• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Průběh léta a následující sezony

7. Vlastní zkušenosti

7.10. Průběh léta a následující sezony

Léto 2018 bylo teplotně velmi nadprůměrné. Především druhá polovina července a první polovina srpna byly pravé letní dny, kdy mnoho lidí vyrazilo osvěžit se na koupaliště. Nakonec jsem objednával dodávky zboží od bidfoodu každý druhý den, a pivovar mi zavážel sudy dvakrát týdně, vždy 5 sudů piva a 3 sudy s limonádou. Drobné okamžité nákupy zboží, které jsem zapomněl objednat na následující den jsem řešil jízdami do Makra. Vzhledem k tomu, že uplatňuji paušální náklady, nemusel jsem vést knihu jízd a vykazovat všechny jízdy za účelem

58

podnikatelské činnosti. Tento postup byl prakticky neměnný, vždy se jen lehce měnilo množství objednávaných produktů.

Výsledkem mého snažení byla na konci sezony tržba přes 300 000 korun za přibližně 2 měsíce, což je částka, která zhruba o 100 000 překonala můj prvotní odhad a vytyčený cíl na začátku sezony. Poslední důležitou věcí bylo správně vyplnit daňové přiznání. Jak jsem zmínil výše, pro své podnikání používám paušální náklady, pro řemeslnou živnost 80 %, pro živnost volnou 60 %. Ke správnému rozdělení jsem si na konci sezony z pokladny nechal vytisknout výčetku tržeb z jednotlivých produktů, a ty, na které se stahoval 80 % paušální náklad jsem odečetl od celkové tržby za zdaňovací období, čímž mi vyšel rozdíl, na který se vztahoval 60 % paušální náklad. K tomu bylo potřeba připočítat příjmy ze závislé činnosti, neboť během jara 2018 jsem stále ještě pracoval v McDonald´s, odkud jsem si skutečně přinesl zkušenosti, které mi pomohly s vlastním podnikáním v kiosku. Daň z příjmu fyzických osob jsem však žádnou odvádět nemusel, neboť po odečtení základní slevy na poplatníka a slevy na studenta má povinnost byla nulová.

První sezonu jsem si tedy nesmírně užil, bylo to obrovské dobrodružství, kdy jsem zápasil nejen s malými prostory a malými skladovacími kapacitami, ale také s počasím, neboť toto mé podnikání je prakticky závislé počasí. Jak od zákazníků, tak od ředitele koupaliště se mi však na konci sezony dostalo pozitivní zpětné vazby, že letošní nadprůměrnou sezonu, co do průměrné teploty, tak do celkové návštěvnosti celý tým koupaliště zvládlo obsloužit, a že jsme společně návštěvníkům zpříjemnili léto.

Stejný koncept s téměř nezměněnou nabídkou jsem již se zkušenostmi z léta 2018 aplikoval znovu v létě 2019. Léto 2019 bylo teplotně průměrné, tržby byly o něco nižší než v předchozím roce, ovšem pro mě už to bylo mírně klidnější, neboť jsem již znal postupy a daleko lépe jsem odhadoval množství, kolik a čeho objednávat. Na jaře roku 2019 jsem navíc úspěšně ukončil bakalářské studium na VŠE, a tedy jsem si celé léto daleko více užíval. Stejný koncept jsem aplikoval i třetí sezonu po sobě v roce 2020, kterou již poznamenala koronavirová krize, ovšem vládní opatření formou vládních nařízeních v létě 2020 prakticky nijak neomezovala činnost kiosků na koupališti. Letos, v roce 2021 počtvrté a naposledy vedu tento svůj stánek. I když léto teprve začíná, už nyní vím, že se se svým prvním podnikatelským projektem budu loučit.

Během jeho provozování jsem se však naučil spoustu věcí a zjistil jsem, že se této činnosti budu minimálně ještě nějaký ten čas věnovat.

59

Závěr

Ve své práci jsem představil koncept podnikání na základě franšízové spolupráce jako jedné z možných forem podnikání v oboru pohostinství. I když je koncept podnikání na základě franšízy charakteristický svou spoluprací dvou právně nezávislých subjektů, jejich vzájemná závislost v praxi je zřejmá a nevyhnutelná. Franšízor si chce udržet své standardy a uniformní prezentaci před zákazníkem, a tedy aktualizuje svůj koncept, čímž svá rozhodnutí přenáší na jednotlivé franšízanty, kteří musí těmto rozhodnutím vyhovět. Na straně druhé franšízant těží ze všeobecné známosti franšízora, a tedy ví, jaké produkty budou zákazníci poptávat, nemusí sám aktivně propagovat svůj podnik na sociálních sítích, nemusí vymýšlet a pravidelně aktualizovat svou produktovou řadu, a pokud se vyskytne jakýkoliv problém, který nemusí franšízant zvládnout vyřešit sám, může požádat franšízora, aby mu s řešením různých situací pomohl.

