• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Rozhodování dozorčí rady

4.4 Představenstvo

4.5.3 Rozhodování dozorčí rady

Dozorčí rada, jako kolektivní orgán, rozhoduje na základy souhlasu většiny hlasů svých členů, neurčí-li stanovy vyšší počet hlasů potřebný k přijetí rozhodnutí. Postavení členů dozorčí rady, kteří byli zvoleni valnou hromadou a postavení členů dozorčí rady zvolených zaměstnanci je při rozhodování rovné. Kaţdý člen dozorčí rady má jeden hlas.

Ze zasedání dozorčí rady je nutné vyhotovit zápis, který podepisuje předseda dozorčí rady.

V tomto zápise jsou také uvedena odlišná stanoviska některých členů, jestliţe tito o to poţádají. Mají-li odlišný názor členové dozorčí rady, které byli zvoleni zaměstnanci, je tato skutečnost zaznamenána v zápise vţdy a to z důvodu zvýšené ochrany těchto členů.

4.5.4 Působnost dozorčí rady

Do působnosti dozorčí rady spadá mimo dohledu nad činností představenstva a uskutečňováním podnikatelské činnosti společnosti také přezkum účetních závěrek a návrhu na rozdělení zisku popř. uhrazení ztráty. Svá stanoviska k těmto věcem předkládá valné hromadě.

Členové dozorčí rady mají právo nahlíţet do veškeré dokumentace, která se týká činnosti společnosti a prověřovat správnost vedení účetních zápisů. Dozorčí rada rovněţ dohlíţí na to, zda je podnikatelská činnost společnosti v souladu s právními předpisy, stanovami a pokyny valné hromady.

Dále je třeba souhlasu dozorčí rady při uzavírání smluv o nabývání nebo zcizování majetku společnosti, je-li hodnota tohoto majetku v průběhu jednoho účetního období vyšší neţ jedna třetina vlastního kapitálu společnosti. Stanovy společnosti mohou určit, ţe do působnosti dozorčí rady spadá téţ volba a odvolání představenstva. Vyţadují-li to zájmy společnosti je dozorčí rada oprávněna svolat vlanou hromadu, které pak navrhne potřebná opatření. Jeden z členů dozorčí rady, kterého dozorčí rada ze svého středu vybere, rovněţ zastupuje společnost v řízení před soudy a jinými orgány proti členovi představenstva.

Poţádá-li akcionář nebo akcionáři uvedení v § 181 odst. 1 o přezkoumání výkonu působnosti představenstva v ním vybraných záleţitostech, je dozorčí rada povinna mu vyhovět. Na ţádost uvedených akcionářů musí také dozorčí rada uplatnit právo na náhradu škody vůči členovi představenstva.

4.5.5 Odpovědnost členů dozorčí rady

Stejně tak jako členové představenstva musí i členové dozorčí rady jednat s péčí řádného hospodáře a zachovávat mlčenlivost. Pro odpovědnost členů dozorčí rady platí obdobně to, co je výše uvedeno pro odpovědnost členů představenstva. Jediný rozdílem je, ţe zákon nevyţaduje uvádět v zápise z jednání dozorčí rady záznam o hlasování jednotlivých členů.

V záleţitostech, kdy stanovy nebo zákon vyţadují k jednání představenstva předchozí souhlas dozorčí rady, nebo pokud dozorčí rada zakáţe představenstvu určité jednání jménem společnosti, neodpovídají za případnou škodu členové představenstva, nýbrţ členové dozorčí rady. Za takto vzniklou škodu odpovídají ti členové dozorčí rady, kteří v uvedené záleţitosti nejednali s péčí řádného hospodáře. Tito členové pak odpovídají společně a nerozdílně. Udělí-li dozorčí rada souhlas s jednáním představenstva jménem společnosti a z tohoto jednání vznikne společnosti škoda, odpovídají za ni společně a nerozdílně ti členové dozorčí rady a představenstva, kteří nejednali s péčí řádného hospodáře.

O zákazu konkurence a odpovědnosti za škodu s ním souvisejícím platí pro členy dozorčí rady obdobná ustanovení jako pro členy představenstva.

Závěr

V této práci jsem se zaměřil na problematiku orgánů a funkcionářů obchodních společností. Pojem orgán obchodní společnosti je nutno chápat jako organizační článek společností, který je na základě zákona nebo stanov pověřen jednatelskými nebo rozhodovacími funkcemi. Z dostupné literatury vyplývá, ţe pod pojmem funkcionář je třeba rozumět člena orgánu obchodní společnosti.

V práci jsem postupoval dle obchodního zákoníku, její členění mu proto odpovídá.

