• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Regionální a strukturální politika

Regionální a strukturální politika nebo také politika hospodářské a sociální soudržnosti se snaží snižovat rozdíly v rozvoji jednotlivých regionů. Zaměřuje se na regiony postižené restrukturalizací, s ubývající vahou zemědělství či se zanedbanými městskými čtvrtěmi. Jejím cílem je růst regionů v oblasti hospodářské, sociální i územní „soudržnosti“ Evropské unie.

1.1. Historie

Počátky regionální a strukturální politiky, neboli politiky hospodářské a sociální soudržnosti, najdeme již v Římských smlouvách z roku 1957. V jejich preambuli je uvedeno, že je třeba „posílit jednotu svých ekonomik a zajistit harmonický rozvoj snižováním rozdílů mezi různými regiony a zmírňováním zaostalosti méně rozvinutých oblastí.“ Podobné formulace jsou uvedeny i v Jednotném evropském aktu z roku 1986 a ve smlouvě o Evropské unii z roku 1993, kde je soudržnost definována jako jeden z hlavních cílů vedle jednotného trhu a měnové unie.

V roce 1958 byly založeny první dva strukturální fondy, Evropský sociální fond (ESF) a Evropský zemědělský orientační a záruční fond (EZOZF), které později, v sedmdesátých letech, doplnil Evropský fond pro regionální rozvoj (EFRR) a v devadesátých letech Finanční nástroj pro orientaci rybolovu (FNOR).

O pravé regionální politice můžeme hovořit od osmdesátých let, kdy do Evropské unie vstoupily státy (Řecko, Španělsko a Portugalsko), které nedosahovaly úrovně ostatních členských zemí. Postupně došlo k reformě fondů solidarity (dnes strukturálních fondů) a pro období 1989 až 1993 jim bylo přiděleno 68 miliard ECU (v cenách roku 1997). V letech 2000 až 2006 tvořila roční částka, jdoucí na regionální a strukturální politiku, již zhruba 35% celkového rozpočtu EU (213mld. EUR) a pro příští programové období 2007 až 2013 se předpokládá částka ještě mnohem větší.

1.2. Principy regionální a strukturální politiky

Regionální a strukturální politika je postavena na pěti základních principech : principu koncentrace, partnerství, programování, adicionality, monitorování a vyhodnocování. V případě prvního principu jde o soustředění co největšího množství prostředků do regionů s nejvážnějšími problémy a realizace menšího počtu rozsáhlých projektů, které by měly zaručit větší efektivitu,

Evropskou komisí a národními, regionálními či místními orgány. Princip monitorování zaručuje, že všechny projekty jsou průběžně sledovány a kontrolovány jak z věcného tak finančního hlediska. Princip adicionality klade důraz na to, že prostředky z EU mají pouze doplňovat prostředky samotného příjemce pomoci a ne krýt veškeré náklady. Cílem je vetší efektivita, zodpovědnost a zainteresovanost příjemce.

1.3. Cíle regionální a strukturální politiky

Box 1 : Cíle regionální a strukturální politiky Cíl 1 – Podpora rozvoje zaostávajících regionů

Tento cíl se zaměřuje na podporu regionů, které se nacházejí pod hranicí 75 % HDP průměru EU. Jedná se především o podporu v oblasti infrastruktury a investic do podnikatelských a jiných hospodářských činností.

Cíl 2 – Podpora oblastí potýkajících se s restrukturalizací

Záměrem je podpora oblastí, které procházejí hospodářskými a sociálními změnami v sektoru průmyslu a služeb, jejichž důsledkem je vznik strukturálních problémů.

Cíl 3 – Podpora politiky zaměstnanosti a vzdělávání

Hlavním cílem je podpora při modernizování systému vzdělávání, odborné přípravy a zaměstnanosti.

V případě cílů jedna a dva je nutné dodržet podmínku, že každá oblast je způsobilá pro čerpání prostředků pouze v rámci jednoho z cílů. Cíl tři je určen pro celé území Evropské unie, kromě oblastí spadajících, pod cíl jedna.

