• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Následující společná ustanovení v době zpracování bakalářské práce vycházejí z návrhu novely zákona o dani z přidané hodnoty. Novela se ke dni 25. května 2021 nachází v garančním výboru, který předchází 3. čtení v Poslanecké sněmovně v České republice. Změny zákona jsou evidovány pod sněmovním tiskem 867.

2.8.1 Registrace

Dle § 110p ZDPH musí osoba, která se rozhodne využívat některý z režimů jednoho správního místa (a splňuje-li v tuzemsku podmínky jeho použití), podat přihlášku k registraci. Podání žádosti k registraci do režimu jednoho správního místa bylo subjektům umožněno od 1. 4. 2021.

Zpravidla na základě § 110p odst. 2 ZDPH musí osoba uskutečňující vybraná plnění podat přihlášku ve zdaňovacím období bezprostředně předcházejícím zdaňovacímu období, od něhož hodlá osoba uskutečňující vybraná plnění používat režim mimo Evropskou unii nebo režim Evropské unie.

Přihlášku k registraci dle § 110p odst. 2 ZDPH musí uživatel podat do 10 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém:

 uskutečnil vybrané plnění, na které hodlá v tuzemsku použít režim mimo Evropskou unii nebo režim Evropské unie, aniž by byl v daném režimu registrován. V přihlášce k registraci tato osoba uvede den uskutečnění prvního vybraného plnění;

 došlo ke splnění podmínek pro používání režimu Evropské unie nebo dovozního režimu v tuzemsku, pokud osoba uskutečňující vybraná plnění hodlá používat režim Evropské unie nebo dovozní režim v tuzemsku a přestane používat režim Evropské unie nebo dovozní režim v jiném členském státě, protože přemístí sídlo nebo přestane mít v jiném členském státě provozovnu;

25

 došlo ke splnění podmínek pro používání režimu Evropské unie v tuzemsku, pokud osoba uskutečňující vybraná plnění hodlá používat režim Evropské unie v tuzemsku a přestane používat tento režim v jiném členském státě, protože přestane uskutečňovat dodání zboží, jehož odeslání nebo přeprava jsou zahájeny v jiném členském státě.

Podle § 110r odst. 1 ZDPH správce daně zaregistruje osobu uskutečňující vybraná plnění, která podala přihlášku k registraci ve zvláštním režimu jednoho správního místa, pokud splňuje podmínky použití daného režimu zvláštního režimu jednoho správního místa.

Paragraf 110r odst. 2 ZDPH popisuje možnosti okamžiků registrace, které mohou nastat. Osoba uskutečňující vybraná plnění je v tuzemsku registrována ve zvláštním režimu jednoho správního místa:

 od prvního dne zdaňovacího období následujícího po podání přihlášky k registraci v režimu mimo Evropskou unii nebo v režimu Evropské unie,

 ode dne uskutečnění vybraného plnění, který uvedla v přihlášce k registraci nebo v oznámení o změně registračních údajů v režimu mimo Evropskou unii nebo v režimu Evropské unie,

 ode dne oznámení rozhodnutí, kterým je tato osoba registrována v dovozním režimu,

 ode dne, ve kterém došlo ke splnění podmínek pro použití režimu Evropské unie nebo dovozního režimu v tuzemsku tím, že přemístila sídlo nebo přestala mít v jiném členském státě provozovnu, čímž přestala splňovat podmínky, na základě kterých používala daný režim v jiném členském státě,

 ode dne, ve kterém došlo ke splnění podmínek pro použití režimu Evropské unie tím, že přestala uskutečňovat dodání zboží, jehož odeslání nebo přeprava jsou zahájeny v jiném členském státě, čímž přestala splňovat podmínky, na základě kterých používala režim Evropské unie v jiném členském státě.

2.8.2 Doručování

Dle § 110e správce daně doručuje písemnost elektronicky, a to buď prostřednictvím datové schránky, nebo veřejné datové sítě na elektronickou adresu uvedenou v přihlášce k registraci, nemá-li adresát zpřístupněnou datovou schránku.

26

Písemnost, která se doručuje prostřednictvím veřejné datové sítě na elektronickou adresu, se považuje za doručenou okamžikem odeslání správcem daně prostřednictvím elektronického portálu.

2.8.3 Oznamovací povinnost

Nastane-li změna údajů, které je osoba uskutečňující vybraná plnění povinna uvádět při registraci ve zvláštním režimu jednoho správního místa, nebo přestane-li osoba uskutečňující vybraná plnění uskutečňovat vybraná plnění v daném režimu zvláštním režimu jednoho správního místa, je dle § 110q ZDPH povinna tuto změnu oznámit správci daně do 10 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém skutečnost pro oznámení nastala.

