• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Obličejový štít EOD 10 Breathing Apparatus Faceshield

Kamerový systém TM-K9

Vzhledem k tomu, že prostředí pyrotechnických prohlídek mívají různý charakter, výkon práce psovoda a služebního psa se při vyhledávání výbušnin může odehrávat i ve velmi nepřehledném prostředí. Může se jednat např. o různé sklady nebo parkoviště, kde může docházet k průzkumům již prozkoumaných míst nebo k vynechání části daného prostoru. Postup při provádění pyrotechnické prohlídky musí být proveden tak, aby žádná část daného místa či objektu nebyla vynechána.

Zvýšenou kvalitu a bezpečnost prohlídky by mohl zajistit kamerový systém TM-K9, který je speciálně navržen pro účely použití služebních psů. Kamerový systém se připevňuje na páteř služebního psa. Součástí kamerového systému je přijímací zařízení TM-RX, pomocí kterého lze sledovat živý přenos (viz obrázek 16). Živý přenos je zachován na vzdálenost až 150 m i v případě, že se služební pes nachází mimo dohled v tom nejnáročnějším a nejnepřehlednějším prostředí. Výhodou je také možnost termovize a nočního vidění. Kamerový systém je umístěn v odolném vodotěsném

37

pouzdře s odpruženým ramenem. Celý systém podporuje oboustrannou zvukovou komunikaci. K určení polohy služebního psa slouží zabudované GPS. Kamerový systém umožňuje vytvořit záznam videa a sledování vida přes WiFi. [32]

Obrázek 16: Kamerový systém TM-K9 s přijímacím zařízením TM-RX [32]

Pomocí těchto kamerových systémů může psovod se služebním psem provádět prohlídku na větší vzdálenost z bezpečného místa. Pro práci s kamerovými systémy je však třeba přizpůsobit výcvik služebních psů.

Ochranné balistické vesty pro služební psy

Při vyhledávání výbušnin by také neměla být opomíjena bezpečnost služebního psa, který je ohrožen stejně tak jako psovod. V současné době doposud není pro služební psy specializované na vyhledávání výbušnin vyvinuta žádná adekvátní ochrana před účinky výbuchu. Dle vlastního průzkumu trhu jsou pro služební psy k dispozici pouze ochranné balistické vesty zajišťující ochranu nanejvýš podle americké normy NIJ Standard 0101.06 úrovně IIIA, což je mezinárodně uznávaná norma, která určuje požadavky na balistickou ochranu proti střelám z palných zbraní. Příkladem takovéto balistické vesty je Canine K-9 Body Armour Vest od britské společnosti VestGuard UK Ltd na obrázku 17. Úrovně balistické odolnosti podle normy NIJ Standard 0101.06 jsou znázorněny v příloze II. [25]

38

Obrázek 17: Balistická vesta Canine K-9 Body Armour Vest [31]

Pro práci služebních psů při vyhledávání výbušnin by však tyto balistické vesty měly zajišťovat ochranu alespoň proti střepinovému účinku. Pokud má balistická vesta zajišťovat ochranu proti střepinám, musí projít zkouškou podle normy NATO STANAG 2920, která se používá k určení schopnosti materiálů odolávat úlomkům a střepinám v definovaných rychlostech. [30]

Pro snížení střepinového účinku v případě iniciace výbuchu navrhuji služební psi opatřit ochrannými balistickými vestami, které by vyhovovaly požadavkům normy NATO STANAG 2920 a chránili by životně důležité orgány služebního psa. Taktéž by bylo dle požadavků této normy vhodné služebního psa opatřit balistickou ochranou hlavy.

6.2 Opatření z hlediska pracovních postupů a vzdělání psovodů

Významnou roli při zajištění bezpečnějších podmínek při vyhledávání výbušnin hraje také lidský faktor. Lidský faktor tvoří v oblasti bezpečnosti nevyzpytatelný prvek, nicméně jej lze ovlivnit dodržováním a kvalitou pracovních postupů, předpisů a také kvalitou školení a výcviku. Návrh následujících opatření tedy v jádru prezentuje důraz na dodržování stanovených postupů a zvyšování kvality ve vzdělání psovodů.

