátorů. Pro příští výzkum by bylo vhodné zjistit rozložení zaměstnanců s ohledem na jejich náplň práce. A rozdělit provozní zaměstnance se zaměstnanci poskytujícími služby v oblasti poradenství.

Zároveň neznáme číslo externích zaměstnanců, kteří se podílejí na chod inkubátoru. Toto číslo by bylo také dobré znát.

54

Otázka č. 5 Počet prostor k pronájmu (kanceláře, haly, sklady ad.)

Z výzkumu nezjistíme procento plochy k pronájmu z celkové plochy, ale tyto odpovědi na tuto otázku nám poskytnou počet prostor nabízených k pronájmu.

Graf 12: Počet prostor k pronájmu

Zdroj: zpracováno autorkou

Výše uvedený graf ukazuje, že se jedná ještě o větší rozdíly než ve velikosti rozlohy.

Zde tyto odlišnosti mohou být jednoduše spojeny s velikostí kanceláří, laboratoří, skladů, hal ad. Pokud se jedná o inkubátor, který nabízí malé kanceláře např. o rozloze 17 m², bude nabízet velké množství prostor. Naopak pokud nabízí velké laboratoře o rozloze např. 60 m², bude těchto prostor podstatně méně. Autorka předpokládá, že inkubátor, který uvedl 0, je inkubátor, který nepronajímá své prostory. Cílem inkubátoru je mít pronajaté všechny plochy, čímž se sníží náklady za provoz inkubátoru, zvýší počet inkubovaných firem, zvýší počet pracovních míst ve firmách ad. Zdali jsou využity všechny prostory k pronájmu, se dozvíme z výsledků další otázky.

33 9 0 63 284 47 80 128 105

0 50 100 150 200 250 300

1 2 3 4 5 6 7 8 9

POČET PROSTOR

INKUBÁTORY

POČET PROSTOR K PRONÁJMU

55

Otázka č. 6 Počet pronajatých prostor

Výsledky této otázky můžeme určit úspěch v obsazenosti inkubátoru. Pokud inkubátor pronajímá 100 % ploch k pronájmu, můžeme ho označit za efektivní.

Graf 13: Počet pronajatých ploch (v%)

Zdroj: zpracováno autorkou

Z výše uvedeného grafu vyplývá, že 2 inkubátory pronajímají

100 % místností k pronájmu. A 3 z nich dosahují hodnot vyšších než 90 %. I nejmenší procentuální vyjádření dosahuje více než 50 %, a to přesně 60 %. Otázkou je, zdali u nepronajatých prostor, se jedná o kanceláře nebo sklady či odborné místnosti (např, laboratoře). S touto informací by mohly pracovat inkubátory, které nemají pronajaté všechny prostory a přizpůsobit se poptávce po konkrétních místnostech s přesným využitím.

Inkubátor, který má nejlevnější nájemné má pronajato pouze 80 % prostor. Inkubátor, který má nejmenší podíl (tj. 60 %) má nejvyšší nájemné. I tento faktor může být důvodem většího počtu nepronajatých prostor.

90 60 0 100 70 100 98 97 80

0 20 40 60 80 100 120

1 2 3 4 5 6 7 8 9

POČET PROSTOR

INKUBÁTORY

POČET PRONAJATÝCH PROSTOR (V%)

56

Otázka č. 7 Momentální počet firem v inkubátorech

Důležitý ukazatel prospěšnosti inkubátorů. Z teorii již víme, že firmy, které začaly za pomoci podnikatelského inkubátoru, mají větší šanci zvládnout lépe prvotní problémy.

Graf 14: Počet firem v inkubátorech

Zdroj: zpracováno autorkou

Z výše uvedeného grafu vyplývá, že největší počet firem v jednom inkubátoru je 37, nejmenší je 5. Mezi těmito čísly je velký rozdíl a ani jedno z těchto čísel neovlivňuje významně velikost inkubátoru. Nejedná se ani o největší, ani o nejmenší inkubátor.

