• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Arcelor Mittal

Společnost Matthey Group je členem přední ocelářské skupiny Arcelor Mittal. Tento světový ocelářský koncern vlastní 61 firem z celkem 27 zemí. V objemu produkce zaujímá na světovém trhu 1. místo. Arcelor Mittal je činná těchto sektorech: výroba rovinné uhlíkaté oceli, tažené uhlíkaté oceli a nerezové oceli, distribuce, transformace, obchodování a jiné činnosti. Působí především v oblasti automobilového průmyslu, stavebnictví, domácích spotřebičů a výrobou průmyslovým firmám obecně. Skupina Arcelor Mittal vznikla v srpnu 2006 sloučením koncernů Arcelor Group a Mittal.

Matthey Group

Aktivity Matthey Group jsou spojeny s výrobou nerezových trubek, jak rovinných, tak i děrovaných. Tyto trubky jsou v první řadě používány jako součásti výfukových systémů u automobilů. Mohou být také použity k rozvoji tepelných výměníků pro cukrovary. Matthey Group má sídlo ve Švýcarsku a je dceřinou společností firmy U & Alz. Viz příloha 1 a 2.

Matthey Group působí v Evropě, kde se nacházejí 4 hlavní závody:

MATTHEY GROUP

Obrat : € 100 miliónů Zaměstnanci : cca 300 lidí

Předmět podnikání : výroba nerezových trubek Sídlo : Švýcarsko

Závod Matthey France Matthey Suisse Matthey UK Matthey SRO

Adresy 1, rue Prêle

Výfukové trubky Centrum služeb Výfukové trubky

Svářecí linky :

90 % zákazníků spadá pod automobilový průmysl

Matthey s.r.o.

Společnost Arcelor se rozhodla posílit svou pozici na trhu střední a východní Evropy a tak v roce 2004 vznikla v Ústí nad Labem firma Matthey s.r.o., specialista na nerezové trubky pro automobilové výfukové systémy. Investice přesáhla 480 milionů Kč. Společnost transformovala část své výroby ze Švýcarska do České Republiky. Výroba krátkých trubek byla zahájena v listopadu 2004 a výroba dlouhých trubek v březnu 2005 po instalaci 1.

svářečské HF linky. Matthey s.r.o. zaměstnává v současné době cca 120 lidí. Organizační struktura společnosti je součástí přílohy.

Firma si vybrala strategické místo v České Republice z několika důvodů. Strategicky to bylo pro společnost nejlepší místo k zajištění služeb pro západní a východní Evropu. Česká Republika je navíc členem Evropské Unie, což umožňuje jednodušší obchodování v rámci EU. V neposlední řadě je nyní Česká Republika zemí s největším počtem investic v oblasti automobilového průmyslu. Město Ústí nad Labem zaujalo investory zajímavou investiční pobídkou. Z hlediska logistiky a distribuce se Ústí nad Labem nachází v bezprostřední blízkosti Německa, kde má Matthey velké množství zákazníků, v roce 2006/2007 dojde ke zprovoznění dálnice do Drážďan. Dalším důvodem bylo snížení mzdových a ostatních nákladů. Navíc jde o místo s velkou mírou nezaměstnanosti.

Výroba

Firma Matthey s.r.o. se zaměřuje na výrobu rovných nerezových trubek těchto charakteristik:

- průměr: 30-80mm

- tloušťka stěny: 0,8-2,5mm

- délka: 0-8m; Rozlišujeme krátké trubky (0-4m) a dlouhé trubky (4-8m).

- druh oceli: austenitická a feritická

Zařízení

Firma disponuje 7 řezacími stroji. 5 těchto strojů (BEWO) bylo převezeno z Matthey Swiss, čímž došlo k transformaci výroby do Ústí nad Labem. 2 stroje byly zakoupeny (BEWO, RATTUNDE). Řezačky zajišťují výrobu krátkých trubek.

Od března 2005 je v provozu indukční svářecí linka HF VAI1 a od dubna 2006 indukční svářecí linka HF VAI2 na výrobu dlouhých trubek.

Dodavatelé materiálu

Společnost je zásobena materiálem výhradně z interních zdrojů v rámci Matthey Group (dlouhé trubky). Co se týče ocelových pásů pro výrobu (sváření) dlouhých trubek je výhradním dodavatelem mateřská firma Uzine & ALZ. Hlavním důvodem této dodavatelské politiky, je pro společnost příznivější cena v rámci koncernu. Z externích zdrojů je firma zásobena v případech některých výjimečných událostí jako např. nedostatek materiálu, časová tíseň, úzkoprofilová nebo nestandardní objednávka od zákazníka, nečekané problémy s kvalitou vlastního materiálu aj.