39 Zvýšený důraz na získávání informací

Velkým rizikem je nedostatek informací o prostředí, ve kterém je prováděna prohlídka. Před provedením pyrotechnické prohlídky pomocí služebního psa by měl psovod znát veškeré informace potřebné k tomu, aby mohl rozhodnout o nasazení a způsobu použití služebního psa. Riziko absence těchto informací může být způsobeno podceňováním závažnosti dané situace nebo nedostatečnou spoluprací a komunikací mezi jednotlivými útvary Policie ČR, složkami integrovaného záchranného systému a dalšími subjekty. Pro větší bezpečnost při provádění pyrotechnických prohlídek pomocí služebních psů doporučuji zvýšit důraz na zlepšení při získávání a výměně informací mezi jednotlivými subjekty.

Před provedením prohlídky je zásadní získat a využít všechny dostupné zdroje informací poskytnutých např. prostřednictvím civilních osob, které jsou znalé místa prováděné prohlídky (zaměstnanci firem, škol, úřadů, majitelé nemovitostí apod.).

Z hlediska bezpečnosti je podstatné zjistit, jaká je povaha místa prohlídky a jaká jsou hrozící rizika. To zahrnuje seznámení se s objektem z hlediska konstrukcí, technického zařízení budov a vedení inženýrských sítí, dále zhodnocení možnosti vzniku sekundárních výbuchů nebo možnost vzniku a šíření požáru. Neméně důležité je také zjistit, zda se v místě prohlídky nenachází další nebezpečné látky (typu CBRN) a předměty zvyšující účinnost výbuchu v případě použití nástražného výbušného systému. K minimalizaci následků zjištěných rizik se dle povahy případu zorganizují opatření. Psovod si dále dle získaných informací a svých zkušeností zvolí systém prohlídky. Získané informace mohou také upozornit na nejzranitelnější časti daného místa či objektu, což také může při vyhledávání výbušných systémů zlepšit efektivitu a kvalitu práce psovoda i služebního psa.

Spolupráce s pyrotechnickou službou

Výbušnina nebo nástražný výbušný systém mnohdy bývá ukryt v prostorech, ve kterých není možný přístup se služebním psem. Může se jednat o prostory, kde je ohrožena bezpečnost psovoda nebo služebního psa nebo kde není fyzicky možné provést prohlídku, což mohou být např. úzké prostory, ve kterých je omezený nebo nemožný pohyb (šachty, stoupačky apod.). V takovýchto situacích doporučuji zajistit a udržovat úzkou spolupráci mezi psovody a pyrotechnickou službou, která disponuje řadou technických prostředků, jako jsou různé detektory, rušící zařízení k eliminaci

40

rádiově iniciovaných roznětů nebo soupravy odstupné manipulace k otevírání dveří a zámků z bezpečnější vzdálenosti. Těchto prostředků lze využít jako preventivní opatření proti nežádoucí iniciaci nástražného výbušného systému a tím při pyrotechnické prohlídce zajistit bezpečnější podmínky pro výkon práce psovoda i služebního psa.

Zvyšování kvality vzdělání psovodů

Z pohledu dosažení bezpečnějšího výkonu práce psovodů a služebních psů při vyhledávání výbušnin je také důležité zvyšovat kvalitu vzdělání psovodů. Vzdělávací kurzy by měly vést zkušení profesionálové v oboru, kteří disponují praktickými znalostmi s výcvikem služebních psů i s jejich použitím. Vzdělání by mělo důrazněji směřovat k zajištění znalosti a dodržování právních předpisů a postupů podle vnitřních aktů řízení při provádění pyrotechnických prohlídek, aby ze strany psovodů nedocházelo k chybám, které by mohly ohrozit jejich bezpečnost nebo služebního psa.

