• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Rozbor Etického kodexu Raiffeisen Bank

In document Etika ve finančním sektoru (Stránka 36-41)

4. ETICKÉ KODEXY VYBRANÝCH FINANČNÍCH INSTITUCÍ

4.2 Rozbor Etického kodexu Raiffeisen Bank

Obr. 5 Logo Raiffeisen Bank

Zdroj: http://www.firmy.cz/detail/407211-raiffeisenbank-praha-nusle.html?source=fhint Etický kodex Raiffeisen Bank je rozdělen do sedmi částí.

První kapitola nese název Základy. Z prvního bodu této části kodexu se dozvídáme, ţe Raiffeisen Bank a.s. je součástí Raiffeisen Zentralbank Osterrreich AG (RZC) a má své pobočky po celém světě. Tato skupina RZC má ve svém kodexu stanovené body, které jsou pro ni prioritou a jsou jimi orientace na zákazníka, kvalita, profesionalita, iniciativa, vzájemný respekt, bezúhonnost a týmová spolupráce.

Kodex jasně říká, ţe ustanovení, která jsou v něm uvedena, jsou platná pro všechny pracovníky skupiny RZC po celém světě. Je to závazný soubor pravidel, kterými se zaměstnanci musí řídit a neexistují ţádné výjimky, které by dovolovaly kodex jakýmkoliv způsobem porušovat či obcházet.

19 Zpracováno dle: Raiffeisen BANK [online]. 2008 [2013-02-11]. Etický kodex Raiffeisen Bank. dostupné z WWW: http://www.rb.cz/o-bance/o-bance/eticky-kodex-rzb/

37

Zaujala mne zde část, kde je napsáno, ţe kodex nesmí být v ţádném případě porušen za účelem dosaţení zisku společnosti a ani to, ţe takové praktiky jsou pouţívány společnostmi konkurenčními, neospravedlňuje skupinu RZC k takovému jednání.

Dalším bodem jsou zákony versus standardy skupiny RZC. Pokud nastane situace, kdy je v rozporu kodex a zákon, je samozřejmostí, ţe v takovém případě bude pouţita vţdy ta přísnější a obsáhlejší varianta, tzn. zákon dané země, ve které člen skupiny RZC podniká.

Co se týče pouţití etického kodexu, společnost RZC má pro své zaměstnance ještě detailnější manuál, který je zaměstnancům k dispozici a mohou do něj kdykoliv nahlíţet.

Pokud pracovníci nedokáţou sami rozlišit, jaké jednání je správné a jaké uţ je v rozporu s kodexem, radí jim, aby si poloţili otázky, které jsou přímo v kodexu uvedené, jako například: “Mohl bych obhájit své jednání, pokud bych na něj byl později dotazován?“20

Poslední část první kapitoly se věnuje porušení kodexu a případným sankcím. Kodex udává, ţe pokud se zaměstnanec dozví o konkrétním porušení kodexu, anebo má pouze podezření, je jeho povinností tuto událost nahlásit svému manaţerovi. Vedení zajistí jeho anonymitu. Pokud se skutečně prokáţe porušení kodexu, pak v krajním případě můţe dojít i k rozvázání pracovního poměru.

Druhá kapitola nese název Pracoviště a spolupracovníci a je kapitolou nejkratší. Podle mého názoru by zrovna této problematice měla být věnována větší část.

Skupina RZC je přístupná názorům svých zaměstnanců a respektuje jejich soukromí.

Rozhodně netoleruje jakýkoliv druh diskriminace. Hodnocení zaměstnanců společnosti je zaloţeno pouze na výkonnostních kritériích.

Jak jiţ bylo řečeno, RZC respektuje soukromí svých zaměstnanců, ale pracovníci se musejí chovat tak, aby nedošlo ke střetu vlastních zájmů s jejich pracovními povinnostmi.

Co se týče ochrany dat, je pochopitelné, ţe k informacím, které zaměstnanci získali například od klientů, se musejí chovat obezřetně a podle pravidel bezpečnosti, aby jakákoliv neoprávněná osoba nezískala k takovýmto informacím přístup.