Průměrně na jeden inkubátor připadá 21 firem. Celkově se v těchto devíti inkubátorech inkubuje 191 firem. To ve výsledku znamená, že na jednu firmu připadá průměrně 3 pronajaté prostory. Inkubátory, které mají volné kapacity pro nové firmy by se měly zaměřit na získání nových firem. Nelze určit kolik je dostatečný počet inkubovaných firem, ale počet by měl být úměrný velikosti inkubátoru, počtu zaměstnanců a nabízeným službám. Některé inkubátory z důvodu nízkého vytížení za dobu fungování snížily požadavky na vstup do inkubátoru. Nemáme data pro srovnání, abychom mohli určit míru důležitosti podmínek pro vstup.

57

Otázka č. 8: Počet firem s uzavřenou smlouvou s inkubátorem (od zahájení činnosti)

Úspěch inkubátoru nelze hodnotit na základě počtu uzavřených smluv, vzhledem k odlišné rozloze. Tyto hodnoty vypovídají o celkovém úspěchu inkubátorů.

Graf 15: Počet firem s uzavřenou smlouvou s inkubátorem

Zdroj: zpracováno autorkou

Z výše uvedeného grafu vyplývá, že největší počet uzavřených smluv s firmami u jednoho inkubátoru dosáhl 158, naopak nejmenší počet uzavřených smluv je 21. Průměrně se jedná o 72,77 uzavřených smluv na jeden inkubátor. Tyto údaje vypovídají o velikosti inkubátoru. Největší počet uzavřených smluv má inkubátor s rozlohou 23 000 m². Naopak inkubátor s nejmenší rozlohou nemá nejmenší počet uzavřených smluv, ale uzavřel 42 smluv, což je více než průměr. Toto číslo pravděpodobně vyplívá z vysoké počtu zaměstnanců, a to 12. Což je také nadprůměr. Z toho můžeme vyvodit, že počet zaměstnanců ovlivňuje úspěšnost inkubátorů. Úkolem inkubátorů by mělo být sledování počtu firem, které se inkubovaly a počet pracovních míst, které vytvořily. Tyto ukazatele nám mohou pomoci posoudit míru přínosu pro regionální rozvoj.

29 21 56 58 158 56 42 89 146

58

Otázka č. 9 Počet zaměstnanců firem v inkubátorech

Důležitý ukazatel pro regionální rozvoj je kolik zaměstnanců zaměstnávají firmy v inkubačním procesu a následně i po inkubaci. Zde se dozvíme počet zaměstnanců inkubovaných firem. Tato otázka nebyla povinná z důvodu, že některé inkubátory neznaly toto číslo. Na tuto odpověď odpovědělo celkově jen 5.

Graf 16: Počet zaměstnanců firem

Zdroj: zpracováno autorkou

Dle výše uvedeného grafu je nejvyšší počet zaměstnanců jedné firmy 500 a nejnižší 7.

Autorka u odpovědi s počtem 7 předpokládá chybovost, protože 37 firem se sedmi zaměstnanci je nereálné číslo. U ostatních odpovědí předpokládá, že se jedná o nepřesná čísla nebo odhad, kvůli jejich zaokrouhlení. Proto z těchto čísel nevyvozuje žádný závěr.

Pokud bychom z těchto dat vytvořily průměr, jednalo by se o 211 zaměstnanců na jednu firmu. Předpokládá se, že počet zaměstnanců firem se po inkubaci zvyšuje s rozšířením firmy. Nelze určit dle zjištěných dat, zdali inkubátory mají významný vliv na vznik pracovních míst.

50 500 200 7 300

0 100 200 300 400 500 600

1 2 3 4 5

POČET ZASTNAN

INKUBÁTORY

POČET ZAMĚSTNANCŮ FIREM

59

Otázka č. 10 Hodnocení zájmu firem o inkubátory

Z výše uvedených otázek jsme zjistili reálné využití inkubátorů. Jinak zájem vnímají zaměstnanci, které jsou v kontaktu s potencionálními firmami i inkubovanými firmami.