Charakteristika trhu a specifika automobilového průmyslu

Matthey s.r.o. patří na trhu nerezových trubek pro automobilový průmysl mezi 8 hlavních producentů v Evropě. Někteří z konkurentů Matthey jsou i současně jeho zákazníky.

Většina těchto výrobců je přímými dodavateli automobilek. Jak je patrné z grafu 1 zaujímá Matthey druhé místo na trhu za hlavním italským konkurentem Tubificio di Terni.

Graf 1: Podíl jednotlivých firem na trhu

Bornay

Oblast automotive je velmi dynamická. Charakteristická svou inovativností. Vývoj tržního podílu jednotlivých evropských států viz Příloha 4.

V automobilovém průmyslu jsou kladeny vysoké nároky na firmu zejména ve schopnosti dodat materiál ve stanovený čas a ve stoprocentní kvalitě. Zastavení výroby na 1 minutu jedné linky v automobilovém závodě způsobí ztráty za několik milionů korun. Způsobí-li dodavatel takové zastavení výroby, musí to odběrateli většinou finančně kompenzovat, což může způsobit i existenční problémy firmy. Toho se tedy dodavatelé snaží vyvarovat. Navíc v automobilovém průmyslu se využívá systému řízení zásob tzv. Just In Time což znamená pro odběratele nulové zásoby a stoprocentní kvalita. Firmy tak realizují dokonalou spolupráci a koordinovanost svých činností. Používání JIT znamená menší zásoby, vyšší kvalitu, produktivitu a hlavně možnost přizpůsobení se změnám poptávky na trhu. Zákazníci Matthey s.r.o. si přejímají předem prověřené zboží, firma uplatňuje metodu TQC (Total Quality Control). Firma dodává svým zákazníkům přesně podle rozpisu, tj. podle operativního plánu výroby zákazníka a výrobky jdou u klienta přímo ke zpracování. Předčasné i pozdní dodávky se penalizují. V tomto systému řízení zásob hraje důležitou roli součinnost dopravy a blízkost odběratelského místa. Je to tedy také jeden z důvodů, proč byla společnost Matthey s.r.o.

založena právě v České Republice.

Vývoj prodejů Matthey Group viz Příloha 5

Závěr

Firma Matthey s.r.o. si po svém krátkém působení na trhu vybudovala významné a dá se říci stabilní místo u svých zákazníků. Své zákazníky nemusela hledat a vydávat vysoké náklady na jejich získávání, neboť jich většinu převzala od svých sesterských společností. O to více odpovědněji musela přistupovat ke skutečnosti, že všichni tito klienti měli vysoké nároky a očekávali, co jim změna dodavatele přinese.

Firma Matthey s.r.o. společně s ostatními závody dokázala uspokojit tyto nároky svých zákazníků a ukázala, že je schopným a výkonným dodavatelem. Spokojenost zákazníků stoupla a Matthey Group upevnila svou pozici v odvětví a „dohnala“ svého nejsilnějšího konkurenta Tubificio di Terni.

Výsledky ukázaly, že spokojenost zákazníka je ve většině oblastech na své maximální úrovni. Tato kladná situace ovšem v sobě skrývá určité nebezpečí, že zákazníci posunou svá očekávání nad rámec možností firmy Matthey, což by vedlo k výraznému poklesu spokojenosti v následujících letech. Navíc má-li firma dojem, že zákazníci jsou spokojeni, přestává být inovativní a brzdí ji to v dalším vývoji. Matthey nesmí tzv. „usnout na vavřínech“, ale musí aktivně podporovat rozvíjení vztahů se stávajícími zákazníky a přispívat tak k růstu hodnoty těchto vztahů. Pro Matthey jsem doporučila v budoucnu uplatňovat u svých největších zákazníků strategii, kdy oba účastníci vztahu přizpůsobí navzájem své procesy tak, aby do sebe zapadaly, tedy strategii propojení. Pomocí této metody se mohou obě strany lépe ovlivňovat, mohou snížit náklady na vztah díky zjednodušení nebo vyloučení některých procesů, mohou lépe získávat informace a podněty k zvyšování výkonnosti a efektivity v jednotlivých činnostech podniku.

