• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Oblasti podpory v rámci Cíle 2

Podporu v rámci Cíle 2 získávají oblasti, které již nesplňují požadavky pro čerpání pomoci v rámci cíle 1, ale přesto dlouhodobě vykazují vysokou míru nezaměstnanosti, kriminality, špatnou úroveň školství nebo životního prostředí. Financování je zajištěno prostřednictvím všech čtyř strukturálních fondů (ERDF, FIFG, ESF, EAGGF)

Ve Velké Británii je celkem 14 regionů (viz. mapa str.11), jejichž celé území nebo jeho část čerpá pomoc v rámci cíle 2 :

South-East England London

North West of England (kromě Merseyside) East of England,

Yorkshire and the Humber West Midlands

South of Scotland East of Scotland

Western Scotland (kromě Highlands & Islands)

South West of England (kromě Cornwall & the Isles of Scilly) East Midlands velké podniky nejsou dostatečně atraktivní.

Box 4 : Malé a střední podniky

Definice malých a středních podniků dle Evropské unie : maximální počet zaměstnanců na plný pracovní úvazek je 250

vlastní roční obrat do 50 mil. Eur nebo konečnou roční rozvahu do 43 mil. Eur

není vlastněn z více jak 25% podnikem, který není klasifikován jako malý a střední podnik nebo součet podílů takovýchto podniků nesmí přesáhnout 25% (možno překročit pokud daná instituce nekontroluje podnikání malých a středních podniků)

V celé EU je zhruba 23 milionů podnikatelských subjektů, z nichž 93% má méně než deset zaměstnanců. Takovéto podniky (mající pod 10 zaměstnanců) nazýváme mikropodniky.

Celkově zaměstnávají podnikatelské subjekty v EU 75 milionů osob. Dvě třetiny osob pracuje právě v malých, středních či v mikropodnicích. Ve Velké Británii se velké korporace na zaměstnanosti podílejí 45%, zbylá větší polovina připadá na malé, střední a mikropodniky.

V průměru zaměstnává jedna společnost ve Velké Británii jedenáct lidí.

Priority se zaměřují na zmírňování nevýhod, které malé a střední podniky mají oproti velkým podnikům :

Nedostatek počátečního kapitálu Horší přístup k poradenským službám

Větší náklady při exportu zboží a horší odbytové podmínky na domácím trhu Nižší ekonomická síla a nekalá konkurence ze strany velkých podniků

Větší finanční náklady na získávání jakostních a technických certifikátů Horší úroveň managementu

Méně kvalifikovaná pracovní síla a nedostatek prostředků pro její vzdělávání Horší přístup ke kapitálu (např. úvěry)

Další pojmy, které se v názvu priorit často objevují, jsou inovace a konkurenceschopnost.

Tyto dva pojmy spolu velmi úzce souvisí, protože inovace zvyšují konkurenceschopnost. Podle zprávy Evropské komise o konkurenceschopnosti z letošního roku růst a produktivita v Evropské unii funguje, ale stále musí pracovat na své konkurenceschopnosti. Průměrná produktivita práce je Evropské unii pořád ještě o 30% nižší než v USA. Kromě snížení nadbytečné administrativy, liberalizaci energetických trhů, mluví zpráva také o investicích do inovací a zlepšení

Box 5 : Inovace Inovace

Definice EU : „inovace znamená obnovu a rozšíření škály výrobků a služeb a s nimi spojených trhů, vytvoření nových metod výroby, dodávek a distribuce, zavedení změn řízení, organizace práce, pracovních podmínek a kvalifikace pracovní síly.“

Ve výčtu priorit se také vždy objevuje pojem technická asistence. Jedná se zajištění informací, podporu managementu, kontroly a vyhodnocování jednotlivých priorit. Většinou stojí tento pojem mimo priority, ale vzhledem k tomu, že má také přidělen určitý obnos financí z Evropské unie, tak jsem ho zařadila vždy jako poslední do výčtu jednotlivých priorit.

4.2. Financování program ů

Celkově dostala Velká Británie pro programové období 2000 – 2006 na projekty v rámci cíle 2 přidělenu částku 5 280 milionů Eur. Jak byla tato částka na začátku programovacího období rozdělena mezi jednotlivé regiony je vidět na grafu.

Graf 3 : Výše finančních prostředků z EU dle regionů :

746 651 70037 828 000273 900 400

South East of England London

podporu podnikání se v této oblasti zaměřuje priorita „Rozvoj rozmanité a dynamické podnikatelské služeb, které zaměstnávají více jak 15% populace. Problém Gibraltaru je právě jeho závislost na těchto pár odvětvích a dále ekonomika náchylná na výkyvy znečišťování životního prostředí.

Mezi jeho silné stránky patří stabilní administrativa, dvoujazyčná společnost, kvalitní systém vzdělávání a telekomunikační síť. Podpora z Evropské unie se zde zaměřuje především na propagaci turismu, obnovu měst, péči o malé a střední podniky, rozvoj dopravy a přístavní infrastruktury, ochranu životního prostředí a také e-business.

Většina programů je, stejně jako u cíle 1, financována z ERDF. V několika oblastech jsou dokonce z tohoto fondu financovány všechny priority. V jiných regionech se na financování podílí ještě ESF, ale jak je vidět z grafu, jedná se většinou o velmi malou část.

Graf 4 : Podíl strukturálních fondů na financování programů v jednotlivých regionech

100,00

11,43 8,85 12,9016,23 13,26 17,53 9,90 18,17

0,00

(Čísla jsou uvedena v procentech)

Největší podíl, 18,17%, má ESF v regionu Nort East of England. Podílí se zde vždy z části na financovaní všech priorit. V případě priorit zaměřujících se na podporu podnikání, což

West of England, South of Scotland, East of Scotland, East Wales a Gibraltar. Celkem tedy šest regionů, což představuje téměř půlku z celkového počtu regionůčerpajících podporu v rámci cíle 2.

U většiny regionů, čerpajících pomoc v rámci cíle 1, můžeme vidět, že v současné době již byla velká většina prostředků vyčerpána. V případě cíle 2 je na tom s čerpáním nejlépe region East of Scotland, který má vyčerpáno 98% prostředků. Špatně na tom nejsou ani další skotské regiony. Naopak u North East of England můžeme sledovat velký objem ještě nevyčerpaných prostředků. Jeho data ale pocházejí z léta 2005, takže lze předpokládat, že nyní již má také většinu prostředků vyčerpáno. Celkově můžeme říct, že regiony jsou v čerpání v rámci cíle 2 úspěšné a stihnou vyčerpat snad všechny prostředky, které jim byly přiděleny.

Tabulka 6 : Čerpání prostředků v rámci cíle 2 v jednotlivých regionech

Region Přidělená částka Vyčerpáno

South East of England 26 600 000 £ 21 772 336 £

North East of England 418 000 000 £ 271 000 000 £

London 273 900 400 € 166 185 376 £

Yorkshire and the Humber 538 670 200 € 525 007 501 €

South of Scotland 76 313 200 € 40 595 106 £

East of Scotland 261 545 500 € 172 403 000 £

Western Scotland 504 465 700 € 281 450 700 £

(data z jiných regionů bohužel nebyla dostupná)