Graf 17: Hodnocení zájmu

Zdroj: zpracováno autorkou

Dle výše uvedeného grafu uvádí nejvíce inkubátoru, a to 56 %, že zájem je menší než nabízená kapacita. U těchto inkubátorů je důležité zjistit důvody toho, proč nejsou plně využity. Za touto situací může stát poloha, podmínky pro přijetí, podmínky, výše nájemného, prostory ad. Zároveň významně toto souvisí se spoluprací s univerzitami. Tyto inkubátory patří mezi nejznámější. Ideálním případem je dostačující kapacita. Zde inkubátory mohou přemýšlet o rozšíření, které nebývá zvláštností. Dle autorky by měly inkubátory mezi sebou spolupracovat, a pokud nemají možnost firmu inkubovat, mohou alespoň zprostředkovat kontakt s jiným inkubátorem, který má volné místo. Pokud je zájem větší, než kapacita je na úvaze zvážit, zdali rozšířit inkubátor. Ve výsledku je v České republice prostor pro výstavbu nových inkubátorů.

22%

56%

22%

Hodnocení zájmu

zájem je dostačující vůči kapacitě

zájem je menší než nabízená kapacita

zájem je větší než nabízená kapacita

60

Otázka č. 11 Oblast působení inkubátorů

Některé inkubátory jsou specifické svou oblastí působnosti. U této otázky mohly inkubátory vypsat neomezené množství oblastí.

Graf 18: Oblasti působení

Zdroj: zpracováno autorkou

Dle výše uvedeného grafu vyplývá, že nejvíce inkubátorů je určeno pro firmy v oblasti vědy a výzkumu, a to 26 %. Neméně inovace a inovační služby, a to 22 %. Tento údaj koresponduje s teorií inkubátorů, kdy firma vstupující do inkubátoru má být inovační. Přesto tvoří malé procento všech oblastí. Pouze jeden inkubátor uvedl, že jeho působení je různé.

Přesto každý inkubátor by měl mít definovanou oblast. Nejspecifičtější odpovědí je každý, kdo je registrovaný v obchodním rejstříku. Přesto tato odpověď ukazuje na fakt, že to může být jakákoli firma.

61

Otázka č. 12 Počet poskytnutých investic

Všechny inkubátory uvedly, že investice neposkytují. Toto je velký rozdíl od podnikatelských inkubátorů v USA, kde je běžné, že samostatné podnikatelské inkubátory poskytují investice do podnikání. Tato otázka sloužila k potvrzení zjištěných teoretických informací. V České republice poskytují investice akcelerátory, které vykazují určité podobnosti s podnikatelskými inkubátory.

Otázka č. 13 Kritéria pro zařazení do inkubace

Inkubátory mají formálně vymezená kritéria pro přijetí firem do podnikatelského inkubátoru. Inkubátory mohly zvolit více možností z daných kritérií a mohly doplnit libovolně další.

Graf 19: Kritéria inkubátorů

Zdroj: zpracováno autorkou

Dle výše uvedeného grafu vyplývá, že nejdůležitějším kritériem pro přijetí do inkubátorů je, být inovační podnikatel (21 %), splnit technickou stránku projektu (21 %) a mít dobrý podnikatelský nápad (21 %). Podnikatelské inkubátory dle teorie mají pomáhat začínajícím podnikatelům. Reálně ale žádný inkubátor neuvedl jako kritérium být začínající podnikatel. I velmi mizivé procento je být inovační podnikatel.

21%

62

Otázka č. 14 Doba poskytnutí smlouvy o pronájmu

Teorie uvádí, že inkubace by měla probíhat jeden rok, maximálně tři. U prvního roku je vždy snížené nájemné, které se zpravidla s dalším rokem zvyšuje.