První dvě části jsou věnovány obchodním společnostem osobním, tedy veřejné obchodní společnosti a společnosti komanditní. Tyto dvě společnosti mají, co se týče právní úpravy mnoho společného, coţ z textu mé práce jasně vyplývá.

Veřejná obchodní společnost je nejjednodušším typem obchodní společnosti a proto je i z části mé práce, která je jí věnována zřejmé, ţe problematika orgánů této společnosti není nijak sloţitá. Jediným fakultativním orgánem veřejné obchodní společnosti je statutární orgán. Zřízení dalších orgánů zákon nijak neomezuje a jejich úprava je zcela dále se subsidiárně pouţijí ustanovení o statutárním orgánu veřejné obchodní společnosti obsaţená v § 85 obchodního zákoníku. Z výše uvedeného vyplývá, ţe část textu těchto dvou kapitol by byla identická, proto jsem se především snaţil poukázat na odlišnosti statutárních orgánů komanditní společnosti od statutárních orgánů veřejné obchodní společnosti a jejich specifika.

Poslední dvě části práce jsou věnovány orgánům kapitálových společností – společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti. Zákon upravuje některé záleţitosti související s problematikou orgánu akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným stejnými ustanoveními. Z tohoto důvodu tedy nebylo nutné uvádět identický text u obou forem společností, ale opět postačilo poukázat na rozdíly mezi oběma formami.

Cíl práce, který jsem si vytyčil i v jejím úvodu povaţuji za splněný. Myslím si, ţe se mi podařilo komplexně charakterizovat působnost orgánů jednotlivých typů obchodních společností, jejich vzájemné působení stejně tak jako působnost vůči třetím osobám.

Seznam použité literatury a zdrojů

1. BARTOŠÍKOVÁ, Miroslava; ŠTENGLOVÁ, Ivana. Společnost s ručením omezeným.

1. vyd. Praha: C. H. Beck. 2003. 571s. ISBN 80-7179-734-0

2. DĚDIČ, Jan; ČECH, Petr. Evropská (akciová) společnost. 1. vyd. Praha: Bova Polygon. 2006. 619 s. ISBN 80-7273-133-5

3. DĚDIČ, Jan; KŘÍŢ, Radim; ŠTENGLOVÁ, Ivana. Akciové společnosti. 4.přeprac.

vyd. Praha: C. H. Beck. 2001. 670 s. ISBN 80-7179-494-5

4. DVOŘÁK, Tomáš. Komanditní společnosti. 1. vyd. Praha: ASPI. 2004. 309 s. ISBN 80-7357-027-0

5. DVOŘÁK, Tomáš. Osobní obchodní společnosti. 1. vyd. Praha: ASPI: Wolters Kluwer. 2008. 318 s. ISBN 978-80-7357-383-6

6. DVOŘÁK, Tomáš. Společnost s ručením omezeným: komplexní pohled na s.r.o.

1.vyd. Praha: ASPI. 2002. 483 s. ISBN 80-86395-37-5

7. ELIÁŠ, Karel. Akciová společnost: systematický výklad obecného akciového práva se zřetelem k jeho reformě. 1. vyd. Praha: Linde. 2000. 433 s. ISBN 80-7201-232-0 8. HODÁL, Peter. Evropské právo obchodních společností. 1. vyd. Praha: Linde. 2005.

267s. ISBN 80-7201-520-6

9. KLANG, Miloš. Obchodní společnosti: průvodce právní úpravou v ČR. 1. vyd. Praha:

ABF: Arch. 2004. 93 s. ISBN 80-86165-90-6

10. PELIKÁNOVÁ, Irena. Srovnávací právo obchodní: veřejná obchodní společnost. 1.

vyd. Praha: Orac. 2002. 282 s. ISBN 80-86199-49-5

11. RADA, Ivan. Dozorčí rada obchodních společností. 1. vyd. Praha: Linde. 2008. 219 s.

ISBN 978-80-86131-75-7

12. RADA, Ivan. Jednatelé s.r.o., představenstvo a.s.: práva, povinnosti, odpovědnost. 1.

vyd. Praha: Linde. 2003. 152 s. ISBN 80-86131-42-4 13. Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník

14. Obchodní věstník

15. http://pravniradce.ihned.cz 16. http://www.valnehromady.cz 17. http://www.sagit.cz

Seznam obrázků

Obr. 1 Příklad zápisu statutárního orgánu v.o.s. a jeho změny v obchodním rejstříku Obr. 2 Příklad zápisu statutárního orgánu k.s. a jeho změny v obchodním rejstříku Obr. 3 Příklad zápisu statutárního orgánu s.r.o. – jednatelů v obchodním rejstříku Obr. 4 Zápis vzniku a zániku funkce jednatele v obchodním rejstříku

