• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Nekonvenčné nástroje menovej politiky sú vymedzené ako nástroje centrálnej banky.

Počas krízy ECB môţe konať niekoľkými neštandardnými opatreniami menovej politiky (poskytovanie likvidity a zniţovanie úveru), aby obnovila fungovanie trhu s cieľom zabezpečiť fungovanie transmisii menovej politiky. Medzi najdôleţitejšie opatrenia patria:

úplné pridelenie v refinančných obchodoch s pevnou sadzbou; zníţenie minimálnych poţiadaviek na rating pre kolaterál (vrátane štátnych dlhov) a rozšírenie prijatých typov kolaterálu; program pre trhy s cennými papiermi (PTCP): priame intervenovanie na sekundárnych trhoch s dlhopismi s cieľom nakúpiť štátne dlhy jednotlivých členských štátov spoločne s neutralizujúcimi operáciami s cieľom udrţať stály menový agregát, aby sa dodrţal cieľ cenovej stability; otvorenie swapových liniek s ďalšími centrálnymi bankami; program nákupu krytých dlhopisov (PNKD): spustenie prvého programu bolo v júli 2009. V októbri 2011 bol oznámený druhý program. Podpora segmentu finančného trhu, je povaţovaná za cieľ, ktorý je podstatný pre dlhodobé financovanie bánk a financovanie reálneho hospodárstva. V jeseni roku 2008 ECB začala pouţívať nekonvenčné nástroje. Skladajú sa z troch pilierov:

Jednoduchšia moţnosť komerčných bánk získať úver od centrálnej banky je prvý pilier. Za týmto úmyslom ECB zaviedla do praxe repooperácie ,,fixed rate full allotment“,

29

ktoré spĺňajú stopercentné naplnenie poţiadaviek komerčných bánk pri fixnej úrokovej sadzbe, pričom splatnosť týchto operácií je 6 mesiacov. ECB pre krízou týţdenne uskutočňovala operácie na voľnom trhu, s čím uvoľňovala daný objem likvidity úmerné k bez inflačnému potenciálnemu rastu ekonomiky eurozóny, pričom tento objem likvidity bol predmetom aukcie bánk.

Rozšírenie kolaterálov, ktoré je bankou akceptované za poskytovanú likviditu je druhým pilierom nekonvenčných nástrojov Európskej centrálnej banky. Vládne cenné papiere, ktoré boli počas štandardného obdobia základom prvej skupiny kolaterálov, v súčasnosti tvoria len 44% z nominálnej hodnoty všetkých kolaterálov na tzv. jednotnom zozname (single list). Ostatok je tvorený súkromnými cennými papiermi. Celková hodnota týchto kolaterálov v marci 2008 dosiahla 12,2 trilióna eur, čo je pribliţne 130 % HDP eurozóny.

Tretím pilierom je zvýšenie mnoţstva inštitúcií, ktoré sa môţu do operácií na voľnom trhu zapojiť. Pred krízou sa na operáciách na voľnom trhu mohlo zúčastniť pribliţne 1700 úverových inštitúcií, ktoré splnili predpísané kritéria. Najaktívnejší boli kolo 450.

V októbri minulého roka sa ich počet zvýšil na súčasných 2200 inštitúcií a ďalších 4300 úverových inštitúcií má moţnosť naplniť podmienky na to, aby sa stali zmluvnými stranami k ECB na realizáciu operácií na voľnom trhu. Zaujímavé je porovnanie, ţe pred finančnou krízou FED spolupracoval iba s 20 účastníkmi trhu. Na prehľad neštandardných nástrojov menovej politiky ECB poukazuje tabuľka 1.