Graf 20: Doba pronájmu

Zdroj: zpracováno autorkou

Z výše uvedeného grafu vyplývá, že inkubátory nejčastěji nabízí inkubaci v rozmezí 2–3 let. Překvapivý výsledek je 33 % u 4 a více let. Takto dlouhá doba inkubace nebývá oficiálně uvedena. Naopak nejčastější variantou by měl být 1 rok a dle výsledku, je to nejméně nabízená doba pronájmu. Některé podnikatelské inkubátory nabízejí po inkubaci zůstat v prostorách inkubátoru nebo se přesunout v rámci technického parku, ale už bez výhod spojených s inkubací. Autorka pokládá inkubaci na dobu 4 a let více za neefektivní, jelikož firmy zabírají místa pro začínající firmy. Nepředpokládá, že firmy, které se inkubují více, jak 4 roky využívají pravidelně poradenské služby. Vysvětlení lze hledat u firem, které vyvíjejí produkty s náročným vývojem, a proto využívají služby inkubátoru po dobu více jak 3 let.

22%

45%

33%

Doba pronájmu

1 rok 2-3 roky 4 a více

63

Otázka č. 15 Celkový počet inkubovaných firem

Na základě dat z této otázky jsme schopni přesně vyhodnotit kolem firem se za dané období v 9 inkubátorech inkubovala bez ohledu na úspěšnost.

Graf 21: Počet inkubovaných firem

Zdroj: zpracováno autorkou

Dle výše uvedeného grafu se celkem inkubovalo za dobu působení všech 9 inkubátorů 635 firem. Jednotlivé inkubátory vykazují odlišná čísla inkubovaných firem. Průměrně na jeden inkubátor připadá 70 firem. Důležitější hodnotou jsou počty úspěšně inkubovaných firem.

Otázka č. 16 Firmy, které předčasně ukončily inkubaci

Z celkového počtu 635 inkubovaných firem předčasně ukončilo inkubaci pouze 8 firem. Což je pouze 1, 26 % z celkového počtu. Nejedná se o jednotky u několika inkubátorů, ale o větší počet firem u 4 konkrétních inkubátorů. Z nich u jednoho ukončily předčasně inkubaci 3 firmy. Což lze v porovnání s ostatními inkubátory vyhodnotit jako vysoké číslo.

27 20 56 54 150 56 40 89 143

0 20 40 60 80 100 120 140 160

1 2 3 4 5 6 7 8 9

POČET FIREM

INKUBÁTORY

POČET INKUBOVANÝCH FIREM

64

Otázka č. 17 Odhad počtu aktivních firem po inkubaci

Vzhledem k tomu, že pouze některé inkubátory sledují firmy po opuštění inkubátoru, nelze požadovat po inkubátorech přesné číselné vyjádření počtu aktivních firem po inkubaci.

Graf 22: Aktivní firmy po inkubaci

Zdroj: zpracováno autorkou

Dle uvedeného grafu vidí inkubátory vývoj firem po opuštění inkubátoru velmi pozitivně. Žádný z inkubátoru neuvedl menší procento než 90 %. U většiny firem se jedná o neformální sledování firem. Tyto informace nelze brát jako přesné, nýbrž na ne lze pohlížet informativně. Pokud se počet aktivních firem udržuje v normě 90 %. Je toto číslo velmi kladné a můžeme inkubátory označit za přínosné pro MSP. Malí a střední podnikatelé ukončí svou činnost nejčastěji v 1. roce působení. Je prokázáno, že tento trend u firem v podnikatelských inkubátorech se nenaplňuje a zároveň dochází pravděpodobně k úspěšnému fungování firem i po opuštění inkubátoru.

98 90 99 99 99 100 98 99 95

84 86 88 90 92 94 96 98 100 102

1 2 3 4 5 6 7 8 9

POČET FIREM (V %)

INKUBÁTORY

AKTIVNÍ FIRMY PO INKUBACI (V %)

65

Otázka č. 18 Průměrná výše nájemného v 1. roce (bez DPH / m2 / rok)

Tato otázka nebyla povinná, vzhledem k tomu, že některé inkubátory na základě této otázky nedokončily v 1.termínu dotazník. Celkem na tuto otázku odpovědělo 5 firem.

Průměrně nájemné za m²/rok bez DPH činí 1700 Kč. Nejvyšší uvedené nájemné činí 3000 Kč a nejnižší 1200 Kč. Bezpochybně se jedná o velmi nízkou částku za pronájem.