2.8.4 Zrušení registrace

Zrušení registrace v rámci režimu jednoho správního místa je ukotveno v zákoně pomocí § 110s ZDPH a § 100t ZDPH.

Ke zrušení registrace může dojít na základě žádosti, tuto formu upravuje

§ 110s ZDPH. Subjekt může registraci zrušit na základě žádosti, kterou podá prostřednictvím oznámení o změně registračních údajů na daňovém portálu. K zrušení registrace dojde k poslednímu dni čtvrtletí, pokud subjekt podá oznámení do 15 dnů před koncem čtvrtletí.

Dle § 100t ZDPH může být registrace zrušena správcem daně z moci úřední.

Pro zrušení dle § 100t ZDPH odst. 1 (tzn. „Zrušení registrace z moci úřední“) musí nastat jedna z následujících situací, kdy osoba uskutečňující vybraná plnění:

 nahlásí, že přestala v daném režimu jednoho správního místa uskutečňovat vybraná plnění,

 neuskuteční vybrané plnění po dobu 8 kalendářních čtvrtletí, která bezprostředně po sobě následují,

 nenaplňuje některou z podmínek použití daného zvláštního režimu v tuzemsku, na jejichž základě byla registrována,

 pravidelně nedodržuje povinnosti spojené se správou daně ve zvláštním režimu jednoho správního místa,

27

 se stane pověřující osobou, správce daně v tomto případě zruší registraci pouze v dovozním režimu.

Zpravidla na základě § 100t odst. 2 ZDPH dojde ke zrušení registrace k poslednímu dni zdaňovacího čtvrtletí, v němž bylo rozhodnutí o zrušení registrace vydáno.

Zákon o DPH v § 100t odst. 3 definuje situace, které mají odlišný okamžik zrušení registrace, než jak stanovuje § 100t odst. 2 ZDPH. Odlišné případy nastávají v případě, že osoba uskutečňující vybraná plnění:

 přestala naplňovat některou z podmínek pro použití

 režimu mimo Evropskou unii v České republice tím, že přemístila na území Evropské unie sídlo či provozovnu. Subjektu je zrušena registrace ke dni, ve kterém přestal splňovat tuto podmínku;

 režimu Evropské unie nebo dovozního režimu v České republice tím, že přestěhuje sídlo nebo provozovnu z tuzemska. Osobě povinné k dani je registrace zrušena ke dni, ve kterém přestala naplňovat tuto podmínku;

 režimu Evropské unie v tuzemsku tím, že ukončí uskutečňování dodání zboží, kde odeslání nebo přeprava je zahájena v České republice. Subjektu je registrace zrušena ke dni, ve kterém přestal splňovat tuto podmínku;

 pravidelně nedodržuje povinnosti spojené se správou daně ve zvláštním režimu jednoho správního místa, je ji registrace zrušena ke dni, ve kterém je vydáno rozhodnutí o zrušení registrace,

 je-li pověřující osobou, je jí registrace zrušena ke dni předcházejícímu dni, od kterého je uvedena v registraci zprostředkovatele nebo k němu obdobně přiřazena.

2.8.5 Platba daně

Podle § 110h odst. 3 ZDPH osoba uskutečňující vybraná plnění nebo zprostředkovatel jsou povinni uvést, na kterou daň je platba určena, a označit platbu referenčním číslem příslušného daňového přiznání.

Osoba povinná k dani během podání daňového tvrzení skrze portál jednoho správního místo dostane přiřazené jedinečné referenční číslo pro daňové přiznání za dané

28

čtvrtletí. Jedinečné referenční číslo uvede jako variabilní symbol při úhradě daně (Finanční správa, 2014).

Pokud uživatel neuvede, na kterou daň je platba určena, nebo neoznačí platbu referenčním číslem příslušného daňového přiznání, tak dle § 110zh ZDPH správa daně použije obdobného ustanovení daňového řádu o platbách vykonaných bez dostatečného označení daně. Neodpoví-li uživatel ve lhůtě stanovené správcem daně, vrátí mu správce daně tuto platbu.

Dle § 110h odst. 1 ZDPH musí být daň zaplacena správci daně v EURech. Částka v EURové měně se vyčíslí v EURech s přesností na 2 desetinná místa. Pro přepočet se podle § 110ze odst. 2 ZDPH použije směnný kurz Evropské centrální banky posledního dne zdaňovacího období. V případě, že v posledním dni zdaňovacího období není kurz zveřejněn, použije se nejbližší následující den.

