• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Porušení norem soukromého práva

In document Text práce (722.4Kb) (Stránka 47-50)

4.2 Nepojmenované skutkové podstaty

4.2.2 Porušení norem soukromého práva

I porušení nejrůznějších norem soukromého práva může být zároveň porušením práva proti nekalé soutěži. Platí to zejména o právech duševního vlastnictví a z nich pak v prvé řadě o právech průmyslových67. Na některá z nich se ostatně odvolávají i ustanovení o nekalé soutěži (§ 46 a § 47 obchodního zákoníku), jiná

65 Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze R 3 Cmo 253/97

66 Macek, J.,: Rozhodnutí ve věcech obchodního jména a nekalé soutěže, Praha: C. H. Beck, 2000, s. 98

67 Horáček, Čada, Hajn: Práva k průmyslovému vlastnictví. Praha: C. H. Beck, 2005, s. 384 a následující

lze opět vtáhnout do systému práva proti nekalé soutěži prostřednictvím generální klauzule, pokud jsou splněny všechny z jejich podmínek.

Poměrně častým případem je i souběh práv na ochranu osobnosti s právem proti nekalé soutěže, zejména pokud jde o neschválené využití osobnostních atributů za účelem reklamy. Aplikace ustanovení o klamavé reklamě by v takovém případě byla nepříliš schůdná. Opět však může jít o jinak nekalou reklamu podle § 44 odst. 1 obchodní zákoníku, z. č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Pojetí, která vyžadují k odpovědnosti za nekalou soutěž, aby byl dán soutěžní vztah, vycházejí z toho, že dotčený subjekt je zde soutěžitelem ad hoc. Takové koncepce je založeno za předpokladu, že ten, jehož osobnostní atributy byly nedovoleně použity k reklamním účelům, mohl svou tvář, jméno atd. sám komerčně využívat. Osobnosti známé ze světa umění a sportu ostatně svou popularitu využívají komerčně v reklaměčasto.

Zajímavý, nikoliv však výjimečný, zásah do osobnostních práv, který byl zároveň jednáním v hospodářské soutěži, řešil i český soud. Ve sporu byla žalována obchodní společnost, která v časopise B nechala v rámci své vlastní propagace zveřejnit fotografii rodinného domu žalobců s označením „rodinný dům S.“ (oním S. je zde naznačováno příjmení žalobců v přechýlené podobě). Soud 1. stupně žalobu na ochranu osobnosti uznal co do základu, uplatněným nárokům vyhověl částečně přiznáním omluvy. Soud odvolací žalobu zamítl. Nevyššímu soudu jako soudu dovolacímu se tento závěr nejevil jako správný a po pečlivém zkoumání uvedl mimo jiné, že bylo třeba v posuzované věci především bedlivě vážit, jak dalece bylo zasaženo použitím popisky „rodinný dům S“ do práva na ochranu jména (zde příjmení) žalobců. Přitom podle názoru dovolacího soudu je třeba užití jména současně posuzovat v kontextu s okolnostmi, které toto užití provázely. To tím spíše, pokud k němu dojde při komerčním využití, například pro reklamní účely. V takovém případě lze jen obtížně dovozovat, že jsou zde skutečnosti, které by vylučovaly neoprávněnost zásahu68. Posléze uvedená myšlenka z rozhodnutí dovolacího soudu naznačuje, že by zde přicházela v úvahu i žaloba z titulu nekalé

68 Nejvyšší soud České republiky: Rozsah a obsah občanskoprávní ochrany jména. Zveřejně fotografie domu jako zásah do práva na ochranu osobnosti. Právní rozhledy č. 8/2005, s. 297

soutěže, zvlášť když v její úpravě jsou podmínky pro přiznání přiměřeného zadostiučinění v penězích stanoveny méně náročným způsobem než v § 13 odst. 2 občanského zákoníku, z. č. 40/1964 Sb., ve znění pozdějších předpisů. V daném případě lze majitele dotčeného domu označit za spotřebitele služby (stavba domu), s níž nekalé soutěžní jednání souviselo. I zde by mohla přicházet v úvahu koncepce soutěžitele ad hoc. Svého času byl v denním tisku zveřejněn případ populárního umělce, který dal úplatný souhlas k tomu, aby stavební podnik, jenž mu stavěl vilu, použil její snímky k propagaci své stavební činnosti.

Ve vztahu autorského práva a práva proti nekalé soutěži si lze především představit situace, ve kterých bude sporná aplikace autorského práva (např. pochybnosti, zda část díla, název a jméno postavy požívají samostatnou ochranu dle § 2 odst. 3 ve spojení s § 2 odst. 1 autorského zákona, z. č. 121/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů). V takových situacích může přicházet v úvahu ochrana podle práva proti nekalé soutěži buď na základě speciálních skutkových podstat (práva na označení upravená v § 47 eventuelně § 48 obchodního zákoníku) či generální klauzule proti nekalé soutěži. V jiných případech může jít o souběh úprav.

Nakladatelství A publikovalo příručky (návody k různým činnostem), jejichž název začínal slovy „Přeborník v ……….“ Konkurenční nakladatelství B později začalo pro své příručky stejného zaměření také používat shodné označení.

Nakladatelství A zvažovalo žalobu dle autorského práva (málo nadějnou, neboť zmíněný název nelze označit ve smyslu zmíněných ustanovení autorského zákona za jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora). Také žaloba pro nekalou soutěž dle

§ 47 obchodního zákoníku (vyvolání nebezpečí záměny) byla problematická, neboť nakladatelství B jinými způsoby dbalo o to, aby nedošlo k zaměnitelnosti obou subjektů. Opět tu však přicházela v úvahu aplikace generální klauzule.

Název knihy má i propagační funkci (jeho volba je proto jednáním v soutěži), otrocké kopírování počinu druhého soutěžitele je jednáním proti dobrým soutěžním mravům, které může způsobit soutěžiteli újmu hmotnou i nehmotnou.69

69 Eliáš, Bejček, Hajn: Kurz obchodního práva – obecná část, soutěžní právo, 5. vydání, C.H. Beck 2007, Kapitola 27.

Název Kunderova díla „Nesnesitelná lehkost bytí“ je pro svou originalitu samostatně chráněn dle autorského zákona. Pokud by však někdo používal v reklamě na projímací prostředek jeho parafrázi ve sloganu „Snesitelná lehkost bytí“, mohl by být pravděpodobně napadán i podle práva proti nekalé soutěži za parazitní využití cizího výkonu buď s využitím § 48 obchodního zákoníku nebo opět za základě samostatně použitelné generální klauzule.

Podle generální klauzule proti nekalé soutěži lze postihnout rovněž rozpor s těmi normami soukromého práva, jejichž vztah k hospodářské soutěži není tak bezprostřední. Například porušení smluvních závazků ve většině případů nemůže být chápáno jak delikt soutěžněprávní. Neplatí to však vždy. Pokud mezi konkurenty A a B dochází i k vzájemnému plnění a pokud soutěžitel A by soustavně neplnil své závazky vůči soutěžiteli B a činil to se záměrem vyřadit ho vůbec z trhu, přicházelo by v úvahu i posouzení podle práva proti nekalé soutěži eventuelně i podle práva na ochranu hospodářské soutěže.

In document Text práce (722.4Kb) (Stránka 47-50)