• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Pyrotechnická prohlídka vozu pomocí služebního psa

Vyhledávání nástražných výbušných systémů pomocí služebního psa je založeno na principu hledání a následném označení. Je nutné, aby služební pes označoval nález pasivně, to znamená např. lehnutím nebo sednutím, a to bez jakéhokoliv kontaktu s nálezem. Aktivní označování, jako je např. hrabání, štěkání nebo kousání, je zcela nepřípustné. Existuje mnoho způsobů, jak lze spustit iniciační systém nástražného výbušného systému. Proto pokud by pes zaštěkal, mohl by spustit akustický iniciační systém, hrabáním by zase mohlo dojít k mechanickému otřesu, který může vést ke spuštění mechanického iniciačního systému. [4]

Při nálezu podezřelého předmětu nebo nástražného výbušného systému převezme situaci pyrotechnická výjezdová skupina, která prověří nález pomocí technických prostředků a poté určí způsob zneškodnění. [2]

21

4 Výcvik služebních psů na vyhledávání výbušnin

Aby došlo k plnému uplatnění vyhledávacích schopností služebních psů, musí psovod, jako profesionál ve svém oboru, vycvičit svěřeného služebního psa k maximálnímu pracovnímu nasazení. Pouze dostatečně připravený a vycvičený služební pes se v praxi dokáže vypořádat s mnohdy složitými situacemi. Výcvik služebních psů musí být do nejvyšší míry přiblížen skutečnému výkonu služby. Výcvik je tedy nutné také přizpůsobit s ohledem na různorodost meteorologických podmínek, na střídání cyklu denní a noční doby a také na rozdílnost prostředí, ve kterých bude služební pes na vyhledávání výbušnin použit.

Police ČR pro obměnu a doplňování počtu služebních psů vede vlastní chov psů v chovatelské stanici. Budoucí služební psy může ale také získat výkupem, darováním nebo převzetím od civilních chovatelů. Kynologická oddělení nové psy obvykle přebírají po 8 až 10 týdnech od narození. Tyto psy pak psovodi musí připravit k získání atestu, který je opravňuje k výkonu policejně kynologických činností. Pro prvotní výchovu služebního psa slouží přípravný výcvik. Fáze přípravného výcviku je ukončena přezkoušením služebního psa, který dosáhl věku alespoň 18 měsíců. Aby služební pes úspěšně absolvoval přípravný kurz, musí v rámci přípravného výcviku při přezkoušení splnit všechny zadané disciplíny. Pokud zadané disciplíny nesplní s požadovaným hodnocením, je pro výkon u policie nevhodný. Po splnění přípravného výcviku služební pes přechází do fáze pokračujícího výcviku, který se zaměřuje na jeho přípravu k získání atestu. [11]

4.1 Atest

Atest opravňuje psovoda se služebním psem k výkonu policejně kynologických činností. Může jej získat pouze služební pes, který dosáhl věku minimálně 18 měsíců.

Pro získání atestu slouží přezkoušení psovodů se služebními psy, ve kterém musí stanoveným způsobem splnit daný soubor cviků. Pro kategorii vyhledávání výbušnin se tento soubor cviků skládá ze tří disciplín: ovladatelnost, obratnost a pachové práce.

[11]

22

V první řadě je důležité služebního psa vycvičit k takové poslušnosti, aby byl danými povely ovladatelný, tzn. aby v jakékoliv situaci a v jakémkoliv prostředí spolehlivě plnil pokyny psovoda. U specializace vyhledávání výbušnin je nutné, aby pes uměl chodit u nohy a přesně postupoval podle psovoda, protože může kdykoliv při každém špatném pohybu spustit nástražný výbušný systém. V rámci získání atestu pro kategorii vyhledávání výbušnin je v disciplíně ovladatelnosti požadováno splnění následujících cviků [11]:

• přivolání služebního psa;

• chůze u nohy;

• cviky sedni, lehni, vstaň u nohy psovoda;

• dlouhodobé odložení služebního psa;

• odložení služebního psa při jeho volném pohybu;

• přerušení činnosti služebního psa;

• reakce na rázový zvuk;

• reakce na cizí osoby.

Následně je nutné služebního psa připravit na zdolávání různých překážek, kterým může v praxi čelit s ohledem na různorodost prostředí při vyhledávání výbušnin.

