• Nebyly nalezeny žádné výsledky

5 Získání nového zákazníka

5.2 Služby a ceny

5.2.1 Služby

Spektrum nabízených služeb je široké. Nejen z pohledu množství služeb, ale i z pohledu počtu oborů, ze kterých jsou služby nabízeny. Obory lze rozdělit do následujících skupin:

1. Finanční účetnictví 2. Daně, daňové poradenství 3. Mzdová agenda

4. Ekonomické poradenství 5. Audit

6. Ostatní

Nyní se blíže podívám na jednotlivé obory a na služby, které obsahují.

5.2.1.1 Finan č ní ú č etnictví

Pod finanční účetnictví spadá samozřejmě vedení účetnictví a to nejen podnikům, ale i neziskovým organizacím, obecně prospěšným společnostem, občanským sdružením, či nadacím. Pod pojmem „vedení účetnictví“ se skrývá několik služeb:

Samozřejmostí je zpracování účetní osnovy, třídění, označení a uspořádání prvotních dokladů, jejich zaúčtování a založení. Při zpracování dokladů se zároveň připravují podklady pro přiznání k dani z přidané hodnoty.

Účetní firma také eviduje hmotný i nehmotný majetek a sestavuje odpisové plány.

Na přání klienta vystaví účetní firma měsíční (týdenní, …) výkazy dle požadavků zákazníka. Dále také sestaví výkazy pro účely Českého statistického úřadu.

Je samozřejmostí, že na konci účetního období sestaví účetní firma klientovi účetní závěrku, tzn. sestaví rozvahu, výsledovku, cash-flow a přílohu. Pokud to klient vyžaduje, účetní firma je schopna sestavit i účetní závěrku v souladu s IAS/IFRS a US GAAP nebo také konsolidovanou účetní závěrku.

Každá účetní firma vede drobným klientům i daňovou evidenci, ve které eviduje příjmy a výdaje zákazníka pro sestavení přiznání k DPH (pokud je klient plátce DPH) a pro přiznání k dani z příjmu fyzické osoby.

Kromě této základní služby – vedení daňové evidence či účetnictví, nabízejí firmy další speciální služby:

Odborný dohled nad účetními pracovníky ve společnosti

Účetní firma garantuje, že v její společnosti dohlíží na práci účetních hlavní účetní nebo potřebuje poradit s jiným problémem z oblasti účetnictví, může využít hot-line service, tzn. že e-mailem nebo telefonem kontaktuje svoji účetní firmu, která mu poradí.

Kontrola a rekonstrukce účetnictví

Účetní firma na žádost zkontroluje doklady firmě, které nevede účetnictví. Kontrolou dokladů lze předejít případným chybám nebo nevhodným řešením a doporučit výhodnější postup. Kontrola může být jednorázová za určité účetní období nebo pravidelná (měsíční, čtvrtletní). Kontrola je preventivní opatření.

Externí účetní firma může také na zakázku provést rekonstrukci účetnictví, ke které je nutno přistoupit v případě, že účetnictví neodpovídá platným zákonům, nebo v případě ztráty

Novinkou mezi službami poskytovanými odbornými účetními firmami je bezesporu on-line účetnictví. Podstatou tohoto systému je sdílení dat mezi všemi, kteří tento systém využívají. On-line účetnictví umožňuje všem připojeným pracovat prostřednictvím internetu

v daném čase se stejnými daty, protože všichni uživatelé jsou připojeni ke stejné databázi (viz Obrázek 1)

Zdroj: www.lexperfecta.cz Obrázek 1

Výhod má tento systém několik. Jednou z nich je, že podnik, kterému účetní firma zpracovává účetnictví, zadává prvotní doklady (faktury, pokladní doklady, …) a účetní v účetní firmě s nimi mohou okamžitě pracovat a zaúčtovat je. Další plus je, že podnikatel má přístup k datům 24 hodin denně z různých míst (z domova, z práce).

Tato služba není prozatím příliš rozšířená. Důvodem je hlavně cena, která je poměrně vysoká. V budoucnu však zajisté rozšířenost této služby vzroste.

Služeb z oblasti finančního účetnictví existuje jistě mnohem více, odvíjejí se od konkrétních individuálních požadavků jednotlivých klientů.

5.2.1.2 Dan ě , da ň ové poradenství

Služby z oblasti daní jsou druhou nejrozšířenější skupinou z nabídky služeb celkem.