V rámci vzdělání dále navrhuji pravidelně jednou nebo dvakrát ročně pořádat ve výcvikových střediscích sezení, kde by se setkali psovodi z celé republiky a vyměnili by si získané zkušenosti jak z výcviku psů, tak z poznatků získaných při výjezdech na místa činů. Na těchto sezeních by také bylo vhodné prostřednictvím odborníků z řad pyrotechniků a kriminalistů psovody seznámit s novodobými trendy a poznatky v oblasti užívání nástražných výbušných systémů, aby psovodi měli stále povědomí o nových hrozbách, se kterými se mohou při výkonu svého povolání setkat.

41

Závěr

Tato bakalářská práce vznikla, aby poukázala na důležitost zajištění bezpečnosti policejních psovodů a služebních psů při vyhledávání výbušnin a nástražných výbušných systémů. Služební psi tvoří nenahraditelnou součást při vyhledávání výbušnin. Pomáhají Policii České republiky chránit životy, zdraví a majetek osob před bombovými útoky a dalším zneužitím výbušnin. Využívají se hlavně během preventivních a bezpečnostních pyrotechnických prohlídek, přičemž pomocí svých čichových vlastností pod vedením psovoda prověřují daný prostor za účelem nalezení uložené výbušniny. Služební psi, v porovnání s detekčními přístroji, zajišťují rychlou a přesnou detekci se schopností vyhledat zdroj pachu výbušniny i ve velmi rozsáhlých prostorech.

Jelikož policejní psovodi se služebními psy provádějí prohlídky v místech, kde je možné uložení výbušniny či nástražného výbušného systému, denně se při výkonu svého povolání potýkají s mnoha riziky. Cílem této bakalářské práce bylo popsat a analyzovat současné trendy těchto bezpečnostních rizik a odhalit slabá místa v ochraně policejních psovodů a služebních psů. Současně bylo cílem také navrhnout vhodná opatření a postupy, které vedou k zajištění vyšší úrovně bezpečnosti.

Analýzy rizik, která představují ohrožení bezpečnosti psovodů a služebních psů při vyhledávání výbušnin, bylo dosaženo prostřednictvím Ishikawova diagramu a analýzou možných vad a jejich následků (FMEA) uvedených v páté kapitole. Z této analýzy rizik vyplývá, že psovodům i služebním psům v dnešní době stále hrozí řada rizik, jejichž následky by mohly způsobit četná zranění či úmrtí. Největším rizikem v oblasti vyhledávání výbušnin je jakkoli iniciovaný výbuch a jeho účinky. Po hlubším prozkoumání této problematiky jsem došel k názoru, že úroveň ochrany psovodů a služebních psů proti výbuchům a výbuchovým účinkům není adekvátní. Psovodům a služebním psům chybí moderní vybavení, které by zajistilo při vyhledávání výbušnin bezpečnější podmínky.

Návrh opatření a doporučení uvedený v kapitole 6 směřuje k zajištění vyšší úrovně bezpečnosti a ke snížení rizik ohrožujících život a zdraví psovodů a služebních psů při plnění úloh spojených s vyhledáváním výbušnin. S realizací tohoto návrhu je spjata řada investic, které však nepovažuji za bezvýznamné vzhledem k tomu, že používání výbušnin se stává stále větší oblibou při útocích na civilní obyvatelstvo a další chráněné zájmy.

42

Seznam použitých zdrojů

Tištěná publikace

[1] EIS, Vilém. Pachové práce služebních psů. 2. vyd. Praha: Magnet Press, s. p., 1991.

ISBN 80-85434-33-4.

[2] HONČÍK, Václav. Vyhledávání výbušnin a nástražných výbušných systémů pomocí psů. České Budějovice, 2010. Diplomová práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

[3] HRAZDÍRA, I., KOLLÁR, M. Policejní pyrotechnika. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2006. ISBN 80-86898-87-3.