Překážky by pes měl zdolávat na povel vždy jedním směrem, aby nedošlo u psa k vytvoření stereotypu, přičemž by vždy překonával překážky tam i zpět. splnění disciplíny obratnosti musí psovod se služebním psem daným způsobem splnit tyto cviky [11]:

• skok daleký;

• skok vysoký;

• skok šplhem;

• překonání překážky s nízkým profilem plížením;

• překonání lávky nad volnou hloubkou;

• překonávání rozdílu výšek po schodišti;

• prolézání propustí;

• pohyb v prostředí.

23

U disciplíny pachových prací je třeba, aby se služební pes naučil provádět prohlídky v různorodém prostředí a označil místa, ve kterých se hledaná výbušnina nachází. Seznam látek používaných při výcviku a přezkoušení služebních psů specializovaných na vyhledávání výbušnin je uveden v příloze I. Při přezkušování se v rámci atestu hodnotí vyhledávání [11]:

• na veřejném prostranství,

• v terénu,

• v objektu,

• v dopravním prostředku,

• v zavazadlech a předmětech,

• u osoby.

Stanovený způsob splnění všech cviků jsou v uvedeny v příloze č. 1 závazného pokynu 45/2014 ředitele ředitelství služby pořádkové police, kterým se podrobněji upravuje činnost služební kynologie. Přezkušování provádí instruktoři výcvikových středisek, kteří se zabývají výcvikem kategorie speciálních policejně kynologických činností. Platnost atestu pro kategorii vyhledávání výbušnin trvá do konce kalendářního roku následujícího roku přezkoušení. Pro prodloužení platnosti atestu musí psovod se služebním psem atest obhájit opět přezkoušením. [11]

4.2 Výcvikové kurzy

Výcvikové kurzy slouží k přípravě psovoda se služebním psem k výkonu policejně kynologických činností a k získání nebo obhájení atestu. Dále se zaměřují na zvyšování úrovně připravenosti k výkonu služby a na odbornou pomoc při výchově a výcviku služebních psů. Výcvikové kurzy jsou organizovány ve výcvikových střediscích. V rámci atestace se musí psovod se služebním psem zúčastnit atestačních výcvikových kurzů.

Tyto kurzy jsou určeny pro psovody, kteří prošli základním kurzem a mají odbornou způsobilost pro příslušný typ policejně kynologické činnosti (v našem případě pro vyhledávání výbušnin) se služebními psi, kteří úspěšně ukončili přípravný výcvik.

K získání atestu slouží atestační kurz doškolovací, který trvá 8 až 12 týdnů. Pro psovody se služebními psy, kteří obhajují atest je určen atestační kurz kondiční, jehož trvání

24

jsou 3 týdny. Atestační kurzy končí vždy přezkoušením psovoda se služebním psem. [10], [11]

4.3 Výcvikové metody

Nejpoužívanějšími metodami při výcviku služebních psů na vyhledávání výbušnin jsou metoda chuťově dráždivá a metoda založená na loveckém pudu psa. Obě tyto metody využívají učení psa na základě podmíněných reflexů. Podmíněný reflex vzniká tzv. podmiňováním, které umožňuje organismu přizpůsobit se na proměnlivé vnější podmínky. Princip podmiňování se zakládá na sdružování nepodmíněného (vrozeného) podnětu (pocit hladu nebo zájem psa o aport) s podnětem podmíněným (pach výbušniny).

Jako první se problematikou podmíněných reflexů zabýval I. P. Pavlov, který ve svém experimentu u psů vytvořil podmíněný reflex vyvolávající slinění při každém zazvonění zvonku. Při krmení psů zazněl vždy zvuk zvonku. Po několika opakováních už stačilo jen zazvonit a psi začali reagovat sliněním jako dříve na nepodmíněný podnět potravy.

[27]

Při výcviku je pro psa pach výbušniny podmíněný podnět a odměna po nálezu pachu výbušniny označuje podnět vyvolávající. Je velmi důležité, aby vyvolávající podnět následoval krátce po podmíněném podnětu. Pokud mezi nimi vznikne velká časová prodleva nemusí podmiňovací mechanismus vůbec fungovat. Podmíněné reflexy jsou pouze dočasné, proto se musí posilovat opakováním.

Při rozpoznávání pachů se používají pachové nádoby (viz obrátek 7). Jedná se o plechové nádoby s malými otvory, do kterých se vkládá malé množství výbušniny (viz obrázek 8). Nádoba slouží k zabránění polknutí látky a k zacílení psa na předmět.

25