• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Notářská činnost ve smyslu § 2 NotŘ (nestrannost a nezávislost)

In document Sjezd českých právníků 2022 (Stránka 141-144)

Notářství jako výkon veřejné moci a judikatura Soudního dvora Evropské unie (Filip Plašil)

IV. Postavení notáře v České republice

2. Notářská činnost ve smyslu § 2 NotŘ (nestrannost a nezávislost)

Notář v rámci výkonu notářské činnosti ve smyslu § 2 NotŘ poskytuje všem účastníkům rovnocenné právní poučení a právní porady, dbá o to, aby žádná ze stran nebyla zkrácena na svých právech, načež dává kvalifikovanou formu jejich projevům vůle v podobě veřejné listiny, která je nadána veřejnou vírou. Kromě sepisování notářských zápisů o právních jednáních osvědčuje v rámci notářské činnosti také právně významné skutečnosti, ať už ve formě notářských zápisů, nebo ověřovacích doložek, které též mají charakter veřejných

30 Vojtek, Petr, Bičák, Vít: Odpovědnost za škodu při výkonu veřejné moci. Komentář. 4. vyd. C. H. Beck:

Praha 2017, s. 51–55. Naposledy nález Ústavního soudu sp. zn. I. ÚS 1924/20 ze 7. 12. 2021.

31 § 45 odst. 3 ZOK ve spojení s § 545 a násl. OZ, srov. usnesení Nejvyššího soudu sp. zn. 27 Cdo 445/2018 z 11. 12. 2019, z literatury zejména Dědič, Jan: K právní povaze usnesení valné hromady v rekodifikaci soukromého práva. Obchodněprávní revue, roč. 2011, č. 11, s. 325 a násl., nebo Štenglová a Havel in Zákon o obchodních korporacích. Komentář. 3. vyd. C. H. Beck: Praha 2020, s. 143–144.

32 Macková, Alena: Datové schránky v právním životě. Ad Notam 2/2010, s. 3 an. Prudíková, Dana, Korbel, František: Datové schránky tři roky poté: praktické zkušenosti s jejich používáním. Bulletin advokacie, 5/2012, s. 23.

listin. Právě veřejné listiny lze vnímat jako jeden z nejdůležitějších prostředků procesní prevence.33

Základem notářské činnosti je nestrannost. S notářem nelze ani uzavřít smlouvu o opa-kovaném poskytování notářské, ale i další činnosti určitému okruhu osob, právě pro rozpor s požadavkem nezávislosti a nestrannosti notáře.34 Notář také nesmí odmítnout žádost o provedení úkonu v notářské činnosti, nemá-li k tomu důvod stanovený zákonem (§ 53 NotŘ, s tím souvisí i požadavek na nepodjatost notáře), a služby poskytované jednotlivými notáři v celém spektru notářské činnosti by z toho důvodu měly být zásadně na srovnatelné úrovni. Se zásadou nestrannosti jsou neoddělitelně spjaty další zásady, které ji rozvíjejí:

nezávislost notáře (vázanost notáře při výkonu notářství jen právními předpisy, nemožnost jej odvolat bez zákonem daných důvodů, nemožnost přemístit jeho sídlo bez jeho souhla-su), princip numerus clausus, pevně stanovená odměna za úkony notářské činnosti.35 Ve všech těchto principech se notářství liší např. od advokacie, která je vystavěna na konku-renčním prostředí a kde se předpokládá a vlastně i očekává, že právní služby poskytované jednotlivými advokáty mohou být různého rozsahu i kvality. U notářů by tomu mělo být opačně. Je samozřejmým (avšak ne jednoduchým) úkolem každého notáře, aby zajistil odbornou a organizační připravenost svou i své kanceláře poskytnout veřejnosti notářské úkony v celém spektru svých zákonných oprávnění. Zároveň je povinen v zájmu zachování stavovské cti vyvarovat se jednání, která by zavdávala pochybnost o jeho nestrannosti;