Aby účetní firma mohla poskytovat daňové služby, musí zaměstnávat alespoň jednoho daňového poradce, který dle § 1 zákona č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství může poskytovat právní pomoc a finančně-ekonomické rady ve věcech daní, odvodů, poplatků a jiných podobných plateb, jakož i ve věcech, které s daněmi přímo souvisejí. Z této definice vyplývají následující služby, které účetní firma (zaměstnává-li daňového poradce) může nabízet:

Každý daňový poradce nabízí klientovi zpracování jakéhokoliv daňového přiznání, tj.

přiznání k dani silniční, k dani z přidané hodnoty, k dani z příjmů fyzických a právnických osob, k dani dědické, darovací, z převodu nemovitosti a k dani z nemovitosti.

Další častou službou je průběžné daňové poradenství s klientem, např. o optimalizaci daně nebo o specifických daňových problémech dané firmy.

Klient může také zmocnit daňového poradce, aby ho zastupoval při daňových přehled pro správu sociálního zabezpečení a pro zdravotní pojišťovny.

V případě obchodování se zahraničím, poskytne účetní firma poradenství v oblasti se starají pouze o personalistiku a mzdy. Nemusí to však být pravidlem, některé účetní firmy chtějí, aby si jejich zaměstnanci rozšiřovali své znalosti, a tak každá účetní počítá mzdy pro firmy, které má na starosti. Nevýhodou tohoto systému jsou vysoké náklady na školení všech účetních, výhodou je snadná náhrada v případě nemoci některé z účetních.

Služby zahrnované do oblasti mzdové agendy jsou následující:

Účetní firma nabízí klientovi pomoc při sestavování pracovních smluv a dohod.

Dohlíží, zda smlouva obsahuje všechny náležitosti a také zda jsou ve smlouvě stanoveny všechna práva a povinnosti, které upravuje zákoník práce.

Účetní firma dále zajišťuje služby týkající se personalistiky. Personalistika se zabývá shromažďováním údajů o zaměstnancích a dokladů od zaměstnanců pro účely výpočtu mzdy.

Potřebnými doklady pro výpočet mezd jsou např. prohlášení poplatníka pro uplatnění slevy na poplatníka, potvrzení o studiu dětí pro uplatnění slevy na dítě, atd. U větší organizace vymáhání dokladů od zaměstnanců, jejich zaevidování v programu a zakládání zabere celkově hodněčasu. Proto má-li účetní firma více klientů s vysokým počtem zaměstnanců, je vhodné zaměstnat personalistku, která bude mít na starosti pouze tuto činnost.

Účetní firma může také za klienta jednat se správou sociálního zabezpečení a se zdravotními pojišťovnami. Zastupování spočívá v posílání přihlášek a odhlášek zaměstnanců na zdravotní pojišťovny za zaměstnavatele při nástupu či odchodu zaměstnanců, vypracování podkladů pro platby za zaměstnance a za zaměstnavatele, nebo zastupování při kontrolách ve zdravotních pojišťovnách nebo ve správě sociálního zabezpečení.

Součástí mzdové agendy je samozřejmě výpočet mezd, hodinových i úkolových pro

Jednou z mála služeb, která je často využívána, je příprava a vyplnění výkazů a podnikatelských záměrů pro získání úvěru od banky.

Účetní firma klientovi na jeho žádost poskytne týdně, měsíčněči čtvrtletně výkazy dle jeho potřeb, které si zákazník sám zpracuje.

Ekonomický poradce, kterého společnost zaměstnává, nebo najímá, vypočítá na přání klienta ekonomické ukazatele společnosti, např. likviditu, rentabilitu, výnosnost, atp.

Analytik v případě velké investice klienta spočítá návratnost investice pomocí různých metod a zjistí klientovi, zda se investice vyplatí a za jak dlouho se investice vrátí.

Pokud klient potřebuje podklad ke svým plánům, vyprojektuje odborník odhad hospodářského výsledku společnosti nebo jeho vývoj v budoucnosti.

Tyto služby jsou z pohledu účetních firem okrajové, nenabízejí je všechny účetní společníkem firmy anebo auditorem, kterého si najme. Společnost spolupracuje i s auditorem, kterého si vybral zákazník.

V rámci auditu se provádí nezávislé zkoumání a ověřování účetních závěrek a výročních zpráv. Ověřují se i jiné skutečnosti a ekonomické informace v rozsahu stanoveném smlouvou. obchodní rejstřík, např. sepsání zprávy o spolupracujících osobách, atd.

V nabídce účetních firem mohou být samozřejmě i jiné služby, než výše zmíněné.

Účetní firma může také rozšířit svou činnost o služby, o které ji požádá klient. V praxi se při přijímáni nového klienta vedení společnosti domluví s klientem na podmínkách a také na poskytovaných službách. Pro každého zákazníka může účetní firma poskytovat odlišné služby.