• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Možné riešenia problémov

In document Centrálna banka a jej úloha v ekonomike (Stránka 49-53)

3 Možnosti riešenia problémov centrálnych bánk zo strany FED

3.3 Možné riešenia problémov

Jedným z moţných riešení kríz je zavedenie monetárneho pravidla. Na túto tému prebiehali rozsiahle diskusie. Veľa centrálnych bankárov sa prikláňa k takejto alternatíve riešenia problémov.

50

Jeden z významných amerických guvernérov E. M. Gramlich podrobne opísal výhody monetárnych pravidiel.

„Politika centrálnej banky sa stane jasnejšou, štandardnejšou a konzistentnejšou.

Otázka, či Federálny rezervný úrad má pouţívať pravidlá v realizácii menovej politiky je takmer rovnako stará ako samotný FED. V histórii FED sa pouţívalo na tvorbu politík pravidlo zaloţené na menových agregátov. Ostatné krajiny pouţívajú tvorbu politiky, pravidiel, ktoré sú zaloţené na explicitných inflačných cieľov. Zatiaľ čo FED je inštitúcia, kde členovia hlasujú o menovej politike pomocou vlastný úsudkov, otázky ilustrované v diskusii o otázke pravidiel sú stále zaujímavé a kontroverzné.

Existuje niekoľko typov, pravidiel politického rozhodovania. Najjednoduchšia forma je bezpodmienečné pravidlo, ako napríklad, ţe menové orgány zvýšia peňaţné zásoby o x percent za rok, nech sa stane čokoľvek. Alternatívny prístup by bol zaloţiť pravidlo na niektoré unikátne ciele, ako sú stabilné ceny. Pravidlá sa tieţ líšia v tom, ako sú záväzné.

Môţu byť tieţ dobrovoľné, ako sa to stalo v roku 1970, kedy sa členovia svojim hlasovacím právom dohodli nasledovať vopred špecifikovanú právnu úpravu zaloţenú na menových veličinách. V oboch prípadoch by sa mohli vykonávať výnimky pre osobitné okolnosti.

K dispozícii sú výhody a nevýhody všeobecných pravidiel. Navyše, môţe byť niekoľko konkurenčných menových cieľov - napríklad zniţovanie inflácie a vyhladenie výmenných kurzov. Pravidlá zaloţené na jednom cieli môţe byť v rozpore s pravidlami zaloţenými na iných cieľoch. Alebo pravidlá jednoducho nefungujú tak dobre, alebo môţu dobre fungovať v jednej okolnosti, ale v ďalšej uţ fungovať nemusia.

Pravidlá (ako modely) môţu pomôcť monetárnym autoritám vytriediť spleť konfliktných štatistík a byť spoľahlivým vodítkom. Pravidlá môţu poskytnúť kvantitatívny návod, keď sú si autority vo všeobecnosti vedomé nutnosti sprísnenia alebo uvoľnenia (menovej politiky), ale nevedia do akej miery.

Pravidlá môţu zlepšiť disciplínu centrálnej banky, najmä v prípadoch keď je centrálna banka pod politickým tlakom. Pravidlá môţu byť vypracované vopred spôsobom, ktorý stabilizuje ekonomiku, môţu byť historicky testované, a môţu spojiť komplexné modely.“

(http://www.federalreserve.gov/, 19. 04. 2012)

Monetárne pravidlá sú najlepším riešením problémov kríz.

51

Záver

Bakalárska práca s názvom Centrálna banka a jej úloha v ekonomike sa venovala aktuálnym témam dneška – potrebe čo najlepšie sa oboznámiť s úlohami a činnosťou bankovníctva ako systému, ktorý zabezpečuje, aj priamo vykonáva, bankové a iné finančné operácie a je súčasťou finančného systému celej krajiny. Má oprávnenie realizovať bankové operácie a poskytovať bankové sluţby, predovšetkým zhromaţďuje depozitá a z nich poskytuje úvery.

V teoretickej časti, resp. v tretej kapitole sme rozobrali moţné riešenie problémov centrálnych bánk. Keďţe sme si vybrali ako hlavnú tému teoretickej časti Federálny rezervný fond (FED), rozobrali sme jej riešenia problémov, resp. hospodárskych kríz ktoré zasiahli celé Spojené štáty Americké. Pre USA, ako aj pre FED to bolo jedno z najťaţších období. Ale ako je rozobraté v tretej kapitole, resp. jej tretej podkapitoly, jeden z významných amerických guvernérov E. M. Gramlich podrobne popísal nové pravidlá monetárnej politiky, ktoré zaviedol FED pre riešenie problémov, ktoré nastali.

Samozrejme, tieto pravidlá prinášajú mnohé výhody a nevýhody. Na základe týchto pravidiel môţu pomôcť monetárnym autoritám vytriediť spleť konfliktných štatistík a byť spoľahlivým vodítkom pre stálu a fungujúcu politiku. Tieţ môţu zlepšiť disciplínu centrálnej banky ako banky bánk, najmä v prípadoch keď je centrálna banka pod politickým tlakom, tak ako sa to udialo v období najväčších hospodársky kríz. Myslíme si, ţe pravidlá, ktoré boli zavedené v USA, resp. ktoré zaviedol FED sú prijateľnými pravidlami a riešeniami pre zdravý rast a fungovanie ekonomiky.

V podrobne rozpracovaných kapitolách práca analyzovala a popísala históriu vzniku Federálneho rezervného systému (FED). Avšak hlavnou témou bolo priblíţiť zloţenie FED, jeho postavenie v trhovej ekonomike, ako aj jeho nástroje menovej politiky.

Dôveryhodnosť je najdôleţitejším determinantom pre efektívne fungujúci a stabilný bankový systém, ktorý má svoje špecifické črty. Tieto významným spôsobom určujú základné podmienky pre podnikanie obchodných bánk.

Základné funkcie bánk, aktívne, pasívne aj indiferentné obchody a nespočetné operácie vykonávané bankami dávajú za pravdu tvrdeniam, ţe bankovníctvo zaujíma popredné

52

miesto vo finančnom systéme spoločnosti. Tieto tvrdenia sme rozoberali v našej práci a to, ako sú interpretované praxou, nám aj potvrdzuje, ţe bankovníctvo predstavuje dominantný prvok v bankovom systéme.

Cieľ, ktorý sme si vytýčili na začiatku písania tejto práce sme dodrţali a objasnili problémy, resp. ich riešenia, ktoré centrálna banka ako banka bánk musí riešiť a stanovovať. Veríme, ţe poznatky, získané v priebehu štúdia a obsiahnuté na stránkach tejto bakalárskej práce, budú prínosom pre všetkých, ktorí siahnu po práci s cieľom získať čo najlepšie informácie o tejto téme.

Ak sa nám to podarilo, práca splnila svoj cieľ.

53

In document Centrálna banka a jej úloha v ekonomike (Stránka 49-53)