Třetí kapitola se nazývá Uplácení a korupce. Tato problematika je v kodexu vcelku detailně popsána a je evidentní, ţe na ni RZC klade velký důraz. Hned v úvodu je jasně

20 Raiffeisen BANK [online]. 2008 [2013-02-11]. Etický kodex Raiffeisen Bank. dostupné z WWW: http://www.rb.cz/o-bance/o-bance/eticky-kodex-rzb/

38

řečeno, ţe nepřichází v úvahu jakákoliv forma korupce a uplácení. Je zde zmínka také o tzv.

podpůrných platbách, pod tímto pojmem si můţeme představit drobné úplatky, které jsou poskytovány za účelem urychlení sluţeb. Tyto platby jsou samozřejmě také zakázané, ale v tomto případě existuje výjimka, která můţe být pouţita v situaci, kdy by mohlo být ohroţeno zdraví či dokonce ţivot člověka.

RZC věnuje zvláštní pozornost výběru svých finančních zprostředkovatelů a i v tomto směru se snaţí korupci a úplatkářství aktivně bránit.

Za úplatky se povaţují také věcné dary a pozvání na různé prestiţní akce. Kodex uznává, ţe přijímání a dávání drobných darů nebo pozvání na společenské akce mohou v přiměřené míře tvořit přátelštější atmosféru při uzavíraní obchodů a mnohdy se tím zvyšuje i procento úspěšnosti. Přijímání peněţních darů je přísně zakázáno. Co se týče darů věcných, jejich přijímání podléhá přísným pravidlům.

V závěru třetí kapitoly je zajímavá část, která se týká udělování výhod politickým stranám nebo politicky činným osobám. Představenstvo společnosti můţe výjimku udělit, ale pouze za podmínek, které daná politická strana nebo osoba musí splnit. Výhoda nesmí být v ţádném rozporu se zákonem, nesmí to být výhoda neobvyklá v dané zemi a také nesmí s sebou nést ţádné negativní dopady.

Čtvrtá kapitola Jednání se zákazníky a obchodními partnery je část velice důleţitá a banky by toto téma ve svých kodexech neměly podceňovat. To jak zaměstnanci bank se svými zákazníky jednají, vytváří celé společnosti buď dobrou nebo špatnou pověst.

Hlavním cílem je pro skupinu RZC překračování očekávání jejích klientů. Dbá na to, aby zaměstnanci, kteří produkty společnosti nabízejí, měli přesné informace a produkty velice dobře znali. Chce, aby klient znal nejen výhody sluţeb a produktů, ale i jejich rizika.

Nepřichází v úvahu, ţe by byly klientovi poskytovány nepravdivé informace.

Krátká zmínka o obezřetnosti při zacházení s informacemi jiţ v kodexu byla, v této kapitole je jí ale věnována větší část a nazývá se Mlčenlivost. Zaměstnanci společnosti jsou povinni nakládat se všemi informacemi od svých zákazníků jako s důvěrnými. V ţádném případě nesmí jakékoliv informace sdělovat třetí straně. Výjimky v tomto případě přicházejí v úvahu pouze tehdy, kdyţ se jedná o sdělení informací například orgánům činným v trestním řízení.

39

Společnost dále chce, aby se zaměstnanci banky snaţili co nejlépe poznat svého klienta, protoţe jedině tak mu mohou doporučit ten správný produkt. Dalším důvodem je i to, ţe na základě získaných informací mohou dojít i k nečekanému závěru. Například, ţe původ finančních prostředků klienta není tak úplně legální. V takové situaci má zaměstnanec banky povinnost své podezření okamţitě nahlásit vedení.

Je běţnou praktikou, ţe někteří klienti se snaţí své finanční prostředky nelegálního původu „vyprat“ přes bankovní instituci. Pokud k takové situaci dojde a případ je odhalen a zveřejněn v médiích, můţe to mít katastrofální následky pro celou společnost. Proto v tomto směru společnost RZC pouţívá velice přísná preventivní pravidla a dodrţuje určitá opatření, aby k takovým situacím za ţádných okolností nedocházelo.

Zneuţití trhu je pátou kapitolou etického kodexu. Tato část má pouze dva body, ale je napsána velice výstiţně. Skupina RZC zde zdůrazňuje, ţe nebude tolerovat zneuţívání interních informací k vlastnímu prospěchu svých zaměstnanců. Takové jednání můţe mít opět negativní dopad na dobré jméno celé společnosti.