[4] JANČÍK, Jiří. Využití speciálních psů v policejní praxi. Ostrava, 2012. Bakalářská práce. Ostravská univerzita v Ostravě.

[5] JANÍČEK, Miroslav a Petr VRZAL. Pyrotechnik v boji proti terorismu.

Praha: Deus, 2001. ISBN 80-86215-17-2.

[6] KOMÍNKOVÁ, Lucie. Detekce zakázaných látek v objektech pomocí služebních psů. Ostrava, 2013. Bakalářská práce. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava.

[7] KOMOLÝ, Alois. Výcvik služebního psa. 2. vyd. Praha: Naše vojsko, 1965.

ISBN 28-047-65.

[8] MAIRYCH, Michal. Improvizované výbušné systémy a jejich bezpečnostní hrozba pro obyvatelstvo. České Budějovice, 2014. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

[9] MAKEŠ, Vladimír. Vyhledávání osob kynologickými pátracími týmy.

V Ostravě: Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství, 2009. Spektrum (Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství). ISBN 978-80-7385-065-4.

Závazné pokyny

[10] Závazný pokyn policejního prezidia č. 145/2014 ze dne 8. července 2014, kterým se upravuje činnost služební kynologie.

[11] Závazný pokyn ředitele ředitelství služby pořádkové policie č. 45/2014 ze dne 31. října 2014, kterým se podrobněji upravuje činnost služební kynologie.

43

Elektronické zdroje

[12] ISRAEL. IDF zneškodnila bombu na posvátných místech v Hebronu [online]. 2017 [cit. 12.05.2020]. Dostupné z: https://www.israel.cz/lang_cs/aktualita/1/12076/

[13] KRANÁTOVÁ, Michaela. Kynologie ve službách ozbrojených sborů v České republice. In: Cz-pes.cz [online]. 2001 [cit. 21.03.2020]. Dostupné z:

https://www.cz-pes.cz/literatura-sl-kynologie-1.php

[14] MANAGEMENTMANIA. Ishikawův diagram [online]. 2011 [cit. 21.03.2020].

Dostupné z: https://managementmania.com/cs/ishikawuv-diagram

[15] MANAGEMENTMANIA. Paretovo pravidlo (Pravidlo 80/20) [online]. 2011 [cit. 21.03.2020]. Dostupné z: https://managementmania.com/cs/paretovo-pravidlo [16] MED-ENG. EOD 10 Bomb Suit Ensemble Product Specification [online].

2018 [cit. 12.05.2020]. Dostupné z: https://www.med-eng.com/wp-

content/uploads/2019/09/EOD_10_Suit_and_Helmet_Ensemble_Med-Eng_Product_Specification_Rev_G.pdf

[17] MED-ENG. EOD 10 Breathing Apparatus Faceshield [online]. 2020 [cit. 12.05.2020]. Dostupné z: https://www.med-eng.com/product/eod-10-breathing-apparatus-faceshield-2/

[18] MED-ENG. EOD 10 Suit & Helmet [online]. 2020 [cit. 12.05.2020]. Dostupné z:

https://www.med-eng.com/product/eod-10-suit-helmet/

[19] MED-ENG. Chemical Protective Undergarment [online]. 2020 [cit. 12.05.2020].