Otázka č. 19 Služby poskytované v rámci nájemného

Na následující 2 otázky č. 19 a 20 bylo možné odpovědět bez ohledu na předchozí otázku. Tato otázka nebyla povinná. Proto nejsou dostupné odpovědi od všech inkubátorů.

Graf 23: Služby v rámci nájemného

Zdroj: zpracováno autorkou

66

Otázka č. 20 Nabízení hrazené služby pro firmy

Graf 24: Hrazené služby

Zdroj: zpracováno autorkou

Dle výše uvedených grafů č. 23 a 24 vyplývá, že větší množství služeb je nabízeno přímo v rámci nájemného. Neobvykle se jedná o dodávku energií, která u běžných pronájmu se vždy hradí zvlášť, a to především u firem dle spotřeby. V rámci nájemného je často zahrnut také úklid, služby recepce, kancelářské vybavení. V rámci nájemného pouze 5 inkubátorů uvedlo, že v rámci nájemného mají poskytnuto kancelářské vybavení. Nejčastější hrazenou službou jsou zasedací místnosti, audiovizuální technika, internetové připojení a parkovací stání. Nadstandardně se jedná o kancelářský materiál, který bývá objednáván prostřednictvím recepce. V minimální míře se navíc hradí úklid, recepce a údržba. Jeden z inkubátorů v placených službách uvedl 24 hod. přístup do prostor inkubátoru. Celkově velké množství běžných služeb je zahrnuto v nájemném a firmy nemají další výdaje spojené s pronájmem prostor.

67

Otázka č. 21 Nabízené poradenské služby

Další hlavní činností inkubátorů mimo pronájmy prostor je poskytovat poradenství pro firmy. Toto je možné pokládat za důležitější poslání inkubátorů. Pro pojmenování služeb bylo schválně zvoleno obecné názvosloví, aby konkrétní služby byly přiřazeny ke skupině služeb.

Graf 25: Poradenské služby

Zdroj: zpracováno autorkou

Dle výše uvedeného grafu nejvíce inkubátorů nabízí ekonomické poradenství. Přesto se nejedná o všechny a jeden z nich tuto službu, i přes její důležitost nenabízí. Následně individuální poradenství, které je důležité s ohledem na jedinečnost každé firmy. Celkově 4 firmy nabízí sestavení podnikatelského plánu. Z toho vyplívá, že minimálně u 4 inkubátorů není podmínkou mít zpracovaný podnikatelský plán pro zařazení k inkubaci. Velmi malé množství, a to pouze 1 inkubátor nabízí marketingové poradenství. Přitom marketing je nedílnou součástí úspěchu každé firmy vstupující na trh.

01 23 45 67 89

Počet označených odpodí

Služby

Poradenské služby

68

Otázka č. 22 Úhrada poradenských služeb (v %)

Na nákladech na poradenské služby se podílí inkubátor s firmou.

Zdroj: zpracováno autorkou

Dle výše uvedeného grafu lze uvést, že celkově více procent hradí inkubátor. U dvou inkubátorů jsou poradenské služby zdarma. Nejvíce firma hradí 80 %. Průměrně hradí firma 29, 44 %, což je opravdu malá část. Je zřejmé, že pokud firmy mohou služby využít zdarma, budou je využívat ve větší míře. Je zajímavé, jaké rozdíly mezi inkubátory jsou. Nejedná se o malé procentuální rozdíly. I toto může patřit mezi rozhodující faktor při výběru inkubátoru, protože z toho důvodu firmy využívají služeb inkubátoru.

Dle výše uvedeného grafu lze uvést, že celkově více procent hradí inkubátor. U dvou inkubátorů jsou poradenské služby zdarma. Nejvíce firma hradí 80 %. Průměrně hradí firma 29, 44 %, což je opravdu malá část. Je zřejmé, že pokud firmy mohou služby využít zdarma, budou je využívat ve větší míře. Je zajímavé, jaké rozdíly mezi inkubátory jsou. Nejedná se o malé procentuální rozdíly. I toto může patřit mezi rozhodující faktor při výběru inkubátoru, protože z toho důvodu firmy využívají služeb inkubátoru.