chování v rozporu s tím by mohlo v závažných případech patrně naplnit skutkovou pod-statu kárného provinění ve smyslu § 48 odst. 2 NotŘ. Nezpochybnitelným předpokladem notářské činnosti vykonávané v tomto duchu je odstranění konkurenčního prostředí a regu-lace počtu notářů na úroveň, která by měla zajistit ekonomickou udržitelnost chodu notář-ských kanceláří i v ekonomicky slabých okresech, a tím dostupnost notářnotář-ských služeb.36 Výkon notářské činnosti podle § 2 NotŘ je postaven pod zesílenou kontrolu. Podle § 45 odst. 1 NotŘ spadá pod dohled ministerstva spravedlnosti. Ministerstvo tedy kontroluje výkon veškerých pravomocí, které notářům svěřil stát – jde o sepisování veřejných listin o právních jednáních, osvědčování právně významných skutečností a prohlášení a přijímá-ní listin a peněz do notářské úschovy. Tutéž činnost kromě ministerstva dále kontrolují pra-videlně jednou za tři roky regionální notářské komory, které mohou provést mimořádnou kontrolu, a nepravidelně též Notářská komora České republiky prostřednictvím své kont-rolní komise (§ 45 odst. 2, 3 NotŘ, vnitřní předpisy). Dohledová pravomoc ministerstva je srovnatelná s dohledem nad soudními exekutory podle § 7 odst. 1 ExŘ – ministerstvo pro-vádí státní dohled nad exekuční činností a dokonce i nad jinou činností podle exekučního

33 Bílek, P., Jindřich, M., Ryšánek, Z., Bernard, P. a kol.: Notářský řád. Komentář. 5. vyd. C. H. Beck: Praha 2018, s. 6 a 17. O charakteru veřejných listin Jindřich, Miloslav: Veřejné listiny – stěžejní úloha notářství . Ad Notam, roč. 2010, č. 1, s. 3–8.

34 Usnesení prezidia NKČR z 30. 3. 1993.

35 Foukal, Martin, Jindřich, Miloslav: Zásady notářství ve světle minulosti, současnosti a budoucnosti . Právní rozhledy. Roč. 2006, č. 2, s. 81–82; Wawerka, Karel: Nestrannost a nezávislost notáře, numerus clausus a územní organizace notářství. Ad Notam, roč. 2003, č. 4, s. 90–91. Těmito zásadami argumentovaly i některé členské státy EU žalované Komisí v řízeních před SDEU ve věcech notářů – viz rozsudky sp. zn.

C-47/08, C-50/08, C-51/08.

36 Ani princip numerus clausus není v tomto ohledu samospasitelný, jak se ukázalo v posledních dvou letech, kdy nastaly problémy s obsazením notářských úřadů v pohraničních okresech, což vyvolalo novelizaci notářského tarifu vyhláškou Ministerstva spravedlnosti č. 341/2020 Sb. s účinností od 1. 1. 2021.

řádu (tzv. další činnost notářů podle § 3 NotŘ ministerstvo naopak nekontroluje, neboť jde částečně o výkon soudnictví a částečně o poskytování jiných právních služeb, obdobných výkonu advokacie). Oproti tomu u advokacie vykonává ministerstvo spravedlnosti státní dohled pouze nad prohlášeními o pravosti podpisu a autorizovanou konverzí dokumentů (§ 25a, 25c zák. č. 85/1996 Sb., o advokacii).

Jak hodnotí notářskou činnost ve vztahu k výkonu veřejné moci literatura? Podle Milo-slava Jindřicha notář vykonává v rámci své veřejné činnosti pravomoci státu, které na něho byly přeneseny zákonem, a jde o výkon státní suverenity, pročež výkon notářské činnos-ti mimo území České republiky není přípustný.37 Notářství je trvale spojeno s výkonem veřejné moci, která je na notáře přenesena státem. Ten se tak stává nositelem veřejného úřadu, který dodává notářským úkonům veřejnou víru.38 Jak uvádí Karel Wawerka, „notář je nositelem státní moci i v té činnosti, která není přímo činností soudní (dědické řízení)

… Veřejné listiny sepisují notáři na základě zvláštního zákonem daného pověření státu.