Dostupné z: https://www.med-eng.com/product/chemical-protective-undergarment/

[20] NOHELOVÁ, Eva. Čich. In: iFauna.cz. [online]. Dostupné z:

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/4480/cich/

[21] PESWEB. Belgický ovčák – Malinois [online]. 2013 [cit. 06.02.2020]. Dostupné z:

https://www.pesweb.cz/cz/belgicky-ovcak-malinois

[22] POKORNÝ, Zbyněk. Belgický ovčák Malinois. In: chovzvirat.cz [online]. 2006 [cit. 11.05.2020]. Dostupné z: http://www.chovzvirat.cz/zvire/505-belgicky-ovcak-malinois/

[23] POKORNÝ, Zbyněk. Německý ovčák. In: chovzvirat.cz [online]. 2006 [cit. 11.05.2020]. Dostupné z: http://www.chovzvirat.cz/zvire/472-nemecky-ovcak/

44

[24] POLICIE ČR. Odbor služební kynologie a hipologie [online]. 2019 [cit. 06.02.2020]. Dostupné z: https://www.policie.cz/clanek/odbor-sluzebni-kynologie-a-hipologie-904727.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d

[25] PROTECTION GROUP DANMARK. Explanation of NIJ standard 0101.06

[online]. 2020 [cit. 12.05.2020] Dostupné z:

https://protectiongroup.dk/en/explanation-of-nij-standard-0101-06-a-15

[26] SCENT DETECTION. NATO Scent Carousel [online]. 2018 [cit. 11.05.2020].

Dostupné z: http://www.scentdetection.co.uk/the-carousel-is-a-device-for-canine-training-with-a-multiple-choice-concept/nato-scent-carousel/

[27] SOCIOLOGICKÁ ENCYKLOPEDIE. Podmiňování [online].

2017 [cit. 21.03.2020]. Dostupné z:

https://encyklopedie.soc.cas.cz/w/Podmi%C5%88ov%C3%A1n%C3%AD

[28] ŠČUREK, R. Studie analýzy rizika protiprávních činů na letišti [online]. 2009 [cit.

21.03.2020]. Dostupné z: http://www.fbi.vsb.cz/export/sites/fbi/040/.content/sys-cs/resource/PDF/analyzy_rizika_letisti.pdf

[29] ŠČUREK, R. Vybrané technické prostředky detekce a pyrotechnická ochrana na letišti [online]. 2008 [cit. 21.03.2020]. Dostupné z:

https://www.fbi.vsb.cz/export/sites/fbi/060/.content/galerie-souboru/studijni-materialy/letiste.pdf

[30] UHER, Michal. Balistická ochrana trupu pro vojenské účely. In: armadninoviny.cz

[online]. 2018 [cit. 12.05.2020]. Dostupné z:

https://www.armadninoviny.cz/balisticka-ochrana-trupu-pro-vojenske-ucely.html [31] VESTGUARD UK LTD. Canine K-9 Body Armour Vest [online]. 2019

[cit. 12.05.2020] Dostupné z: https://www.vestguard.co.uk/canine-k-9-body-armour-vest.html

[32] VISUAL ENGINEERING. TM K9 System – Canine Specific [online]. 2020 [cit. 12.05.2020]. Dostupné z: https://www.visualengineering.co.uk/tm-k9-system-canine-specific/p/1255

45

Seznam zkratek

CBRN Chemical, Biological, Radio-logical, Nuclear CPU Chemical Protective Undergarment

ČR Česká republika

EOD Explosive Ordnance Disposal FMEA Failure Mode and Effect Analysis GPS Global Positioning Systém

KTČ-MPI Kriminalisticko-technické činnosti v oboru policejní kynologie aplikací metody pachové identifikace

NATO North Atlantic Treaty Organization NIJ National Institute of Justice

NVS Nástražný výbušný systém PKČ Policejně kynologické činnosti STANAG Standardization Agreement