Co se týče odpovědí na podotázky, které jsem si stanovil v úvodu, věřím, že jsem na ně odpověděl již v textu samotném. Finančně náročnější, zcela evidentně, je začátek podnikání formou franšízové spolupráce než zřízení vlastního rychlého občerstvení. Každoroční poplatek za užívání a podmínka minimálního likvidního majetku jsou jen dva důvody, proč je franšízing dražší formou podnikání. Zároveň je však potřeba zmínit, že tím, že franšízor trvá na těchto relativně přísných podmínkách, může mu tento ukazatel relativně bezpečně prozradit, kdo z kandidátů je opravdu ochotný dlouhodobě spolupracovat a pracovat na rozvoji svého i franšízorova podnikání.

Další z otázek, kterou jsem si položil bylo zhodnotit, zda obecně převažují výhody či nevýhody franšízové spolupráce. Na tuto otázku se však odpovídá hůře. Zásadní výhodou je známost franšízorova konceptu mezi zákazníky, již vytvořená dodavatelská síť, osvědčená produktová řada a neustálá podpora ze strany franšízora. Nevýhodami jsou pravidelné franšízové poplatky, přijímání rozhodnutí franšízora franšízantem, aniž by s nimi plně souhlasil a prakticky nemožnost jakékoliv kreativity. Franšízanti následují kreativní rozhodnutí franšízora, a své nápady a vize směřování společnosti mohou maximálně konzultovat, nikoliv však bez dalšího ihned aplikovat.

Co se týče fyzické a psychické náročnosti, zde zcela určitě vítězí franšízový koncept podnikání.

Mé dobrodružství od roku 2018 jsem si řádně užil, nicméně sám se starat o různé dodavatele, řešit různá úskalí a rizika, zda mám dostatek zásob, nebo zda vůbec budu schopen se zbavit

60

přebývajících zásob, z čeho zaplatím nájemné, jaké autority mohou přijít ke mně do provozu na kontrolu a kolik přijde zaměstnanců, to jsou všechno otázky, které jsem měl prakticky neustále na mysli. V případě jakéhokoliv problému bych neměl žádného partnera, který by mi byl jakýmkoliv způsobem nápomocný pro případy jejich řešení. A do toho samotná práce na stánku je sama o sobě velmi vyčerpávající.

Moje zkušenost je svým způsobem velmi specifická, neboť mezi faktory, se kterými jsem musel počítat bylo počasí a konec sezony. Pro celoroční provozy různých bister, jejich provozovatelé postupně zjistí, jaké dodávky zboží má objednávat, a tedy dochází k postupné automatizaci systému, nicméně za pomoci franšízového systému jsou tyto starosti minimalizovány.

Franšízanti samozřejmě také řeší různé trable během podnikání, nicméně funkční franšízový systém, který franšízor pro provozy v jednotlivých restauracích nastavuje, obsahuje určité formy rozdělení pravomocí, čímž umožňuje, aby franšízová spolupráce nebyla žádnou mimořádně vysilující činností a mohla fungovat dlouhodobě.

S úplném závěru své práce tedy mohu potvrdit svou úvodní hypotézu, že podnikání na základě franšízové spolupráce je pro nového podnikatele v oboru pohostinství vhodnější variantou.

Během psaní své práce jsem popsal, jak funguje výběr kandidátů, a že nezkušenost v oboru není žádným handicapem. Prodávat všeobecně známé produkty je téměř bezrizikovou záležitostí, zvláště, pokud za podnikatelem stojí franšízor, který je nápomocným při řešení různých problémů. V rámci své vlastní zkušenosti jsem si vyzkoušel, jaké to je provozovat stánek s rychlým občerstvením na vlastní jméno a vlastní odpovědnost. I když jsem popisoval svou specifickou zkušenost, věřím, že jsem ve své práci obecně představil obě popisované formy podnikání, jak na podnikání obecně nahlíží český právní řád, a představil výhody a nevýhody jak franšízové spolupráce, tak samostatného podnikání bez franšízového partnera.