Tabuľka 1 Prehľad neštandardných nástrojov menovej politiky ECB NEŠTANDARDNÉNÁSTROJE prostriedkov, tzn. uspokojí všetky ponuky komerčných bánk

Rozšírenie zoznamu aktív prijímaných ako zabezpečovací kolaterál

Eurosystém môţe zredukovať poţiadavky na kolaterál, ktorý obchodné banky poskytujú oproti poţičaným prostriedkom ECB

Dlhodobejšie refinančné operácie Eurosystém zvýši frekvenciu dlhodobejších refinančných operácií a predĺţi ich splatnosť

30

Poskytovanie likvidity v cudzej mene Eurosystém môţe získavať likviditu v cudzej mene prostredníctvom swapových liniek s inými centrálnymi bankami

Priame nákupy krytých dlhopisov Eurosystém neakceptuje kolaterál ale priamo uskutoční jeho nákup

Program pre trhy s cennými papiermi

Eurosystém intervenuje na trhoch so štátnymi a súkromnými dlhovými cennými papiermi v eurozóne

Zdroj: vlastné spracovanie Šlajferčíková, 2012, s. 151.

Refinančné operácie s neobmedzeným objemom pridelených prostriedkov a pevnou úrokovou sadzbou

Eurosystém môţe uskutočňovať aj operácie s pevnou úrokovou sadzbou, kde sa úroková sadzba stanoví dopredu a banky ponúkajú objem peňaţných prostriedkov pri pevnej úrokovej sadzbe na obchodovanie. V čase finančnej krízy môţe ECB vopred rozhodnúť, ţe za pevnú úrokovú sadzbu pridelí celý objem prostriedkov, o ktoré banky poţiadajú a tak uspokojí všetky ponuky .

Dlhodobejšie refinančné operácie

Ide o reverzné operácie, ktoré sa vyuţívajú na dodanie likvidity. Sú uskutočňované mesačne zväčša s trojmesačnou splatnosťou. Tieto operácie majú za cieľ poskytnúť zmluvným stranám dodatočné dlhodobejšie refinancovanie. Na základe štandardných tendrov ich vykonávajú národné centrálne banky. Spravidla Eurosystém nemá v úmysle vysielať trhu signály pri týchto operáciách a z toho dôvodu vystupuje ako príjemca úrokových sadzieb.

Poskytovanie likvidity v cudzej mene

V prípade, ţe banky majú obmedzený prístup k likvidite v cudzej mene, Eurosystém ju môţe zaobstarať v spolupráci s inými centrálnymi bankami.

31 Priame nákupy krytých dlhopisov

V rámci podpory určitých trhových segmentov sa môţe Eurosystém namiesto akceptovania určitých aktív ako kolaterálu rozhodnúť pre ich priamy nákup.

Program pre trhy s cennými papiermi

Rada guvernérov v máji 2010 rozhodla o zavedení daného programu. Je to dočasný priebeţný program, ktorého cieľom je odstrániť poruchy vo fungovaní určitých segmentov trhov s dlhovými cennými papiermi eurozóny a tak tieţ zabezpečiť správne fungovanie transmisného mechanizmu menovej politiky. Realizácia programu v praxi je cez správcov portfólií Eurosystému, ktorí v rámci intervencii na trhu uskutočňujú nákupy určitých dlhových cenných papierov eurozóny (www.ecb.europa.eu, 20.4.2015)

Rozšírenie zoznamu aktív prijímaných ako zabezpečovací kolaterál

Eurosystém sa môţe rozhodnúť zníţiť minimálne poţiadavky akceptovateľnosti kolaterálu, ktorý musí byť bankami poskytnutí v prípade, ţe sii chcú od Eurosystému poţičať prostriedky. Úmyslom daného opatrenia je zaistiť lepší prístup bánk k operáciám Eurosystému na dodanie likvidity. Vládne cenné papiere, ktoré boli základom prvej skupiny kolaterálov počas štandardného obdobia dnes tvoria iba 44% z nominálnej hodnoty všetkých kolaterálov na tzv. jednotnom zozname (single list). Zvyšok tvoria súkromné cenné papiere (t.j. zvýšenie druhov CP, ktoré môţu slúţiť na zabezpečenie úveru). Za normálnych okolností Eurosystém pravidelne vykonáva jednu dlhodobejšiu refinančnú operáciu za mesiac so splatnosťou tri mesiace. Za výnimočných okolností môţe Eurosystém zvýšiť frekvenciu a predĺţiť splatnosť týchto dlhodobých operácií.