Obr. 5 Příklad zápisu orgánů a.s. a jich změn v obchodním rejstříku Obr. 6 Pozvánka na řádnou a mimořádnou valnou hromadu

Příloha:

sídlem Praha 3, Ţiţkov, Koněvova 2660/141, PSČ 130 83, Česká republika

zapsaná v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze, vloţka 151907, oddíl C jednající Petrou Janákovou, r.č. 835305/3170

Bytem Praha 4, Krč, Urbanova 1305/11, PSČ 142 00 bankovní spojení 976986538/0800

(dále jen „jednatel“)

I. Úvodní ustanovení

1. Společenskou smlouvou ze dne 2.6.2008 byla zaloţena společnost s ručením omezeným (dále jen „společnost“) pod firmou AUGARAKIN, s.r.o. se sídlem v Praha 3, Ţiţkov, Koněvova 2660/141, PSČ 130 83, Česká republika, IČ 28899393 2. V souladu s ust. § 133 odst. 3 ObchZ. byl pan Petr Novák valnou hromadou

společnosti dne 3.9.2008 jmenován do funkce jednatele společnosti.

3. V zájmu zajištění podrobnější úpravy vztahů mezi společností a jednatelem při

výkonu jeho funkce a zařizování záleţitostí společnosti je uzavírána v souladu s ust. § 66 odst. 2 ObchZ tato smlouva, která byla schválena rozhodnutím valné hromady společnosti dne 3.9.2008. Tato smlouva upravuje rozsah a způsob výkonu této funkce a způsob a podmínky odměňování jednatele.

II. Předmět smlouvy

1. Jednatel je statutárním orgánem společnosti, jenţ řídí společnost, jedná jejím jménem, zabezpečuje její obchodní vedení společnosti a rozhoduje o všech záleţitostech společnosti, které nejsou zákonem nebo společenskou smlouvou nebo rozhodnutím

valné hromady vyhrazeny do působnosti valné hromady. Jednatel se řídí zásadami a pokyny schválenými valnou hromadou, pokud jsou v souladu s právními předpisy a společenskou smlouvou.

2. Jednatel se zavazuje řídit společnosti, zajišťovat její obchodní vedení a vykonávat zaměstnavatelská práva. Jednat za společnost navenek s obchodními partnery,

státními orgány, orgány samosprávy a dalšími třetími osobami a činit právní úkony je oprávněn v rozsahu a způsobem, stanoveným společenskou smlouvou a rozhodnutími valné hromady.

3. Společnost se zavazuje vytvořit jednateli společnosti odpovídající podmínky,

poskytnout věci a prostředky potřebné k řádnému výkonu této funkce, zaplatit mu za výkon jeho funkce odměnu specifikovanou v čl. III této smlouvy.

III. Odměna a platební podmínky

1. Odměna za vykonávání činnosti jednatele byla dohodnuta ve výši 30 000,- Kč (slovy třicettisíc korun českých) měsíčně. Dne 3.9.2008 přijala valná hromada společnosti rozhodnutí, kterým bylo schváleno odměňování jednatele tak, ţe jednateli náleţí odměna ve výši 30 000,- Kč měsíčně, a to s účinností ode dne vzniku funkce.

2. Měsíční odměna za výkon funkce jednatele je splatná pozadu, a to do 15. dne měsíce následujícího za měsíc předchozí, a to bezhotovostně převodem ve prospěch účtu jednatele číslo 976986538/0800, u peněţního ústavu, kterým je Česká spořitelna, a.s.

3. Valná hromada můţe stanovit podíl jednatele na zisku společnosti (tantiému), a to ze zisku, který schválila k rozdělení.

4. Jednatel bere na vědomí, ţe příjmy na základě této smlouvy jsou dle zákona o daních z příjmů povaţovány za příjmy ze závislé činnosti.

5. Společnost se zavazuje provádět jednateli při úhradě odměny sráţky zálohy na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních poţitků dle zákona č.

586/1992 Sb., o daních z příjmu, v platném znění, a předat jednateli roční přehled o vyplacených částkách a sraţených zálohách nejpozději do 31. 1. následujícího kalendářního roku.