Na základě všeho výše popsaného věřím, že jsem podrobně popsal, jak fungují franšízové systémy v oboru pohostinství, a tím jsem svůj stanovený cíl práce splnil.

Doslov

Mohu prohlásit, že jsem se v činnosti pohostinství našel, zjistil jsem, že mě toto naplňuje a baví.

Zároveň jsem si však uvědomil, že doposud jsem své podnikání bral jen jako zábavu, lepší a výdělečnější než nějakou klasickou letní brigádu pro studenty. Při pohledu zpátky do minulosti jsem ale pochopil, že některé mé kroky byly čistě amatérské, a zároveň musím podotknout, že

61

jsem měl ve svém životě také notnou dávku štěstí. Mnoho věcí se mohlo stát jinak, a s mým kioskem mohl být konec.

Letos v roce 2021 tento kiosek povedu přes léto naposledy s odhodláním, že se stále ještě nějakou část svého života po studiu budu věnovat pohostinství. Třeba nakonec jednou skončím ve své vlastní franšízové provozovně světového franšízora, anebo sám se svými zkušenostmi začnu budovat koncept rychlého občerstvení a stanu se franšízorem.

To jsou však všechno otázky, na která dá odpověď jedině čas. Já se však dál chci věnovat tomuto oboru, který ačkoliv nemám vystudovaný, mě maximálně naplňuje a baví. Jídlo a pití jsou zkrátka esencí života, nelze je nahradit ani vyměnit a vždy si najdou svého kupce. Už můj děda říkával, že lidé chodí do hospod naštvaní, a odchází šťastní, veselí a bez peněz.

62

Seznam použitých zdrojů:

Literatura:

Evropská franchisová federace. Franchising v České republice. Praha: Česká asociace franchisingu, 2008, ISBN 978-80-254-2136-9

Řezníčková, M. Franchising. Podnikání pod cizím jménem. 3. vydání. Praha: C.H. Beck, 2009, ISBN: 978-80-7400-174-1

ČADA, Karel. Know-how a obchodní tajemství. Praha: Úřad průmyslového vlastnictví, 2010.

s. 3. ISBN 978-80-7282-087-0

HOFFMANN, František, PLOYHAR, Jiří, KRUM, Gustav a STEHLÍK, Bohumil. České město ve středověku: život a dědictví. Praha: Panorama, 1992. s. 180

LOVE, John F. McDonald's: behind the arches. Rev. ed. New York: Bantam Books, 1995.

ISBN 9780553347593.

PICHL, Miroslav. Police nad Metují v datech: stručný přehled událostí let 993-2003. Police nad Metují: Město Police nad Metují, 2004. ISBN 80-239-4196-8

Právní předpisy:

Zákon č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník

Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání Císařský patent 277/1859 ř. z.,

Vyhláška 137/2003 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví

63 Elektronické zdroje:

https://ceniky.mcdonalds.cz/cenik/cenik.jsp?restaurace=018&podtyp=11 https://www.thebalancesmb.com/coca-cola-company-franchise-1350173

Evropský kodex etiky franšízingu, dostupné online z: http://www.czech-franchise.cz/eticky-kodex-franchisingu

Ipodnikatel.cz. Franchisová smlouva - na co se zaměřit, než ji podepíšete. Dostupné z:

http://www.ipodnikatel.cz/Franchising/franchisova-smlouva-naco-se-zamerit-nez-ji-podepisete/Obsah-franchisove-smlouvy.html

Hospodářská komora České republiky. Informační brožura o franchisingu. Dostupné z:

http://www.socr.cz/file/519/34_info_brozura_o_ franchisingu.pdf

https://franchising.cz/abc-franchisingu/3617/osvojte-si-roli-master-fransizanta/

http://www.czech-franchise.cz/clen/poe-poe-gastronomicky-koncept https://franchising.cz/franchisa/22/mcdonald-s/

https://www.mcdonalds.cz/o-nas/pro-media/mcdonald-v-havirove/

https://www.mcdonalds.cz/o-nas/historie-hodnoty-a-lide/

https://www.statista.com/statistics/219454/mcdonalds-restaurants-worldwide/

https://www.investopedia.com/articles/markets/032015/how-mcdonalds-makes-its-money-mcd.asp

Návod MPO k ohlášení řemeslné živnosti osoby se sídlem na území ČR, online:

https://mpo.cz/assets/cz/podnikani/zivnostenske-podnikani/pruvodce-zivnostenskym-podnikanim/2017/3/PO-se-sidlem-v-CR---remeslna---2017-03-31_1.pdf

https://www.bidfood.cz/o-nas