1.4. Nástroje regionální a strukturální politiky

K naplňovaní cílů regionální a strukturální politiky slouží strukturální fondy, Fond soudržnosti a tzv. Iniciativy Společenství.

Mezi strukturální fondy patří Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF), Evropský sociální fond (ESF), Evropský zemědělský podpůrný a záruční fond (EAGGF) a Finanční nástroj

Box 2 : Strukturální fondy

Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF)

Fond byl založen v roce 1975 a pro léta 2000 až 2006 dostal přiděleno nejvíce finančních prostředků, kterými jsou financovány především projekty spadající pod cíl 1 a 2.

Evropský sociální fond (ESF)

Tento fond byl založen již v roce 1960 a zaměřuje se na podporu oblasti zaměstnanosti a rozvoje lidských zdrojů. Jeho prostředky jsou využívány na financování projektů, spadajících pod všechny tři cíle regionální a strukturální politiky.

Evropský zemědělský podpůrný a záruční fond (EAGGF)

Fond vznikl v roce 1962 a do strukturální fondů spadá jen jeho podpůrná složka. Druhá, záruční složka, slouží k financování společné zemědělské politiky Evropské unie. Fond se zaměřuje především na podporu rozvoje venkova, realizované v souladu s cíli 1 a 2.

Finanční nástroj pro usměrňování rybolovu (FIFG)

Poslední ze čtveřice strukturálních fondů vznikl až v roce 1993 a zaměřuje se na podporu rybolovu a modernizaci rybářského průmyslu.

Speciálním fondem, který nepatří mezi fondy strukturální, je Fond soudržnosti. Byl založen v roce 1993 za účelem pomoci nejméně rozvinutým členským státům, připravujícím se k vytvoření Evropské měnové unie. Fond poskytuje prostředky na projekty v oblasti infrastruktury a životního prostředí, jejichž rozpočet je větší než 10mil. EUR. Stát, který chce z fondu čerpat finanční prostředky, musí mít HDP nižší než 90% průměru EU. Celkové finanční prostředky, přidělené tomuto fondu, tvoří téměř jednu třetinu prostředků, určených na regionální a strukturální politiku.

Dalším zvláštním nástrojem regionální a strukturální politiky jsou tzv. Iniciativy společenství. Jsou jediným nástrojem, u kterého dává první podnět Evropská komise a teprve následně ho projednává s jednotlivými státy. Z rozpočtu Evropské unie na ně bylo vyčleněno 10,44 mld. EUR, což představuje zhruba 5,3 % celkových prostředků vydávaných na regionální a strukturální politiku. Pro programové období 2000 až 2006 byly ustaveny čtyři Iniciativy.

Box 3 : Iniciativy společenství INTERREG III. (A, B, C)

Má za úkol podporovat přeshraniční (A), nadnárodní (B) a meziregionální (C) spolupráci.

V programovém období 2000 až 2006 bylo na tuto Iniciativu vyčleněno 4, 875 mld. EUR z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF).

LEADER +

Iniciativa má za cíl především rozvoj venkova a je financována prostřednictvím Evropského zemědělského podpůrného a záručního fondu. Pro léta 2000 až 2006 ji bylo přiděleno z rozpočtu Evropské unie 2,02 mld. EUR.

EQUAL

Tato iniciativa se zaměřuje na boj proti diskriminaci na trhu práce. Zvláštní pozornost je věnována integraci žadatelů o azyl. Iniciativa je financována z Evropského sociálního fondu (EHS) a pro programové období 2000 až 2006 na ni bylo vyčleněno 2, 847 mld. EUR.

URBAN II

Cílem této Iniciativy je podpora hospodářské a sociální obnovy měst a městských částí postižených krizí. Stejně jako INTERREG III je financována z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF), ale je na ni přiděleno pouze 0,7 mld. EUR.