46

Seznam obrázků

Obrázek 1: Vyhledávání výbušnin s použitím služebního psa ... 5

Obrázek 2: Německý ovčák ... 6

Obrázek 3: Belgický ovčák Malinois ... 7

Obrázek 4: Podomácku sestrojený nástražný výbušný systém ... 16

Obrázek 5: Dálkově iniciovaný výbušný systém pomocí mobilního telefonu ... 17

Obrázek 6: Pyrotechnická prohlídka vozu pomocí služebního psa ... 20

Obrázek 7: Pachová nádoba ... 25

Obrázek 8: Plastická trhavina Semtex 1H uložená v pachové nádobě ... 25

Obrázek 9: Výcvikový karusel ... 26

Obrázek 10: Služební pes hledající výbušninu při výcviku ... 27

Obrázek 11: Ishikawův diagram příčin a následků ... 29

Obrázek 12: Paretův diagram s Lorenzovou křivkou ... 33

Obrázek 13: Pyrotechnický oblek EOD 10 ... 35

Obrázek 14: Chemický ochranný oděv CPU ... 36

Obrázek 15: Obličejový štít EOD 10 Breathing Apparatus Faceshield ... 36

Obrázek 16: Kamerový systém TM-K9 s přijímacím zařízením TM-RX ... 37

Obrázek 17: Balistická vesta Canine K-9 Body Armour Vest ... 38

47

Seznam tabulek

Tabulka 1: Hodnoty součinitelů k určení míry rizika ... 30

Tabulka 2: Rizika s vypočtenou mírou rizika R ... 31

Tabulka 3: Kumulativní a relativní kumulativní četnosti výsledné míry rizika R ... 32

Tabulka 4: Úrovně balistické odolnosti dle normy NIJ Standard 0101.06 ... 50

Tabulka 5: Balistická odolnost obleku EOD 10 vůči střepinám ... 51

48

Seznam příloh

Příloha I: Seznam látek používaných při výcviku a přezkoušení služebních psů specializovaných na vyhledávání výbušnin

Příloha II: Úrovně balistické odolnosti dle normy NIJ Standard 0101.06 Příloha III: Balistická odolnost obleku EOD 10 vůči střepinám

49

Příloha I

Pro výcvik a prověřování psovodů se služebními psy v kategorii vyhledávání výbušnin jsou používány následující látky:

a) Ostravit C, b) Perunit 28E, c) Permon 10 T, d) Permonex V19, e) Vesuvit TN, f) TNT šupinkový,

g) Semtex 1A zn, Semtex 10SE, h) Semtex 1A,

i) Semtex 1H zn, j) Semtex 1H, k) C 4

l) PL – NP – 10, m) PL – NP – 10 zn, n) PL – HX – 30 zn, o) Lovex D032-03, p) Lovex S035-01, q) TNT náložka 75 g, r) TNT náložka 200 g,

s) Hexogen flegmatizovaný 5 %, t) Pentrit flegmatizovaný 5 %, u) Pastex 14 - tuba,

v) Oktogen flg. 5 %.

Zdroj: [11]

50

Příloha II

Tabulka 4: Úrovně balistické odolnosti dle normy NIJ Standard 0101.06

Úroveň Ráže Hmotnost střely [g] Rychlost střely [m/s] Počet střel

II-A 9 mm FMJ RN 8,0 373 6

.40 S&W FMJ 11,7 325 6

II 9 mm FMJ RN 8,0 398 6

.357 Magnum JSP 10,2 436 6

III-A .357 SIG FMJ FN 8,1 448 6

.44 Magnum SJHP 15,6 436 6

III 7.62 mm NATO FMJ 9,6 847 6

IV .30 Caliber M2 AP 10,8 878 1

FMJ – Celoplášťová střela (Full Metal Jacketed), JSP – Poloplášťová střela (Jacketed Soft Point),

SHJP – Poloplášťová střela s dutou špičkou (Semi Jacketed Hollow Point), FMJ FN – Celoplášťová střela s plochou špičkou (Full Metal Jacketed Flat Nose),

AP – Průbojná střela (Armor Piercing) Zdroj: [25]

51

Příloha III

U balistické zkoušky odolnosti vůči střepinám se zjišťuje mez balistické odolnosti vůči normované střepině označovaná jako parametr V50.

Tabulka 5: Balistická odolnost obleku EOD 10 vůči střepinám

Chráněná část