Po analýze výsledků výzkumu jsem dále navrhla jak by se mělo postupovat v jednotlivých oblastech podniku. Firma by měla především pokračovat v uplatňování své obchodní politiky a dále používat formu styku se zákazníkem jako doposud. Díky vstřícnosti, ochotě, upřímnosti a stylu vyjednávání našich obchodních manažerů a zástupců, jsou zákazníci ochotnější sdílet své názory, sdělovat své připomínky. Mají k firmě důvěru a tu je nutno využít ve svých strategií.

Nejhůře je Matthey vnímáno z hlediska know-how a inovací. Matthey je sice považováno za dost inovativní, ale podle zákazníků nic významného nevytvořilo. Matthey musí více

aktivně zjišťovat, na jakých nových projektech zákazníci pracují, nebo které plánují. Sami pak můžeme být více reaktivní a včas nabídnout spolupráci, technickou a znalostní podporu.

Pochopí-li společnost, že budoucnost se skrývá v cíleném řízení vztahu se zákazníky, kde existují dva vítězové a přizpůsobí tomu své podnikové činnosti, má velkou šanci dostat se o krok napřed před konkurenci.

Literatura

(1) Burnett, K.: Klíčový zákazníci a péče o ně, Praha: Computer Press 2002, ISBN 80-7226-655-1.

(2) Horáková, H.: Strategický marketing, Praha: Grada 2003, ISBN 80-247-0447-1

(3) Chlebovský, V.: CRM-řízení vztahů se zákazníky, Praha: Computer Press 2006, ISBN 80-251-0798-1

(4) Kotler, P.: Marketing od A do Z, Praha: Management Press 2003, ISBN 80-7261-082-1

(5) Nenadál, J.: Měření v systémech managementu jakosti,Praha, Management Press 2001, ISBN 80-7261-054-6

(6) Rapp, R.: Customer relationship management, Frankfurt/Main: Campus 2000, ISBN 3-593-36553-7

(7) Synek, M. a kol.: Manažerská ekonomika, Praha: Grada 2003, ISBN 80-247-0515-X

(8) Storbacka, K. a Lehtinen, J.R.: Řízení vztahů se zákazníky, Praha: Grada 2002, ISBN 80-7169-813-X

(9) Spáčil, A.: Péče o zákazníky, Praha: Grada 2003, ISBN 80-247-0514-1

(10) Wessling, H.: Aktivní vztah k zákazníkům pomocí CRM, Praha: Grada 2002, ISBN 80-247-0569-9

Studie:

Baud, A.: Dotazníkové šetření spokojenosti zákazníků ve společnosti Matthey, PROAGIR, BARRAUX , 2004

Baud, A.: Dotazníkové šetření spokojenosti zákazníků ve společnosti Matthey, PROAGIR, BARRAUX , 2006

Interní materiály firmy Matthey s.r.o.

Seznam grafů a tabulek

Graf 1: Podíl jednotlivých firem na trhu ... 26 Graf 2: Celkový profil výsledků výzkumu 2004 ...Chyba! Záložka není definována.

Graf 3: Celkový profil výsledků výzkumu 2006 ...Chyba! Záložka není definována.

Graf 4: Celkový profil výsledků interního výzkumu 2006 ...Chyba! Záložka není definována.

Graf 5: Vývoj celkové známky z jednotlivých let ...Chyba! Záložka není definována.

Graf 6: Matice spokojenosti ...Chyba! Záložka není definována.

Tabulka 1: Přehled dotazovaných společností 2004...Chyba! Záložka není definována.

Tabulka 2: Rozdělení jednotlivých oblastí na základě výsledků výzkumu 2004 ...Chyba! Záložka není definována.

Tabulka 3: Přehled dotazovaných společností 2006...Chyba! Záložka není definována.

Tabulka 4: Rozdělení jednotlivých oblastí na základě výsledků výzkumu 2006 ...Chyba! Záložka není definována.

Tabulka 5: Rozdělení jednotlivých oblastí na základě výsledků interního výzkumu...Chyba! Záložka není definována.

Tabulka 6: Srovnání výsledků spokojenosti jednotlivých oblastí ...Chyba! Záložka není definována.

Tabulka 7: Vývoj postavení Matthey vůči TdT...Chyba! Záložka není definována.

Přílohy