Sepisování veřejných listin je tedy výkonem funkcí státu a sepisuje je sice nestátní činitel, ale takový činitel, který – byť tak činí na vlastní účet a vlastním jménem – musí splňo-vat řadu předem daných kritérií …, která zajišťují nezávislost a nestrannost notáře při odborném posouzení každého jednotlivého notářského případu.“ „Skutečnost, že působí na vlastní účet a vlastním jménem, je záležitost podružná. Záležitost podstatná je, že nezávisle a nestranně vykonává funkce státu a v tomto smyslu je vždy notářem veřejným…“39

Výkon notářské činnosti ve smyslu § 2 NotŘ je považován za nástroj procesní preven-ce či preventivní justipreven-ce – tak je notářská činnost vnímána i v zahraničí. To je významně podpořeno skutečností, že notářským zápisům a ověřovacím doložkám jakožto veřejným listinám (§ 6 NotŘ) zákon propůjčuje veřejnou víru, s níž spojuje zejména vyšší důkazní hodnotu (§ 568 a 569 OZ). Tento charakter notářství pak byl většinou považován za znak výkonu veřejné moci, přestože v rámci notářské činnosti nelze shledat naplnění znaků kla-sické subordinační teorie – nadřízenosti a podřízenosti.40 Zatímco nestrannost a nezávislost jsou hlavním znakem charakterizujícím notářskou činnost, preventivní justice představuje základní účel notářství – tedy proč notářství historicky vůbec vzniklo a co je jeho prvotním úkolem.

V souvislosti s hodnocením charakteru notářství bývá uváděno, že notářské zápisy se svolením k vykonatelnosti jsou exekučním titulem (§ 274 odst. 1 písm. d), srovnatelné s vykonatelným rozhodnutím soudu. Pravdou zůstává, že po přechodném období, kdy mohli i soudní exekutoři sepisovat exekutorské zápisy se svolením k vykonatelnosti,41

37 Bílek, P., Jindřich, M., Ryšánek, Z., Bernard, P. a kol.: Notářský řád. Komentář. 5. vyd. C. H. Beck: Praha 2018, s. 27, srov. též usnesení prezidia NKČR z 3. 5. 1994 (výkon notářské činnosti podle § 2 NotŘ mimo území České republiky je nepřípustný).

38 Foukal, Martin, Jindřich, Miloslav: Zásady notářství ve světle minulosti, současnosti a budoucnosti . Právní rozhledy. Roč. 2006, č. 2, s. 81.

39 Wawerka, Karel: Veřejný notář a soukromý notář. Ad Notam, roč. 2012, č. 2, s. 50.

40 Spickhoff, Andreas: Zur Zukunft des Notariats in Europa – aus deutscher Perspektive. jusletter, 28. 10.

2013, s. 3 a tam citovaná literatura.

41 Do novely exekučního řádu zákonem č. 396/2012 Sb. V exekutorských zápisech se svolením k vykona-telnosti snad byl spatřován střet zájmů soudních exekutorů, kteří nejprve vydali exekuční titul a následně jej mohli i sami vykonat. Podle § 77 ExŘ však soudní exekutoři mohou i nadále sepisovat exekutorské zápisy o osvědčení skutkových dějů nebo stavu věcí, jestliže jimi mohou být prokázány nároky v řízení před soudem nebo jiným státním orgánem.

nemohou již samotní příslušníci jiných svobodných povolání vydávat exekuční tituly (exekučními tituly jsou nyní jenom rozhodnutí samosprávných stavovských organizací, zejména některých samosprávných komor).42 Svou povahou se notářské zápisy se svole-ním k přímé vykonatelnosti podobají soudsvole-nímu smíru a jejich právní následky se nedají srovnat např. s běžnou dohodou o narovnání nebo dohodou o uznání dluhu. Přesto ale se za exekuční tituly považují i rozhodnutí rozhodců podle zák. č. 216/1994 Sb., o rozhod-čím řízení a výkonu rozhodčích nálezů, a některé dokumenty vyhotovené insolvenčním správcem (§ 312 odst. 4 InsZ, § 360 InsZ),43 které nejspíše nelze považovat za orgány veřejné moci. Sepisování notářských zápisů se svolením k přímé vykonatelnosti tak lze patrně považovat jenom za podpůrný argument při řešení otázky, zda notářství znamená výkon veřejné moci.

In document Sjezd českých právníků 2022 (Stránka 141-144)