V předposlední kapitole, která se nazývá Účetnictví a finance, se skupina RZC zmiňuje o tom, ţe při svých rozhodovacích procesech vychází ze svých účetních záznamů a spoléhá na jejich správnost. Zavazuje se, ţe se všemi informacemi o svých zaměstnancích bude nakládat jako s přísně důvěrnými a ţe všechny obchodní transakce budou zapsány v souladu s předepsanými postupy.

Dále bere jako samozřejmost, ţe v rámci svých povinností bude včas sdělovat informace veřejnosti a příslušným orgánům úplné, poctivé a přesné. V kodexu se také zavazuje, ţe s dohledovými orgány bude vést otevřený vztah, prioritou je pro skupinu RZC důvěra.

Závěrečná kapitola etického kodexu se jmenuje Citlivé obory a rozebírá zde svůj postoj k lidským právům, ţivotnímu prostředí a ke zbraním. Společnost RZC se jasně vymezuje proti omezování lidských práv a v ţádném případě se nebude podílet například na financování nucených prací nebo dokonce dětské práci.

Dále není v souladu s politikou RZC ani financování projektů, které by mohly ohroţovat ţivotní prostředí. Jedná se například o kácení deštných pralesů nebo znečišťování vody a ţivotního prostředí. V kodexu je přímo uvedeno, ţe se nebude nikdy podílet na

40

financování stavby jaderné elektrárny. Existuje jediný způsob, jakým se můţe tato společnost spojit s financováním takového projektu, a to v případě, ţe by se jednalo o zvýšení bezpečnosti elektrárny.

Závěrem je zde ještě krátká zmínka o obchodu se zbraněmi, skupina RZC se řídí přísnými pravidly, pokud jde o tuto problematiku, avšak v kodexu popsána není. Dále prohlašuje, ţe bude vţdy dodrţovat mezinárodní nařízení, která se týkají embarg a omezení obchodu, a ţe nebude nikdy udrţovat vztahy s virtuálními bankami.

4.2.1 Ukázky Etického kodexu Raiffesen Bank

Na ukázku, jakým způsobem je kodex Raiffeisen Bank sepsán, jsem vybrala tři úryvky.

První ukázka je vytrţena z úvodní kapitoly kodexu a nazývá se Dodrţování etického kodexu skupiny RZC.

„Etický kodex RZB je závazným souborem pravidel, kterými se řídí každodenní pracovní činnosti. Snaha o vytváření zisku neospravedlňuje žádná porušení zákona nebo Etického kodexu RZB. Vyvarujeme se veškerých obchodních transakcí, které lze uskutečnit pouze za cenu takového jednání. Ani to, že takové praktiky jsou používány konkurenty nebo jinými subjekty, nemůže sloužit k ospravedlnění jejich používání.“21

Další ukázka je z kapitoly druhé, jmenuje se Vzájemný respekt, poctivost a bezúhonnost.

„Respektujeme názory druhých a stejně tak i jejich osobní důstojnost, soukromí a osobnostní práva. Netolerujeme žádné druhy diskriminace nebo obtěžování, jako například z titulu národnosti, kultury, vyznání, barvy pleti, pohlaví, sexuální orientace, věku nebo fyzického handicapu. Přijímání, povyšování a hodnocení zaměstnanců je založeno výhradně

21 Raiffeisen BANK [online]. 2008 [2013-02-11]. Etický kodex Raiffeisen Bank. dostupné z WWW: http://www.rb.cz/o-bance/o-bance/eticky-kodex-rzb/

41

na výkonnostních kritériích, jako například splnění dohodnutých cílů nebo odborné zkušenosti“.22

Poslední úryvek je ze čtvrté kapitoly a nese název Sluţby zákazníkům.

„Skupina RZB má za cíl jasnou kulturu služeb se snahou neustále překračovat

očekávání zákazníků. To znamená, že poskytneme službu nebo produkt pouze, pokud budeme mít příslušná povolení a znalosti, a stejně tak budeme mít zajištěné nezbytné podpůrné funkce / kapacity tak, abychom vždy poskytovali co možná nejlepší služby v zájmu našich zákazníků.

Dále při dávání doporučení musíme zajistit, aby tato doporučení byla upřímná a poctivá a aby byli zákazníci příslušně informováni i o rizikách. Klamavá nebo zavádějící reklama je pro nás nepřijatelná.“23

In document Etika ve finančním sektoru (Stránka 36-41)