Paragraf 110h odst. 2 ZDPH uvádí, že subjekt odvede správci daň na příslušný účet vedený v EURech, a to bezhotovostním převodem.

Daň je splatná ve lhůtě, která je shodná s lhůtou pro podání daňového přiznání.

Pro zvláštní režim Evropské unie a režim mimo Evropskou unii je tedy splatnost daně vždy do konce kalendářního měsíce, který bezprostředně následuje po konci kalendářního čtvrtletí. Pro dovozní režim je splatnost daně do konce kalendářního měsíce, který bezprostředně následuje po konci zdaňovacího období (Hrdina, 2021).

Splatnost daně se tedy v případě jednoho správního místa liší u každého režimu od splatnosti daně za běžná plnění, která plátce odvádí v tuzemsku.

2.8.6 Přeplatek

Podle § 110j odst. 1 ZDPH vrátí správce daně vratitelný přeplatek v eurech bez podání žádosti do 30 kalendářních dnů od okamžiku vzniku vratitelného přeplatku.

Paragraf 110i odst. 3 ZDPH uvádí, že správce daně nevrátí přeplatek, který je nižší než 10 EUR.

2.8.7 Zdaňovací období

Dle § 110zb ZDPH je stejné zdaňovací období pro režim Evropské unie a režim mimo Evropskou unii. Zdaňovacím obdobím je pro zmiňované režimy kalendářní

29

čtvrtletí. Zákon naopak ukládá zdaňovací období kalendářní měsíc v případě dovozního režimu.

2.8.8 Lhůta pro podání daňového přiznání

Paragraf 110zc ZDPH uvádí pro uživatele lhůtu pro podání daňového přiznání do konce kalendářního měsíce následujícího po skončení zdaňovacího období. Osoba povinná k dani musí tuto lhůtu dodržet i v případě, že za příslušné zdaňovací období neuskutečnila vybrané plnění. Připadne-li poslední den lhůty podle odstavce 1 na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty tento den.

Schéma 1 – Znázornění lhůty pro podání daňového přiznání v roce 2022 v režimu EU a mimo EU

Schéma 2 – Znázornění lhůty pro podání daňového přiznání v prvním čtvrtletí roku 2022 v dovozním režimu

2.8.9 Dodatečné daňové přiznání

Pokud uživatel zjistí, že daň má být vyšší nebo nižší než poslední známá daň, tak postupuje dle § 110zd odst. 1 ZDPH. Podle tohoto paragrafu je osoba povinná k dani povinna provést opravu daně, pokud měla být daň vyšší, nebo využije svého oprávnění provést opravu daně, pokud měla být daň nižší. Opravu uvede nejpozději v dodatečném daňovém přiznání, které je součástí daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém se uživatel dozvěděl o skutečnostech rozhodných pro tuto opravu. Důvody, které vznikly

30

pro uvedení opravy daně, a den zjištění rozdílu oproti poslední známé dani se v daňovém tvrzení v rámci režimu jednoho správního místa neuvádí.

Paragraf 110zd odst. 2 ZDPH nepřipouští jiné důvody pro podání dodatečného daňového přiznání než opravy, při kterých jsme špatně vyčíslili částku daně.

Dle § 110zd odst. 3 ZDPH opravu daně z výše zmíněných důvodů nelze v dodatečném daňovém přiznání uvést po uplynutí lhůty pro opravu daně ve státě identifikace. Lhůta pro opravu daně ve státě identifikace činí 3 roky. Lhůta započne běžet dnem, ve kterém uplynula lhůta pro podání původního daňového přiznání.

Daň dodatečně tvrzená uživatelem je podle § 110zd odst. 5 ZDPH splatná v náhradní lhůtě splatnosti, která je shodná s lhůtou pro podání daňového přiznání, ve kterém uživatel uvedl příslušnou opravu daně.

2.8.10 Evidence pro účely režimu jednoho správního místa

Uživatel, který používá režim jednoho správního místa, je povinen vést evidenci, která obsahuje podrobné údaje o poskytovaných vybraných službách a dodání zboží.

Nařízení Rady (EU) č. 967/202 v článku 63c upravuje minimální žádané údaje, které musí osoba povinná k dani evidovat4.

Podle § 110f odst. 2 ZDPH musí osoba povinná k dani výše zmíněné informace evidovat po dobu 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém bylo plnění uskutečněno.

A musí být schopna tyto záznamy poskytnout správci daně v elektronické podobě.

4 Záznamy, které osoba povinná k dani musí v jednotlivých režimech uchovávat jsou přiloženy v příloze č. 2