IV. Vzájemná práva a povinnosti stran

1. Jednatel je zejména povinen:

a) vykonávat svou působnost a zařizovat záleţitosti společnosti s péčí řádného hospodáře, v souladu s dobrými mravy a oprávněnými zájmy společnosti. Je-li sporné, zda jednatel jednal s péčí řádného hospodáře, nese důkazní břemeno o tom, ţe jednal s péčí řádného hospodáře, jednatel,

b) zachovávat mlčenlivost o důvěrných informacích a skutečnostech, jejichţ prozrazení třetím osobám by mohlo společnosti způsobit škodu, vyjma případů, kdy třetí osobě právo na informace dává zákon,

c) řídit se zásadami a pokyny schválenými valnou hromadou a respektovat

rozhodnutí valné hromady, pokud jsou v souladu s právními předpisy a

společenskou smlouvou. Jejich porušení nemá vliv na účinky jednání jednatele vůči třetím osobám,

d) respektovat rozhodnutí valné hromady, pokud jsou v souladu s právními předpisy, e) dodrţovat společenskou smlouvu společnosti a ustanovení § 136 ObchZ o zákazu

konkurence a § 196a ObchZ o opatřeních proti konfliktu zájmu.

2. V rámci výkonu působnosti statutárního orgánu je jednatel povinen:

a) řídit společnost a zabezpečovat její obchodní vedení včetně řádného vedení účetnictví, předepsané evidence a obchodních knih,

b) předkládat valné hromadě ke schválení řádné, mimořádné a konsolidované příp.

mezitímní účetní závěrky a návrhy na rozdělení zisku nebo úhrady ztrát,

c) předkládat valné hromadě zprávy o stavu podnikatelské činnosti společnosti a o stavu jejího majetku,

d) zajišťovat svolání valné hromady a vyhotovování zápisů z valné hromady, e) zajišťovat úplnost, přesnost a celistvost účetního, informačního a výkazového

systému,

f) vést seznam společníků a informovat společníky o všech záleţitostech společnosti.

3. Společnost je zejména povinna:

a) předat jednateli včas veškeré věci a poskytnout informace, podklady, materiály a další dokumenty, které jsou nutné pro uskutečňování jeho činnosti,

b) vytvořit jednateli podmínky pro řádný výkon jeho funkce a zařizování záleţitostí společnosti a účinně s ním spolupracovat,

c) upozornit jednatele včas na změnu svých zásad a pokynů a dalších skutečností, které jsou nutné pro výkon jeho činnosti.

V. Doba trvání smlouvy

1. Tato smlouva se sjednává na dobu výkonu funkce jednatele.

2. Výkon funkce jednatele končí odstoupením z funkce nebo odvoláním z funkce valnou hromadou. Tato smlouva můţe být dále ukončena vzájemnou písemnou dohodou smluvních stran.

3. Jednatel můţe ze své funkce odstoupit, je však povinen to oznámit valné hromadě.

V takovém případě výkon jeho funkce končí dnem, kdy jeho odstoupení z funkce jednatele bylo projednáno nebo mělo být projednáno valnou hromadou. Valná hromada je povinna projednat odstoupení z funkce jednatele na nejbliţším zasedání poté, co se o jeho odstoupení dozvěděla. Jestliţe jednatel který odstupuje z funkce, oznámí své odstoupení na zasedání valné hromady, končí výkon jeho funkce

uplynutím 2 měsíců po takovém oznámení, neschválí-li valná hromada na jeho ţádost jiný okamţik zániku funkce.

4. Valná hromada společnosti je oprávněna jednatele odvolat z funkce. Výkon funkce končí dnem, kdy valná hromada o odvolání z funkce rozhodla. Odvolání z funkce je povinna společnost jednateli písemně oznámit.

5. Po skončení smlouvy je jednatel povinen nepokračovat ve své činnosti, je však

povinen upozornit na opatření, potřebná k tomu, aby se zabránilo vzniku škod bezprostředně hrozících společnosti nedokončením činnosti související se zařizováním záleţitosti vyplývající z jeho funkce.

6. Jednatel je povinen bez zbytečného odkladu po skončení smlouvy, nejpozději však do 5 dnů, nebude-li výslovně dohodnuto jinak, předat statutárnímu orgánu společnosti nebo jím pověřené osobě veškeré věci, písemné materiály a doklady, které mu v souvislosti s výkonem funkce byly poskytnuty nebo byly pořízeny při jeho činnosti ve funkci jednatele. O předání věcí, písemných materiálů a dokladů bude smluvními stranami sepsán protokol.

VI. Závěrečná ustanovení

1. Pokud není v této smlouvě stanoveno jinak, řídí se v ostatním ustanoveními obchodního zákoníku v platném znění.

2. Tato smlouva můţe být měněna a doplňována pouze po vzájemné dohodě stran formou písemných dodatků. Dodatkem k této smlouvě můţe být rozsah práv a povinností smluvních stran blíţe specifikován.

3. Tato smlouva je vyhotovena ve 2 vyhotoveních, z nichţ kaţdá strana obdrţí při podpisu po jednom exempláři.

4. Smlouva nabývá platnosti a účinnosti podpisem oběma smluvními stranami.

V Praze dne 15.9.2008 V Praze dne 15.9.2008

... ...

společnost jednatel